Autor |
Wiadomość |
patryk84
|
 Re: chleb
A może ktoś by chętnie przyjął od Ciebie ten obraz? Wiesz, popytaj się i może ktoś się znajdzie kto powiesi go sobie na ścianę i oboje będziecie zadowoleni. Warto spróbować. Zresztą jeśli to obraz po babci to pewnie ma już trochę lat, a ludzi którzy zbierają takie stare rzeczy jest bardzo dużo. Możesz dać nawet ogłoszenie na jakiejś stronie typu tablica.pl, że oddasz stary obraz i być może ktoś się znajdzie zainteresowany.
_________________ http://www.pompejanka.info
|
Pt sie 10, 2012 23:18 |
|
|
|
 |
rocznik94
|
dobra propozycja ale wstydze sie reakcji moich najblizszych 
_________________ Kup sobie psa. To jedyny sposób, abyś mógł nabyć miłość za pieniądze. ~ św. Aureliusz Augustyn z Hippony
|
N sie 12, 2012 13:38 |
|
 |
patryk84
|
Daj spokój a co oni mogą powiedzieć? Co jest ważniejsze Twoje sumienie czy co znajomi powiedzą? Zresztą dając ogłoszenie w internecie nie musisz mówić znajomym o tym jeśli nie chcesz.
|
N sie 12, 2012 16:34 |
|
|
|
 |
rocznik94
|
tak masz racje, tylko tutaj nie chodzi o znajomych tylko rodziców, bo jesli ktos przyjmie moja oferte to będę musiał powiedziec tacie aby zawiózł obraz na poczte -- ja jeszcze nie mam prawa jazdy, jestem trakcie robienia -- jesli bym je miał to zabrał bym obraz i sam zawiózł na poczte i nikt by o tym nie wiedział
chciałem jeszcze troche poczekac a przez ten czas połozyc obraz gdzies w innym miejscu
_________________ Kup sobie psa. To jedyny sposób, abyś mógł nabyć miłość za pieniądze. ~ św. Aureliusz Augustyn z Hippony
|
N sie 12, 2012 17:10 |
|
 |
patryk84
|
Rozumiem, wszystko w swoim czasie i nic na siłę  Przyjdzie czas, że załatwisz sprawę, teraz zrób jak uważasz czyli przełóż Obraz w inne miejsce, bardziej odpowiednie. Chyba, że jesteś z okolic Żyrardowa to razem załatwimy sprawę  Trzymaj się.
|
N sie 12, 2012 17:33 |
|
|
|
 |
rocznik94
|
wielkie dzieki za pomoc, jestem okolic Kielc nawzajem 
|
N sie 12, 2012 18:58 |
|
 |
MeneMeneTekelUpharsin
|
patryk84 napisał(a): Mnie zawsze uczono, że chleb którego już nie zjemy trzeba spalić (nie ważne czy w piecu czy gdzie indziej), ważne żeby nie wyrzucać. To jest straszne że w XXI wieku ludzie mogą być jeszcze tak zabobonni... może jeszcze należy splunąć 3 razy przez lewe ramię a całość rytuału wykonać kiedy Księżyc jest w pełni? Zabobony = występek przeciw Pierwszemu Przykazaniu.
|
So sie 18, 2012 21:19 |
|
 |
patryk84
|
To jest straszne, że w XXI wieku ludzie zabobonami nazywają szacunek dla chleba który jest darem od Boga i o który się co dzień modlimy słowami "Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj".
|
N sie 19, 2012 13:28 |
|
 |
MeneMeneTekelUpharsin
|
patryk84 napisał(a): To jest straszne, że w XXI wieku ludzie zabobonami nazywają szacunek dla chleba który jest darem od Boga i o który się co dzień modlimy słowami "Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj". Chleb nie jest darem od Boga - piecze go piekarz a Ty go kupujesz. Albo inaczej: chleb jest w takim samym stopniu darem od Boga jak chipsy i cola, przy pozbywaniu się których nie odprawiasz tych swoich magicznych rytuałów. Wers "chleba naszego powszedniego daj nam Panie" jest przenośnią oznaczającą "obyśmy nie zaznali głodu / obyśmy byli w stanie się utrzymać", a nie gloryfikuje w jakiś specjalny sposób chleba w stosunku do np. bułek czy kawiorek.
|
Pn sie 20, 2012 0:43 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
patryk84 napisał(a): To jest straszne, że w XXI wieku ludzie zabobonami nazywają szacunek dla chleba który jest darem od Boga i o który się co dzień modlimy słowami "Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj". Bez urazy, ale spalenie czegoś wcale też jakimś wielkim wyrazem szacunku nie jest. Ot, pozbycie się rzeczy z dorobieniem ideologii. Lepiej serio rzucić to kaczkom.
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Pn sie 20, 2012 6:14 |
|
 |
patryk84
|
@MeneMeneTekelUpharsin Chleb nie jest darem od Boga - Gratuluje. magicznych rytuałów - Jesteś debeściak  Ale ok, każdy ma swoje zdanie i żyje jak chce. Ja też nie jestem tutaj żadnym autorytetem żeby kogoś przekonywać do czegoś. Ale zapytaj pierwszego napotkanego księdza na swojej drodze i spytaj się czy szacunek dla chleba jest czymś złym i czy jest to grzech przeciw któremukolwiek z przykazań. @Mroczny Pasażer Możesz rzucić kaczkom, pieskom, kotkom i co tam tylko będziesz miał pod ręką. Chodzi o to, żeby chleb nie walał się po ulicy. Gdy nie masz możliwości rzucić zwierzakom (albo Ci się nie chce), wtedy trzeba spalić żeby nie wyrzucać do śmieci. I to jest okazanie szacunku, że nie wyrzucamy do śmieci. Jeśli okazanie szacunku dla chleba jest dla Ciebie ideologią, ok Twoja sprawa  Tak już na koniec, pewnie nie pamiętacie ale kiedyś jak ktoś znalazł na ulicy kawałek chleba, to podnosił go i z szacunkiem całował. Magiczne rytuały? Ech... 
|
Pn sie 20, 2012 9:51 |
|
 |
gacjan
|
Rocznik94 Może zacznij też być tak skrupulatnym co do ortografii, jak co do wszystkiego, co robisz w życiu. Aż fizyczny ból ten post mi sprawił, jak można tyle błędów napakować w jednym poście? I nie tłumacz się dysgrafią, bo ona nie zwalnia z umiejętności korzystania ze słownika, jak piszesz coś w Internecie. "przejołem", "bródny", "następnom rzecza", "napoczotku", "odczówałem", no ileż można? ILE? rocznik94 napisał(a): równiez dziekuje za odpowiedzi
patryk napisałes o swietych obrazkach, których nie wolno wyrzucac nalezy je spalic -- tez tym sie zgadzam ale mam do Was pytanie, mam duzy obraz Najświetszej Maryj Panny z Jasnej Góry. Ten obraz nalezał do mojej babci. Gdy babci sie zmarło, ja ,,przejołem,, jej pokój. Ostatnio przeprowadzilismy w nim remont i tata wziął ten obraz, wyniół go do pomieszczenia, w którym nie powinien lezez, jak opisac ten pokój? -- bródny, przeznaczony przede wszystkim do trzymania paliwa. Mysle ze było by go tródno włozyc do pieca, na to wychodzi ze powinienem napalic ognisko i spalic. czy dobrze w tedy zrobie ? moze powiesic ten obraz ? ale gdzie ?
nastepnom rzecza, takze związana z tym obrazem jest moja ochota zdjecia go napoczotku troche upierałem sie zeby obraz nadal wisiał, ale z drógiej strony odczówałem ze ,,nie pasuje,, do tego pomieszczenia i głebi siebie miałem ochotez tez go zdjac - jest juz stary, nie wyglada (jesli mozna tak określic) ładnie. teraz odczuwam, że źle postapiłem, boje sie że popelniłem grzech - co o tym sądzicie ?
|
Pn sie 20, 2012 10:21 |
|
 |
MeneMeneTekelUpharsin
|
patryk84 napisał(a): Chleb nie jest darem od Boga - Gratuluje. Pomidory też są darem od Boga a ich nie palisz jak zgniją. patryk84 napisał(a): Ale zapytaj pierwszego napotkanego księdza na swojej drodze i spytaj się czy szacunek dla chleba jest czymś złym i czy jest to grzech przeciw któremukolwiek z przykazań. Szacunek - nie. Zabobony, gusła, myślenie magiczne - tak, i każdy ksiądz to potwierdzi. Widzisz, piszesz "wtedy trzeba spalić żeby nie wyrzucać do śmieci" - i to jest ten zabobon. Mt 4,4 dedykuję.
|
Pn sie 20, 2012 12:48 |
|
 |
patryk84
|
MeneMeneTekelUpharsin napisał(a): Szacunek - nie. Zabobony, gusła, myślenie magiczne - tak, i każdy ksiądz to potwierdzi. I tu się mylisz mój drogi  Ale oczywiście wiem, że ja Cię do tego nie przekonam. Ale tak z czystej swojej ciekawości spytaj się kiedyś Księdza i przekonaj się co Ci odpowie. Mt 4,4 "Nie samym chlebem człowiek żyje..." oczywiście, że prawda, ale prawdą też jest, że modlimy się słowami "Chleba powszedniego..." i nawet jeśli jest to metafora jak niektórzy sugerują to słowo chleb nie jest przypadkowe (jak wiemy nie ma przypadków), no i oczywiście chleb przemienia się w Ciało Jezusa (może ktoś z Was był obecny podczas sytuacji gdy podczas Mszy zabraknie Komunikantów, wtedy używa się chleba), więc może lepiej żeby chleb nie walał się po ulicach? Pozdrawiam Cię serdecznie  aha gacjan, twój post wProwadził do dYskusji całkowiCie nowe spojrzenie, wszelkie waHania zostały rozwiAne. Dziękujemy. 
|
Pn sie 20, 2012 22:38 |
|
 |
gacjan
|
@ patryk84
Dyskusja, dyskusją, ale ja osobiście czuję, że nie ma co dyskutować z kimś, kto nie szanuje rozmówców dając w jednym poście taki konglomerat błędów. Ale młody człowiek jest, więc wolę go uświadomić, że warto szanować rozmówców między innymi dbając o swój język. A co do chleba. Chleb to chleb, nie jest sam w sobie żadną świętością. Najrozsądniej jest kupować go tyle, by go zjeść, ale płakać nad każdą zmarnowaną kruszynką to przegięcie.
|
Wt sie 21, 2012 4:30 |
|
|
|