moja córka jest lesbijką.
| Autor |
Wiadomość |
|
lublin33338
|
 Re: moja córka jest lesbijką.
Nie oceniajmy wartości człowieka na podstawie tylko i wyłącznie sfery seksualnej. Osobiście uważam, że dorabianie jakiejkolwiek ideologii jest tutaj pozbawione sensu. Osoba homoseksualna nie potrzebuje żadnego "nawrócenia" nie jest osoba moralnie zepsuta, nawet jeśli pozwala sobie na kontakty z drugą osoba. Oczywiście podejście do sprawy zależy od wyznawanego światopoglądu, ale myślę że w tym wszystkim najważniejsze jest szczęście córki. Jeśli znalazła "bratnia duszę", dogaduję się z nią, może łączy je coś więcej niż tylko znajomość, to należałoby ten stan po prostu zaakceptować. W zasadzie innego wyjścia nie ma. Początkowo może to być trudne ale niestety innego wyjścia nie ma. Rodzicom tej dziewczyny życzę wytrwałości i zrozumienia, w końcu to nic strasznego że jest się nieco "innym".
|
| Wt cze 15, 2010 3:22 |
|
|
|
 |
|
klucz
|
Czy jesteś wierzącym człowiekiem, lublin3338 (chrześcijaninem)?
Jeżeli nie, co tu robisz?
Jeżeli tak, to jak łączysz te przekonania z chrześcijaństwem? Z czego to niby wynika, że "najważniejsze, aby X był szczęśliwy" tu na ziemi/obojętne w jaki sposób?
W byciu "innym" nie ma zasadniczo nic strasznego, prócz jednej drobnej kwestii- to uniemożliwia bycie Bożym Dzieckiem, a dla każdego wierzacego człowieka nie ma nic straszniejszego. Skoro ten człowiek napisał na tym właśnie forum, to zakładam, że jest chrześcijaninem. Na co mu się przydadzą porady od ludzi, którzy o tej sprawie nie mają zielonego pojęcia?
|
| Wt cze 15, 2010 10:43 |
|
 |
|
Elbrus
|
klucz napisał(a): W byciu "innym" nie ma zasadniczo nic strasznego, prócz jednej drobnej kwestii- to uniemożliwia bycie Bożym Dzieckiem Czyjego Kościoła jest to nauka i gdzie można o tym przeczytać?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
| Wt cze 15, 2010 12:44 |
|
|
|
 |
|
Sel
|
Cytuj: W byciu "innym" nie ma zasadniczo nic strasznego, prócz jednej drobnej kwestii- to uniemożliwia bycie Bożym Dzieckiem, Bycie lesbijka sprawia ze nie jest sie juz bozym dzieckiem? Nikogo sie nie krzywdzi, ale przez to Bog cie wyklucza? Cytuj: Skoro ten człowiek napisał na tym właśnie forum, to zakładam, że jest chrześcijaninem. Na co mu się przydadzą porady od ludzi, którzy o tej sprawie nie mają zielonego pojęcia? Z tego co widze wiekszosc osob doradza akceptacje orientacji corki , podejscie z wyrozumialoscia , nie odtracanie. To nie chrzescijanskie? Bardziej chrzescijanskie byloby przytakiwanie autorowi- dalej zmuszaj do leczenia sie, uzywaj grozb, wyrzeknij sie corki jesli sie nie zmieni?
|
| Wt cze 15, 2010 13:03 |
|
 |
|
ysuk-san
|
Cytuj: Cytuj: Alkocholizmu tez np. nie da sie wyleczyć. Jak ktos jest alkoholikiem, pozostanie nim do końca zycia. A jednocześnie nie musi być pijakiem. -Z chodzenia do kina na filmy akcji też się da wyleczyć -Można się też wyleczyć z pisania na forach internetowych tylko że nikt nie twierdzi ze chodzenie do kina lub pisanie na forach jest chorobą. No chyba ze to prawdziwy nałóg. Co do homoseksualizmu - nie jest to takie do końca pewne. Myślę, że klucz troche przesadził. Bo rzeczywiście jak można twierdzić że ktos przestaje byc Bożym Dzieckiem? Bycie homoseksualistą to również nie grzech Dopiero aktywny homoseksualizm jest grzechem (lub namawianie do niego).
|
| Wt cze 15, 2010 13:22 |
|
|
|
 |
|
filippiarz
|
Homoseksualizmu nie można wyleczyć, ale można wyleczyć zachowania seksualne niezgodne z orientacją seksualną, a te są częstsze niż "czysty" homoseksualizm. Należałoby ustalić, czy dziewczyna jest rzeczywiście homoseksualna i jeśli nie - podjąć terapię. Obie te rzeczy można przeprowadzić w ramach państwowej służby zdrowia, jednak najpierw, oczywiście, dziewczyna musi chcieć tego i widzieć rozdźwięk w swojej psychice, co wymagać może doświadczeń życiowych...
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
| Wt cze 15, 2010 14:14 |
|
 |
|
klucz
|
Cytuj: Czyjego Kościoła jest to nauka i gdzie można o tym przeczytać? Seks homoseksulany to grzech. Można o tym poczytać w Biblii. Nie interesuje mnie, który kościół tak naucza, a który nie. Biblia mówi: Kto z Boga się narodził, nie grzeszy. Natomiast same jej preferencje grzechem nie są. Napisałam to dwa posty wcześniej wyraźnie. Cytuj: Bycie lesbijka sprawia ze nie jest sie juz bozym dzieckiem? Nikogo sie nie krzywdzi, ale przez to Bog cie wyklucza? Nie można Boga kochać i nie być mu posłusznym. Boże dziecko słucha swojego Ojca z miłości. Cytuj: Z tego co widze wiekszosc osob doradza akceptacje orientacji corki , podejscie z wyrozumialoscia , nie odtracanie. To nie chrzescijanskie? Bardziej chrzescijanskie byloby przytakiwanie autorowi- dalej zmuszaj do leczenia sie, uzywaj grozb, wyrzeknij sie corki jesli sie nie zmieni? Jakie ma znaczenie, co mówi większość? Poza tym, gdybyś przeczytał mojego pierwszego posta, zauważyłbyś, że mi również zachowanie autora wątku nie odpowiada. Przebija z niego egoizm. Doradzam troskę o córkę- a jeżeli czlowiek ten jest chrześcijaninem, to wie, że troska ta może iść w tylko jednym kierunku- nawrócenia. Cytuj: Myślę, że klucz troche przesadził. Bo rzeczywiście jak można twierdzić że ktos przestaje byc Bożym Dzieckiem? Bycie homoseksualistą to również nie grzech Dopiero aktywny homoseksualizm jest grzechem (lub namawianie do niego). Jak rozumiesz- kto z Boga się narodził, nie grzeszy? Czy to nie jest bardzo prosty werset? Nie rozumiem jak chrześcijanie mogą w tej całej sprawie stawiać nacisk na leczenie- "wyleczy się" czy się "nie wyleczy"...? Czy nie widzicie, że to w tej sytuacji jest najmniej ważne? Chodzi o to, żeby córka żyła jak chrześcijanka. Być może lepiej, gdyby było to łatwe. Ale może czasem lepiej, kiedy jest to trudne- nie znamy Bożych zamiarów co do niej. W każdym razie chrześcijanin nie może uzależniać swojego trubu życia od tego, czy uda mu się wyeliminować pokusę, czy nie. Po pierwsze ma po porstu nie grzeszyć. Czy kiedy zgłosi się tu z pytaniem jakiś mężczyzna, mąż, twierdzący, że nagle i niespodziewanie ogromnie się zakochał w swojej koleżance z pracy, tez będziecie deliberować nad tym, czy "da się odkochać" czy "się nie da", czy też może przede wszystkim poinformujecie go, że zdradzać żony mu nie wolno? Jeśli bowiem według ciała żyjecie, umrzecie; ale jeśli Duchem sprawy ciała umartwiacie, żyć będziecie. Bo ci, których Duch Boży prowadzi, są dziećmi Bożymi. Czy homoseksualista żyje według ciała czy według Ducha?
|
| Wt cze 15, 2010 14:28 |
|
 |
|
Elbrus
|
ysuk-san napisał(a): Cytuj: Cytuj: Alkocholizmu tez np. nie da sie wyleczyć. Jak ktos jest alkoholikiem, pozostanie nim do końca zycia. A jednocześnie nie musi być pijakiem. -Z chodzenia do kina na filmy akcji też się da wyleczyć -Można się też wyleczyć z pisania na forach internetowych tylko że nikt nie twierdzi ze chodzenie do kina lub pisanie na forach jest chorobą. No chyba ze to prawdziwy nałóg. Co do homoseksualizmu - nie jest to takie do końca pewne. Filmy akcji promują zdegradowany system (chyba raczej anty-system, satan-system) wartości: przemoc, gwałty, kradzieże, rozboje, pijaństwo, seks pozamałżeński, drogie samochody itd. Z grami komputerowymi jest jeszcze gorzej - to perwersja, degeneracja i obrzydlistwo; gorsze od wielu innych. Jest to promowanie w biały dzień antyhumanitarnej, antyludzkiej, antropocentrycznej i antychrześcijańskiej rzeczywistości (właściwie to czysto pogańskiej - czary, zaklęcia, dzikie bestie, magiczne przedmioty). Nie trzeba być uzależnionym, by się w tym zatracić i podeptać tym samym łaskę bożą. Wystarczy co jakiś czas sięgnąć po taką z pozoru niewinną, a prawdziwie chorą rozrywkę, która przynosi chwilową, ale kompletnie wynaturzoną przyjemność, ażeby niedługo potem mieć wyprany mózg i zboczyć całkowicie z właściwej drogi. Spaczony umysł nie odróżnia dobra od zła, fikcji od prawdy, iluzji od świata realnego. I tak powoli człowiek zatraca się w swoim bezbożnym i zwyrodniałym ego, staczając się na samo dno otchłani...
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
| Wt cze 15, 2010 14:54 |
|
 |
|
Elbrus
|
klucz napisał(a): Czy homoseksualista żyje według ciała czy według Ducha? Homoseksualista żyje tak, jak żyje heteroseksualista. Jeśli jakiś homoseksualista żyje według ciała, to i znajdzie się mrowie heteroseksualistów (ponoć katolików), którzy także żyją według ciała.
|
| Wt cze 15, 2010 14:57 |
|
 |
|
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
klucz napisał(a): W byciu "innym" nie ma zasadniczo nic strasznego, prócz jednej drobnej kwestii- to uniemożliwia bycie Bożym Dzieckiem, a dla każdego wierzącego człowieka nie ma nic straszniejszego. Ja tu nie jestem od doktryn, staram się po prostu żyć miłością. To co przeczytałem u klucza sprawiło, że się zatrzymałem nad tym tekstem i czytałem go kilka razy, uważnie. Nie mogę uwierzyć, klucz... Ty naprawdę tak uważasz? Już pomijając osoby kalekie, lub myślące inaczej niż ogół... Uważasz, że homoseksualiści nie są Dziećmi Bożymi? A czyimi  ???????????????
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
| Wt cze 15, 2010 19:03 |
|
 |
|
lublin33338
|
Chrześcijaninem jestem tylko z nazwy, katolikiem na pewno nie, ale wydaje mi się że nic złego się nie dzieje jeśli na forum katolickim pojawia się osoba o takich poglądach jak moje. Nikogo nie chcę obrażać, i tego nie robię , przedstawiam jedynie argumenty, które niekoniecznie są zgodne z nauką głoszoną przez KK. Uważam, że podstawowym wyznacznikiem moralności jest to, jak odnoszę się do drugiego człowieka, jak jego traktuję, czy przeze mnie cierpi czy tez jest szczęśliwy, czy szanuje jego wybór, i wiele innych przykładów można by tutaj przytaczać. Sfera seksualna rzeczywiście została w Biblii uznana za pewien element grzeszny lub będący przyczyną do grzechu, o ile nie jest zagwarantowany dla małżonków. Z tym poglądem absolutnie się nie zgadzam, dla mnie potrzeba seksu wynika ze złożonego systemu psychofizycznego człowieka, nie służy jedynie prokreacji ale również zaspokajaniu popędu, zwykłej radości, cementuje związek, rozładowuje napięcie. Tymi zagadnieniami zajmuje się psychologia i medycyna, Biblia nie jest niestety podręcznikiem naukowym, dla mnie osobiście jest zbiorem ksiąg historycznych ale również znajdziemy w niej odrobinę mitu czy legendy. Nikogo oczywiście nie namawiam do podpisywania się pod moim poglądem, przedstawiam jedynie argumenty, o których raczej nie usłyszycie w Kościele, a które są uzasadnione w sposób naukowy. Szanuję zdanie osób które ze mną się nie zgadzają. A myślę że rozmowa katolika z niekatolikiem również może być budująca dla obu stron.
Pozdrawiam Paweł.
|
| Wt cze 15, 2010 20:18 |
|
 |
|
klucz
|
Cytuj: Homoseksualista żyje tak, jak żyje heteroseksualista. Jeśli jakiś homoseksualista żyje według ciała, to i znajdzie się mrowie heteroseksualistów (ponoć katolików), którzy także żyją według ciała. Nie przekręcaj. Nie musisz być chrześcijaninem, ale nie udawaj, że nie dostrzegasz logiki zacytowanego przeze mnie wersetu. Jest powiedziane, że dzieckiem Bożym są ci, których Duch Boży prowadzi. Skoro Bóg zakazuje homoseksualizmu, to nie można powiedzieć, że homoseksualista jest prowadzony przez Ducha Bożego, a więc w konsekwencji- nie jest on dzieckiem Bożym. Chciałeś wytłumaczenia- dałam Ci je. A mrowie katolików żyje według ciała. Co to ma do rzczy? Cytuj: Już pomijając osoby kalekie, lub myślące inaczej niż ogół... Uważasz, że homoseksualiści nie są Dziećmi Bożymi? A czyimi  ????????????? Jeżeli Cię to dziwi, domyślam się, że uważasz się za chrześcijanina. Jako taki pewnie słyszałeś o Słowie Bożym? Jest w nim wyraźnie napisane, że bycie dzieckiem Bożym to przywilej ludzi nawróconych. Nie rodzimy się bożymi dziećmi, ale Jego stworzeniami, tworami Jego rąk. Boże synostwo zyskaliśmy nawracając się w imię Jezusa Chrystusa. Bóg zechciał na nas spojrzeć jak na swego ukochanego Syna. Cytowałam już fragment, z którego wynika, że określenie "dziecko Boże" dotyczy tylko ludzi nawróconych. Nie zgadzasz się z nim...? lublin3338, rozumiem Twój punkt widzenia, ale Twoja odpowiedź na poroblem pytającego ( o ile oczywiście nie była to prowokacja) nadawała się raczej dla klienta na wizycie u psychologa. Czy psychologów się szuka na portalach chrześcijańskich? Ja myślę, że nie. Jeżeli ktoś świadomie wchodzi na portal chrześcijański to ( zakładam) oczekuje odpowiedzi chrześcijańskiej. Nie wiem czemu raczysz go swoją. To tak jakbyś będąc rzeźnikiem ładował się do fryzjera i proponował na siłę klientom swoje usługi. pozdrawiam
|
| Wt cze 15, 2010 20:51 |
|
 |
|
MARKO2010
|
Ciekawe czy heteroseksualni tak latwo potrafiliby stac sie, dzieki kuracjom i leczeniu, homoseksualni? Ktos probowal skoro to takie proste?
Co do watku i autora, to corka nie przestala byc twoja corka tak? Jesli ja kochacie, to z pewnoscia zrozumiecie jej sytuacje. Wam nigdy nie bylo tak ciezko jak jej. Wy cierpicie teraz, ona ciepriala do teraz. I od wtedy gdy ja opusciliscie.
|
| Wt cze 15, 2010 20:54 |
|
 |
|
Elbrus
|
klucz napisał(a): Nie przekręcaj. Co przekręciłem? Gdzie? klucz napisał(a): Nie musisz być chrześcijaninem, ale nie udawaj, że nie dostrzegasz logiki zacytowanego przeze mnie wersetu. Dostrzegam logikę wersetu, logikę twojej wypowiedzi - nie. klucz napisał(a): Jest powiedziane, że dzieckiem Bożym są ci, których Duch Boży prowadzi. No tak, zgadza się. klucz napisał(a): Skoro Bóg zakazuje homoseksualizmu, to nie można powiedzieć, że homoseksualista jest prowadzony przez Ducha Bożego, a więc w konsekwencji- nie jest on dzieckiem Bożym. Co w takim razie z katolikami, którzy także robią rzeczy zakazane przez Boga? //i to ciężkie wykroczenia, zaciągające grzech śmiertelny klucz napisał(a): Chciałeś wytłumaczenia- dałam Ci je. To jest twoje wytłumaczenie. Mógłbyś podać jakieś namiary na katolickiego pasterza (duchownego), który głosi to co ty? klucz napisał(a): A mrowie katolików żyje według ciała. Co to ma do rzczy? A co ma? To ma, że jeśli homoseksualista postępuje według ciała, bo odrzucił pewien boży zakaz, nie jest Dzieckiem Bożym, to heteroseksualny katolik który odrzuca inny zakaz Boga i żyje według ciała, również nie jest Dzieckiem Bożym. Ty uważasz, że każdy homoseksualista (w domyśle - aktywny seksualnie) nie jest Dzieckiem Bożym. Ile twoim zdaniem katolików nie jest Dziećmi Bożymi? //por. np. viewtopic.php?p=526968#p526968
|
| Wt cze 15, 2010 21:03 |
|
 |
|
klucz
|
Czy nienawrócony czlowiek jest dzieckiem bożym?
1. Tak więc zakon był naszym przewodnikiem do Chrystusa, abyśmy z wiary zostali usprawiedliwieni. A gdy przyszła wiara, już nie jesteśmy pod opieką przewodnika ( tj. zakonu). Albowiem wszyscy jesteście synami Bożymi, przez wiarę w Jezusa Chrystusa. ( Gal 3,24)
Usprawiedliwienie i synostwo są konsekwencją wiary
2. Tym zaś, którzy go przyjęli, dał prawo stać się dziećmi Bożymi, tym którzy wierzą w imię Jego. J 1,12
Chyba nie wymaga komentarza...
3. Jeśli bowiem według ciała żyjecie, umrzecie; ale jeśli Duchem sprawy ciała umartwiacie, żyć będziecie. Bo ci, których Duch Boży prowadzi, są dziećmi Bożymi. Rz 8
Tylko osoba prowadzona przez Boga jest Jego dzieckiem. Nie wymaga komentarza...
4. Zwycięzca oddziedziczy to wszystko i będę mu Bogiem, a on będzie mi synem. Obj 21
To tyle z głowy. Mały kawiatku- dlaczego uważasz, że przywilej bycia Bożym dzieckiem dotyczy jeszcze kogoś przócz ludzi nawróconych? Kto ci coś takiego powiedział?
|
| Wt cze 15, 2010 21:06 |
|
|
|