| 

| Autor | Wiadomość |  
			| Anonim (konto usunięte) 

|   Re: Całun TuryńskiJedenPost napisał(a): Alus napisał(a): Inne późniejsze datowania wskazują dużą rozbieżność wieku powstania całunu.
Nie było późniejszych  datowań tą metodą. Były trzy niezależne, wszystkie wykazały to samo.Nie prawda - w 2009r w Instytucie Macka Plancka dokonano datowania 3 metodami - spektrometrią w podczerwieni FTIR, spektrometrią ramanowską i analizą mechaniczną. Problem z całunem masz Ty, nie ja, bo jak pisałam moja wiara w najmniejszym stopniu nie bazuje na relikwiach czy odpustach. Całun nie posiada zatem żadnego elementu mojej wiary. Piszę jedynie, bo bawi mnie ateistyczny fanatyzm w deprecjonowaniu całunu jako relikwii i w związku z tym odrzucanie, kpiny, negacja innych badań, naukowców, które kolidują z wiarą ateistów. Wiarą, której fundament stanowi jedno badanie węglem i wiarą w geniusza z ciemnych wieków średniowiecza.

|  
			| So paź 20, 2018 11:03 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| JedenPost 
   |   Re: Całun TuryńskiAlus napisał(a): JedenPost napisał(a): Alus napisał(a): Inne późniejsze datowania wskazują dużą rozbieżność wieku powstania całunu.
Nie było późniejszych  datowań tą metodą. Były trzy niezależne, wszystkie wykazały to samo.Nie prawda - w 2009r w Instytucie Macka Plancka dokonano datowania 3 metodami - spektrometrią w podczerwieni FTIR, spektrometrią ramanowską i analizą mechaniczną.Zechciałabyś czytać ze zrozumieniem? Cytuj: Nie było późniejszych datowań tą metodąZresztą - jeśli chodzi o rzekome badania w Instytucie Macka Plancka, to przypominam słowa arcybiskupa opiekujący się całunem :  Cytuj: jako, że nie jest możliwe uzyskanie pewności, że analizowany materiał pobrano z tkaniny całunu, rezultatom tych badań nie można przypisać istotnej wartości_________________
 Lubię Starego czasem, to też sprawia
 że się wystrzegam otwartej z nim wojny
 Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny
 Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

|  
			| So paź 20, 2018 11:09 | 

|  
		|  |  

|   Re: Całun TuryńskiCytuj: Nie było późniejszych datowań tą metodą. Były trzy niezależne, wszystkie wykazały to samo.Cytuj: Nie prawda - w 2009r w Instytucie Macka Plancka dokonano datowania 3 metodami - spektrometrią w podczerwieni FTIR, spektrometrią ramanowską i analizą mechaniczną.
Cytuj: Zechciałabyś czytać ze zrozumieniem?I vice wersa - mój wpis: Cytuj: Inne późniejsze datowania wskazują dużą rozbieżność wieku powstania całunu.Cytuj:  Zresztą - jeśli chodzi o rzekome badania w Instytucie Macka Plancka, to przypominam słowa arcybiskupa opiekujący się całunem :  Cytuj: jako, że nie jest możliwe uzyskanie pewności, że analizowany materiał pobrano z tkaniny całunu, rezultatom tych badań nie można przypisać istotnej wartościŹródło proszę.

|  
			| So paź 20, 2018 11:26 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| JedenPost 
   |   Re: Całun TuryńskiAlus napisał(a): Cytuj: jako, że nie jest możliwe uzyskanie pewności, że analizowany materiał pobrano z tkaniny całunu, rezultatom tych badań nie można przypisać istotnej wartościŹródło proszę.Cytat wziąłem z angielskiej Wiki (tłumaczenie moje) https://en.wikipedia.org/wiki/Shroud_of_Turin która linkuje dohttp://www.ncregister.com/daily-news/sc ... turins-age (strona katolicka)  które powołuje się na Vatican Insider ._________________

|  
			| So paź 20, 2018 11:36 | 

|  
		|  |  

|   Re: Całun TuryńskiSkoro znalazłeś na angielskich stronach informacje, że źródłem jest Vatican Insider, to wypadałoby przytoczyć informacje  Vatykanu w wersji polskiej - zauważ, że nie wszyscy na forum biegle władają jęz angielskim. Znalazłeś na angielskiej stronie, a na polskojęzycznej wikipedii już nie zauważyłeś działu o datowaniu w Instytucie Macka Plancka  

|  
			| So paź 20, 2018 11:45 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| JedenPost 
   |   Re: Całun TuryńskiTu masz orginał: https://web.archive.org/web/20141011051 ... one-23653/ Alus napisał(a): Skoro znalazłeś na angielskich stronach informacje, że źródłem jest Vatican Insider, to wypadałoby przytoczyć informacje  Vatykanu w wersji polskiej - zauważ, że nie wszyscy na forum biegle władają jęz angielskim.
A jak myślisz, po co to zdanie przetłumaczyłem? Cytuj: Znalazłeś na angielskiej stronie, a na polskojęzycznej wikipedii już nie zauważyłeś działu o datowaniu w Instytucie Macka PlanckaSkąd Ci to przyszło do głowy?_________________

|  
			| So paź 20, 2018 11:54 | 

|  
		|  |  

|   Re: Całun TuryńskiDoczytałam o co konkretnie chodziło kard. Nosiglia w kwestii badań w Instytucie Plancka - owszem poddał w wątpliwość proces uzyskania próbek.Jak tłumaczą naukowcy pobieranie próbek jest udokumentowany w korespondencji papierowej i elektronicznej, a nad pobieraniem czuwała Fundacja 3M.
 To tyle w temacie.
 Czas i postęp naukowy dowiedzie racji jednej ze stron.

|  
			| So paź 20, 2018 12:16 | 

|  
		|  |  
			| JedenPost 
   |   Re: Całun TuryńskiAlus napisał(a):  jest udokumentowany w korespondencji papierowej i elektronicznejMiędzy kim a kim? Kiedy były pobrane?_________________

|  
			| So paź 20, 2018 12:45 | 

|  
		|  |  

|   Re: Całun TuryńskiJedenPost napisał(a): Alus napisał(a):  jest udokumentowany w korespondencji papierowej i elektronicznejMiędzy kim a kim? Kiedy były pobrane?Informacje zawarte się w książce autorstwa Saverio Gaeta, Fanti Giulio "Tajemnica Całunu". Nie czytałam, więc nie odpowiem.

|  
			| So paź 20, 2018 13:35 | 

|  
		|  |  
			| JedenPost 
   |   Re: Całun TuryńskiAha, czyli nie ma żadnego racjonalnego powodu, żeby wierzyć, że takie badania zostały przeprowadzone. _________________

|  
			| So paź 20, 2018 13:39 | 

|  
		|  |  

|   Re: Całun TuryńskiJedenPost napisał(a): Aha, czyli nie ma żadnego racjonalnego powodu, żeby wierzyć, że takie badania zostały przeprowadzone.Aha...naukowe czasopismo Vibrational Scectroscopy, które zamieściło opis i wyniki przeprowadzonych badań datowania całunu, to gazetka z bajkami dla dzieci  

|  
			| So paź 20, 2018 14:12 | 

|  
		|  |  
			| JedenPost 
   |   Re: Całun TuryńskiNie zamieścił o takiego opisu, to kolejne kłamstwo. Zamieściło jedynie opis metody badawczej. _________________

|  
			| So paź 20, 2018 14:17 | 

|  
		|  |  
			| pilaster 
   |   Re: Całun TuryńskiJedenPost napisał(a): Alus napisał(a): Inne późniejsze datowania wskazują dużą rozbieżność wieku powstania całunu.
Nie było późniejszych  datowań tą metodą.I to jest właśnie bardzo silna przesłanka na to, że dysponenci całunu kłamią na jego temat najzupełniej świadomie. Skoro uważają, że badanie z 1986 roku było pomylone/sfałszowane/błędne to jedynym sposobem na obalenie jego wyników jest badanie powtórne, kontrolne. Od roku 1986 technika poszła na tyle do przodu, że dzisiaj wystarczyłoby dosłownie kilka nitek, a nie kawałków jak wtedy.  A jakoś badania kontrolnego przeprowadzić nie pozwalają...  Ciekawe dlaczego?_________________
 Brothers, what we do in life, echoes in eternity

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

|  
			| Śr lis 07, 2018 10:44 | 

|  
		|  |  
			| IrciaLilith 
   |   Re: Całun TuryńskiSerio nie wiem, gdyż jak już pisałam wcześniej i jak wynika z rozmów z różnymi ludźmi, fakt że całun zostałby uznany za falsyfikat nie sprawi że osoby wierzące stracą wiarę, ani potwierdzenie, że pochodzi z czasów Jezusa nie sprawi, że ateista nagle zacznie być chrześcijaninem. Może jednak ktoś się boi, że wiara wiernych jest tak słaba iż tylko dlatego że całun okaże się pochodzić z późniejszych czasów masowo przestaną wierzyć? Serio - kto z wierzących zrezygnuje z wiary jeśli wykona się 10 niezależnych badań i każde wykażą iż pochodzi np z 1340-50 roku ? Część powie że przecież nie wierzy przez całun i to nie ma znaczenia, a część po prostu zignoruje badania, prawda? _________________
 'Ja' to tylko zaimek wygodny w konwersacji ;)

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

|  
			| Śr lis 07, 2018 16:33 | 

|  
		|  |  
			| Zbigniew3991 
   |   Re: Całun TuryńskiIrciaLilith napisał(a): Serio nie wiem, gdyż jak już pisałam wcześniej i jak wynika z rozmów z różnymi ludźmi, fakt że całun zostałby uznany za falsyfikat nie sprawi że osoby wierzące stracą wiarę, ani potwierdzenie, że pochodzi z czasów Jezusa nie sprawi, że ateista nagle zacznie być chrześcijaninem. Może jednak ktoś się boi, że wiara wiernych jest tak słaba iż tylko dlatego że całun okaże się pochodzić z późniejszych czasów masowo przestaną wierzyć? Serio - kto z wierzących zrezygnuje z wiary jeśli wykona się 10 niezależnych badań i każde wykażą iż pochodzi np z 1340-50 roku ? Część powie że przecież nie wierzy przez całun i to nie ma znaczenia, a część po prostu zignoruje badania, prawda?Myślę, że dlatego Kościół nie obliguje nikogo do wiary w prawdziwość całunu, czy też objawień maryjnych. Wiara w objawienie się Jezusa jest wystarczająca, a całun i objawienia... mogą być czymś wartościowym, ale wierny może się bez tego wszystkiego obejść i zostać kanonizowany._________________
 MODERATOR

|  
			| Śr lis 07, 2018 17:06 | 

|  
		|  |  

|  | Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach