Co to znaczy, że poza Kościołem nie ma zbawienia?
Autor |
Wiadomość |
Asparagus
|
 Re: Co to znaczy, że poza Kościołem nie ma zbawienia?
trymet napisał(a): Święty Piotr też się zaparł Jezusa. Więc po ludzku możnaby powiedzieć że był draniem,niegodziwcem i same najgorsze rzeczy. Jednak Jezus wybaczył mu to i powierzył jemu pasterzowanie nad Kościołem. Naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy jednostkowym faktem zbłądzenia Szymona, za które to postępowanie zresztą szczerze żałował, a uporczywym trwaniu w niegodziwości papieża Aleksadra VI? To jest przecież niebo i ziemia. Z jednej strony grzech popełniony w bardzo trudnej sytuacji psychologicznej, z drugiej wieloletnie niszczenie autorytetu Kościoła, zbrodnie polityczne i dla zwykłego zysku, rozpusta, cyniczne wykorzystywanie Stolicy Apostolskiej dla własnego interesu. Czy uważasz, że Jezus wybrałby na swojego następcę kogoś takiego jak Borgia? trymet napisał(a): Co do reformacji- to racja. To skandaliczne czyny i naduzycia niektórych ludzi Kościoła (np bezczelny handel odpustami) przyczyniły się do wybuchu reformacji. Niestety ludzie reformacji później również dopuszczali się niegodziwości Ale ich przecież nie uważasz za nieomylnych?
|
Wt maja 10, 2011 11:54 |
|
|
|
 |
keram
|
Kościół nalezży do Chrystusa a nie do Papieży i On przyjdzie po swoją oblubienicę ale nigdy nie będzie to literalny KK tylko Kościół ludzi którzu duchowo przestrzegaj słow Jezusa i nasladują go
|
Wt maja 10, 2011 21:09 |
|
 |
Asparagus
|
Nie sądzę aby J.Ratzinger był zachwycony Twoim podejściem do KK...
|
Wt maja 10, 2011 21:22 |
|
|
|
 |
keram
|
Jak myślisz kto jest większy i kto mówi Prawdę
|
Wt maja 10, 2011 21:28 |
|
 |
Asparagus
|
keram napisał(a): Jak myślisz kto jest większy i kto mówi Prawdę No wiesz, z Jezusem trudno to wszystko bezpośrednio skonsultować, a papież jest na miejscu.
|
Wt maja 10, 2011 21:33 |
|
|
|
 |
keram
|
Dowcipny jesteś. To własnie wiara daje możliwosc konsultacji.Jezeli konsultujemy z nieomylnym Jezusem przestrzegając Jego Słowa to nie błądzimy, taką moc ma Słowo Bożę
|
Wt maja 10, 2011 21:40 |
|
 |
Asparagus
|
keram napisał(a): Dowcipny jesteś. To własnie wiara daje możliwosc konsultacji.Jezeli konsultujemy z nieomylnym Jezusem przestrzegając Jego Słowa to nie błądzimy, taką moc ma Słowo Bożę Też tak uważam i sądzę, że Bóg również ma poczucie humoru. 
|
Wt maja 10, 2011 21:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Asparagus napisał(a): Ale ich przecież nie uważasz za nieomylnych? Kogo nie uważam za nieomylnych?
|
Wt maja 10, 2011 22:17 |
|
 |
keram
|
trymet napisał(a): 17. Istnieje zatem jeden Kościół Chrystusowy, który trwa w Kościele katolickim rządzonym przez Następcę Piotra i przez biskupów w łączności z nim. ". Przytoczyłeś wcześniej fragmenty z Soboru Watykańskiego. pisze tam ze Kośció Chrystusowy trwa w Kosciele Katolickim.Mam pytania w tej sprawie Kiedy powstał KK a kiedy KCH? któ?ry był pierwszy
|
Wt maja 10, 2011 22:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
keram napisał(a): trymet napisał(a): 17. Istnieje zatem jeden Kościół Chrystusowy, który trwa w Kościele katolickim rządzonym przez Następcę Piotra i przez biskupów w łączności z nim. ". Przytoczyłeś wcześniej fragmenty z Soboru Watykańskiego. pisze tam ze Kośció Chrystusowy trwa w Kosciele Katolickim.Mam pytania w tej sprawie Kiedy powstał KK a kiedy KCH? któ?ry był pierwszy Źle mnie zrozumiałem. Po pierwsze to nie dokument z SV II tylko deklaracja Dominus Iesus z 2000. W niej pisze nie to że Kościół Katolicki= Kościół Chrzystusowy ale to że Kosciół Chrystusowy nałpełniej działa w Kościele Katolickim
|
Wt maja 10, 2011 22:48 |
|
 |
keram
|
Kazde słowo w kontekscie ma swoje znaczenie. W deklarzcji Dominus pisze że KCH trwa w KK. Rozumię z tego że Kościół który założył Chrysus i wprowadził wszystkie swoje nauki trwa teraz w KK. Z tego wynika ze KCH i KK powinny mieć jedną i tą samą naukę a dla mnie one się roóznią. Zmieniłes słowa trwa na najpełniej działa . Słów Jezusa nie mozna zmieniac a słowa deklaracji podlegają dowolnemu rozumieniu?
|
Wt maja 10, 2011 23:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
keram napisał(a): Kazde słowo w kontekscie ma swoje znaczenie. W deklarzcji Dominus pisze że KCH trwa w KK. Rozumię z tego że Kościół który założył Chrysus i wprowadził wszystkie swoje nauki trwa teraz w KK. Z tego wynika ze KCH i KK powinny mieć jedną i tą samą naukę a dla mnie one się roóznią. Zmieniłes słowa trwa na najpełniej działa . Słów Jezusa nie mozna zmieniac a słowa deklaracji podlegają dowolnemu rozumieniu? Masz troche podejście jak lefebryści
|
Wt maja 10, 2011 23:14 |
|
 |
keram
|
Kim są lefebryści?
|
Wt maja 10, 2011 23:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
lefebryści lub lefebvryści – międzynarodowe zgromadzenie zrzeszające tradycjonalistycznych i suspensowanych duchownych Kościoła rzymskokatolickiego.Podstawą działania Bractwa jest przekonanie o panującym kryzysie wewnątrz Kościoła katolickiego, wywołanym przez czynniki zewnętrzne (masonerię i komunistów) i wewnętrzne (modernizm). Apogeum kryzysu zostało osiągnięte przez reformy Soboru Watykańskiego II. W związku z tym Bractwo przypisuje sobie mandat, na podstawie którego, działając w imię wyższej konieczności, wypowiada posłuszeństwo papieżowi i odrzuca część postanowień soboru, czyniąc to w imię wierności Tradycji, rozumianej jako niezmienność Magisterium Kościoła, której sobór ten miał zaprzeczyć. Różnice w nauczaniu Soboru Watykańskiego II a poprzednimi soborami i postanowieniami papieży, zwłaszcza tych z XIX wieku, które dotyczą liturgii, ekumenizmu i wolności religijnej są przez Bractwo nie do zaakceptowania. Do podstawowych cech charakteryzujących doktrynę Bractwa należy całkowite odrzucenie jakiegokolwiek dialogu międzyreligijnego i ekumenicznego. Wszystkie wyznania i religie, różne od katolicyzmu, są ze swej natury złe. Jak ujmuje to dobitnie Lefebvre: Budda i Luter to słudzy diabła. Idealnym rozwiązaniem, które powinno być celem działania papieża jest powołanie jak największej liczby państw wyznaniowych, w których katolicyzm będzie religią dominującą i jedyną akceptowalną, i w ktorych inne religie pozbawione będą swoich praw publicznych. Podstawą tej teorii jest przyjęta przez Bractwo koncepcja wolności religijnej, według której wolność religijna rozumiana jest wyłącznie jako nieskrępowane działanie Kościoła w strukturach politycznych. Deklaracja Soboru Watykańskiego II Dignitatis humanae wyrażająca przeciwny pogląd, jest według członków Bractwa kolejnym dowodem na uległość współczesnego Kościoła wobec masonerii. Zawarte w soborowej deklaracji twierdzenia o prawie każdego człowieka do wyboru religii z racji swej godności ludzkiej osoby jest w opozycji do uzyskania jak największego wpływu Kościoła na społeczeństwa i cywilizację.
Ponadto Bractwo krytykuje papieży:
Jana XXIII – za uleganie manipulacjom, Pawła VI – za liberalizm, Jana Pawła II – za laicyzację i niszczenie Kościoła
[wikipedia]
|
Śr maja 11, 2011 10:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
keram napisał(a): Kim są lefebryści? Tu jest ostra opinia na ich temat: http://www.eioba.pl/a/1tyf/lefebryzm-in ... wo-piusa-xOraz w centrum przeciwdziałania psychomanipulacji manipulacji: http://www.psychomanipulacja.pl/tem/tradycjonalizm.htm
|
Śr maja 11, 2011 10:15 |
|
|
|