Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 3:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 516 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 35  Następna strona
 Czyściec 
Autor Wiadomość

20. A Piotr rzekł do niego: Niech zginą wraz z tobą pieniądze twoje, żeś mniemał, iż za pieniądze można nabyć dar Boży.
21. Co się tyczy tej sprawy, to nie masz w niej cząstki ani udziału, gdyż serce twoje nie jest szczere wobec Boga.
22. Przeto odwróć się od tej nieprawości swojej i proś Pana, czy nie mógłby ci być odpuszczony zamysł serca twego;
23. Widzę bowiem, żeś pogrążony w gorzkiej żółci i w więzach nieprawości.
(BW)

jak ap. piotr ten zekomo pirwszy papiez traktowal sprawe spowiedzi jest napisane w dziejach apostolskich powyzej mogl przeciez wyspowiadac tego czlowieka i odpuscic mu ten grzech

Wt mar 22, 2005 22:46

W dalszej dyskusji proszę również wziąć pod uwagę wypowiedzi z:

viewtopic.php?t=801&postdays=0&postorder=asc&start=0

Pt kwi 08, 2005 21:05

W Piśmie Świętym nie ma nic o czyśćcu... I to jest jedno z wielu "ale".

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt kwi 15, 2005 9:15
Zobacz profil WWW

W poprzednich tematach pisali, że wiara w czyściec powstała za pośrednictwem jednego z papieży, który chciał poprawić sytuację finansową kościoła poprzed odpust grzechów za pieniądze, ustną spowiedź...

N lip 24, 2005 0:33
viewtopic.php?t=3933

rahelix napisał(a):
to znaczy ze chrystus i jego ofiara jest niepotrzebna??????

Ps. 49:8-9
8. Przecież brata żadnym sposobem nic wykupi człowiek Ani też nie da Bogu za niego okupu,
9. Bo okup za duszę jest zbyt drogi I nie wystarczy nigdy,
(BW)

Leszek, Jan napisał(a):
Rahelix:
Cytuj:
to znaczy ze chrystus i jego ofiara jest niepotrzebna?

Dziecinko, przecież tylko dzięki Chrystusowi, Jego ofierze i ze względu na Niego każda modlitwa dociera do Boga, także ta, w której prosimy o uwolnienie zmarłych z czyśćca.

rahelix napisał(a):
przeczytaj jeszcze raz ten cytat z psalmu

Belizariusz napisał(a):
rahelix

Ja natomiast radziłbym ci przeczytac cały ten Psalm, a nie "wyrywać" fragmenty i zmieniać jego kontekst
Postaraj sie także zrozumieć o co tam chodzi....i odpisz nam.

rahelix napisał(a):
Co to właściwie znaczy ten "swiastak"???

Przeczytałem ten Psalm zgodnie z Twoją sugestią kolejny raz i biorąc przykład z Pana Jezusa (mam nadzieję, że czytałeś już Mat. 4 r.)
jeszcze raz mówię że napisane jest:

"Przecież brata żadnym sposobem nic wykupi człowiek Ani też nie da Bogu za niego okupu,
Bo okup za duszę jest zbyt drogi I nie wystarczy nigdy,
"Ps. 49:8-9

Pan Jezus nie cytował całych rozdziałów lecz posługiwał się konkretnymi cytatami. W cytowanym Psalmie chodzi oczywiście (chyba się zgadzasz) o bogactwie i możliwości wykupienia człowieka za pieniądze (patrz ofiary za dusze i fundowane msze). Jest to jednak zasada, mówiąca o tym, że nie ma żadnego sposobu, aby po śmierci zmienić coś z duszą człowieka (por bogacz i Łazasz Łuk 16), Bóg byłby niesprawiedliwy gdyby po śmierci coś zmieniał na podstawie działania innych ludzi. A jeśli ktoś na ziemi niema nikogo?
Pan Jezus mówił do Nikodema "TY się musisz na nowo narodzić" - dotyczy to życia na ziemi

Jeszcze raz o czśścu:
lewica i prawica
szeroka droga i wąska
szeroka brama i wąska
skała i piasek
kozły i owce
pszenica i kąkal
zgrzytanie zębów - królestwo Ojca itd

Czyściec urąga doskonałości ofiary Pana Jezusa. Biblia mówi: Jan. 3:36
"Kto wierzy w Syna, ma żywot wieczny, kto zaś nie słucha Syna, nie ujrzy żywota, lecz gniew Boży ciąży na nim". Zgodzisz się że wiara może dotyczyć tylko żywych, a nie umarłych!!!

Belizariusz napisał(a):
Cytuj:
Bóg byłby niesprawiedliwy gdyby po śmierci coś zmieniał na podstawie działania innych ludzi. A jeśli ktoś na ziemi niema nikogo?

Wiem ze nie jestes w stanie tego zrozumieć......bo odrzucasz Ksiegi Machabejskie. Jednak istnieje cos takiego jak modlitwa za zmarłych, bo juz w tych niewygodnych Ksiegach o czyms takim pisano.
Poza tym....jest jeszcze jeden fragment mówiacy o mozliwości pomocy tym którzy juz odeszli, ale nadal czekaja na wieczne zbawienie:

32 Jeśli ktoś powie słowo przeciw Synowi Człowieczemu, będzie mu odpuszczone, lecz jeśli powie przeciw Duchowi Świętemu, nie będzie mu odpuszczone ani w tym wieku ani w przyszłym - Mt 12, 32

Po co więc ten dodatwek o "PRZYSZŁYM" skoro wszystko sie kończy tutaj?

Poza tym ciagle pokutuje wśród wielu protestantów wyjatkowo wypaczona wizja czyścca. Tam przecież nie ida wszyscy, a jedynie ci, którzy na to zasłużyli swoim zyciem. Zyli zgodnie z nauka Jezusa, ale jak to z człowiekiem bywa czasem bładzili....i ich sumienie obciążaja winy, których nie zdołali zamazać zadoścuczynieniem w ciągu swojego życia.
Swoje zatem musza odstać "w kolejce" i liczyć na miłosierdzie tych których skrzywdzili....bo może kiedys im wybaczą.

...i odpuść nam nasze winy
Jako i my odpuszczamy naszym winowajcom

Tak nas nauczył Jezus..., który z radościa odpuści, jeżeli odpuszczą ci ludzie których skrzywdziłeś....kiedys na pewno odpuszcza, a jeżeli nie oni to ich potomkowie.
Dlatego też argument o tych co nie maja rodziny jest błędny...w końcu wszyscy jesteśmy JEDNĄ RODZINĄ. No chyba , ze Twoje wyznanie twierdzi inaczej....

Ostatnio edytowano Pn paź 31, 2005 19:55 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 2 razy

Pn paź 31, 2005 19:31

przeczytaj tych pare wersetów i uswiadom sobie ze ofiara chrystusa jest tak doskonala ze wszystkie nasze grzechy sa doskonale zmazane i nie potrzeba zadnych" kolejek" jak to nazwales i jakichs innych zadoscuczynien. czyzby takie zadoscuczynienia były skuteczniejsze od krwi Chrystusa?

Hebr. 10:10
10. Mocą tej woli jesteśmy uświęceni przez ofiarowanie ciała Jezusa Chrystusa raz na zawsze.
(BW)
Hebr. 10:14
14. Albowiem jedną ofiarą uczynił na zawsze doskonałymi tych, którzy są uświęceni.
(BW)
Rzym. 8:1
1. Przeto teraz nie ma żadnego potępienia dla tych, którzy są w Chrystusie Jezusie.
(BW)

Cytat:
32 Jeśli ktoś powie słowo przeciw Synowi Człowieczemu, będzie mu odpuszczone, lecz jeśli powie przeciw Duchowi Świętemu, nie będzie mu odpuszczone ani w tym wieku ani w przyszłym - Mt 12, 32

piekny przykład
te slowo "w przyszlym" jest wlasnie dla takich jak ty napisane, ze w przyszlym wieku nic nie moze byc odpuszczone aby sie nikt nie łudził

Pn paź 31, 2005 19:53

Pkt_1
Cytuj:
Jeszcze raz o czśścu:
lewica i prawica
szeroka droga i wąska
szeroka brama i wąska
skała i piasek
kozły i owce
pszenica i kąkal
zgrzytanie zębów - królestwo Ojca itd

Ja dodam jeszcze:

Bogacz i Łazarz - najbardziej przekonywująca o braku czyśćca historia
Faryzeusz i celnik
Ciemność i światłość

Belizariuszu, odpowiedz najpierw na na punkt 1.

Belizariuszu napisał
Cytuj:
Jednak istnieje cos takiego jak modlitwa za zmarłych, bo juz w tych niewygodnych Ksiegach o czyms takim pisano.

Na pewno wiesz, że w czasie Machabeuszów (dla nikogo ta historyczna księga nie jest niewygodna) Żydzi byli w upadku. Czy ich czyn był zgodny z Pismami ST? Którymi?
Czy wiesz, że Żydzi kiedyś byli uratowani od śmierci spoglądając na miedzianego węża? A czy wiesz, że później spalali mu kadzidło? Czynili dobrze? Czy wiesz co jeszcze robili Żydzi: "

WYMYŚLILI też synowie izraelscy rzeczy niewłaściwe o Panu, Bogu swoim, pobudowali sobie świątynki na wzgórzach we wszystkich swoich miejscowościach, począwszy od baszty strażniczej aż do grodu warownego; (2 Król. 17:9). Czy to również było dobre? Podobnych miejsc jest w Biblii bardzo wiele.

Niestety, chrześcijaństwo, wymyśliło sobie wiele złych, nieprawdziwych, niezgodnych ze Słowem Bożym rzeczy!!! Również wymyślono czyściec, aby zwodzić ludzi . Czy nie wydaje Ci się, że czyściec jest podświadomą przeszkodą do prawdziwego nawrócenia się człowieka?

Belizariuszu napisał

Jeśli ktoś powie słowo przeciw Synowi Człowieczemu, będzie mu odpuszczone, lecz jeśli powie przeciw Duchowi Świętemu, nie będzie mu odpuszczone ani w tym wieku ani w przyszłym - Mt 12, 32

Pkt_2
A teraz ten nieszczęśliwie przytoczony cytat. Zgodzisz się, że w w. Mat. 12, 24 zbluźniono przeciw Duchowi Świętemu bo mówiono, że Pan Jezus mocą księcia demonów wypędza demony. Było to bluźnierstwo przeciw Duchowi Świętemu i ten grzech nie może być odpuszczony. W "tym wieku" chodzi o czas, w którym wtedy Pan Jezus żył na ziemi. Był to jeszcze czas zakonu.
"Wiek przyszły" to czas, w którym Pan Jezus znów będzie na ziemi. Mam nadzieję, że doczytałeś w Biblii np. o powtórnym przyjściu Pana Jezusa po swój kościół - 1 Tes. 4, i o 1000-letnim Królestwie Pokoju dla Izraela -Izajasz, Apokalipsa) Jeśli w tym czasie (dla nas jest to przyszły wiek) zdarzy się podobna rzecz, i ktoś zbluźni przeciw Duchowi Świętemu, wypowiadając bluźnierstwo przeciw Panu Jezusowi, to ten grzech również nie będzie mu wtedy przebaczony.
Ta interpretacja czyśćca jest dla mnie zupełnie nowa. Jeszcze od żadnego księdza katolickiego o niej nie słyszałem. Wycofaj ją czym prędzej, bo ktoś wyskrobie Ci za to uszy.

Belizariuszu napisał

...i odpuść nam nasze winy
Jako i my odpuszczamy naszym winowajcom

Tak prostych błędów interpretacyjnych nie możesz robić. Przecież tu chodzi o życie doczesne. To my na ziemi mamy jedni drugim odpuszczać grzechy. Aż do 77 razy mówi Pan Jezus. Apostoł Paweł także pisze o tym w swoich listach.

Reasumując: w Biblii nie ma miejsc mówiących o czyśćcu, bo jest to rzecz wymyślona przez KK

Pozdrawiam

Jan 5:24

Pn paź 31, 2005 23:04
Jak już pisałem (a zostało to usuniete). Nie bede kontynuował dyskusji....bo może sie okazać, ze nagle moje posty znajdą sie w innym topicu...a ja nie mam 15 lat by jakis moderek mnie przeganiał z kąta w kąt

Wt lis 01, 2005 11:52

Słusznie Beli, nie masz 15 lat :) CIOś o tym wiem ;)

Drogi moderatorze, prosimy, zostawiaj nasze posty w jednym miejscu, bo można dostać kręćka :)

Cz lis 03, 2005 10:14

A ja tylko poproszę, żeby na tym zdaniu dyskusja o moderacji w tym miejscu się skończyła :)

Cz lis 03, 2005 12:07

Dusze przebywające w niebie mogą wpływać na nasze życie wypraszając łaski u Boga. Czy mogą wypraszać też łaski dla dusz przebywających w czyśćcu? Jeśli tak, to przecież żadnej duszy by nie było w czyśćcu dzięki nieustannym modlitwom tak dużej liczby świętych.

To jak to jest? :)

N lis 06, 2005 17:32
Zobacz profil WWW

Wlasnie tez bym chciala sie czegos dowiedziec o czyśćcu a co do Bibli to napewno jest cos napisane na teman Czyśćca.
Masz moze jakies informacje dotyczce apokalipsy

ANECZKA czekam informacje co do apokalipsy

N lis 13, 2005 12:22

Wlasnie o to chodzi ze wszystko jest napisane tylko trzeba to rozumiec a wogole kiedykolwiek czytales apokalipse ??

ja rozwniez pozdrawiam

N lis 13, 2005 20:45

Zgodnie z tym co Tu piszcie do czyśćca ida dusze bez grzechu ciezkiego[w stanie łaski]ale za zycia nie dokonaly pełnego zadoscuczynienia za grzechy.Zastanawiam sie czy dusza,która żyła blisko Boga ale grzeszyła bo nikt z nas nie jest bez winy,spowiadała sie, jednak przed smiercia dokonala grzechu ciezkiego i nie zdązyła sie z niego spowiadac pojdzie do piekla??Jak to sie ma do duszy,ktora przez całe życie odrzucała Boga nawet w godzinie smierci??

Pt wrz 07, 2007 17:57
Własnie tez mnie to zastanawia !!! Ktoś taki kto gwałcił , mordował itd nie wierzył w Boga idzie do piekła !! a ktoś kto kocha Boga , modli sie codzinnie regularnie spowiada ,chodzi co tydzien do kosciola a nawe cześciej ale przed smiercia popełnił grzech ciezki tez idzie do piekła? to raczej nie jest sprawiedliwe !! Chyba Jezus powiedział" Kto we mnie wierzy, ten choćby nawet umarł, ożyje,(26) a każdy, kto żyje i we mnie wierzy, przenigdy nie umrze."

Pt wrz 07, 2007 20:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 516 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 35  Następna strona