Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 17:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 777 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 52  Następna strona
 Co to znaczy, że poza Kościołem nie ma zbawienia? 
Autor Wiadomość

Post Re: Co to znaczy, że poza Kościołem nie ma zbawienia?
trymet napisał(a):
Święty Piotr też się zaparł Jezusa. Więc po ludzku możnaby powiedzieć że był draniem,niegodziwcem i same najgorsze rzeczy. Jednak Jezus wybaczył mu to i powierzył jemu pasterzowanie nad Kościołem.

Naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy jednostkowym faktem zbłądzenia Szymona, za które to postępowanie zresztą szczerze żałował, a uporczywym trwaniu w niegodziwości papieża Aleksadra VI? To jest przecież niebo i ziemia. Z jednej strony grzech popełniony w bardzo trudnej sytuacji psychologicznej, z drugiej wieloletnie niszczenie autorytetu Kościoła, zbrodnie polityczne i dla zwykłego zysku, rozpusta, cyniczne wykorzystywanie Stolicy Apostolskiej dla własnego interesu. Czy uważasz, że Jezus wybrałby na swojego następcę kogoś takiego jak Borgia?

trymet napisał(a):
Co do reformacji- to racja. To skandaliczne czyny i naduzycia niektórych ludzi Kościoła (np bezczelny handel odpustami) przyczyniły się do wybuchu reformacji. Niestety ludzie reformacji później również dopuszczali się niegodziwości

Ale ich przecież nie uważasz za nieomylnych?

Wt maja 10, 2011 11:54

Kościół nalezży do Chrystusa a nie do Papieży i On przyjdzie po swoją oblubienicę ale nigdy nie będzie to literalny KK tylko Kościół ludzi którzu duchowo przestrzegaj słow Jezusa i nasladują go

Wt maja 10, 2011 21:09

Nie sądzę aby J.Ratzinger był zachwycony Twoim podejściem do KK...

Wt maja 10, 2011 21:22

Jak myślisz kto jest większy i kto mówi Prawdę

Wt maja 10, 2011 21:28

keram napisał(a):
Jak myślisz kto jest większy i kto mówi Prawdę

No wiesz, z Jezusem trudno to wszystko bezpośrednio skonsultować, a papież jest na miejscu.

Wt maja 10, 2011 21:33

Dowcipny jesteś. To własnie wiara daje możliwosc konsultacji.Jezeli konsultujemy z nieomylnym Jezusem przestrzegając Jego Słowa to nie błądzimy, taką moc ma Słowo Bożę

Wt maja 10, 2011 21:40

keram napisał(a):
Dowcipny jesteś. To własnie wiara daje możliwosc konsultacji.Jezeli konsultujemy z nieomylnym Jezusem przestrzegając Jego Słowa to nie błądzimy, taką moc ma Słowo Bożę

Też tak uważam i sądzę, że Bóg również ma poczucie humoru. :-)

Wt maja 10, 2011 21:53
Asparagus napisał(a):
Ale ich przecież nie uważasz za nieomylnych?

Kogo nie uważam za nieomylnych?

Wt maja 10, 2011 22:17

trymet napisał(a):
17. Istnieje zatem jeden Kościół Chrystusowy, który trwa w Kościele katolickim rządzonym przez Następcę Piotra i przez biskupów w łączności z nim.
".

Przytoczyłeś wcześniej fragmenty z Soboru Watykańskiego.
pisze tam ze Kośció Chrystusowy trwa w Kosciele Katolickim.Mam pytania w tej sprawie
Kiedy powstał KK a kiedy KCH? któ?ry był pierwszy

Wt maja 10, 2011 22:44
keram napisał(a):
trymet napisał(a):
17. Istnieje zatem jeden Kościół Chrystusowy, który trwa w Kościele katolickim rządzonym przez Następcę Piotra i przez biskupów w łączności z nim.
".

Przytoczyłeś wcześniej fragmenty z Soboru Watykańskiego.
pisze tam ze Kośció Chrystusowy trwa w Kosciele Katolickim.Mam pytania w tej sprawie
Kiedy powstał KK a kiedy KCH? któ?ry był pierwszy

Źle mnie zrozumiałem. Po pierwsze to nie dokument z SV II tylko deklaracja Dominus Iesus z 2000. W niej pisze nie to że Kościół Katolicki= Kościół Chrzystusowy ale to że Kosciół Chrystusowy nałpełniej działa w Kościele Katolickim

Wt maja 10, 2011 22:48

Kazde słowo w kontekscie ma swoje znaczenie.
W deklarzcji Dominus pisze że KCH trwa w KK. Rozumię z tego że Kościół który założył Chrysus i wprowadził wszystkie swoje nauki trwa teraz w KK. Z tego wynika ze KCH i KK powinny mieć jedną i tą samą naukę a dla mnie one się roóznią.
Zmieniłes słowa trwa na najpełniej działa .
Słów Jezusa nie mozna zmieniac a słowa deklaracji podlegają dowolnemu rozumieniu?

Wt maja 10, 2011 23:11
keram napisał(a):
Kazde słowo w kontekscie ma swoje znaczenie.
W deklarzcji Dominus pisze że KCH trwa w KK. Rozumię z tego że Kościół który założył Chrysus i wprowadził wszystkie swoje nauki trwa teraz w KK. Z tego wynika ze KCH i KK powinny mieć jedną i tą samą naukę a dla mnie one się roóznią.
Zmieniłes słowa trwa na najpełniej działa .
Słów Jezusa nie mozna zmieniac a słowa deklaracji podlegają dowolnemu rozumieniu?

Masz troche podejście jak lefebryści

Wt maja 10, 2011 23:14

Kim są lefebryści?

Wt maja 10, 2011 23:19
lefebryści lub lefebvryści – międzynarodowe zgromadzenie zrzeszające tradycjonalistycznych i suspensowanych duchownych Kościoła rzymskokatolickiego.Podstawą działania Bractwa jest przekonanie o panującym kryzysie wewnątrz Kościoła katolickiego, wywołanym przez czynniki zewnętrzne (masonerię i komunistów) i wewnętrzne (modernizm). Apogeum kryzysu zostało osiągnięte przez reformy Soboru Watykańskiego II. W związku z tym Bractwo przypisuje sobie mandat, na podstawie którego, działając w imię wyższej konieczności, wypowiada posłuszeństwo papieżowi i odrzuca część postanowień soboru, czyniąc to w imię wierności Tradycji, rozumianej jako niezmienność Magisterium Kościoła, której sobór ten miał zaprzeczyć. Różnice w nauczaniu Soboru Watykańskiego II a poprzednimi soborami i postanowieniami papieży, zwłaszcza tych z XIX wieku, które dotyczą liturgii, ekumenizmu i wolności religijnej są przez Bractwo nie do zaakceptowania.
Do podstawowych cech charakteryzujących doktrynę Bractwa należy całkowite odrzucenie jakiegokolwiek dialogu międzyreligijnego i ekumenicznego. Wszystkie wyznania i religie, różne od katolicyzmu, są ze swej natury złe. Jak ujmuje to dobitnie Lefebvre: Budda i Luter to słudzy diabła. Idealnym rozwiązaniem, które powinno być celem działania papieża jest powołanie jak największej liczby państw wyznaniowych, w których katolicyzm będzie religią dominującą i jedyną akceptowalną, i w ktorych inne religie pozbawione będą swoich praw publicznych. Podstawą tej teorii jest przyjęta przez Bractwo koncepcja wolności religijnej, według której wolność religijna rozumiana jest wyłącznie jako nieskrępowane działanie Kościoła w strukturach politycznych. Deklaracja Soboru Watykańskiego II Dignitatis humanae wyrażająca przeciwny pogląd, jest według członków Bractwa kolejnym dowodem na uległość współczesnego Kościoła wobec masonerii. Zawarte w soborowej deklaracji twierdzenia o prawie każdego człowieka do wyboru religii z racji swej godności ludzkiej osoby jest w opozycji do uzyskania jak największego wpływu Kościoła na społeczeństwa i cywilizację.

Ponadto Bractwo krytykuje papieży:

Jana XXIII – za uleganie manipulacjom,
Pawła VI – za liberalizm,
Jana Pawła II – za laicyzację i niszczenie Kościoła

[wikipedia]

Śr maja 11, 2011 10:14
keram napisał(a):
Kim są lefebryści?

Tu jest ostra opinia na ich temat: http://www.eioba.pl/a/1tyf/lefebryzm-in ... wo-piusa-x

Oraz w centrum przeciwdziałania psychomanipulacji manipulacji: http://www.psychomanipulacja.pl/tem/tradycjonalizm.htm

Śr maja 11, 2011 10:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 777 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 52  Następna strona