Jaka religia jest najlepsza? Którą wybrać?
Autor |
Wiadomość |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Re: Jaka religia jest najlepsza? Którą wybrać?
wojwek napisał(a): Jajko napisał(a): Chcesz powiedzieć, że osoba A miała "widzenie", a osoba B, która wie tylko i wyłącznie, że osoba A miała jakies widzenie, jest w stanie podać werset z Biblii, który opisuje sytuację w widzeniu?
Taka właśnie rzecz miała miejsce. I jak to sobie tłumaczysz? wojwek napisał(a): Na pewno nie powiedziałbym, że nic nie widziała. Poza tym nie umiałbym ocenić na ile jest to iluzja a na ile nie. Niezależnie też od tego nie nazwałbym takiej osoby wariatem. Możesz mi tylko wierzyć na słowo, że dużo rzeczy w życiu widziałem i nie których nie potrafię wyjaśnić, a to, że czegoś nie potrafię wyjaśnić nie oznacza, że to odrzucam. Czyli jednak nie uwierzyłbyś zaufanej osobie, że widziała boga Zeusa! No i nijak tego sprawdzić nie możesz. IDENTYCZNIE jest z widzeniami innych bogów. Mam nadzieję, że to teraz rozumiesz.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr sie 03, 2011 11:59 |
|
|
|
 |
wojwek
|
Jajko napisał(a): wojwek napisał(a): Jajko napisał(a): Chcesz powiedzieć, że osoba A miała "widzenie", a osoba B, która wie tylko i wyłącznie, że osoba A miała jakies widzenie, jest w stanie podać werset z Biblii, który opisuje sytuację w widzeniu?
Taka właśnie rzecz miała miejsce. I jak to sobie tłumaczysz? wojwek napisał(a): Na pewno nie powiedziałbym, że nic nie widziała. Poza tym nie umiałbym ocenić na ile jest to iluzja a na ile nie. Niezależnie też od tego nie nazwałbym takiej osoby wariatem. Możesz mi tylko wierzyć na słowo, że dużo rzeczy w życiu widziałem i nie których nie potrafię wyjaśnić, a to, że czegoś nie potrafię wyjaśnić nie oznacza, że to odrzucam. Czyli jednak nie uwierzyłbyś zaufanej osobie, że widziała boga Zeusa! No i nijak tego sprawdzić nie możesz. IDENTYCZNIE jest z widzeniami innych bogów. Mam nadzieję, że to teraz rozumiesz. Nie napisałem, że bym nie uwierzył, to Twoje słowa, tylko, że nie umiałbym tego ocenić w 100%. W swoim życiu doświadczyłem obecności Jezusa i nie potrzebuję już szukać niczego innego. Nikogo też nie chcę przekonać do tego, żeby mi wierzył. Padło wcześniej stwierdzenie, żeby pokazać, przyprowadzić Jezusa w celu zbadania. Tego zrobić nie mogę, mogę jedynie poświadczyć, że go widziałem.
|
Śr sie 03, 2011 12:16 |
|
 |
Jajko
|
Sęk w tym, że NIE MOŻESZ Z CAŁĄ PEWNOŚCIĄ STWIERDZIĆ, że widziałeś Jezusa, a nie że miałeś halucynacje. Oczywiście, nikt inny tym bardziej nie może tego stwierdzić. Można jedynie w to wierzyć. OBIEKTYWNIE tego NIE WIADOMO.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr sie 03, 2011 13:11 |
|
|
|
 |
wojwek
|
Jajko napisał(a): Sęk w tym, że NIE MOŻESZ Z CAŁĄ PEWNOŚCIĄ STWIERDZIĆ, że widziałeś Jezusa, a nie że miałeś halucynacje. Oczywiście, nikt inny tym bardziej nie może tego stwierdzić. Można jedynie w to wierzyć. OBIEKTYWNIE tego NIE WIADOMO. Oczywiście, że też trzeba mieć wiarę, lecz jak wytłumaczyć to, że ktoś z boku w tym samym momencie wyczytał z biblii to czego ja doświadczyłem? Jedno mogę powiedzieć na pewno - tamte doświadczenie zmieniło mój światopogląd, choć wiem jak bardzo mi jeszcze brakuje. Życzę aby każdy poszukujący, a taki też kiedyś byłem doświadczył tego czego ja miałem zaszczyt. Pozdrawiam.
|
Śr sie 03, 2011 13:51 |
|
 |
Jajko
|
Z Biblią jest trochę jak z horoskopami czy przepowiedniami. Jedne, drugie i trzecie są zazwyczaj tak ogólnikowe, że można je dopasować do niemal każdej sytuacji.
No chyba, że miałes wizję jak Jezus powiedział "Kto uwierzy i zostanie ochrzczony, będzie zbawiony, a kto nie uwierzy, zostanie potępiony", a ktoś z boku wyczytał Mk 16,15-16, to faktycznie byłoby to zastanawiające. Ale jeśli to było ogólne pitu-pitu, to po prostu dopasowaliście sobie intepretację do wizji i tyle.
|
Śr sie 03, 2011 14:04 |
|
|
|
 |
wojwek
|
Dz 7,55 "A on pełen Ducha Świętego patrzył w niebo i ujrzał chwałę Bożą i Jezusa, stojącego po prawicy Boga. I rzekł: "Widzę niebo otwarte i Syna Człowieczego, stojącego po prawicy Boga".
To wyczytał zakonnik, a ja dokładnie widziałem koło tronu Jezusa, który daje mi wyraźnie do zrozumienia, że jest ze mną. Uwierz mi, że to cudowne uczucie, którego sam nie potrafię wytłumaczyć do końca.
|
Śr sie 03, 2011 14:57 |
|
 |
Jajko
|
No jeśli miałeś widzenie Jezusa, a zakonnik pewnie wiedział, że doznajesz takich widzeń albo też było to w jakiś sposób zorganizowane (jakieś rekolekcje czy coś, gdzie rozmawialiście o Jezusie i tym, że może nawiedzać bardzo tego pragnących), to przeczytał jakiś fragment z wizją Jezusa i tyle. Co innego by było, gdybyś doznał wizji w autobusie, a spotkany za chwilę na przystanku zakonnik przeczytałby Ci taki właśnie fragment. Wtedy bym się zastanowił. A tak, to była zręczna manipulacja i psychosugestia.
|
Śr sie 03, 2011 19:40 |
|
 |
wojwek
|
Jajko napisał(a): No jeśli miałeś widzenie Jezusa, a zakonnik pewnie wiedział, że doznajesz takich widzeń albo też było to w jakiś sposób zorganizowane (jakieś rekolekcje czy coś, gdzie rozmawialiście o Jezusie i tym, że może nawiedzać bardzo tego pragnących), to przeczytał jakiś fragment z wizją Jezusa i tyle. Co innego by było, gdybyś doznał wizji w autobusie, a spotkany za chwilę na przystanku zakonnik przeczytałby Ci taki właśnie fragment. Wtedy bym się zastanowił. A tak, to była zręczna manipulacja i psychosugestia. No właśnie nie wiedział, gdyż powiedziałem mu o tym dopiero 2 tygodnie później. A jak to było dokładnie to długo by trza pisać co by wszystko powyjaśniać. Fajnie jest to, że we wszystkim starasz się znaleźć psychomanipulację, jakieś halucynacje czy inne rzeczy. Sęk w tym, że gdybyś znał tak ja tego zakonnika, to nigdy byś nie zarzucił mu takich rzeczy. Czy widzisz teraz, że nie ważne co czują czasami wierzący to i tak niektórzy wszystko podważą? Dlatego czasami jest bardzo ciężko rozmawiać rzeczowo. Człowiek i całe Jego otoczenie wie, że nie jest wariatem, na cały świat i wiarę patrzy trzeźwo, a ktoś kto go nie zna uważa za nienormalnego w jakimś tam stopniu. 
|
Śr sie 03, 2011 20:43 |
|
 |
Jajko
|
Uważam po prostu, że większość takich "cudownych" sytuacji ma racjonalne wyjaśnienie. Tylko trzeba podrążyć. A wierzący mają tendencję do odnajdywania boskiej ingerencji w najdrobniejszych wydarzeniach (nie żebym twierdził, że Twój przypadek to akurat drobiazg). Śledziłem swego czasu pewne forum, gdzie ludzie narzekali na swój los, prosili o modlitwę i za jakiś czas coś w ich życiu się działo. Jeśli było to pozytywne, to oczywiście modlitwa została wysłuchana i była to reakcja z góry. Czyli "znak", "dowod" itd itp. Jeśli zaś sytuacja się pogorszyła, to to też był znak - "widać bóg tak chciał", "najwyraźniej taka była jego wola". COKOLWIEK by się nie zdarzyło, zawsze to było efektem boskiego działania. Przez myśl tym paniom (bo to panie celują w takich akcjach) nie przeszło, że to był zwyczajny przypadek. Tu ktoś dostał w końcu pracę po miesiącach poszukiwania, a tam zmarło krytycznie chore dziecko. A inne wyzdrowiało. Normalne. Statystyka. Probabilistyka. Po co tu mieszać istoty nadprzyrodzone? Nie pojmuję. Fascynuje mnie taki sposób "rozumowania".
|
Śr sie 03, 2011 20:56 |
|
 |
wojwek
|
Tutaj się po części z Tobą zgadzam, sam czasami na chłodno analizuję pewne rzeczy, które mi nie pasują , ale muszę też przyznać, że czasami zdarzają się sytuacje, których nie potrafię wyjaśnić . A tak się zastanawiam czy czasami nie za dużo jest tych przypadków?
|
Śr sie 03, 2011 21:18 |
|
 |
Commander
zbanowany na stałe
|
Nie za dużo, wygranych w totolotku nigdy za wiele.
_________________ __I__ napisał(a): Bóg to coś w rodzaju gazowego kręgowca.
|
Śr sie 03, 2011 21:29 |
|
 |
Jajko
|
Oczywiście, że jest wiele rzeczy których wyjaśnić nie potrafimy. Ale czy zawsze wtedy trzeba przywoływać byty nadprzyrodzone jako sprawców? Tak trudno uwierzyć w przypadek?
|
Śr sie 03, 2011 22:49 |
|
 |
wojwek
|
Ludzie wierzący pytają podobnie. Jak można nie zauważać rzeczy oczywistych? Punkt widzenia zawsze zależy od punktu siedzenia.
|
Śr sie 03, 2011 23:10 |
|
 |
Jajko
|
No ale jeśli wierzący dopuszcza, że za czymś co ja nazywam przypadkiem stoi jakiś bóg, to tworzy sobie kolejny problem - jaki to bóg i dlaczego tan a nie inny. Moje rozwiązanie jest prostsze.
|
Śr sie 03, 2011 23:41 |
|
 |
wojwek
|
Wierzący dopuszcza, gdyż tak jak pisaliśmy wcześniej nie wszystko jest w stanie racjonalnie wytłumaczyć. Skoro czegoś nie można wytłumaczyć to i nie można z całą pewnością odrzucić. A więc jeśli nie odrzucam to poszukuję i wtedy bardzo często można znaleźć właśnie Boga.
|
Cz sie 04, 2011 9:18 |
|
|
|