Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 10:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 461 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 31  Następna strona
 Odmówiono rejestracji kościoła Latającego Potwora Spaghetti 
Autor Wiadomość
Post Re: Odmówiono rejestracji kościoła Latającego Potwora Spaghe
Johnny99 napisał(a):
Nie rozumiem w czym rzecz, musiałbym mieć więcej tego wyroku. Jeżeli jednak chodzi w nim o to, że nie można pod nazwą "kościół" zarejestrować czegoś, co nie ma związku z chrześcijaństwem, to byłby to pogląd kontrowersyjny i na pewno już nie podtrzymywany (zarejestrowano choćby Rodzimy Kościół Polski, który jest wyznaniem pogańskim). Ustawa o gwarancjach.. w ogóle jest słaba i niechlujna, bez przerwy rodzi problemy. Jednym z nich w doktrynie była właśnie kwestia, jaka jest właściwie różnica między "kościołami" a "związkami wyznaniowymi" - ostatecznie jednak większość opowiedziała się za stanowiskiem, że żadnej różnicy nie ma, tylko problem w tym, że mamy do czynienia z aktem prawnym, w którym, gdyby się trzymać zasad techniki prawodawczej, nie powinno się ot tak szafować synonimami.

Proszę bardzo: http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... HM0SyjZIFA
... być może źle to rozumiem, ale okiem laika wygląda to jak jeden z powodów podanych w uzasadnieniu, dla których związek ten nie może być zarejestrowany. Sprawa z 98r. więc wcale nie z zamierzchłej przeszłości.

Pt kwi 11, 2014 10:44

No rzeczywiście, bardzo interesujący wyrok. Zacytuję może kluczowe fragmenty:

Podniesione zagadnienia nie zostały dotychczas wyjaśnione w sprawie z naruszeniem art.
7 i 77 § 1 kpa, choć mają istotne znaczenie dla sposobu załatwienia wniosku skarżącego. Nie
może bowiem być zarejestrowana na podstawie art. 30 ustawy z dnia 17 maja 1989 r. o
gwarancjach wolności sumienia i wyznania (Dz. U. 1989 r. Nr 29 poz. 155) organizacja, która
nie uwzględnia w swoim statucie istnienia Boga jako świętości (sacrum).

Ocena zgłoszonego do rejestracji związku pod nazwą „Kościół (...)" pod kątem spełnienia
kryteriów związku wyznaniowego w rozumieniu art. 30 ustawy o gwarancjach wolności
sumienia i wyznania jest trudna, może wymagać wiadomości specjalnych. Organ powinien
rozważyć w toku ponownego rozpoznania sprawy potrzebę skorzystania z pomocy biegłego
mającego w tym zakresie odpowiednie wiadomości
, z zastosowaniem art. 262 § 1 pkt 2 i § 2
kpa, jeżeli deklaracja w sprawie rejestracji związku została złożona przez osobę uprawnioną.

Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 23 stycznia 1998 r. (I SA 1065/97)

A o co chodziło:

Złożona wraz z pismem skarżącego z dnia 23 sierpnia 1996 r. informacja o podstawowych założeniach doktrynalnych tego Kościoła podaje, że nie zakłada on istnienia Bytu Nadrzędnego nazwanego Bogiem, Allahem itp., który byłby początkiem i źródłem życia. Życie realne i życie po śmierci jest funkcją „Bytu Doczesnego". Wszelkie formy życia mają swój początek i koniec, a także ulegają przekształceniom w ramach „Bytu Doczesnego". Statut Kościoła w § 7 zawiera stwierdzenie, że najwyższym dobrem wiernych jest dążenie do osiągnięcia najwyższego dobra moralnego, jakim
jest samorealizacja, polegająca na wykorzystaniu własnych sił twórczych dla osiągnięcia doczesnej pomyślności, rozumianej jako stan zaspokojenia podstawowych i uzasadnionych potrzeb życiowych - prywatnych i rodzinnych. Wydaje się, że te założenia oraz cel działania wiernych Kościoła (...), skierowany na osiągnięcie tylko dobra doczesnego, nie mieści się w pojęciu zasad wiary kościoła ani innego związku wyznaniowego.

To jest właśnie to, o czym mówiłem - przesłanki przesłankami, ale nie można zarejestrować kościoła czy związku wyznaniowego, który nim nie jest. Oczywiście, samą merytoryczną stronę wyroku, odnoszącą się do tych kwestii, można łatwo skrytykować (w żadnym wypadku nie można przyjąć, że jeżeli coś nie uznaje istnienia "Boga", to nie jest religią - ale już co innego z pojęciem sacrum), ale nie to jest tu najważniejsze, bo w przypadku KLPS zagadnienie jest o wiele prostsze i bardziej zasadnicze. Bardzo bym sobie teraz życzył, by minister się nie ugiął i sprawa KLPS trafiła do NSA ;-)

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt kwi 11, 2014 10:58
Johnny99 napisał(a):
Bardzo bym sobie teraz życzył, by minister się nie ugiął i sprawa KLPS trafiła do NSA ;-)

Hmm, po odsłuchaniu wywiadu z Trzaskowskim mam nadzieję, że tak właśnie się stanie: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... rowac.html

Pt kwi 11, 2014 11:30

Oczywiście, Żakowski również niespecjalnie orientuje się w temacie (albo raczej, podobnie, jak nasi forumowi koledzy, rżnie głupa, bo jako dobry znajomy Tischnera, z którym niegdyś wspólnie omawiał Katechizm, musi się orientować) - nie da się "wyrejestrować" Kościoła katolickiego, bo on nie jest nigdzie "zarejestrowany", jego status w Polsce reguluje umowa międzynarodowa. To samo tyczy się zresztą tych (obecnie bodajże czternastu) związków wyznaniowych, których status regulują specjalne ustawy - ich też nie ma skąd "wyrejestrować", trzeba by zmieniać te ustawy, co jest oczywiście bardziej skomplikowanym procesem.

Minister zresztą zwrócił uwagę na jeszcze jedną kwestię: Rejestracja Kościoła może doprowadzić do naruszenia uczuć religijnych większości Polaków. Zważywszy na to, że, przykładowo, na oficjalnej stronie kultu spaghetti Msza św. została nazwana "głupotą", to również należałoby rozważyć. Jak wspomniałem, ministerstwo niewątpliwie poszło na łatwiznę, uznając, że sprawa jest ewidentna. Teraz jednak zapewne zajmie się sprawą dokładniej - i bardzo dobrze, bo jest czym, skoro, na przykład, z jednej strony kościół spaghetti jawnie i wprost obraźliwie dworuje sobie z obrzędów innych religii (j.w.), a z drugiej, w statucie, deklaruje przyjazną współpracę z nimi (zresztą, statut ten jest wyraźnie napisany według prostego wzorka, nic z niego szczególnego nie wynika, więc jak najbardziej widziałbym podstawę do jego choćby sprecyzowania).

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt kwi 11, 2014 12:08

Johnny99 napisał(a):
JedenPost napisał(a):
Mamy zatem religię, która wśród realizowanych celów ma nabijanie się z innych. W czym problem? Taka religia nie ma prawa istnieć?

Istnieć to ma prawo wszystko - ale nie wszystko ma prawo uzyskać wpis do rejestru kościołów i związków wyznaniowych ;-)

Zatem skoro ma prawo istnieć taka religia, to czemu nie miałaby zostać wpisana do wiadomego rejestru?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt kwi 11, 2014 13:56

Johnny99 napisał(a):
Oczywiście, Żakowski również niespecjalnie orientuje się w temacie (albo raczej, podobnie, jak nasi forumowi koledzy, rżnie głupa, bo jako dobry znajomy Tischnera, z którym niegdyś wspólnie omawiał Katechizm, musi się orientować) - nie da się "wyrejestrować" Kościoła katolickiego, bo on nie jest nigdzie "zarejestrowany", jego status w Polsce reguluje umowa międzynarodowa.

Żakowski pokazuje bezdroża sposobu myślenia, do którego m.in. odwoływał się Trzaskowski, a nie rozmawia o wyrejestrowywaniu.
Kościół rzymskokatolicki też jest wpisany do rejestru, tego samego, prowadzonego przez MAiC, tylko do innego działu (dział A) - i można go stamtąd wykreślić. Umowę można zawsze wypowiedzieć. Ustawę znowelizować w głosowaniu w Sejmie.

Cytuj:
To samo tyczy się zresztą tych (obecnie bodajże czternastu) związków wyznaniowych, których status regulują specjalne ustawy - ich też nie ma skąd "wyrejestrować", trzeba by zmieniać te ustawy, co jest oczywiście bardziej skomplikowanym procesem.

Art 36a ustawy dotyczy wszystkich Kościołów, niezależnie od tego do której części rejestru są wpisane.

Minister zresztą zwrócił uwagę na jeszcze jedną kwestię: Rejestracja Kościoła może doprowadzić do naruszenia uczuć religijnych większości Polaków. Zważywszy na to, że, przykładowo, na oficjalnej stronie kultu spaghetti Msza św. została nazwana "głupotą", [/quote]
W Katechizmie Heidelberskim, (pyt. 80), który w Prawie Wewnętrznym jest uznany jako księga wyznaniowa Kościoła, czytamy, że rzymska Msza jest "godnym potępienia bałwochwalstwem". I do tego tez to jest na stronie Internetowej:)
Więc chyba jakoś przeżyjecie tez to co na stronach internetowych piszą pastafarianie.... Ostatecznie sami rzymscykatolicy na stronach internetowych piszą znacznie gorsze rzeczy o swojej wspólnocie.

Pt kwi 11, 2014 16:01
No jeśli chodzi tylko o to, żeby coś jakoś przeżywać to oczywiście przeżyjemy. Dobrze byłoby jeszcze odróżnić anonimowe wpisy na stronach internetowych od informacji publikowanych na oficjalnych stronach zw. wyznaniowych.

Pt kwi 11, 2014 16:10

Czyli to jednak jest związek wyznaniowy?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt kwi 11, 2014 16:53
No ale czemu Ty mnie pytasz, czy moja opinia ma dla Ciebie jakieś znaczenie? :-)
... na oficjalnych stronach hipotetycznych zw. wyznaniowych.

Pt kwi 11, 2014 17:29

JedenPost napisał(a):
Zatem skoro ma prawo istnieć taka religia, to czemu nie miałaby zostać wpisana do wiadomego rejestru?

Bo rejestry państwowe nie służą do wpisywania wszystkiego, co ktokolwiek sobie wymyśli. Kreacjonizm też ma prawo istnieć - ale w szkołach się go nie naucza.

Piotr1 napisał(a):
Kościół rzymskokatolicki też jest wpisany do rejestru, tego samego, prowadzonego przez MAiC, tylko do innego działu (dział A)

Po pierwsze - nie, nie jest, twój zresztą, oczywiście, też nie jest. Po drugie - jakiego "innego działu"? Rejestr składa się z dwóch działów - działu A i działu B, przy czym dział A jest właściwym rejestrem kościołów i związków wyznaniowych, zaś dział B jest rejestrem organizacji międzykościelnym (są tam wpisane np. Polska Rada Ekumeniczna, Towarzystwo Biblijne czy też Polska Unia Buddyjska).

Cytuj:
Umowę można zawsze wypowiedzieć. Ustawę znowelizować w głosowaniu w Sejmie.

Oczywiście, tyle, że przy zachowaniu odpowiednich trybów, które są inne niż w przypadku zwykłego wpisania lub wykreślenia z rejestru.

Cytuj:
Art 36a ustawy dotyczy wszystkich Kościołów, niezależnie od tego do której części rejestru są wpisane.

Jeżeli status danego związku wyznaniowego regulują odrębne przepisy szczególne - jak to jest w przypadku KK i wszystkich związków wyznaniowych, mających "własne" ustawy - to przepisy te mają pierwszeństwo przed regulacją tej ustawy.

Cytuj:
W Katechizmie Heidelberskim, (pyt. 80), który w Prawie Wewnętrznym jest uznany jako księga wyznaniowa Kościoła, czytamy, że rzymska Msza jest "godnym potępienia bałwochwalstwem".

Status twojego Kościoła reguluje ustawa z dnia 13 maja 1994 r. o stosunku Państwa do Kościoła Ewangelicko-Reformowanego w Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. Nr 73, poz. 324) - problemy spaghettarian są więc zupełnie innego rzędu. Co ciekawe, art. 1 ust. 3 tej ustawy stanowi, że: Zmiany niniejszej ustawy wymagają uprzedniej opinii Konsystorza Kościoła - państwo nic wam zatem nie jest w stanie zrobić bez waszej zgody, niezależnie od jakichkolwiek zapisów waszych katechizmów :-D Co najwyżej, gdyby się ktoś uparł, można byłoby wnioskować do Trybunału Konstytucyjnego o stwierdzenie niezgodności tej ustawy z Konstytucją - czyli, w każdym razie, trzeba zastosować procedury takie, jak przy każdej innej ustawie. To zupełnie inna sytuacja.

Cytuj:
Więc chyba jakoś przeżyjecie tez to co na stronach internetowych piszą pastafarianie

Ja tam przeżyję, ale za niektórych współwyznawców nie ręczę :D

MARIEL napisał(a):
Dobrze byłoby jeszcze odróżnić anonimowe wpisy na stronach internetowych od informacji publikowanych na oficjalnych stronach zw. wyznaniowych.

To jest tekst z oficjalnej strony. Cały akapit brzmi tak:

Naszym jedynym dogmatem jest brak dogmatu. Nie stosujemy żadnych regulacji i nakazów. Podejście do wiary każdego z wyznawców jest indywidualne, nie odprawiamy żadnych rytuałów, mszy ani modłów czy innych tego typu głupot. Nie ma żadnej fizycznej zwierzchności i każdy z członków naszej wspólnoty ma prawo głosu o tym, czym faktycznie jest nasza religia i dokąd zmierza.

http://kosciol-spaghetti.pl/o-nas.html

Oczywiście, widać tu więcej problemów, zwłaszcza w świetle tego wyroku NSA, o którym rozmawialiśmy. W szczególności - brak dogmatów, brak regulacji i zasad wyznaniowych, brak obrzędów religijnych, "modłów", brak zwierzchności. Cele konkretne odwołują się jedynie do popularnych medialnie tematów i mają charakter wyraźnie polemiczny, na pewno nie "religijny" sam w sobie (poza nieskonkretyzowanym i niesprecyzowanym "szerzeniem kultu Potwora"), a wszystko jest podlane widocznym na pierwszy rzut oka sosem kpiarsko-kabaretowym. Szkoda pieniędzy podatnika na taką zabawę, ale skoro sąd wymaga.. to ja bym im z przyjemnością wysmażył obszerne wezwanie do sprecyzowania i uzupełnienia :-D

Pt kwi 11, 2014 18:12
Wiem Johnny, ja odróżniam. Odniosłam się do tego, co napisał @Piotr1, bo nie widziałam u niego tego rozróżnienia:
Cytuj:
Więc chyba jakoś przeżyjecie tez to co na stronach internetowych piszą pastafarianie.... Ostatecznie sami rzymscykatolicy na stronach internetowych piszą znacznie gorsze rzeczy o swojej wspólnocie.

Zrobiono sondę jak wygląda poparcie dla tej rejestracji wśród Polaków, link który przywlokłam z innego forum: http://wiadomosci.onet.pl/kraj/polacy-p ... etti/22hkl
Nie wiem czy się cieszyć, że 59% myśli tak jak my, czy płakać (spoko, spoko, hiperbola), że 17% popiera ;)

Pt kwi 11, 2014 18:26

To żałosne ,grupa dorosłych ludzi, która czci makaron??!!!

Pt kwi 11, 2014 21:11
A co nie wolno?:) Należy szanować wszystkie wierzenia.

Pt kwi 11, 2014 21:13
O ile dane wierzenie szanuje się samo...

Pt kwi 11, 2014 21:23

mareta napisał(a):
To żałosne ,grupa dorosłych ludzi, która czci makaron??!!!

A czczenie obrazów jakiejś kobiety jest mniej żałosne?

Pt kwi 11, 2014 22:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 461 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 31  Następna strona