Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 11:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 405 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 27  Następna strona
 Żródło naszego cierpienia 
Autor Wiadomość
Post Re: Żródło naszego cierpienia
@JedenPost - jaki miałby człowiek wybór, gdyby go w ogóle nie miał. W czym objawiła by się wola człowieka. W jaki sposób człowiek miałby wykazać swoją miłość i oddanie dobru - oddanie Bogu. Po czym Bóg poznał by szczerość naszych serc.

Pt kwi 08, 2016 12:50

Nie bardzo rozumiem o czym piszesz. Co ma Szatan do wyboru? Gdyby go nie było, lub gdyby nie mógł na człowieka odzialywać, tak samo mielibyśmy wolną wolę, jak mamy.

Tworzysz jakąś bardzo niepokojącą ideologię, w której zło robi za warunek zaistnienia dobra. Zaprawdę, nie idź tą drogą.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt kwi 08, 2016 14:11
@JedenPost- a czego nie rozumiesz ?. Wolna wola - to wybór. Szatana nie stworzył Bóg, jest to zbuntowany anioł, który się przeciwstawił Bogu. Człowiek poprzez grzech pierworodny zerwał więz łączącą go z Bogiem. Poprzez ten grzech , również nie spełnił woli Bożej. Ponosimy skutki obecności szatana oraz własnej grzeszności. Karą za grzechy pierwszych ludzi było wygnanie ich z raju i zesłanie na ziemię. Przez ofiarę Jezusa Chrystusa otrzymaliśmy nową więz z Bogiem.Jezus dał nam dar zbawienia, który albo przyjmujemy, albo odrzucamy.

Pt kwi 08, 2016 14:38

wybrana napisał(a):
Szatana nie stworzył Bóg, jest to zbuntowany anioł,

To zbuntowany anioł, sam sie stworzył? niby w jaki sposób?
Wszystko jest dziełem Boga.

wybrana napisał(a):
Człowiek poprzez grzech pierworodny zerwał więz łączącą go z Bogiem. Poprzez ten grzech , również nie spełnił woli Bożej. Ponosimy skutki obecności szatana oraz własnej grzeszności.

Jeśli już, to ponosimy skutki istnienia wolnej woli

Pt kwi 08, 2016 14:50

wybrana napisał(a):
@JedenPost- a czego nie rozumiesz ?

Dlaczego w odpowiedzi na poruszenie kwestii bezsensu tego, że Bóg dopuszcza, by Szatan oddziaływał na ludzi, piszesz coś o tym, że inaczej wolna wola nie miałaby się w czym objawiać.

Pt kwi 08, 2016 14:58
@Robek- to ty nigdy nie słyszałeś o grzechu pierworodnym ?

Pt kwi 08, 2016 15:00
@JedenPost - jeżeli dalej nie rozumiesz, to wybacz, ale ja już ci mimo swoich starań, nie potrafię wytłumaczyć zebyś to zrozumiał. Albo coś chcemy zrozumieć, albo nie.

Pt kwi 08, 2016 15:03

wybrana napisał(a):
@JedenPost - jeżeli dalej nie rozumiesz, to wybacz, ale ja już ci mimo swoich starań, nie potrafię wytłumaczyć zebyś to zrozumiał.

A Ty rozumiesz? Tzn. widzisz na czym w ogóle polega problem? Bo jak dla mnie po prostu streściłaś katechizmowe regułki, bez żadnej własnej refleksji i przede wszystkim bez odniesienia się do problemowej kwestii.

Pt kwi 08, 2016 17:35
@JadenPost - wyjaśnij mi czego nie rozumiesz i na czym polega twój problem pojmowania i o jaką kwestię ci się rozchodzi ?

Pt kwi 08, 2016 17:41
Bóg pozwala ludziom czynić zło, bo szanuje wolna wolę, a jednocześnie chce, aby jak najwięcej ludzi przestało je czynić z powodu miłości do NIEGO.

Pt kwi 08, 2016 17:47
Działaniem szatana jest niszczyć człowieka. Szatan nienawidzi człowieka, jest mistrzem kłamstwa. Robi wszystko , aby zabić w człowieku miłość do Boga. Przez swoje kuszenie osłabia naszą wolę, ponieważ człowiek jest słabą istotą i czasem mu ulega. Wolna wola jest wyborem, czy wybieramy Boga, czy ulegamy złu.

Pt kwi 08, 2016 17:53
W twoim tłumaczeniu świat jest walką diabła i Boga. Dwóch bóstw, złego i dobrego.
Niby diabeł rządzi na ziemi, a bóg w niebie?
Czy aby taki dualizm jest jeszcze chrześcijaństwem?

Pt kwi 08, 2016 18:54

nie rozumiem dlaczego traktuje się złego jako przeciwieństwo Boga. to pierwszy błąd logiczny.

drugi jest taki, że "grzech" jest konsekwencją bycia człowiekiem, a nie poddawaniu się woli złego.

co nie znaczy, że grzech jest czymś co powinno być wpisane jako element naszego życia w tym sensie, że jest nieunikniony, ale nie pożądany.

jeżeli Bóg to miłość to coś o nim wiem. Jeżeli Bóg to mądrość to go znam. Jeżeli Bóg to nadzieja, to nigdy w Niego nie zwątpiłem. Jeżeli Bóg jest jednym z nas, to lubię ludzi. Jeżeli Bóg to choroba, to zaraźliwa.

Pt kwi 08, 2016 19:33
supahiroł napisał(a):
nie rozumiem dlaczego traktuje się złego jako przeciwieństwo Boga. to pierwszy błąd logiczny.

drugi jest taki, że "grzech" jest konsekwencją bycia człowiekiem, a nie poddawaniu się woli złego.

co nie znaczy, że grzech jest czymś co powinno być wpisane jako element naszego życia w tym sensie, że jest nieunikniony, ale nie pożądany.

1. A mógłbyś wyjaśnić ten błąd logiczny?
2. A do czasu zwiedzenia przez węża Adam i Ewa to byli grzeszni?

Pt kwi 08, 2016 19:45

nie podoba mi sie powstawanie replik obrazu Bożego Miłosierdzia i przedstawieni ich jako "Obraz". nieważne.

trzeba zadać sobie pytanie czym jest "grzeszność"? skoro popełnili grzech to znaczy, że takowi byli.

jeżeli Bóg to miłość to coś o nim wiem. Jeżeli Bóg to mądrość to go znam. Jeżeli Bóg to nadzieja, to nigdy w Niego nie zwątpiłem. Jeżeli Bóg jest jednym z nas, to lubię ludzi. Jeżeli Bóg to choroba, to zaraźliwa.

Pt kwi 08, 2016 19:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 405 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 27  Następna strona