Zakaz antykoncepcji a osoby spoza Kościoła Katolickiego;
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Cieplutki, a gdzie ja powiedzialem, ze samo pojecie antykoncepcji jest zle? Antykoncepcja, czyli metody sztuczne i naturalne sa jak najbardziej ok. OCzywiscie do czasu srodkow poronnych ale to juz niejest antykoncepcja.
Postawa antypoczeciowa wynika z sumienia, z podejsca do zycia, z nastawienia. Ale czy mozna ja potepiac? Ja nie mam zamiaru. Jak kobieta kategorycznie stwierdza, ze dzieci miec nie chce - to jej sprawa. Chce uprawiac przy okazji seksw - prosze bardzo, niech wybierze najskuteczniejsza metode i uprawia seks do woli. A czemu najskuteczniejsza - zeby w razie zajscia w ciaze nie robila aborcji, zeby jak najbardziej zminimalizowac szanse na urodzenie dziecka, ktore matka bedzie obwiniac za koniec kariery itp itd.
Z tym, ze tez nie zawsze tak jest. Czesto po urodzeniu dziecka, kiedy jest ono dane mlodej matce, instynkt macierzynski zwycierza. Tryumfuja uczucia macierzynskie i chwala im za to.
Tak wiec, nie mam zamiaru nic potepiac.
Crosis
|
Śr sie 31, 2005 7:51 |
|
|
|
 |
godunow
|
Ciplutki piszesz Cytuj: Gudonow...
A może domyśliłeś się,że chcieliby więcej,ale nie mogli? Nie mogli nie oznacza-nie chcieli.. nie osądzaj moich rodziców.
Cieplutki ja nie oceniam Twoich rodziców. oceniam to co Ty o nisz piszesz. I do tego niejako się ustosunkuję.. Dla mnie w tym przypadku to jedno czy ni e mogli ze względów zdrowotnych . Czy też nie chcieli mieć ze względów zdrowotnych potomstwa.. Dlatego stosowali matodę naturalną antykoncepcji.. Tak jak pisałem dla mnie ma różnicy czy to gumka czy naturalna metoda.. Dlatego temat ten służy raczej do bicia piany.. Bo jedynie widzę sens dyskusji.
Czy metoda naturalna antykoncepcyjna jest zdrowsza od innych metod . Takich metod które nie prowadza do poronienia.. Sens takiej dyskusji z niekatolikami [/b] Ja zresztą zakłada temat ..
Pozdrawiam
|
Śr sie 31, 2005 14:36 |
|
 |
godunow
|
Jeszcze jedno zapomniałem dodać
Zapraszasz mnie do dyskusju .Co do kwestii odnalezienia Prawa Bożego w tym...
Zapraszam na Cytuj: "Duchowość" temat: Perfidne Kłamstwo. Tam na biężąco o tym rozmawiam..
Tam jest rozmowa o grzechu o grzesznych stosunkach.. Ten temat tu traktuje o współżyciu dwojga ludzi którzy chą żyć wobec Boga zgonie z Pismem Świętym  Nie widzę nic wspólnego z tamtym tematem
Pozdro
|
Śr sie 31, 2005 14:43 |
|
|
|
 |
cieplutki
|
SweetChild..
Odpowiedziałeś za mnie,cytując wcześniejszą moją
wypowiedź,gmatwając moje zrozumienie z Crosisem.
Na pewno nie spamiętasz w paluszki mojej całej rozmowy z nim.
Ostatnio zaglądałem do Katechizmu Kościoła Katolickiego.
Nie było w nim mowy o potępianiu metod sztucznych.
Było wskazane ich źródło zagrożenia..
Potępiono jednak tylko mentalność antykoncepcyjną = antypoczęciową.
_________________ www.youtube.pl/wilczeoko69
|
Cz wrz 01, 2005 14:55 |
|
 |
cieplutki
|
Crosis...
Cytuj: gdzie ja powiedzialem, ze samo pojecie antykoncepcji jest zle? ..w momencie,gdy przytaczałem definicję antykoncepcji. Zauważyłeś iż podkreśliłem wyraz "pojęcie" ? Mówiłem o niechcianych dzieciach.. o nastawieniu do niechcianego poczęcia.. przyznałeś mi rację.. tym samym przyznałeś, że nastawienie antykoncepcyjne=antypoczęciowe jest złe. Nie będę teraz szukać Twojej wypowiedzi. DOKŁANIE CIĘ SŁUCHAM.. I WIELE SIĘ DZIĘKI TOBIE UCZĘ.. Cytuj: Antykoncepcja, czyli metody sztuczne i naturalne sa jak najbardziej ok. Znowu używasz błędnej terminologii.. Stąd twoje niezrozumienie... Czym innym jest antykoncepcja i planowanie, czym innym są metody... równasz kwestię "nastawienia" z kwestią metod różnych od siebie nastawień: planowania (naturalnego,sztucznego) i antykoncepcji(sztucznej,naturalnej) Cytuj: Postawa antypoczeciowa wynika z sumienia, z podejsca do zycia, z nastawienia. Ale czy mozna ja potepiac? Ja nie mam zamiaru. A gdyby Twoja matka od urodzenia traktowała Cię, jak bękarta? Cytuj: po urodzeniu dziecka, kiedy jest ono dane mlodej matce, instynkt macierzynski zwycierza. Tryumfuja uczucia macierzynskie i chwala im za to.
1.Nie każde dziecko ma ten zaszczyt
2.Piętno nieplanowanego/niechcianego dziecka pozostaje
mimo wielkich pokładów miłości wspaniałej mamusi..
|
Cz wrz 01, 2005 15:04 |
|
|
|
 |
cieplutki
|
Gudonow...
[...]
Oceniłeś moich rodziców.. tak się nie godzi.
Oceniłeś niesłusznie.. winieneś zwrócić im honor..
Mama jest osobą bardzo chorą, a leki zwaliłyby płód "z nóg"...
Nie mogła mieć dziecka, choć z ojcem chcieli drugie..
A jeśli chciała - nie ma mowy o antypoczęciowym nastawieniu.
Różnica nie istnieje w stosowaniu metody, ale w nastawieniu.
Warto prześledzić całość rozmowy.
Na serio nie jest na miejscu kopiowanie cały czas tych samych postów.
Nie rozmawiamy już o (nie)skuteczności metod... ale o nastawieniu
prorodzinnym i antykoncepcyjnym...
Co do zaproszenia w temat o duchowości..
Jest tam mowa o temacie wybielania postawy..
Zapewniam Cie.. temat jest gorący.. Bogu chwała..
[...] - angua
|
Cz wrz 01, 2005 15:11 |
|
 |
SweetChild
|
cieplutki napisał(a): SweetChild.. Odpowiedziałeś za mnie,cytując wcześniejszą moją wypowiedź, Odpowiedziałem za siebie, przyznaję że niepytany. Ale taka jest natura forum. Gdy komuś to nie odpowiada, może korzystać z PW. W mojej wypowiedzi wykorzystałem Twoje słowa, ale wyraźnie zaznaczyłem, gdzie zaczyna a gdzie kończy się cytat. Czy uważasz, że naruszyłem Twoje prawa autorskie? cieplutki napisał(a): gmatwając moje zrozumienie z Crosisem. Na pewno nie spamiętasz w paluszki mojej całej rozmowy z nim.
Nie spamiętam i nie mam takich ambicji. Nie uważam też, abym z tego powodu nie mógł przypomnieć słów, które już padły, z dokładnym wskazaniem autora i miejsca, gdzie można przeczytać całą wypowiedź. cieplutki napisał(a): Ostatnio zaglądałem do Katechizmu Kościoła Katolickiego. Nie było w nim mowy o potępianiu metod sztucznych. Było wskazane ich źródło zagrożenia.. Potępiono jednak tylko mentalność antykoncepcyjną = antypoczęciową.
Uważaj, bo wątek zostanie zablokowany 
|
Cz wrz 01, 2005 15:24 |
|
 |
cieplutki
|
SweetChild
Bez wchodzenia w szczegóły.. dziękuję,
że przyznałeś... iż byłeś niepytany..
Naturą forum jest odpowiadać swoimi słowami.
Wklejeniem cytatu trochę zamąciłeś w zrozumieniu..
ale dziękuje za dobre chęci.. doceniam to.. piąteczka!
Czytałem Katechizm wczoraj.
Świetna,lecz za uboga,wypowiedź..
Nie mi oceniać. Nie jestem idealny..
Ale można byłoby rozwinąć ten jeden paragraf...
Jeśli ktoś chce blokować, niech zacytuje KKK.
Kościół w KKK nie potępia (choć ukazuje źródło zła)
metod sztucznych... To nie oznacza przyzwolenia...
potępia naturę antykoncepcyjnego - już po raz pięćdziesiąty
mówię - antypoczęciowego nastawienia.
|
Cz wrz 01, 2005 15:33 |
|
 |
SweetChild
|
cieplutki napisał(a): Bez wchodzenia w szczegóły.. dziękuję, że przyznałeś... iż byłeś niepytany..
Nie pierwszy i nie ostatni raz. Tak jak i Ty i wielu innych forumowiczy pozwalam sobie zabrać głos bez wyraźnego zapytania. cieplutki napisał(a): Naturą forum jest odpowiadać swoimi słowami.
Jednak jest możliwość wklejania cytatów i cytowania wypowiedzi Szanownych Przedpiszców. Moim zdaniem bardzo cenny "ficzer" i wielokrotnie z niego korzystam, więc nie czuj się wyróżniony  cieplutki napisał(a): Wklejeniem cytatu trochę zamąciłeś w zrozumieniu.. ale dziękuje za dobre chęci.. doceniam to.. piąteczka!  Tylko kto nic nie pisze, nie mąci w zrozumieniu  Polecam się na przyszłość i uważam sprawę za wyjaśnioną. Jaśli masz nadal jakieś zarzuty, chyba lepiej będzie przejść na PW. cieplutki napisał(a): Czytałem Katechizm wczoraj. Świetna,lecz za uboga,wypowiedź.. Nie mi oceniać. Nie jestem idealny.. Ale można byłoby rozwinąć ten jeden paragraf... Jeśli ktoś chce blokować, niech zacytuje KKK.
Jeśli chodzi Ci o rozwinięcie mojego paragrafu, to znajdziesz je w tym wątku: http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?t=5082&highlight=Oczywiście ja nie mogę nic zablokować, to był taki drobny żart z mojej strony dla rozluźnienia atmosfery. cieplutki napisał(a): Kościół w KKK nie potępia (choć ukazuje źródło zła) metod sztucznych... To nie oznacza przyzwolenia... potępia naturę antykoncepcyjnego - już po raz pięćdziesiąty mówię - antypoczęciowego nastawienia.
Polecam ostatnie wypowiedzi Serafina i jo_tki w podanym wyżej wątku.
|
Cz wrz 01, 2005 15:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cieplutki, przykro mi, ale sie nie zrozumielismy. Ja nie napisalem tego, co Ty opatrzyles znakiem rownosci. Dla mnie nastawienie antypoczeciowe nie ma nic wspolnego ze slowem antykoncepcja. Moze tylko tyle, ze ma wielki udzial w wyborze metody antykoncepcji.
Co do terminologi. Antykoncepcja=planowanie rodziny.
A metody sztuczne czy naturane to tylko mozliwe sciezki.
Crosis
|
Cz wrz 01, 2005 16:28 |
|
 |
godunow
|
[...]
Dalej piszesz Cytuj: Oceniłeś moich rodziców.. tak się nie godzi. Oceniłeś niesłusznie.. winieneś zwrócić im honor.. Jakbyś dokładnie czytał mój post to tam jest dokładnie napisane co oceniam.. Przepraszam ale to Ty wyciągasz sprawy swoich rodziców na forum publiczne . Grając kartą swoich rodziców w celu udowodnienia wyssanej z palca. teorii..! I rzeczywiście za to należy Twoich rodziców przeprosić  Powinieneś to Ty zrobić .Najpierw ( nie widziałem nigdzie wzmianki ,ż twoi rodzice wyrazili na to zgodę u upublicznienie ich spraw zdrowotnych czy spraw dotyczących is sfery imptymnej...) Skoro Ty tego nie robisz To ja przepraszam za Ciebie że tak bolesne sprawy wyciągasz na forum publiczne. Teraz za siebie. Przepraszam .  Was rodziców Cieplutkiego , ż e ustosunkowałem się do bolesnych waszych problemów. Ustosunkowałem się dlatego że syn Wasz posłużył się Wami jako przykładem… Ja ustosunkowałem się do problemu a nie personalnie..  ! Wyrażam z tego powodu ubolewanie.. A na koniec piszesz .. Cytuj: Nie rozmawiamy już o (nie)skuteczności metod... ale o nastawieniu prorodzinnym i antykoncepcyjnym...
Dokładnie przeczytałem ten cały temat..
I zastanawiam co chcesz osiągnąć w dyskusji z ludźmi z poza kościoła katolickiego.. (Bo taki jest temat)
Pozdrawiam
[...] - angua
|
Pt wrz 02, 2005 7:11 |
|
 |
cieplutki
|
SweetChild
Zanim bez zapytania zacytujesz mnie, zastanów się,
czy mogę oczekiwać od Ciebie innej postawy?
Nie wchodzę na linki (nie mam czasu) więc -
proszę - cytuj je, oki?
Crosis
Dla Ciebie nie ma, a dla znaczenia terminologicznego ma..
Cytuj: antykoncepcyjnie = ( łac. )anti - przeciw; concepcion - poczęcie = antypoczęciowo = przeciwpoczęciowo Gdy nie używałem słowa "antykoncepcja" rację mi przyznałeś.. Gdy użyłem tego samego przykładu z w/w wyrazem, kolejny raz przeszłeś do ofensywy.. JA JUŻ NAWET NIE MÓWIĘ O METODACH. Piszesz: Cytuj: Co do terminologi. Antykoncepcja=planowanie rodziny.
Stosowanie metod sztucznych = może być planowaniem rodziny..
Ale nie postawa nie biorąca pod uwagę planowania dziecka!!!
|
Pt wrz 02, 2005 11:36 |
|
 |
cieplutki
|
Godunow
[...]
Oceniając słowa o moich rodzicach, oceniłeś moich rodziców.
Mówiąc o rodzicach, mówiłem o przykładzie heroicznym matki,
która nie złamała choroba w zaufaniu do zdrowych naturalnych metod.
Moja mama mówi publicznie o takich rzeczach. Wyluzuj..
JAKI JEST MÓJ CEL ROZMOWY? BY ZAUWAŻONO ROŻNICĘ POMIĘDZY NASTAWIENIEM ANTYKONCEPCYJNYM, A NASTAWIENIEM PRORODZINNYM...
Postawa antykoncepcyjna nie zakłada planowania, choć może się nią stać... ale wtedy już przestanie być postawą antykoncepcyjną,ale "sztucznie" prorodzinną..
KKK potępia nastawienie antypoczęciowe...
Za to jest przez niezrozumienie potępiany..
[...] - angua
|
Pt wrz 02, 2005 11:43 |
|
 |
angua
|
Panowie 
Proponuję skończyć rozmowy na temat literówek oraz opcji Forum (na te ostatnie jest i odpowiedzni dział, i wątek).
Mam nadzieję, że mogę poprosić również o wykazanie się dobrą wolą i zakończenie sporów w kwestiach uzasadnionego bądź nie cytowania cudzych wypowiedzi oraz mamy Cieplutkiego, skoro on sobie wyraźnie tych dyskusji nie życzy. A na przyszłość radzę zamieszczać tylko takie wypowiedzi, do których inni Forumowicze będą mieli prawo się ustosunkować. Bo to jest forum dyskusyjne, a taka sytuacja ma miejsce już drugi raz w jednym wątku...
Pozdrawiam i jeszcze raz proszę o skupienie się na rzeczywistym temacie 
PS. Może nie wyraziłam się jasno. Posty nie na temat będą usuwane. Dyskusje prywatne proszę prowadzić via PW.
Dziekuję 

_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Pt wrz 02, 2005 12:12 |
|
 |
cieplutki
|
Proszę tego nie kasować: NAPRAWDĘ JESTEM WDZIĘCZNY ZA MODEROWANIE.. POWSTAJĄ TAKIE BEZSENSOWNE DIALOGI,
ŻE GŁOWA PUCHNIE OD TEGO.. Trzymajmy się drodzy sedna tematu..
Z mojego punktu widzenia.. 70% problemów była nie na temat..
w całej rozmowie..
Może zacznę teraz od pytania...
Skoro zdefiniowaliśmy definicję antykoncepcji
(nie metod,ale postawy)
może zdefiniujemy też definicję planowania?
Planowanie zamknięte = antykoncepcyjne = antypoczęciowe
Planowanie otwarte = prorodzinne = przyjmujące radośnie wieść o poczęciu...
|
Pt wrz 02, 2005 15:18 |
|
|
|