|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
Odlotowa nowość w krakowie "Telebus".
Autor |
Wiadomość |
vesper
|
 Odlotowa nowość w krakowie "Telebus".
Chciałbym podzielić się z wami spostrzeżeniem, interesuje mnie też, czy ktoś spotkał się z takimi systemami w praktyce.
Otóż największy (i jak na razie jedyny) krakowski przewoźnik miejski - MPK zdecydował się uruchomić w grodzie Kraka wynalazek o nazwie "telebus". W środowiskach osób interesujących się działaniem komunikacji miejskiej nosi on nazwę "Telebuc" lub "Telejebus". MPK chwali się, że taki system działał w Hiszpanii, zapomniał dodać jednak, że wprowadzono go w dzielnicy, gdzie autobus nie docierał. MPK zaś wprowadza go tam, gdzie autobus docierał. Zaszczyt (wątpliwy) korzystania z telebusa będą mieć mieszkańcy Rybitw. A cóż to jest ten telebus ? Spojrzyjmy więc na to, jak reklamuje go MPK. Pod wspaniałym zdjęciem "krótkiego" jelcza vero, na którym wymalowano doraźnie zielony pas, symbol telebusa znajdziemy zachętę do korzystania z oferty. Otóż dzwoni się na bezpłatny numer, i zamawia telebus. Tenże przyjeżdża (nie wiadomo za ile, pewnie zależy od aktualnej sytuacji na mieście), i jedzie "elastyczną trasą" (czyli nie wiadomo którędy, zależy, czy ktoś zadzwonił po drodze). Gdy już telebus pojedzie, reszta, jak mniemam musi czekać aż się zwolni następny. Nie jest napisane niestety, że bilet normalny na telebus kosztuje 3,10zł zamiast jak zwykle 2,50 zł. (Będzie też godzinny). Pod reklamą, znajdujemy również wstydliwie skryty na dole napis ujawniający główne przesłanie oferty:
"Informujemy również, że z dniem uruchomienia usługi telebus zawiesza się kursowanie linii miejskiej 157, zaś linia 158 kursuje do godz. 7.59, wyłącznie w dni powszednie"
Prawdziwy hit na lato, nie ? 
_________________ Respexit orationem humilium, non sprevit preces eorum...
|
Śr lip 04, 2007 13:49 |
|
|
|
 |
Paschalis
|
Miodzio. Nie dość, że tramwajów nie ma w wielu ważnych częściach miasta, a połączenie autobusowe jest gdzieniegdzie bardzo przeciętne, to jeszcze telebus sobie wymyślili. Ja Bogu dziękuję, że taki "wynalazek" do mnie nie dojeżdża. Ciekawe czy pomysłodawcy nim jeździli, że z taką werwą wprowadzili go w życie? Wątpię.
To pomysł tylko na wakacje, czy na stałe?
_________________ www.onephoto.net
|
Śr lip 04, 2007 14:45 |
|
 |
vesper
|
Niestety na stałe, bo prezes widocznie prezes Pilszczek nie ma ochoty na utrzymywanie linii 157 i 158, bo jest słaba rentowność. Miejmy jednak nadzieję, że szybko to upadnie, podobnie jak linia autobusowa X08
MPK ma w ogóle fajne pomysły, że wspomnę chociażby o importowaniu złomu z wiednia (E1 + doczepa bierna C3). Tłoczymy kupę kasy w remontowanie tramwajów, w których non stop psują się drzwi, motorniczy mówi, że jak coś się popsuje, to tylko usiąść i zapłakać, nie wiadomo co i gdzie, a jazda ponad 50km/h jest oficjalnie zakazana. Ktoś może się spytać - czemu ? Przecież wagon ma 2x 200kW. Norymberga (jeszcze starsze wagony, używane, ale doskonałe), czyli wóz GT6 (+ doczepka bierna B4) ma tylko 2x160kW, a bez problemu wali 60km/h, i wyżej. Otóż okazuje się, że system 'geamatic' w cudownym wiedeńczyku działa tak, że przekroczenie 50km/h grozi uszkodzeniem obwodu głównego wagonu. Teraz chcieli to przestać importować, ale wiedeń się nie zgodził. Kraków też, jako jedyny daje się nabierać na autobusy z Jelcza.
Pozdr 
|
Śr lip 04, 2007 15:00 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
No po prostu paranoja
Elastyczny busik, "nasz klient - nasz pan"... a równocześnie - obcięcie regularnej linii. Szybko, prosto i przyjemnie.

_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
So lip 07, 2007 19:23 |
|
 |
vesper
|
Paschalis  Telebus rusza pojutrze 
|
Cz lip 12, 2007 17:38 |
|
|
|
 |
Paschalis
|
Ktoś już się przejechał tym wynalazkiem? Ciekawi mnie ile zajęła mu podróż? 
|
N lip 15, 2007 9:55 |
|
 |
vesper
|
Paschalis napisał(a): Ktoś już się przejechał tym wynalazkiem? Ciekawi mnie ile zajęła mu podróż? 
Wiem, że do 13-go chęć korzystania zgłosiła jedna osoba  Zobaczymy jak sytuacja się rozwinie, musze się kiedyś tam wybrać 
|
N lip 15, 2007 13:23 |
|
 |
Paschalis
|
vesper napisał(a): Wiem, że do 13-go chęć korzystania zgłosiła jedna osoba 
Pewnie jakiś turysta niedoinformowany. 
|
N lip 15, 2007 13:28 |
|
 |
ToMu
|
I co, jakieś nowości  Jak toto działa
A może (oby) pomysł już sam umarł śmiercią naturalną 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
N lip 22, 2007 17:09 |
|
 |
linia
|
Łaaaaaaaaaaa! przestańcie proszę! bo właśnie się wybieram do pracy; z Kurdwanowa na Ruszczę i aż się boję: a nóż radosna twórczość MPK mnie dosięgnie- a mnie bateria w telefonie słabo trzyma  (
_________________ ...
|
Pn lip 23, 2007 5:21 |
|
 |
vesper
|
Pierwszym pasażerem był mój kumpel Michał Wojtaszek z kolegą, więc otrzymał podarunek od MPK.  Zamówili telebus, przyjechał, jechał bardzo sprawnie. Poza nimi jechały tylko trzy osoby, reszta wybrała jeżdżący jeszcze autobus 158 (nie ma się co dziwić, tańszy bilet chyba jest), a gdy fotografowali telebus, to lokalny kierowca auta darł się że "Wyp** stąd z tym telebusem". Być może, że nie dowiemy się czy system się sprawdza - bo ludzie nie będą chcieli z tego korzystać. Podobno jest już 25 chętnych, ale nie wiem ile w tym prawdy. Dokładna relacja z pierwszego przejazdu telebusem - tutaj: http://psmkms.krakow.pl/wiesci.htm
|
Pn lip 23, 2007 11:48 |
|
 |
ToMu
|
Po prostu szaleństwo
25 osób to liczba wręcz oszałamiająca
Takie rzeczy to tylko w Er... w Polsce...
|
So lip 28, 2007 15:32 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
|