Żródło naszego cierpienia
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Żródło naszego cierpienia
@JedenPost - jaki miałby człowiek wybór, gdyby go w ogóle nie miał. W czym objawiła by się wola człowieka. W jaki sposób człowiek miałby wykazać swoją miłość i oddanie dobru - oddanie Bogu. Po czym Bóg poznał by szczerość naszych serc.
|
Pt kwi 08, 2016 12:50 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Nie bardzo rozumiem o czym piszesz. Co ma Szatan do wyboru? Gdyby go nie było, lub gdyby nie mógł na człowieka odzialywać, tak samo mielibyśmy wolną wolę, jak mamy.
Tworzysz jakąś bardzo niepokojącą ideologię, w której zło robi za warunek zaistnienia dobra. Zaprawdę, nie idź tą drogą.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt kwi 08, 2016 14:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@JedenPost- a czego nie rozumiesz ?. Wolna wola - to wybór. Szatana nie stworzył Bóg, jest to zbuntowany anioł, który się przeciwstawił Bogu. Człowiek poprzez grzech pierworodny zerwał więz łączącą go z Bogiem. Poprzez ten grzech , również nie spełnił woli Bożej. Ponosimy skutki obecności szatana oraz własnej grzeszności. Karą za grzechy pierwszych ludzi było wygnanie ich z raju i zesłanie na ziemię. Przez ofiarę Jezusa Chrystusa otrzymaliśmy nową więz z Bogiem.Jezus dał nam dar zbawienia, który albo przyjmujemy, albo odrzucamy.
|
Pt kwi 08, 2016 14:38 |
|
|
|
 |
Robek
|
wybrana napisał(a): Szatana nie stworzył Bóg, jest to zbuntowany anioł, To zbuntowany anioł, sam sie stworzył? niby w jaki sposób? Wszystko jest dziełem Boga. wybrana napisał(a): Człowiek poprzez grzech pierworodny zerwał więz łączącą go z Bogiem. Poprzez ten grzech , również nie spełnił woli Bożej. Ponosimy skutki obecności szatana oraz własnej grzeszności. Jeśli już, to ponosimy skutki istnienia wolnej woli
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Pt kwi 08, 2016 14:50 |
|
 |
JedenPost
|
wybrana napisał(a): @JedenPost- a czego nie rozumiesz ? Dlaczego w odpowiedzi na poruszenie kwestii bezsensu tego, że Bóg dopuszcza, by Szatan oddziaływał na ludzi, piszesz coś o tym, że inaczej wolna wola nie miałaby się w czym objawiać.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt kwi 08, 2016 14:58 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@Robek- to ty nigdy nie słyszałeś o grzechu pierworodnym ?
|
Pt kwi 08, 2016 15:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@JedenPost - jeżeli dalej nie rozumiesz, to wybacz, ale ja już ci mimo swoich starań, nie potrafię wytłumaczyć zebyś to zrozumiał. Albo coś chcemy zrozumieć, albo nie.
|
Pt kwi 08, 2016 15:03 |
|
 |
JedenPost
|
wybrana napisał(a): @JedenPost - jeżeli dalej nie rozumiesz, to wybacz, ale ja już ci mimo swoich starań, nie potrafię wytłumaczyć zebyś to zrozumiał. A Ty rozumiesz? Tzn. widzisz na czym w ogóle polega problem? Bo jak dla mnie po prostu streściłaś katechizmowe regułki, bez żadnej własnej refleksji i przede wszystkim bez odniesienia się do problemowej kwestii.
|
Pt kwi 08, 2016 17:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@JadenPost - wyjaśnij mi czego nie rozumiesz i na czym polega twój problem pojmowania i o jaką kwestię ci się rozchodzi ?
|
Pt kwi 08, 2016 17:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bóg pozwala ludziom czynić zło, bo szanuje wolna wolę, a jednocześnie chce, aby jak najwięcej ludzi przestało je czynić z powodu miłości do NIEGO.
|
Pt kwi 08, 2016 17:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Działaniem szatana jest niszczyć człowieka. Szatan nienawidzi człowieka, jest mistrzem kłamstwa. Robi wszystko , aby zabić w człowieku miłość do Boga. Przez swoje kuszenie osłabia naszą wolę, ponieważ człowiek jest słabą istotą i czasem mu ulega. Wolna wola jest wyborem, czy wybieramy Boga, czy ulegamy złu.
|
Pt kwi 08, 2016 17:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W twoim tłumaczeniu świat jest walką diabła i Boga. Dwóch bóstw, złego i dobrego. Niby diabeł rządzi na ziemi, a bóg w niebie? Czy aby taki dualizm jest jeszcze chrześcijaństwem?
|
Pt kwi 08, 2016 18:54 |
|
 |
supahiroł
|
nie rozumiem dlaczego traktuje się złego jako przeciwieństwo Boga. to pierwszy błąd logiczny.
drugi jest taki, że "grzech" jest konsekwencją bycia człowiekiem, a nie poddawaniu się woli złego.
co nie znaczy, że grzech jest czymś co powinno być wpisane jako element naszego życia w tym sensie, że jest nieunikniony, ale nie pożądany.
_________________ jeżeli Bóg to miłość to coś o nim wiem. Jeżeli Bóg to mądrość to go znam. Jeżeli Bóg to nadzieja, to nigdy w Niego nie zwątpiłem. Jeżeli Bóg jest jednym z nas, to lubię ludzi. Jeżeli Bóg to choroba, to zaraźliwa.
|
Pt kwi 08, 2016 19:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
supahiroł napisał(a): nie rozumiem dlaczego traktuje się złego jako przeciwieństwo Boga. to pierwszy błąd logiczny.
drugi jest taki, że "grzech" jest konsekwencją bycia człowiekiem, a nie poddawaniu się woli złego.
co nie znaczy, że grzech jest czymś co powinno być wpisane jako element naszego życia w tym sensie, że jest nieunikniony, ale nie pożądany. 1. A mógłbyś wyjaśnić ten błąd logiczny? 2. A do czasu zwiedzenia przez węża Adam i Ewa to byli grzeszni?
|
Pt kwi 08, 2016 19:45 |
|
 |
supahiroł
|
nie podoba mi sie powstawanie replik obrazu Bożego Miłosierdzia i przedstawieni ich jako "Obraz". nieważne.
trzeba zadać sobie pytanie czym jest "grzeszność"? skoro popełnili grzech to znaczy, że takowi byli.
_________________ jeżeli Bóg to miłość to coś o nim wiem. Jeżeli Bóg to mądrość to go znam. Jeżeli Bóg to nadzieja, to nigdy w Niego nie zwątpiłem. Jeżeli Bóg jest jednym z nas, to lubię ludzi. Jeżeli Bóg to choroba, to zaraźliwa.
|
Pt kwi 08, 2016 19:50 |
|
|
|