Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 6:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 593 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 40  Następna strona
 Reinkarnacja, jaki ma sens? 
Autor Wiadomość
czasowo zablokowany

Post Re: Reinkarnacja, jaki ma sens?
szyszkownik napisał(a):
Czy Ty wogóle wiesz co to znaczy metodologia naukowa? Bo najwyraźniejsz nie rozróżniasz tych, którzy poprostu prowadzą intensywny trening w ramach swojej tradycji duchowej, od tych którzy badają naukowo jakieś religie, tradycje itd. Są np. buddolodzy, którzy doskonale znają buddyjskie pisma i teksty, drobiazgowo poznali różne doktryny itd i mnisi buddyjscy, którzy tego nie znają bądź w ograniczonym stopniu. Różnica jest taka, że mnich (bądź niech będzie ten "mistyk"), to osoba, która intensywnie praktykuje nauki Buddy i jest poddana dyscyplinie zakonnej (w sensie stylu życia). Zaś naukowiec buddolog - nie musi wogóle tego praktykować, gdyż on zupełnie inaczej do tego podchodzi (jako drobiazgowy analityk i obserwator).
Czasami jest tak że ktoś może być np. i mistykiem i naukowcem w tej samej dziedzine. Ale tak czy śmak, czym innym jest traktat mistyczny, gdzie opisuje swoje doświadczenia mistyczne, a opracowanie naukowe, które musi spełniać rygory intersubiektywności i komunikatywności oraz seperacja obserwatora od obserwowanego/badanego obiektu.
Najwyraźniej to wszystko mieszasz, utożsamiając mistycyzm z metodologią naukową. A na dodatek mieszasz jeszcze ze sobą doktryny różnych tradycji, twierdząc, że na tym polega prawdziwe ich zrozumienie.
Sorki, ale od tego co ty nazywasz "prawdziwym zrozumieniem", "oświeceniem" i cholera wie czym tam jeszcze, uginają się półki z tanimi książkami w działach "Religia - Duchowość - New Age" w każdej księgarni. Poza robieniem sobie i innym wody z mózgu, takie podejście nie prowadzi do niczego.

"The Method of Science The Aim of Religion"

Najwyrazniej ty nigdy nie slyszales o tym co mowie dlatego myslisz to z czyms innym.

Waldek, dzieki, o to mi chodziło.

N cze 12, 2011 15:32

tomek92pl napisał(a):

"The Method of Science The Aim of Religion"

Najwyrazniej ty nigdy nie slyszales o tym co mowie dlatego myslisz to z czyms innym.

Waldek, dzieki, o to mi chodziło.

Dobrze, że już w końcu wiesz o co ci chodzi... :-). Jak narazie to poza banałami w stylu "wszystkie religie mówią o tym samym" nic innego, ciekawszego od Ciebie nie usłyszeliśmy. A studiujesz to już (te nauki) od 5 lat...

N cze 12, 2011 18:04
zbanowany na stałe

szyszkownik napisał(a):
Jak narazie to poza banałami w stylu "wszystkie religie mówią o tym samym" nic innego, ciekawszego od Ciebie nie usłyszeliśmy.

Bo być może mówią... albo inaczej, nie tyle mówia, ile to że u ich podstaw lezy ta sama rzeczywistość.
Człowiek doswiadcza jej, doświadcza czegos znajdujacego sie poza słowami, logika itd.
Różnice powstaja w momencie przełożenia tego doświadczenia na język, interpretacji której dokonuje sie na gruncie panujacych w danej kulturze wyobrażeń, religii, dogmatów... Doswiadczenie zostaje przefiltrowane przez zawartosć umysłu takiej osoby, różnego rodzaju mapy i opisane poprzez jemu znany zestaw pojęć.

N cze 12, 2011 22:13

waldek napisał(a):
szyszkownik napisał(a):
Jak narazie to poza banałami w stylu "wszystkie religie mówią o tym samym" nic innego, ciekawszego od Ciebie nie usłyszeliśmy.

Bo być może mówią... albo inaczej, nie tyle mówia, ile to że u ich podstaw lezy ta sama rzeczywistość.
Człowiek doswiadcza jej, doświadcza czegos znajdujacego sie poza słowami, logika itd.
Różnice powstaja w momencie przełożenia tego doświadczenia na język, interpretacji której dokonuje sie na gruncie panujacych w danej kulturze wyobrażeń, religii, dogmatów... Doswiadczenie zostaje przefiltrowane przez zawartosć umysłu takiej osoby, różnego rodzaju mapy i opisane poprzez jemu znany zestaw pojęć.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Towarzystwo_Teozoficzne

N cze 12, 2011 23:19
czasowo zablokowany

szyszkownik napisał(a):
Jak narazie to poza banałami w stylu "wszystkie religie mówią o tym samym" nic innego, ciekawszego od Ciebie nie usłyszeliśmy. A studiujesz to już (te nauki) od 5 lat...

Napisałem o wiele więcej, tylko czytać widocznie nie umiesz. Wyzej jest pare moich postów które mówią o reinkarnacji etc. Widać nie daliscie mi jeszcze pola do popiso bo w wiekszosci sa tu tylko tacy ignoranci jak ty co myslec nie umieja myslec samodzielnie, albo w ogole oraz przecza sami sobie w swoich wypowiedziach oraz umieja tylko wysmiewac a zadnych porzadnych argumentow nie maja.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kubu%C5%9B_Puchatek

Pn cze 13, 2011 1:26

szyszkownik napisał(a):
tomek92pl napisał(a):
"dogłębne studia nad tą nauką, nauka ich prawdziwego symbolizmu"... To zdanie wogóle nie ma żadnego sensu... Innymi słowy nie wiadomo o co ci właściwie chodzi, bo twoje wypowiedzi, z całym szacunkiem, to jakiś bełkot.

To że nie rozumiesz, to nie znaczy że to bełkot.

Co oznacza słowo "symbolizm"?

Pn cze 13, 2011 9:11
Zobacz profil WWW
czasowo zablokowany

xiwanx napisał(a):

No i mnie zaskoczyles a myslalem ze nikt mnie na tym forum juz nie zaskoczy :)

Symbolizm, od slowa symbol. Symbol uzywa sie by zastapic lub ukryc jakies inne znaczenie. Np. Formule tetragram ukryto rowniez pod postacia Adda Nari.

Pn cze 13, 2011 14:59

tomek92pl napisał(a):
xiwanx napisał(a):

Symbolizm, od slowa symbol. Symbol uzywa sie by zastapic lub ukryc jakies inne znaczenie. Np. Formule tetragram ukryto rowniez pod postacia Adda Nari.

Aha. Chodzi Ci o symbolikę? Symbolizm to XIX-wieczny prąd w sztuce. Kogo nazwałeś ignorantem?

Pzdr
Piotr

Pn cze 13, 2011 19:13
Zobacz profil WWW

xiwanx napisał(a):
tomek92pl napisał(a):
xiwanx napisał(a):

Aha. Chodzi Ci o symbolikę? Symbolizm to XIX-wieczny prąd w sztuce. Kogo nazwałeś ignorantem?

Pzdr
Piotr

Na jak to kogo? Mnie, :-( bo przecież nie umiem myśleć samodzielnie, tylko ktoś za mnie myśli i każe mi czepiać się tych błyskotliwych wypowiedzi... Jeszcze trochę i kolega tomek92pl dojdzie do wniosku, że kieruje mną poltergeist, abo inny złośliwy duch :-D

Pn cze 13, 2011 22:21
zbanowany na stałe

http://thelema.pl/thelema.intro-pl.htm

Pn cze 13, 2011 22:27

szyszkownik napisał(a):
Na jak to kogo? Mnie, :-( bo przecież nie umiem myśleć samodzielnie, tylko ktoś za mnie myśli i każe mi czepiać się tych błyskotliwych wypowiedzi... Jeszcze trochę i kolega tomek92pl dojdzie do wniosku, że kieruje mną poltergeist, abo inny złośliwy duch :-D

Ja tak sobie nieśmiało pomyślałem, że jak ktoś nie odzróżnia symboliki od symbolizmu, to powinien dać sobie na wstrzymanie zanim nazwie kogoś ignorantem ;) A pisał w liczbie mnogiej, więc podejrzewam, że też się załapałem.

Pn cze 13, 2011 22:59
Zobacz profil WWW
zbanowany na stałe

xiwanx napisał(a):
Ja tak sobie nieśmiało pomyślałem, że jak ktoś nie odzróżnia symboliki od symbolizmu, to powinien dać sobie na wstrzymanie zanim nazwie kogoś ignorantem

Już?
Ulzyło?
Poczułeś sie lepiej?
Czy tez jeszcze 10 razy napiszesz to samo?

Bo ja czytając ten fragment jakoś nie miałem problemu ze zrozumieniem

Pn cze 13, 2011 23:05

waldek napisał(a):

Chylę czoła :brawo:

Pn cze 13, 2011 23:17
Zobacz profil WWW

waldek napisał(a):
xiwanx napisał(a):
Ja tak sobie nieśmiało pomyślałem, że jak ktoś nie odzróżnia symboliki od symbolizmu, to powinien dać sobie na wstrzymanie zanim nazwie kogoś ignorantem

Już?
Ulzyło?
Poczułeś sie lepiej?
Czy tez jeszcze 10 razy napiszesz to samo?

Waldek ja też tak sobie pomyślałem, że najlepiej będzie gdy będziecie występować w duecie - tomek92pl będzie tworzył, a Ty będziesz tłumaczył o co chodzi. Wtedy wszyscy będą zadowoleni.
Uff..., ale mi ulżyło... :razz:

Wt cze 14, 2011 5:03
czasowo zablokowany

xiwanx napisał(a):

http://pl.wikipedia.org/wiki/Symbolika
http://pl.wikipedia.org/wiki/Symbolika_liczb
http://pl.wikipedia.org/wiki/Symbolika_ ... a%C5%84ska
http://pl.wikipedia.org/wiki/Symbolika_chemiczna
http://pl.wikipedia.org/wiki/Symbolika_anarchistyczna
http://pl.wikipedia.org/wiki/Symbolika_faszystowska

:)

waldek napisał(a):
http://thelema.pl/thelema.intro-pl.htm

Polecam czytadło.

xiwanx napisał(a):
Ja tak sobie nieśmiało pomyślałem, że jak ktoś nie odzróżnia symboliki od symbolizmu, to powinien dać sobie na wstrzymanie zanim nazwie kogoś ignorantem A pisał w liczbie mnogiej, więc podejrzewam, że też się załapałem.

=

szyszkownik napisał(a):
Waldek ja też tak sobie pomyślałem, że najlepiej będzie gdy będziecie występować w duecie - tomek92pl będzie tworzył, a Ty będziesz tłumaczył o co chodzi. Wtedy wszyscy będą zadowoleni.

Dobry pomysl. Ja jestem za. Moze dlatego ze ostatnio mam juz to gdzies jak to napisze bo wiem ze i tak wiekszosc tego nie zrozumie. Nie z glupoty, tylko z braku wiedzy, bo nie mowie ze madrzy nie jestescie (nie kazdy oczywiscie).

szyszkownik napisał(a):
Uff..., ale mi ulżyło...

Teraz przydala by sie kapiel, co? Czy wolisz na brudaska.

Wt cze 14, 2011 18:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 593 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 40  Następna strona