Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt paź 03, 2025 8:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Sigmund Freud 
Autor Wiadomość

to Ja :) napisał(a):
Nie rozmawiam z osobami, które: 1)mają wyraźne trudności ze zrozumieniem tekstu pisanego; 2)wkładają mi w usta słowa, których nie powiedziałam ani nie pomyślałam;

moze zastosuj to tez do siebie..
insynuujesz mi co rozumiem pod pojeciem humoru.. jak mam interpretowac cos co Ty intepretujesz inaczej.. itp..
poza tym..
ten topic jest o Freudzie.. a nie o stosunku emocjonalnym do Monty Pythona..
i moze wrocmy..

Khalil Gibran

Wt lis 07, 2006 23:54
bejot a więc ty możesz mi zarzucać, że się nie znam na humorze, wszystkim bez wyjatku ale ja jak to samo robie to od razu wielkie oburzenie z twojej strony - jak chcesz bez insynuacji to sam tego nie rób w stosunku do innych osób, prosta zasada; podobnie jak to, że nie było by odskoczni od tematu topiku gdyś nie odpowiedział na słowa, które nie były skierowane do Ciebie.

Śr lis 08, 2006 0:27

Cytuj:
heh,a co ma Monty Python do Ferdka Kiepskiego ? Czy ja o czyms nie wiem ?
mają taki taki sam poziom
Prawda obiektywna jest zupełnie inna od subiektywnego relatywizmu humoru jaki głosisz. Herezje gadasz i tyle...

Śr lis 08, 2006 7:46

Śr lis 08, 2006 9:01
Moderator

Freudowi zawdzięczamy psychoanalizę, zwrócenie uwagi na naszą podświadomość. Przecież dzisiaj to podstawa psychoterapii! Możemy być mu za to wdzięczni. Uważam jednak, że był zbyt monotematyczny ;) Wszelkie jego koncepcje opierały się na jednym. Trudno oceniać czy miał rację, bo przecież w psychologii istnieje mnóstwo teorii. Jednak myślę, że było wielu mądrzejszych od niego, a sławę zdobył dzięki swoim dziwacznym teoriom właśnie ;) Wystarczy zapoznać się z koncepcją rozwoju człowieka wg Freuda. Dla mnie to totalny absurd. A najgorsze jest to, że jeszcze wiele jest tych absurdów.

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Śr lis 08, 2006 9:12
re filippiarz głosze herezje bo mam swoje własne zdanie i nie dostosowywuje się do większości, która uzurpuje sobie prawo do wiedzy uważając, że tylko oni i nikt inny ma prawo wiedzieć a inni mają ślepo słuchać - żałosne.

rozalka napisała:
Cytuj:
Wszelkie jego koncepcje opierały się na jednym
owszem, ponieważ wybrał dziedzinę, która była praktycznie nie znana i która jak przypuszczał jest przyczyną wielu nieszczęść swoich pacjentów.

Cytuj:
Wystarczy zapoznać się z koncepcją rozwoju człowieka wg Freuda. Dla mnie to totalny absurd. A najgorsze jest to, że jeszcze wiele jest tych absurdów.
każdy twórca czegoś tworzy jakieś absurdy, dostosowane do aktualnego poziomu wiedzy jaki jest w ówczesnych czasach. Najważniejsze wg mnie to to, że w końcu ktoś zauważył, że istnieje podświadomość człowieka, która przecież wpływa na tak wiele czynników oraz zauważył, że istnieje biała plama w pewnej dosć ważnej dziedzinie życia człowieka i zapoczątkował zainteresowanie oraz zbadanie jej ect.[/u]

Śr lis 08, 2006 9:47

Najważniejsze wg mnie to to, że w końcu ktoś zauważył, że istnieje podświadomość człowieka
O nieświadomości w znaczeniu nieświadomych czynników rządzących ludzkim zachowaniem pisało wielu autorów przed Freudem. On pierwszy ujął nieświadomość w spójnej koncepcji psychologicznej.

Dyskusyjne jest jednak do dziś, w jaki sposób powstawała jego teoria. Bo Freud był świetnym terapeutą nerwic, ale jako terapeuta zajmował się głównie ludźmi chorymi. Na początku to ludzi chorych dotyczyły wnioski z jego badań. Później uogólnił je i przypisał człowiekowi w ogóle.

Z punktu widzenia naukowego uogólnienia bardzo często prowadzą do zafałszowania obrazu badanego zjawiska. Zwłaszcza, gdy chcę się za wszelką cenę udowodnić słuszność swojej teorii. Nie znamy tego z forum? :D ;)

Śr lis 08, 2006 11:17

Freud myśle był na tyle rozumny, że jego wiara lub niewaira w Boga nie miała zwiazku z tym co wypracował jako naukowiec. Dla człowieka wierzącego dusza jest tym czym dla Freuda była psychika człowieka a twierdząc, że jej działanie jest w większości nieświadome a dodatkowo podyktowane popędami (w tym seksualnym) sprzeczne jest z pojeciem duszy.
Lubie go.

ps. ktoś podprowadził mi emblemant 8)

Pt lis 10, 2006 22:44

color=darkblue]Freud myśle był na tyle rozumny, że jego wiara lub niewaira w Boga nie miała zwiazku z tym co wypracował jako naukowiec. Dla człowieka wierzącego dusza jest tym czym dla Freuda była psychika człowieka a twierdząc, że jej działanie jest w większości nieświadome a dodatkowo podyktowane popędami (w tym seksualnym) sprzeczne jest z pojeciem duszy.[/color]
Lubie go.

ps. ktoś podprowadził mi emblemant 8)

Pt lis 10, 2006 22:46

:placze: dlaczego nie mogę edytować swoich wypowiedzi. zmieńcie to w koncu, przecież jak sie pomylę to nie bede za każdym razem wołać moderatora :placze:

Pt lis 10, 2006 22:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2