Autor |
Wiadomość |
wieczny_student
|
Seweryn napisał(a): Tak ale czy ani przez chwilę nie pomyślałeś ,że oni po prostu mogą nie znać tej przyczyny ,co zresztą jest prawdą.
Mogą nie znać. Odpowiadałoby to owej wspomnianej nieznanej deterministycznej teorii siedzącej "w głębi", za niedeterministyczną mechaniką kwantową. Jednak w moim przekonaniu, nic na to nie wskazuje.
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
Pn lis 12, 2007 0:30 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Sudencie na razie mogę przyznać remis .Choć trzeba poczekać aż zagadnienie ideterminizmu będzie w nauce dłużej obecne ,bo na razie traktuję je jako hipotezę. 
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pn lis 12, 2007 10:06 |
|
 |
wieczny_student
|
Mechanika kwantowa powstała w latach 20. XX w., i wtedy też zrodziła się wspomniana w artykule interpretacja kopenhaska, która unaocznia indeterminizm tej teorii.
Ta teoria po prostu jest indeterministyczna.
Doświadczenie potwierdzające, że ta teoria lepiej opisuje rzeczywistość niż jakakolwiek znana teoria deterministyczna, zostało wykonane na początku lat 80.
Ściśle rzecz biorąc, nie udowadnia to indetermnizmu rzeczywistości - nic w fizyce nie jest udowodnione ściśle. Wydaje mi sie to jednak bardzo silnym argumentem na rzecz tej koncepcji.
Ile jeszcze czasu potrzeba?
|
Pn lis 12, 2007 10:16 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
wieczny_student napisał(a): Ściśle rzecz biorąc, nie udowadnia to indetermnizmu rzeczywistości - nic w fizyce nie jest udowodnione ściśle. Wydaje mi sie to jednak bardzo silnym argumentem na rzecz tej koncepcji.
Ile jeszcze czasu potrzeba?
Jeśli piszesz ze nie udowadnia to indetermnizmu rzeczywistości ,to tym bardziej trzeba poczekać ,A nóż się kiedyś okaże ,że przyczyną tego wszystkiego jest Bóg.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pn lis 12, 2007 10:54 |
|
 |
wieczny_student
|
Nauki przyrodnicze nigdy nie dają odpowiedzi 100% pewnych i nie mogą potwierdzić istnienia Boga, który jest niepoznawalny metodą naukową, jako że jego obecność jest niefalsyfikowalna (gdyby Bóg mógł być poznany naukowo, musiałby istnieć eksperyment, którego jeden z wyników mógłby udowodnić nieistnienie Boga - myslisz, że taki eksperyment istnieje?).
|
Pn lis 12, 2007 22:39 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
wieczny_student napisał(a): Nauki przyrodnicze nigdy nie dają odpowiedzi 100% pewnych i nie mogą potwierdzić istnienia Boga, który jest niepoznawalny metodą naukową, jako że jego obecność jest niefalsyfikowalna (gdyby Bóg mógł być poznany naukowo, musiałby istnieć eksperyment, którego jeden z wyników mógłby udowodnić nieistnienie Boga - myslisz, że taki eksperyment istnieje?).
Papierek lakmusowy? Nie żartuj studencie , nauki przyrodnicze nie zajmują się potwierdzaniem istnienia Boga.
Ale na poważnie to dlaczego sądzisz ,że eksperyment miałby udowadniać nieistnienie Boga ,zamiast istnienia Boga?
|
Pn lis 12, 2007 22:52 |
|
 |
snafu
|
Seweryn napisał(a): Ale na poważnie to dlaczego sądzisz ,że eksperyment miałby udowadniać nieistnienie Boga ,zamiast istnienia Boga? wiecznemu_studentowi najprawdopodobniej chodzi o to: Wikipedia napisał(a): Popper zaproponował więc nowe kryterium naukowości, mianowicie falsyfikowalność. Falsyfikowalność teorii polega na tym, że jej struktura jest taka, że można zaproponować eksperyment, którego wynik jednoznacznie zaprzeczy słuszności teorii. Eksperyment ten nie musi być koniecznie technicznie wykonalny w danym momencie - ważne jest tylko, że dana teoria w ogóle dopuszcza możliwość obalenia siebie samej w wyniku jakiegoś, dającego się pomyśleć, eksperymentu.
(za: http://pl.wikipedia.org/wiki/Karl_Popper)
_________________ "Czuwajcie więc, bo nie znacie dnia ani godziny." (Mt 25,13)
|
Pn lis 12, 2007 23:11 |
|
 |
wieczny_student
|
Dokładnie.
|
Pn lis 12, 2007 23:55 |
|
 |
Seweryn
|
wieczny_student napisał(a): Nauki przyrodnicze nigdy nie dają odpowiedzi 100% pewnych i nie mogą potwierdzić istnienia Boga, który jest niepoznawalny metodą naukową, jako że jego obecność jest niefalsyfikowalna (gdyby Bóg mógł być poznany naukowo, musiałby istnieć eksperyment, którego jeden z wyników mógłby udowodnić nieistnienie Boga - myslisz, że taki eksperyment istnieje?).
Więc jeśli ten eksperyment istnieje to jaki wynik można uzyskać stosując go?
|
Wt lis 13, 2007 17:29 |
|
 |
wieczny_student
|
Według mnie taki eksperyment nie istnieje - i dlatego istnienia Boga nigdy nie będzie można dowieść naukowo.
|
Wt lis 13, 2007 18:36 |
|
 |
myślący
|
 :D !!! Eksperyment
Cytat z tej strony: viewtopic.php?t=13254 .
"Cytuj: Myslący to jest temat o dowodach na istnienie Boga a w ksiązkach o twoich przezyciach duchowych nieznalazłem żadnego.
Ale ja dałem wam możliwość zrobienia dwóch naukowych eksperymentów co mogą Udowodnić dla wasz że BÓG Istnieje. Jeden to jest szukanie BOGA, bo jak JEZUS chyba Obiecał: “ szukajcie, a znajdziecie”, że wtedy chyba na pewno jak wy tylko będziecie szukali BOGA to GO znajdziecie. I jeszcze podobnie Pisze w Starym Przymierzu = “ 1 Umiłujcie sprawiedliwość, sędziowie ziemscy! Myślcie o Panu właściwie i szukajcie Go w prostocie serca! 2 Daje się bowiem znaleźć tym, co Go nie wystawiają na próbę, objawia się takim, którym nie brak wiary w Niego. 3 Bo przewrotne myśli oddzielają od Boga, a Moc, gdy ją wystawiają na próbę, karci niemądrych. 4 Mądrość nie wejdzie w duszę przewrotną, nie zamieszka w ciele zaprzedanym grzechowi. 5 Święty Duch karności ujdzie przed obłudą, usunie się od niemądrych myśli, wypłoszy Go nadejście nieprawości. “ (Mdr 1). A, drugi naukowy eksperyment jest, Według tej chyba Obietnicy = “ 10 Każdy bowiem, kto prosi, otrzymuje; ” (Łk 11) = Że jak będziecie prosili BOGA o wiarę w NIEGO, to powinniście na pewno ją otrzymać. Że ateiści często sie skarżą na to że nie można Udowodnić Istnienie BOGA naukowo, przez eksperymenty, a ja wam właśnie dałem 2 naukowe eksperymenty przez które możecie sprawdzić naukowo czy BÓG Istnieje "
_________________ Przykazanie nowe Daję wam, abyście się wzajemnie miłowali tak, jak JA was Umiłowałem; żebyście i wy tak się miłowali wzajemnie. (Dobra Nowina Świętego Jana 13, 34). = Ale tego JEZUSOWEGO Przykazania nie ma w Katechizmie (dla dzieci)!
|
Wt lis 13, 2007 18:49 |
|
 |
wieczny_student
|
Żadna z tych metod jest nienaukowa, gdyż nie stosują one metody naukowej.
|
Wt lis 13, 2007 18:56 |
|
 |
myślący
|
Jak będziesz np. prosił o wiarę wystarczająco dobrze, to ją na pewno otrzymasz, to jest przeczesz bardzo naukowe!
_________________ Przykazanie nowe Daję wam, abyście się wzajemnie miłowali tak, jak JA was Umiłowałem; żebyście i wy tak się miłowali wzajemnie. (Dobra Nowina Świętego Jana 13, 34). = Ale tego JEZUSOWEGO Przykazania nie ma w Katechizmie (dla dzieci)!
|
Wt lis 13, 2007 18:58 |
|
 |
wieczny_student
|
Sprawdź kryteria metody naukowej:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Metoda_naukowa napisał(a): Tradycyjnie, niezależnie od rozmaitych kwestii filozoficznych i społecznych, zazwyczaj przyjmuje się, że na metodę naukową składa się następujący zbiór czynności:
* Obserwacje wstępne * Budowanie hipotezy * Wykonywanie rzetelnych eksperymentów weryfikujących hipotezę * lub rzetelne zbieranie danych historycznych mających potwierdzić teorię lub jej zaprzeczyć * Przyjęcie lub odrzucenie hipotezy w oparciu o zebrane dane. * Powtarzanie procedury - czyli stała weryfikacja starych i budowanie nowych hipotez, w momencie gdy stare przestają się sprawdzać.
Ponadto, wyniki badań naukowych poddane muszą być krytyce innych naukowców. (...)
Kluczowe znaczenie dla rozróżnienia czy dana teoria jest teorią naukową, czy nie, ma obecnie kryterium falsyfikowalności. (...)
Falsyfikowalność - jeśli hipoteza posiada powyżej wymienione cechy, to aby być teorią naukową, musi dopuszczać efektywnie falsyfikowalność, to znaczy musi w ramach tej teorii istnieć przewidywany wynik eksperymentu, wyjaśnienie zjawiska lub konsekwencji zdarzenia, który umożliwia stwierdzenie, że teoria jest błędna. Hipoteza, wedle której Słońce zbudowane jest w całości z węgla, zaś Księżyc z sera, są jak najbardziej teoriami naukowymi. Zostały one jednak obalone (dzięki analizie spektralnej lub lotom na Księżyc), czyli są to nieprawdziwe teorie naukowe. Z kolei przekonanie, że życiem człowieka sterują gwiazdy, oraz że wszelkie informacje o życiu człowieka zapisane są w jego dacie urodzenia, jest teorią nienaukową z następującego powodu: żaden astrolog nie zadał sobie trudu, aby podać przykład zdarzenia lub zjawiska, które przeczyłoby tej teorii.
|
Wt lis 13, 2007 19:05 |
|
 |
myślący
|
To jak będziesz się modlił i szukał dobrze, a wiary w BOGA nie znajdziesz: to sfalsyfikowałeś wtedy tą Teorię (= że BÓG Istnieje).
I są też proroctwa do badania naukowo, cytat z tej strony: viewtopic.php?t=13375  .
"A i też jest duża ilość wypełnionych proroctw w Pismie Świętym, np. to = “ 59 Polecenie, jakie powierzył prorok Jeremiasz Serajaszowi, synowi Neriasza, synowi Machsejasza, gdy się ten udawał z królem judzkim Sedecjaszem do Babilonu w czwartym roku jego panowania; Serajasz był głównym kwatermistrzem. 60 Opisał zaś Jeremiasz w jednej księdze całe nieszczęście, jakie miało przyjść na Babilon, mianowicie wszystkie przepowiednie spisane przeciw Babilonowi. 61 Jeremiasz powiedział do Serajasza: Gdy przybędziesz do Babilonu, postaraj się przeczytać publicznie wszystkie te słowa. 62 Powiesz zaś: Panie, Ty zapowiedziałeś o tym miejscu, że je zniszczysz, tak że zostanie bez mieszkańców, bez ludzi i bez bydła; pozostanie pustkowiem na wieki. 63 Gdy skończysz czytać tę księgę, przymocujesz do niej kamień i wrzucisz ją do Eufratu, 64 mówiąc: Tak niech utonie Babilon, by już nie podniósł się z nieszczęścia, jakie na niego ześlę. “ (Jr 51) = A ja słyszałem że przedtem ludzie nawet uważali Babilon za bajkę z Pisma Św., bo jego położenie wtedy musiało być nieznane. Powodem do jego całkowitego upadku słyszałem było też (oprócz upadku przed obcymi wojskami) powiększenie ilości soli w ziemi że prawie nic tam nie mogło rosnąć, i też koniec wody w tych okolicach. “ 15 Tak jak radowałaś się z powodu tego, że dziedzictwo domu Izraela było spustoszone, tak też z tobą uczynię. Pustynią się staniesz, góro Seir, i cały Edom wniwecz się obróci; wtedy poznacie, że Ja jestem Pan. “ (Ez 35) = A ta południowa część Izraela dzisiejszego gdzie Edom leżał kiedyś przecież jest głównie pustynią z tego co wiem do dzisiaj aż. “ 7 Ześlę więc ogień na mury Gazy, i strawi on jej pałace. 8 Wytępię mieszkańca z Aszdodu i dzierżącego berło z Aszkelonu. Zwrócę rękę przeciw Ekronowi i zginie reszta Filistynów - rzekł Pan Bóg. “ (Am 1) = A w Gaza jak wiadomo żyją dzisiaj Arabowie, nie Filistyni którzy pochodzili z Krety (wyspy greckiej). A i jeszcze prorok Daniel ma niesamowite i prawdziwe proroctwa o np. rozwoju Persji i podbicia jej przez króla Grecji (Aleksandra Wielkiego) w 8, 5 (a on był najwyższym człowiekiem w Babilonie(który później został podbity przez właśnie Persję) pod samym królem, że tu nie można raczej mówić o wymyślonej osobie). “ 1 Gdy Jezus szedł po wyjściu ze świątyni, podeszli do Niego uczniowie, aby Mu pokazać budowle świątyni. 2 Lecz On rzekł do nich: Widzicie to wszystko? Zaprawdę, powiadam wam, nie zostanie tu kamień na kamieniu, który by nie był zwalony. “ (Mt 24) = A przecież wiadomo że Świątynia była zburzona całkowicie, mówią że tylko “mur płaczu” został, ale on był częścią muru zewnętrznego Świątyni słyszałem, a nie częścią samej Świątyni, z której widocznie nawet kamień na kamieniu nie został aż do dzisiejszych czasów, czy to nie niesamowite? I jeszcze: “ 14 A ta Ewangelia o królestwie będzie głoszona po całej ziemi, na świadectwo wszystkim narodom. I wtedy nadejdzie [i]koniec.[/i] “ (Mt 24). = A czy Dobra Nowina nie jest teraz głoszona całemu światu? Bo ja czytałem że już nawet najmniejsze języki świata (chyba wszystkie, bo książka gdzie to czytałem była chyba z lat 80, że teraz już to powinny być wszystkie języki), nawet takie bez języka pisanego (że trzeba wynaleźć alfabet dla nich), już mają Dobrą Nowinę (4 Ewangelie) przetłumaczoną na ich język, chociaż że czasami brakuje im np. części Starego Przymierza (Testamentu). A kto mógł realistycznie oczekiwać spełnienie się tego proroctwa naokoło 2000 lat temu kiedy uczniów jeszcze nie było tak dużo? "
|
Wt lis 13, 2007 19:13 |
|
|
|