Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 0:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 479 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 32  Następna strona
 "biała magia" 
Autor Wiadomość
Zaklecie szczęścia...przede wszystkim jak już powiedział Kaino magia to nie takie hokus pokus formułki, śmułki. Rzucenie czegoś takiego aby ktoś miał po tym więcej szcześcia wymagać będzie (ale może spróbuję) to będzie sporo kombinowania. Co mam w niego wysłać, jaką ilość, na co oddziałać? poza tym samo szczęście to pojęcie dwuznaczne. Czy przez szczęście rozumiemy częstsze powodzenie w grach losowych i częstsze spontaniczne sytuacje przynoszące radość? Jeśli tak to może być ciężkie. Ale jeżeli przez szczęście rozumiemy nagłą poprawę nastroju i bardziej optymistyczne spojrzenie to wtedy da się załatwić. Futer8, prześlij mi swoje zdjęcie i zobaczymy co da się zrobić.
Inna sprawa, że nawet jeżeli to zadziała to on zawsze może się wykręcić sianem w stylu "a po prostu ma dobry okres w życiu" wcale nie myśląc, że splot wydarzeń doprowadzających do szcżęścia może być wynikiem zaklęcia (chociać wielokrotnie łatwiej jest wpłynąć na proste emocje danej osoby niż na zdarzenia i zachowanie osób wokoł niego rzecz jasna)
Futer8. A czego Ty się spodziewałeś. To ty jesteś żałosny jeżeli twierdzisz, że dla twojego widzimisię będę ryzykował swoim zdrowiem (fizycznym lub psychicznym), lub rozstrojem emocjonalnym (często zaklęcie trafia w wysyłającego o wiele mocniej i tę tendencję mają zaklęcia mające na celu krzywdzenie).
Tak Patataju jestem, czyżbym nie powtarzał tego wystarczająco dużo razy? No i wątpię czy by Futar chciał wysłac swoje zdjęcie może Ty wolisz spróbować. Ateiści jak wiem z dościwdczenia każdy największy dowód obalą nawet czymś tak błachym jak chociażby halucynacje lub zbieg okoliczności więc naprawdę wolałbym nie marnować czasu na coś co i tak nie ma sensu. To co Patataju?
Kaino. No w końcu się jakoś udzielasz :P

Śr lut 22, 2006 20:21
A ja bym prosiła, żeby nie składać podobnych propozycji. Magia istnieje- i nie powinna być przedmiotem zabawy czy żartów.
Proszę nie zapominać o negatywnym stanowisku KK, który nie uznaje tego typu zabawy za grzech ciężki, mogący stać się nawet przyczyną opętania oraz o tym, że mimo wszystko jesteśmy na Forum katolickim, a nie na targach ezoterycznych.

Śr lut 22, 2006 21:13

Nic z tego Chaota. Nie wierzę w twoją magiczną moc. To o czym piszesz to wcale nie jest żadna magia z prawdziwego zdarzenia... Chodzi ci zapewne tylko o magię sympatyczną.

"Ja wędruję tylko po ścieżkach obdarzonych sercem, po ścieżkach, które mogą mieć serce. Po nich wędruję, by przemierzyć je do końca; to jedyne wyzwanie warte podjęcia. Oto którędy wędruję i patrzę, patrzę z zapartym tchem." Juan Matus

N lut 26, 2006 23:31
Łoho, to co jest według ciebie magią z prawdziwego zdarzenia? Tańcowanie wokół kotła i wrzucanie nietperzych skrzydeł? I co to ma niby być magia sympatyczna?[/list]

Wt lut 28, 2006 10:46

W końcu tu ty jesteś autorytetem w dziedzinie magii... Czyżbyś nie doczytał?

"Ja wędruję tylko po ścieżkach obdarzonych sercem, po ścieżkach, które mogą mieć serce. Po nich wędruję, by przemierzyć je do końca; to jedyne wyzwanie warte podjęcia. Oto którędy wędruję i patrzę, patrzę z zapartym tchem." Juan Matus

Wt lut 28, 2006 14:03
Nie istnieje coś takiego. Frazer wprowadzał tylko niepotrzebne podziały.

Śr mar 01, 2006 11:45

Nie tylko Frazer... To są powszechnie przyjęte podziały.

Śr mar 01, 2006 13:15
Nie zgadzam się z tym, nigdzie indziej poza środowiskami lubującymi się we Frazerze i czasem (ale rzadko) wśród ludzi zajmujących się hermetyzmem (jak na przykład kolesie od Franza Brandona) nie spotkasz się z aprobatą dla terminu "magia sympatyczna" ponieważ większość systemów magicznych opiera się o te założenia więc zawsze zamiast magia trzeba by było mówić magia s., a to bez sensu.

Cz mar 02, 2006 13:40

Dla religioznawców magia to też magia sympatyczna. Religioznawstwo bardziej obiektywnie klasyfikuje te dziedziny, bardziej rzetelnie.

(Zapewne chodzi ci o Bardona?)
A zamiast magia chaosu trzeba by mówić magia ch.

Pt mar 03, 2006 16:11
Napisałem Magia s. bo sę spieszyłem i skróciłem sobie po prostu.

N mar 05, 2006 4:06

Dla religioznawców magia to też magia sympatyczna. Religioznawstwo bardziej obiektywnie klasyfikuje te dziedziny, bardziej rzetelnie.

Owszem. Ale podział na magię symptyczną i homeopatyczną itd, pochodzący od Frazera ("obiektywny" badacz, który z oburzeniem stwierdzał, że nie widział nikogo z opisywanych przez siebie ludów, bo... po co?) kwestionowali już religioznawcy w latach 60 ubiegłego wieku.

Polecam lekturę śp. A. Wiercińskiego - bodaj największego polskiego religioznawcy. Jego zbiór esejów "Magia i religia" może sporo wyjaśnić. Można też podeprzeć się dziełem jego ucznia, A. Szyjewskiego - "Etnologia religii". Sporo ciekawych rzeczy o rozumieniu magii można się z nich dowiedzieć.

J. de la Rochefoucauld

N mar 12, 2006 12:34

Magią jest też życie i śmierć choć mało ludzi o tym pamięta. Dla mnie największą magią zawsze było nowe życie i dlatego sądze że twój bóg nie miałby nic przeciwko takiej magii. Wykorzystywana do własnych celów zazwyczaj niszczy samą siebie. Dlatego wszelkie kontakty z drugim rodzajem magii są niebezpieczne. Nie którzy też po prostu się do tego nie nadają :D

Cz mar 23, 2006 16:17
Zobacz profil WWW

Magia istnieje- i nie powinna być przedmiotem zabawy czy żartów.

zgadza sie. Niedawno pewien nieodpowiedzialny żerca złamał pewien zakaz podczas obrzedu przywołania wiosny i powodzie wyrządziły sporo strat :(

Śr kwi 05, 2006 1:50
Zobacz profil WWW

A mnie sie wydawało, że to był efekt moich magicznych rytuałów i że Matka Natura wysłuchała mnie i sprowadza powodzie na ten głupi kraj, gdzie ludzie nie mogą się dogodzić.

"Daj im jakieś zbiorowe nieszczęscie, niech ich zaleje na wiosne, to w obliczu niebezpieczenstwa ten naród tempaków się zbierze do kupy, by coś konstruktywnego zrobić" - tak to mniej więcej leciało.

A tu sie dowiaduję, że to tylko jakiś wyżerca coś niewłasciwie wyżarł... :mrgreen:

Śr kwi 05, 2006 21:10
Zobacz profil WWW

errata: miało być "pogodzić" a nie dogodzić. I oczywiscie "tępaków".

przepraszam.

Śr kwi 05, 2006 21:13
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 479 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 32  Następna strona