Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 0:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 chleb 
Autor Wiadomość

Post Re: chleb
A może ktoś by chętnie przyjął od Ciebie ten obraz? Wiesz, popytaj się i może ktoś się znajdzie kto powiesi go sobie na ścianę i oboje będziecie zadowoleni. Warto spróbować. Zresztą jeśli to obraz po babci to pewnie ma już trochę lat, a ludzi którzy zbierają takie stare rzeczy jest bardzo dużo. Możesz dać nawet ogłoszenie na jakiejś stronie typu tablica.pl, że oddasz stary obraz i być może ktoś się znajdzie zainteresowany.

Pt sie 10, 2012 23:18

dobra propozycja ale wstydze sie reakcji moich najblizszych :-|

N sie 12, 2012 13:38

Daj spokój a co oni mogą powiedzieć? Co jest ważniejsze Twoje sumienie czy co znajomi powiedzą? Zresztą dając ogłoszenie w internecie nie musisz mówić znajomym o tym jeśli nie chcesz.

N sie 12, 2012 16:34

tak masz racje, tylko tutaj nie chodzi o znajomych tylko rodziców, bo jesli ktos przyjmie moja oferte to będę musiał powiedziec tacie aby zawiózł obraz na poczte -- ja jeszcze nie mam prawa jazdy, jestem trakcie robienia -- jesli bym je miał to zabrał bym obraz i sam zawiózł na poczte i nikt by o tym nie wiedział

chciałem jeszcze troche poczekac a przez ten czas połozyc obraz gdzies w innym miejscu

N sie 12, 2012 17:10

Rozumiem, wszystko w swoim czasie i nic na siłę :) Przyjdzie czas, że załatwisz sprawę, teraz zrób jak uważasz czyli przełóż Obraz w inne miejsce, bardziej odpowiednie.
Chyba, że jesteś z okolic Żyrardowa to razem załatwimy sprawę :)

Trzymaj się.

N sie 12, 2012 17:33

wielkie dzieki za pomoc, jestem okolic Kielc :)

nawzajem ;)

N sie 12, 2012 18:58

patryk84 napisał(a):
Mnie zawsze uczono, że chleb którego już nie zjemy trzeba spalić (nie ważne czy w piecu czy gdzie indziej), ważne żeby nie wyrzucać.

To jest straszne że w XXI wieku ludzie mogą być jeszcze tak zabobonni...
może jeszcze należy splunąć 3 razy przez lewe ramię a całość rytuału wykonać kiedy Księżyc jest w pełni?

Zabobony = występek przeciw Pierwszemu Przykazaniu.

So sie 18, 2012 21:19

To jest straszne, że w XXI wieku ludzie zabobonami nazywają szacunek dla chleba który jest darem od Boga i o który się co dzień modlimy słowami "Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj".

N sie 19, 2012 13:28

patryk84 napisał(a):
To jest straszne, że w XXI wieku ludzie zabobonami nazywają szacunek dla chleba który jest darem od Boga i o który się co dzień modlimy słowami "Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj".

Chleb nie jest darem od Boga - piecze go piekarz a Ty go kupujesz. Albo inaczej: chleb jest w takim samym stopniu darem od Boga jak chipsy i cola, przy pozbywaniu się których nie odprawiasz tych swoich magicznych rytuałów.

Wers "chleba naszego powszedniego daj nam Panie" jest przenośnią oznaczającą "obyśmy nie zaznali głodu / obyśmy byli w stanie się utrzymać", a nie gloryfikuje w jakiś specjalny sposób chleba w stosunku do np. bułek czy kawiorek.

Pn sie 20, 2012 0:43

patryk84 napisał(a):

Bez urazy, ale spalenie czegoś wcale też jakimś wielkim wyrazem szacunku nie jest. Ot, pozbycie się rzeczy z dorobieniem ideologii.

Lepiej serio rzucić to kaczkom.

Pn sie 20, 2012 6:14

@MeneMeneTekelUpharsin

Chleb nie jest darem od Boga - Gratuluje.
magicznych rytuałów - Jesteś debeściak :)

Ale ok, każdy ma swoje zdanie i żyje jak chce. Ja też nie jestem tutaj żadnym autorytetem żeby kogoś przekonywać do czegoś. Ale zapytaj pierwszego napotkanego księdza na swojej drodze i spytaj się czy szacunek dla chleba jest czymś złym i czy jest to grzech przeciw któremukolwiek z przykazań.

@Mroczny Pasażer

Możesz rzucić kaczkom, pieskom, kotkom i co tam tylko będziesz miał pod ręką. Chodzi o to, żeby chleb nie walał się po ulicy. Gdy nie masz możliwości rzucić zwierzakom (albo Ci się nie chce), wtedy trzeba spalić żeby nie wyrzucać do śmieci. I to jest okazanie szacunku, że nie wyrzucamy do śmieci. Jeśli okazanie szacunku dla chleba jest dla Ciebie ideologią, ok Twoja sprawa :)

Tak już na koniec, pewnie nie pamiętacie ale kiedyś jak ktoś znalazł na ulicy kawałek chleba, to podnosił go i z szacunkiem całował. Magiczne rytuały? Ech... :)

Pn sie 20, 2012 9:51

Rocznik94

Może zacznij też być tak skrupulatnym co do ortografii, jak co do wszystkiego, co robisz w życiu.
Aż fizyczny ból ten post mi sprawił, jak można tyle błędów napakować w jednym poście?
I nie tłumacz się dysgrafią, bo ona nie zwalnia z umiejętności korzystania ze słownika, jak piszesz coś w Internecie.
"przejołem", "bródny", "następnom rzecza", "napoczotku", "odczówałem", no ileż można? ILE?

rocznik94 napisał(a):
równiez dziekuje za odpowiedzi

patryk napisałes o swietych obrazkach, których nie wolno wyrzucac nalezy je spalic -- tez tym sie zgadzam
ale mam do Was pytanie, mam duzy obraz Najświetszej Maryj Panny z Jasnej Góry. Ten obraz nalezał do mojej babci.
Gdy babci sie zmarło, ja ,,przejołem,, jej pokój. Ostatnio przeprowadzilismy w nim remont i tata wziął ten obraz, wyniół go do pomieszczenia, w którym nie powinien lezez,
jak opisac ten pokój?
-- bródny, przeznaczony przede wszystkim do trzymania paliwa. Mysle ze było by go tródno włozyc do pieca, na to wychodzi ze powinienem napalic ognisko i spalic.
czy dobrze w tedy zrobie ? moze powiesic ten obraz ? ale gdzie ?

nastepnom rzecza, takze związana z tym obrazem jest moja ochota zdjecia go
napoczotku troche upierałem sie zeby obraz nadal wisiał, ale z drógiej strony odczówałem ze ,,nie pasuje,, do tego pomieszczenia i głebi siebie miałem ochotez tez go zdjac - jest juz stary, nie wyglada (jesli mozna tak określic) ładnie.
teraz odczuwam, że źle postapiłem, boje sie że popelniłem grzech - co o tym sądzicie ?

Pn sie 20, 2012 10:21

patryk84 napisał(a):
Chleb nie jest darem od Boga - Gratuluje.

Pomidory też są darem od Boga a ich nie palisz jak zgniją.

patryk84 napisał(a):
Ale zapytaj pierwszego napotkanego księdza na swojej drodze i spytaj się czy szacunek dla chleba jest czymś złym i czy jest to grzech przeciw któremukolwiek z przykazań.

Szacunek - nie. Zabobony, gusła, myślenie magiczne - tak, i każdy ksiądz to potwierdzi. Widzisz, piszesz "wtedy trzeba spalić żeby nie wyrzucać do śmieci" - i to jest ten zabobon.

Mt 4,4 dedykuję.

Pn sie 20, 2012 12:48

MeneMeneTekelUpharsin napisał(a):
Szacunek - nie. Zabobony, gusła, myślenie magiczne - tak, i każdy ksiądz to potwierdzi.

I tu się mylisz mój drogi :) Ale oczywiście wiem, że ja Cię do tego nie przekonam. Ale tak z czystej swojej ciekawości spytaj się kiedyś Księdza i przekonaj się co Ci odpowie.

Mt 4,4 "Nie samym chlebem człowiek żyje..." oczywiście, że prawda, ale prawdą też jest, że modlimy się słowami "Chleba powszedniego..." i nawet jeśli jest to metafora jak niektórzy sugerują to słowo chleb nie jest przypadkowe (jak wiemy nie ma przypadków), no i oczywiście chleb przemienia się w Ciało Jezusa (może ktoś z Was był obecny podczas sytuacji gdy podczas Mszy zabraknie Komunikantów, wtedy używa się chleba), więc może lepiej żeby chleb nie walał się po ulicach?

Pozdrawiam Cię serdecznie :)

aha gacjan, twój post wProwadził do dYskusji całkowiCie nowe spojrzenie, wszelkie waHania zostały rozwiAne. Dziękujemy. :|

Pn sie 20, 2012 22:38

@ patryk84

Dyskusja, dyskusją, ale ja osobiście czuję, że nie ma co dyskutować z kimś, kto nie szanuje rozmówców dając w jednym poście taki konglomerat błędów.
Ale młody człowiek jest, więc wolę go uświadomić, że warto szanować rozmówców między innymi dbając o swój język.
A co do chleba. Chleb to chleb, nie jest sam w sobie żadną świętością. Najrozsądniej jest kupować go tyle, by go zjeść, ale płakać nad każdą zmarnowaną kruszynką to przegięcie.

Wt sie 21, 2012 4:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona