Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 20:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 182 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna strona
 Koniec "Limbus puerorum 
Autor Wiadomość

mcfunthomas napisał(a):
A jakie są wasze opinie i podejścia? Chętnie poczytam i się czegoś nauczę. :)

Ja nie wnikam w szczegółową analizę Biblii bo z tego najczęściej sofistyka lub myślenie życzeniowe wychodzi... Idąc za radą Jezusa, że mamy być jak dzieci ;), uważam że wszyscy dobrzy ludzie idą do Nieba, niezależnie od religii czy chrztu. W końcu jest tylko jedno źródło dobra: Bóg, więc każdy kto dąży do dobra - dąży do Boga. Zresztą Bóg jest podobno bogiem wszystkich ludzi, a nie wyłącznie chrześcijan... Sprawy techniczne zostawiam wyższej instancji, oczywiście chrzest w niczym tu nie przeszkadza.

ale to właśnie dzięki szczegółowej analizie Biblii udało się odrzucić Limbus puerorum, więc nie uważam że to coś złego, a wręcz odwrotnie. :)

Co Bóg zrobi z nienarodzonymi dziećmi, lub z odchodzącymi z tego świata w chwili porodu, lub krótko po nim...nie wiem - szczerze. Ale nie martwi mnie to, bo wiem, że Bóg jest Bogiem sprawiedliwym i miłosiernym. Jest też dobrym Bogiem, ale nie postawiłbym równości między ogólnie pojętym DOBREM a BOGIEM CHRZEŚCIJAN, ale to nie temat tego wątku więc tu tego nie wyjaśnię. :x

Wiem jedno: do Nieba nie idzie sie za bycie DOBRYM, sorki filippiarz, ale napisałeś tu powyżej pare nieprawdziwych rzeczy.

Czy nienarodzone dzieci TAM pójdą..? Bóg wie jak to rozwiązać, a skoro w Biblii tego nie powiedział, to mi wystarczy Jemu zaufać w tej sprawie i tyle.

PAXIOR

So maja 12, 2007 20:25
CO za brednie. Kas w ogóle myśleć kiedyś o jakiejś otchłani <rotfl>. Poza tym chrztu nie powinno się brać jako małe dziecko tylko jako dorosły gość gdyż skąd kto może wiedzieć czy wiara katolicką przypadnie do gustu jego dziecku. Kolejny pomysł księży -.-.

Śr paź 17, 2007 21:38

CO za brednie.
Czytałeś kiedykolwiek genezę tego zagadnienia?

oksheh napisał(a):
Poza tym chrztu nie powinno się brać jako małe dziecko tylko jako dorosły gość
Też tak uważam.

oksheh napisał(a):
skąd kto może wiedzieć czy wiara katolicką przypadnie do gustu jego dziecku. Kolejny pomysł księży -.-.
Tu nie chodzi o to co komu przypadnie do gustu. Idąc tym tropem szybko dojdziemy do utopii.

oksheh napisał(a):
Kolejny pomysł księży -.-.
No widzę, że historii to Ty czytać nie lubisz... :P

Cz paź 18, 2007 2:14

Cz paź 18, 2007 5:48

Czemu nie lubię czytać historii?
Bo napisałeś że to był pomysł księży, a przecież tak nie było. :)

Pt paź 19, 2007 1:23

Pt paź 19, 2007 16:07

A kogo?
zaraz zaraz, masz na myśli tę otchłań czy chrzest? Bo ja chyba zrozumiałem, że to drugie. Jeśli otchłań, to i ja uważam, że duchowieństwo-filozoficzne zajęło się wymyśleniem tego miejsca dla nienarodzonych.

So paź 20, 2007 5:29

Pn paź 22, 2007 17:03

Właściwie to chodzi mi o to i o to...
Cóż, podejście do chrztu zaczęło się pomalutku zmieniać już "od zarania" aż w końcu powszechne stało się chrzczenie niemowląt. Cel chrztu na podstawie Biblii jawi mi się inny niż jedynie zmazanie grzechu pierworodnego i przyjęcie dzieciny do KRK. Osobiście jestem za chrztem osób świadomie podejmujących życie z Bogiem. Z małymi dziećmi należy postępować wg. podejścia Pana: kochać i błogosławić. Chrzest powinien być poprzedzony wyznaniem wiary, chęcią nawrócenia danej osoby. Nie można się nawrócić w czyimś imieniu, lub za niego wyznać wiarę - to sprawa osobista a nie zbiorowa - tak uważam...no ale to już jest inny temat. Wspomniałem o tym jedynie dlatego że ma to bezpośredni związek z tym tematem.

Wt paź 23, 2007 1:46
Czy wiadomo jak dokładnie teolodzy stwierdzili, że nienarodzone dzieci trafiają do nieba ?

Czy "stwierdzono" to w sensie, zauważono, zaobserwowano, sprawdzono.
Czy raczej "stwierdzono" w sensie wymyślono, wykombinowano, tak sobie pomyślano.

Jak duchowni stwierdzili, to, że dzieci nieochrzczone trafiają do nieba ?
Czy po prostu tak sobie wymyślili ?
Czy wcześniej się mylili ?

Wt lip 29, 2008 23:55

Katolicy pokładają po prostu wiarę i nadzieję w to, że Bóg jest tak dobry i miłosierny, że dzieci zmarłe bez świadomości dobra i zła nie trafiają jednak do piekła, jak to sobie kiedyś wykoncypowano.

Ot, zwycięstwo wiary nad wcześniejszymi rozumowo-racjonalistycznymi dywagacjami teologicznymi :)

Śr lip 30, 2008 0:30

Problem w tym, że takie dzieci nie mogą ani przyjąć ani odrzucić Boga...

Śr lip 30, 2008 1:21
Katolicy pokładają po prostu wiarę i nadzieję w to, że Bóg jest tak dobry i miłosierny, że dzieci zmarłe bez świadomości dobra i zła nie trafiają jednak do piekła, jak to sobie kiedyś wykoncypowano.

Czyli po prostu sobie to wymyślili ?! :-)

Śr lip 30, 2008 19:53

Aztec napisał(a):
Czy wiadomo jak dokładnie teolodzy stwierdzili, że nienarodzone dzieci trafiają do nieba ?
Nie stwierdzili. Wg. pewnych przepisów soborowych, nieochrzczone dzieci nie mogą iść do Nieba. Problem był i jest z nienarodzonymi, bo KK głosi (i słusznie), że człowiek nim jest od poczęcia. I co wówczas...? :x

Aztec napisał(a):
Czy "stwierdzono" to w sensie, zauważono, zaobserwowano, sprawdzono.
Czy raczej "stwierdzono" w sensie wymyślono, wykombinowano, tak sobie pomyślano.
Mieli przed sobą węzeł gordyjski, którego nie rozwiązali do dziś. ;-)

Aztec napisał(a):
Jak duchowni stwierdzili, to, że dzieci nieochrzczone trafiają do nieba ?
Czy po prostu tak sobie wymyślili ?
Czy wcześniej się mylili ?
To druga strona owego węzła. ;-)

Ale problem w tym, że chce się wszystko wiedzieć i sklasyfikować. A pewne rzeczy pozostaną tajemnicą i tyle.

No napisał(a):
Problem w tym, że takie dzieci nie mogą ani przyjąć ani odrzucić Boga...
Hmmm, ale jak tę tajemnicę uzasadniłeś? Wymyśliłeś, wykombinowałeś, czy tak sobie pomyślałeś? ;-)

Pozdrawiam

So sie 02, 2008 0:01

A póki co, w dokunetach Soboru Florenckiego znajduje się nieomylne nauczanie Kościoła, który głosi, że wszyscy, którzy umierają bez chrztu idą do piekła. I nie ma tam mowy o żadnym limbusie.
Fakt, że ten dokument nie rozstrzyga, o zbawieniu tych dusz, bo twierdzi, ze maja byc traktowane inaczej. Żadne późniejsze dokumenty tego nauczania nie zmieniają - jest wszak nieomylne - wyrażają natomiast wątpliwosci i stawiają pytania. i tyle. Nasze , ziemskie wyobrażenia o Bożej sprawiedliwości i Bozym miłosierdziu, nie mają tu żadngo znaczenia.

Dn 3,52

N sie 03, 2008 15:16
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 182 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna strona