Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 18:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 461 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 31  Następna strona
 Odmówiono rejestracji kościoła Latającego Potwora Spaghetti 
Autor Wiadomość

Post Re: Odmówiono rejestracji kościoła Latającego Potwora Spaghe
MARIEL napisał(a):
Parę dni temu wystosowali pismo do Trzaskowskiego, 8 kwietnia się w końcu zbliża ;)

Z listu: "Nie mamy żadnych niejawnych czy wrogich intencji w stosunku do państwa polskiego, współobywateli czy przedstawicieli innych religii."

Oczywiście, że nie. Intencje są czytelne, a kpinę trudno nazwać otwartą wrogością.
viewtopic.php?p=806948#p806948

Oczywiście "8 kwietnia się w końcu zbliża ;)",- ba nawet za 341 dni się "zbliży".

Tak się jednak fizykalnie składa, iż czas płynie w przód, zatem była/miła @MARIEL nie zawracaj byłej Ci numerologii aktualnym afektem rzymskokatolickim, lecz elementarnie wróć przyjaciółko/była/miła do niegdysiejszego, a elementarnego "rachunkowania" i najprostszą algebrą wyjdzie Ci (naprawdę miła moja, bo wierzę w człowieka!) jednak "dalej" o 24 dni, aniżeli "bliżej" o 341 (lub odwrotnie)!

Nieco przewrotna kwestia, z lekka zawoalowana, lecz myślę że nawet ~8-12% tutejszych userów wykaże się umiejętnością jej zrozumienia.
Tym samym 88- 92% tutejszych "duszyczek" nie załapie w czym "rzecz"... i może to dla nich będzie lepsze/słuszne i zbawienne?!

Zów cytuję:
"Oczywiście, że nie. Intencje są czytelne, a kpinę trudno nazwać otwartą wrogością" ,
- jednakże ukryty sarkazm/wrogość dla odmienności(?) wypadałoby cytując - opatrzyć choćby elementarnie uczciwymi "wielokropkami" w nawiasach klamrowych, lub kwadratowych wskazującymi na szerszy kontekst wypowiedzi, aniżeli zasugerowany przez czcigodną moderatorkę.
To tylko naiwno-pobożne życzenie Twego byłego PRZYJACIELA(?) -doprawdy, nic więcej!

A jak w pełnym kontekście to wygląda, proszę bardzo:

@MARIEL zacytowała fragment, który w pełnym brzmieniu/przytoczeniu zmienia istotnie sens JEJ przekazu oraz/czy negatywnej interpretacji.
Proszę, przypomnę wpis @MARIEL;
["Z listu: Nie mamy żadnych niejawnych czy wrogich intencji w stosunku do państwa polskiego, współobywateli czy przedstawicieli innych religii."
Oczywiście, że nie. Intencje są czytelne, a kpinę trudno nazwać otwartą wrogością."

A teraz TEN SAM pełniejszy tekst, bez uprzedzeń "konkurencji wyznaniowej", ideologii, propagandowych imperatywóch i okrojeń:

"Kim jest pastafarianin? To zwykły człowiek, który uwierzył w Latającego Potwora Spaghetti,
uznaje Go za Boga i Stwórcę Wszechświata i żyje zgodnie z pozostawionymi przez Niego wskazówkami.
Za tą definicją nie kryje się nic więcej. Nie mamy żadnych niejawnych czy wrogich
intencji w stosunku do państwa polskiego, współobywateli czy przedstawicieli innych religii.
Nie jesteśmy przeciwko kościołom i związkom wyznaniowym, co nam się często zarzuca, po prostu mamy inne wyobrażenie na temat funkcjonowania instytucji religijnych, które będziemy jednak stosować wyłącznie w odniesieniu do naszego Kościoła.
Nie mamy zamiaru ingerować w wewnętrzne sprawy innych kościołów i związków wyznaniowych, narzucać im swojej woli czy zasad.
Pragniemy jedynie,aby przedstawiciele wszystkich wyznań w Polsce mogli się cieszyć z równych swobód w możliwości sprawowania kultu i szerzenia wiary, również w sferze publicznej."

Prawda, że teraz zupełnie inaczej brzmi i zupełnie inne kwestie podnosi oraz gloryfikuje?

(@MARIEL - odleciałaś bardzo daleko, lecz nie widzę żadnych przeszkód, abyś wróciła na łono człowieczeństwa - ja powitam Cię z tej "dalekiej podróży" jak niegdyś - z otwartymi ramionami i pełną wiarą w HUMANIZM i wiarę w CZŁOWIEKA!).

Pt maja 02, 2014 19:47

akruk napisał(a):
Przy okazji, drugie nieprawomocne religioznawczo kryterium

No i świetnie. Dlatego ministerstwo powołało biegłych religioznawców, którzy stwierdzili, że KLPS nie jest religią i na tej podstawie odmówiło wpisu. Niestety, to też wam się nie podoba :-( Można by wnioskować, że "prawomocne religioznawczo" jest wg was nie to, co twierdzą religioznawcy, tylko to, co wam odpowiada :-D

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr maja 14, 2014 8:34
Johnny99 napisał(a):
akruk napisał(a):
Przy okazji, drugie nieprawomocne religioznawczo kryterium
No i świetnie. Dlatego ministerstwo powołało biegłych religioznawców, którzy stwierdzili, że KLPS nie jest religią i na tej podstawie odmówiło wpisu
Jacy "biegli", taka opinia.

Śr maja 14, 2014 9:48

No więc mówię - prawdziwi biegli to ci, co uznają KLPS za pełnoprawną religię ku uciesze ateistów, ci natomiast, którzy się z tym nie zgadzają, to "biegli" :-D

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr maja 14, 2014 9:57

Biegli równie dobrze mogą wydalić opinię na temat tego jak gotować makaron. Miałaby ona takie samo formalne znaczenie w procesie rejestracji. Prawo nie przewiduje oceniania tego. Już o tym dyskutowaliśmy.

Wt maja 20, 2014 15:39

Jajko, chyba parę stron przegapiłeś.

Śr maja 21, 2014 6:42

Na stronach Potwora opublikowano skan pisemnego uzasadnienia wyroku WSA. Sąd ten stwierdził:

pokreślić należy, że nie każdy brak formalny wniosku dostrzeżony przez organ rejestrowy może być podstawą odmowy wpisu ale tylko taki, który odnosi się do wymogów określonych wart. 32 (...) wątpliwości w zakresie posiadania przez wnioskodawcę cech kościoła nie należą do wymogów formalnych określonych wart. 32 ustawy z dnia 17 maja 1989 '- o gwarancjach wolności sumienia i wyznania.,

Czyli tutaj problemu nie dostrzegł. Ale dalej jest ciekawsza konkluzja:

Uogólniając stanowisko organu należy przyjąć, iż uznał on, że Wnioskodawca nie jest uprawniony do złożenia skutecznego wniosku o wpis do rejestru kościołów i innych związków wyznaniowych. Zatem w kontekście takich ustaleń należało rozważyć zaistniałą sytuację w odniesieniu do art. 61a k.p.a., z którego wynika, iż w sytuacji gdy żądanie, wszczęcia postępowania administracyjnego zostało wniesione przez osobę niebędącą stroną lub z innych uzasadnionych przyczyn postępowanie nie może być wszczęte, organ administracji publicznej wydaje postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania. Natomiast jeżeli w efekcie przeprowadzonego postępowania organ administracyjny ustali, że zachodzi przeszkoda podmiotowa lub przedmiotowa w dalszym prowadzeniu postępowania, gdyż wydanie rozstrzygnięcia jest bezprzedmiotowe, to powinien umorzyć postępowanie administracyjne na podstawie art. 105 § 1 k.p.a. w drodze decyzji.

.. i to jest naprawdę całkiem nieźle wymyślone :twisted: Mam nadzieję, że ministerstwo pójdzie tą drogą i sprawa w końcu trafi do NSA :brawo:

Wt maja 27, 2014 14:09
Co to tak w ogóle długo trwa? Mieli zdaje się miesiąc na ponowne rozpatrzenie wniosku...

Johnny napisał(a):
Mam nadzieję, że ministerstwo pójdzie tą drogą i sprawa w końcu trafi do NSA :brawo:

... a na NSA może się nie skończyć, bo było coś o Trybunale Sprawiedliwości.

Wt maja 27, 2014 16:38
W napiętym oczekiwaniu na decyzję MAC organizują kolejną nie mającą na celu parodii akcję, a mianowicie święto boskiego Ciała Jego Makaronowatości. Kto zgadnie kiedy?
Na odwadze szanownym wyznawcom nie zbywa, w związku z czym następne święto zapewne będą obchodzić w Mekce wespół w zespół z muzułmanami i ich Świętem Ofiar.

Pn cze 02, 2014 13:16

MARIEL napisał(a):
Na odwadze szanownym wyznawcom nie zbywa, w związku z czym następne święto zapewne będą obchodzić w Mekce wespół w zespół z muzułmanami i ich Świętem Ofiar.

Masz na myśli arabskich wyznawców Potwora?

Pn cze 02, 2014 13:20
A co, myślisz że istnieją dla niego jakieś ziemskie granice?

Pn cze 02, 2014 13:29

Istnieją granice prędkości rozprzestrzeniania się religii. Wydaje mi się, że wiara w Potwora tam jeszcze nie dotarła. Ale to tylko kwestia czasu.
Nie widzę natomiast powodu, by np. polscy wyznawcy Potwora musieli czcić go akurat w Mekce (???)

Pn cze 02, 2014 13:36
A widzisz powód dla którego muszą obchodzić Święto Boskiego Ciała w Polsce?

Pn cze 02, 2014 13:41

Zapewne to w ramach pokojowej współpracy z innymi religiami, którą deklarowali we wniosku do MAC :-D

Pn cze 02, 2014 13:42
:D Właśnie, myślę że mogliby w końcu pomyśleć o jakiejś współpracy z muzułmanami, chyba nie chcieliby ich obrazić całkowitym zaniechaniem dialogu międzyreligijnego.
Ciekawe czy istnieją jakieś przeszkody, coś co ich przed tym powstrzymuje.

Pn cze 02, 2014 13:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 461 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 31  Następna strona