Autor |
Wiadomość |
bejot
|
to Ja.. masz w podpisie..
to Ja  napisał(a): Nie rozmawiam z osobami, które: 1)mają wyraźne trudności ze zrozumieniem tekstu pisanego; 2)wkładają mi w usta słowa, których nie powiedziałam ani nie pomyślałam;
moze zastosuj to tez do siebie..
insynuujesz mi co rozumiem pod pojeciem humoru.. jak mam interpretowac cos co Ty intepretujesz inaczej.. itp..
poza tym..
ten topic jest o Freudzie.. a nie o stosunku emocjonalnym do Monty Pythona..
i moze wrocmy..
_________________ Jeśli chcesz zrozumieć drugiego człowieka..
nie słuchaj tego co mówi..
wsłuchuj się raczej w to, co przemilcza..
Khalil Gibran
|
Wt lis 07, 2006 23:54 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bejot a więc ty możesz mi zarzucać, że się nie znam na humorze, wszystkim bez wyjatku ale ja jak to samo robie to od razu wielkie oburzenie z twojej strony - jak chcesz bez insynuacji to sam tego nie rób w stosunku do innych osób, prosta zasada; podobnie jak to, że nie było by odskoczni od tematu topiku gdyś nie odpowiedział na słowa, które nie były skierowane do Ciebie.
|
Śr lis 08, 2006 0:27 |
|
 |
filippiarz
|
to Ja  napisał(a): Cytuj: heh,a co ma Monty Python do Ferdka Kiepskiego ? Czy ja o czyms nie wiem ? mają taki taki sam poziom Prawda obiektywna jest zupełnie inna od subiektywnego relatywizmu humoru jaki głosisz. Herezje gadasz i tyle...
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Śr lis 08, 2006 7:46 |
|
|
|
 |
Spidy
|
A może wrócimy do Zygmunta?
_________________ Nie smuć się zaraz z nieszczęść na świecie, bo nie znasz dobra zamierzonego w wyrokach Bożych, które one niosą z sobą dla wiecznej radości wybranych. (św. Jan od Krzyża)
|
Śr lis 08, 2006 9:01 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
To ja wrócę
Freudowi zawdzięczamy psychoanalizę, zwrócenie uwagi na naszą podświadomość. Przecież dzisiaj to podstawa psychoterapii! Możemy być mu za to wdzięczni. Uważam jednak, że był zbyt monotematyczny  Wszelkie jego koncepcje opierały się na jednym. Trudno oceniać czy miał rację, bo przecież w psychologii istnieje mnóstwo teorii. Jednak myślę, że było wielu mądrzejszych od niego, a sławę zdobył dzięki swoim dziwacznym teoriom właśnie  Wystarczy zapoznać się z koncepcją rozwoju człowieka wg Freuda. Dla mnie to totalny absurd. A najgorsze jest to, że jeszcze wiele jest tych absurdów.
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Śr lis 08, 2006 9:12 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
re filippiarz głosze herezje bo mam swoje własne zdanie i nie dostosowywuje się do większości, która uzurpuje sobie prawo do wiedzy uważając, że tylko oni i nikt inny ma prawo wiedzieć a inni mają ślepo słuchać - żałosne.
rozalka napisała:Cytuj: Wszelkie jego koncepcje opierały się na jednym owszem, ponieważ wybrał dziedzinę, która była praktycznie nie znana i która jak przypuszczał jest przyczyną wielu nieszczęść swoich pacjentów. Cytuj: Wystarczy zapoznać się z koncepcją rozwoju człowieka wg Freuda. Dla mnie to totalny absurd. A najgorsze jest to, że jeszcze wiele jest tych absurdów. każdy twórca czegoś tworzy jakieś absurdy, dostosowane do aktualnego poziomu wiedzy jaki jest w ówczesnych czasach. Najważniejsze wg mnie to to, że w końcu ktoś zauważył, że istnieje podświadomość człowieka, która przecież wpływa na tak wiele czynników oraz zauważył, że istnieje biała plama w pewnej dosć ważnej dziedzinie życia człowieka i zapoczątkował zainteresowanie oraz zbadanie jej ect.[/u]
|
Śr lis 08, 2006 9:47 |
|
 |
Spidy
|
Cytuj: Najważniejsze wg mnie to to, że w końcu ktoś zauważył, że istnieje podświadomość człowieka O nieświadomości w znaczeniu nieświadomych czynników rządzących ludzkim zachowaniem pisało wielu autorów przed Freudem. On pierwszy ujął nieświadomość w spójnej koncepcji psychologicznej.
Dyskusyjne jest jednak do dziś, w jaki sposób powstawała jego teoria. Bo Freud był świetnym terapeutą nerwic, ale jako terapeuta zajmował się głównie ludźmi chorymi. Na początku to ludzi chorych dotyczyły wnioski z jego badań. Później uogólnił je i przypisał człowiekowi w ogóle.
Z punktu widzenia naukowego uogólnienia bardzo często prowadzą do zafałszowania obrazu badanego zjawiska. Zwłaszcza, gdy chcę się za wszelką cenę udowodnić słuszność swojej teorii. Nie znamy tego z forum? 
_________________ Nie smuć się zaraz z nieszczęść na świecie, bo nie znasz dobra zamierzonego w wyrokach Bożych, które one niosą z sobą dla wiecznej radości wybranych. (św. Jan od Krzyża)
|
Śr lis 08, 2006 11:17 |
|
 |
strofa
|
Freud myśle był na tyle rozumny, że jego wiara lub niewaira w Boga nie miała zwiazku z tym co wypracował jako naukowiec. Dla człowieka wierzącego dusza jest tym czym dla Freuda była psychika człowieka a twierdząc, że jej działanie jest w większości nieświadome a dodatkowo podyktowane popędami (w tym seksualnym) sprzeczne jest z pojeciem duszy.
Lubie go.
ps. ktoś podprowadził mi emblemant 
|
Pt lis 10, 2006 22:44 |
|
 |
strofa
|
color=darkblue]Freud myśle był na tyle rozumny, że jego wiara lub niewaira w Boga nie miała zwiazku z tym co wypracował jako naukowiec. Dla człowieka wierzącego dusza jest tym czym dla Freuda była psychika człowieka a twierdząc, że jej działanie jest w większości nieświadome a dodatkowo podyktowane popędami (w tym seksualnym) sprzeczne jest z pojeciem duszy.[/color]
Lubie go.
ps. ktoś podprowadził mi emblemant 
|
Pt lis 10, 2006 22:46 |
|
 |
strofa
|
 dlaczego nie mogę edytować swoich wypowiedzi. zmieńcie to w koncu, przecież jak sie pomylę to nie bede za każdym razem wołać moderatora 
|
Pt lis 10, 2006 22:49 |
|
|
|