Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 12:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 601 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 41  Następna strona
 Zakaz antykoncepcji a osoby spoza Kościoła Katolickiego; 
Autor Wiadomość
Nie ma takich dowodow. tak samo jak nie ma dowodow ze jakas metoda sztuczna jest idealna dla wszystkich. No, sa prezerwatywy i uczulenie na latex lub srodki nawilzajace sa naprawde bardzo marginalne.

Ale generalnie nie ma srodkow idealnych. Metody naturalne tez sa ograniczone i to bardzo, na przyklad:
- stresujacy tryb zycia
- nieregularny cykl (wada wrodzona)
- stosowane leki
- generalnie wszystko, co moze zachwiac rownowage cyklu

Oczywiscie nie pisze tu o kalendarzyku, ale o tych najskuteczniejszych metodach, bijacych popularne gumki. Fakt jest faktem: sa przeznaczone dla waskiej grupy kobiet, najlepiej siedzacych w domu i zajmujacych sie wychowaniem dzieci. Bo na przyklad stewardessa ze wzgledu na podroze juz jej nie moze stosowac.

Prawdopobnie te ograniczenia oraz ilosc uwagi jaka nalezy poswiecic na stosowanie tej metody (bo taka skutecznosc tylko wtedy osiagniemy) sprawia, ze antykocepcja sztuczna popularnoscia wielokrotnie bije naturalna.

Cieplutki znow wrocil do argumentu tlumaczenia tego slowa, a mi sie nie chce pisac znow o tym, ze to nie antykoncepcja wywoluje nastawienie "nieprorodzinne" tylko wystapienie tego nastawienia zaowocuje wybraniem okreslonej metody antykoncepcji.

I tak generalnie, moze to do Was przemowi:
jesli stosowanie antykoncepcji sztucznej jest takie nieprorodzine.... to w takim razie skad my sie wzielismy? Zauwazcie, ze antykoncepcja sztuczna to wiekszosc. Gdyby bylo jako mowicie, albo wiekszosc poczetych dzieci w ogole nie bylaby poczeta, albo byla np niekochana.

I jeszcze raz chcialem cos napisac: to nie zwolennicy antykoncepcji sztuczne "atakuja" naturalna. Bo mi ona osobiscie zwisa - chcesz, to stosuj. To zwolennicy naturalnej staraja sie z ludzi stosujacych gumki zrobic nieczule istoty zamkniete na nowe zycie, wyprane z uczuc wyzszych, kierujace sie w zyciu tylko popedem.

Crosis

Pn paź 03, 2005 13:46

Ale podpisuje się pod tym co napisałeś w 100 procentach
Pozdro

Pn paź 03, 2005 21:54
Aha
Pochwal sie w koncu tym srodkiem doustnym dla gosci. O ile oczywiscie nie ma dzialania wczesnoporonnego.
Jak nie ma to od razu zamawiam zgrzewke.

Jak sie tu mam dzielić z poważnymi informacjami, jeżeli nawet tych podstawowych, oczywistych nie łykasz :co:

godunow napisał(a):
Panowie katolicy przestawcie mi dowody rzeczowe . ze matoda nauralna jest skuteczna i zdrowa dla wszytkich kobiet .
Bo te co ja znam zostały przeprowadzane na wyselelcjonowanej grupie...??

Pozdro

:o
Rządy prawicy nam sie zapowiadają - a tymczasem komunistycznych porządków się tu domagają ;-) :P
"Udowadnianie niewinności" to metoda komunistyczna - proponuję więc co innego...
Ja w oparciu o materiały i badania naukowe oraz o informacje ze stron propagujących antykoncepcję i z ulotek producentów bedę podawać o szkodliwości antykoncepcji - a w zamian proszę o takie same materiały o szkodliwości metod naturalnych ...

Na początek - może co nieco na temat działania rakotwórczego antykoncepcji...
Zaczynamy :co: ??

Pn paź 03, 2005 22:54
Ale generalnie nie ma srodkow idealnych. Metody naturalne tez sa ograniczone i to bardzo, na przyklad:
- stresujacy tryb zycia
- nieregularny cykl (wada wrodzona)
- stosowane leki
- generalnie wszystko, co moze zachwiac rownowage cyklu

Generalnie - są to sprawy marginalne i bardzo często próbuje się je przerysowywać i nagłaśnia się je na każdym kroku - w praktyce nie mają poważniejszego znaczenia.
Dodam, że praktycznie prawie wszystkie wypadki o których wspominasz - eliminują (lub mocno ograniczają) równiez stosowanie antykoncepcji - szczególnie w przypadku rozchwiania równowagi cyklu.
A antykoncepcja właśnie przyczynia się do rozchwiania równowagi cylku - bądź wrecz do zmian emocjonalnych u kobiety. - metody naturalne natomiast przyczyniają sie do poprawy cyklu u kobiety.
Tyle na teraz - czekam na rzetelne odpowiedzi na mój porzedni post ...

Pn paź 03, 2005 23:02

metody naturalne natomiast przyczyniają sie do poprawy cyklu u kobiety.

Hehe, czary mary hokus pokus. Wiesz, Ddv, kiedyś łykałam takie bajki. Niestety musiałam aż sprawdzić na sobie, by się przekonać, że NPR w wydaniu KRK to więcej idelogii, mniej nauki - takie szachrajstwo dla naiwnych, o czym świadczy np. zacytowane wyżej zdanie...

Wt paź 04, 2005 6:27
Ddv teraz to pojechales po calosci. Wybacz, ale zansz podstawy biologi? Kobiety z wrodzonym nieregularnym cyklem, a takie sa wyobraz sobie, szczegolnie teraz, leczy sie wlasnie hormonami. Stosujac przy tym anytkoncepcje. Zapytaj sie jakiegokolwiek ginekologa, czy nawet biologa, czy rrealna jest sytuacja, zeby ureguowac nieregularny cykl nie "majstrujac" nic przy nim :P

I Ddv, nie sa to sprawy marginalne. Sa to sprawy na bardzo duza skale, bo zyjemy tak a nie inaczej. Zyjemy w stresie, kobiety pracuja, robia kariery, jezdza po Polsce i po swiecie. Wtedy maja bardzo duze utrudnienia w prawidlowym stosowaniu metod naturalnych, przez co drastycznie spada ich skutecznosc.

Stosowales w ogole jakas antykoncepcje? Tak? Super. Nie? To posluchaj sie tych co stosowali.

Crosis

Wt paź 04, 2005 8:25

[...]

Piszesz dalej
Cytuj:
Udowadnianie niewinności" to metoda komunistyczna - proponuję więc co innego...
Ja w oparciu o materiały i badania naukowe

To może najpierw pokaż kto i gdzie i kto udowodnił że Metoda naturalna jest taka fantastyczna.. Ja nie twierdzę że metody sztuczne są super Są tak samo wadliwe jak i metoda naturalna.. Metoda naturalna jest jedną z metod i moim zdaniem ma tyle samo wad (jak nie więcej ) jak pozostałe metody
Cytat
Cytuj:
A antykoncepcja właśnie przyczynia się do rozchwiania równowagi cylku - bądź wrecz do zmian emocjonalnych u kobiety. - metody naturalne natomiast przyczyniają sie do poprawy cyklu u kobiety.

Jaka antykoncepcja..?? Stosowanie prezerwatywy może mieć rozregulować cykl u kobiety..? Nowum z medycyna !!
Czyżbyś kandydowała do Nobla..??
Według mojej wiedzy to większy wpływ na cykl kobiety ma przysłowiowy katar . Czy też przeziębienie grypa..
Czyli idąc twoja logiką .. to .. No właśnie .. Stosowanie Metody naturalnej u kobiet podatnych na infekcje etc. Ma w ogóle sens.. Moim zdaniem kolejne herezje wypisujesz.!!

[...]

Pozdro

Kolejny raz proszę o trzymanie się tematu.
angua

Wt paź 04, 2005 8:58
Kosciół, Crosis, nie zabrania stosowania środków zwanych "antykoncepcja" jako lekarstwa ...
Nie zabrania równiez leczenia sie - wrecz przeciwnie ...

Co do reszty - wyglada na to, ze zarzucacie metodom NPR "szkodliwosc" - nie majac ku temu zadnych podstaw ... :-(
Zaznaczam jeszcze raz - ja mam dosc duzo materiałow potwierdzajacych szkodliwosc antykoncepcji ... Dowod na to, ja fatalny to "eksperyment" na organizmie kobiety, gdy podaje sie trucizne (jaka sa leki) -bez potrzeby leczenia...
na poczatek - proponuje tekst:
Cytuj:
Antykoncepcja hormonalna niebezpieczna dla palących
Piątek, 25.07.2003 | Skomentuj newsa: newsy@hli.org.pl

Jak donieśli brytyjscy naukowcy na łamach najnowszego numeru czasopisma "The Lancet", w grupie kobiet palących doustna antykoncepcja zwiększa ryzyko zgonu z powodu niedokrwiennej choroby serca, w porównaniu z kobietami nie stosującymi hormonów.

Jak komentuje prowadzący badania Martin Vessey z Institute of Health Sciences w Oksfordzie, badania - będące częścią szeroko zakrojonego projektu Oksfordzkiego Stowarzyszenia Planowania Rodziny (Oxford Family Planning Association) - zostały podjęte około 30 lat temu. Miały one na celu sprawdzić wpływ doustnej antykoncepcji i palenia papierosów na zdrowie kobiet. Objęto nimi prawie 17 tys. kobiet, które w latach 70. lub 80. zażywały doustne środki antykoncepcyjne, bądź stosowały dwie niehormonalne metody zapobiegania ciąży: krążek maciczny lub wkładkę wewnątrzmaciczną. Tej ostatniej metody nie zalicza się do metod antykoncepcji, gdyż nie zapobiega ona zapłodnieniu komórki jajowej, ale zagnieżdżeniu się zarodka w macicy. Natomiast krążek jest rodzajem środka barierowego. Stan zdrowia kobiet był śledzony do końca 2000 roku. Do tego czasu odnotowano zgon 889 uczestniczek badań.

Okazało się, że ryzyko zgonu z powodu raka szyjki macicy było wyższe w grupie kobiet, które kiedykolwiek stosowały środki hormonalne, ale według autorów badań równoważył je spadek ryzyka zgonu z powodu innych nowotworów, takich jak inne nowotwory macicy i rak jajnika.

Najnowsze wyniki potwierdziły jednak szkodliwość palenia dla zdrowia - w grupie kobiet korzystających z antykoncepcji hormonalnej i palących ponad 15 papierosów dziennie śmiertelność była ponad dwa razy wyższa i to z powodu wszystkich analizowanych przyczyn zgonów. Ryzyko to dotyczyło nawet kobiet młodych. W grupie kobiet palących mało ryzyko zgonu rosło o 25 proc.

[Por. M. Vessey, R. Painter, D. Yeates, “Mortality in relation to oral contraceptive use and cigarette smoking”, w: “The Lancet”, Volume 362, Issue 9379, Page 185.]
http://www.hli.org.pl/cgi-bin/hlinews/f ... 1204,24793,

Przepraszam,ale tyle na dziś - z powodu "czynnikow wyzszych" jakis czas prawdopdobnie nie bede pisal.

Wt paź 04, 2005 16:26
Ddv napisz mi jasno i wyraznie: kiedy zarzucilem cokolwiek metodom naturalnym, oprocz faktu pewnych ograniczen ich zastosowania.

A to co piszesz to ogolniezany fakt, ktory nawet w Polsce ginekolodzy podaja kobietom do wiadomosci. Nie wiem co w tym odkrywczego. Witaminy podawane w nadmiarze tez sa szkodliwe, antybiotyki podawane bez powodu rowniez a aspiryna w okreslonym towarzystwie innych lekow i pewnych okolicznosciach tez szkodzi. Generalnie nie ma co bardziej skomplikowanych srodkow bez przeciwskazan i skutkow ubocznych.

Crosis

Wt paź 04, 2005 16:31
Rozumiem, ze Ty wiesz - nie wie jednak o tym wielu innych ...
A naprawdę warto o tym powiedzieć ...

Wt paź 04, 2005 16:54

Levis napisał:
Aha
Pochwal sie w koncu tym srodkiem doustnym dla gosci. O ile oczywiscie nie ma dzialania wczesnoporonnego.
Jak nie ma to od razu zamawiam zgrzewke.

Jak sie tu mam dzielić z poważnymi informacjami, jeżeli nawet tych podstawowych, oczywistych nie łykasz

Stary to ty sie mnie, mezczyzny, pytales jakie antykoncepy lykam. No to sie pochwal jakie antykoncepy do lykania dla mezczyzn sa na rynku. Jak znadziesz to sie pochwal- zwroce Ci honor.

Cytuje

Cytuj:
Levis napisał:

Cytuj:
A - niestety - wśród środków okreslanych jako "anty-koncepcyjne" przemyca się wiele środków wczesnoporonnych.

Wiesz co, tak to sie tlumacza w konfesjonale puszczalskie malolaty zeby dostac rozgrzeszenie. Madry czlowiek wie co lyka.

Ddv napisał:

Nie, mój drogi - mądry człowiek sprawdza tego typu informacje...
A okazuje się, ze tu Kościoł znów ma rację - o wczesnoporonnym działaniu antykoncepcji mówi się na wykładach medycznych i pielęgniarskich - unika się jednak dopuszczania tego typu informacji do wiadomości publicznej.
Jak "wiesz co łyksz" - to wypadałoby podac takie środki, które łykasz ...
A Ty - najwidoczniej - tak jesteś zapatrzony w tą swoją "antykoncepcje" że prawda do ciebie najwidoczniej nie dociera ...
I w ten sposób własnie próbuje się robić z ludzi

Wt paź 04, 2005 17:26

Niestety - nie widzę poza demagogią logicznych argumentów za antykoncepcją - bo ilez można szukać wykrętów i nie odpowiadać na pytanie
- Co widzisz dobrego w antykoncepcji ?

Pozwala na planowanie rodziny niezależnie od cyklu płodności.

ddv163 napisał(a):
- czo widzisz złego w NPR ?

Ma podstawową wadę (dla mnie, dla innych może to być zaleta), a mianowicie uzależnia planowanie rodziny od cyklu płodności.

Nie jest to dla mnie nic złego, wręcz uważam NPR za dobrą alternatywę dla sztucznej antykoncepcji. Zauważ też, ddv, że zdecydowana większość zwolenników sztucznej antykoncepcji na tym forum nie atakuje NPR i nie nazywa współżycia w fazie niepłodnej niegodziwym.

Wt paź 04, 2005 18:00
Doskonale sobie zdaje z faktu, iz wiele osob tak naprawde nie zna sposobu w jaki tak naprawde dzialaja srodki antykoncepcyjne (chodzi mi tu glownie o ich dzialanie wczesnoporonne w - praktycznie wiekszosci tych srodkow) i posluzylem sie tu pewna przenosnia piszac o "Lykaniu".

SweetChild !
Zauwaz, ze antykoncepcja (glownie hormonalna) mocno ingeruje - ba, wrecz zkloca naturalny cykl plodnosci ...
"niegodziwosc" o ktorej mowimy to caly szereg zagrozen, lecz glownie "przmycanie" w srodkach okreslanych jako "anty-koncepcyjne" mtod wczesnoporonnych.
Jest to niewatpliwie oklamywaniem stosujacych te metody.
Kolejna sprawa - zagrozenia dla zdrowia fizycznego ( o tym wspomnialem) oraz ... psychicznego ...
Zauwaz bowiem, ze kobieta - tak naprawde - praktycznie caly czas "funkcjonuje na hormonach".
Wprowadzanie zatem hormonow ktore nie sluza leczeniu - i nie sa potrzebne organizmowi kobiety z samej natury musi wprowadzac zaburzenia ... Nie ma innej mozliwosci...
I potwierdza to nauka - chociaz te fakty rowniez probuje sie skrywac ...
Wymieniac mozna by o wiele wiecej. Wybacz - ale nie chce mi sie juz dzis... :?
Podsumuje wiec krotko - antykoncepcja to z pozoru dosc wygodna metoda.
Jednak to pojecie daje tyle mozliwosci "obejscia" zasad moralnych - ze nie bez powodu mowi sie o "niegodziwosci" tej metody ...
Zauwaz chocby co radzi sie na portalach promujacych antykoncepcje w momencie gdy antykoncepcja zawiedzie ...
Mowi sie wtedy o "klopcie" ktorego nalezaloby sie "pozbyc"..
I podaje sie sposoby na to, jak latwo mozna to zrobic - bez uciekania sie do aborcji... :-(
A tym "klopotem" jest przeciez - poczete dziecko
Polecam rowniez teksty:
viewtopic.php?p=107167#107167
viewtopic.php?p=107305#107305
oraz:
Cytuj:
Połączenie się jąder komórkowych jaja i plemnika jest to najważniejszy moment zapłodnienia - powstanie nowego organizmu. Zostaje wtedy przywrócona charakterystyczna dla człowieka liczba 46 chromosomów, w tym 23 od ojca i 23 od matki. Powstaje nowy organizm, nowy człowiek. [prof. dr hab. n. med. Zofia Bielańska-Osuchowska, Jak zaczyna się życie człowieka, PWN, Warszawa 1994, s. 37]

Człowiek od swego poczęcia aż do śmierci jest niepodzielnym bytem duchowo-psycho-emocjonalno-biologicznym o niepowtarzalnej tożsamości, któremu życie jest przekazane jako alternatywa śmierci wielu niezespolonych w zygotę komórek rozrodczych. [prof. zw. dr hab. med. Rudolf Klimek, członek Królewskiego Towarzystwa Lekarskiego w Londynie i Światowej Akademii Literatury, kierownik Katedry i Kliniki Endokrynologii i Płodności UJ.]

Śr paź 05, 2005 20:57

Cytuj:
Levis !
Doskonale sobie zdaje z faktu, iz wiele osob tak naprawde nie zna sposobu w jaki tak naprawde dzialaja srodki antykoncepcyjne (chodzi mi tu glownie o ich dzialanie wczesnoporonne w - praktycznie wiekszosci tych srodkow)

Ty sobie zdajesz z tego faktu sprawe, ja oraz wielu ludzi jest widocznie na tyle glupich, ze uwaza, ze moze spytac sie o dzialanie antykoncepow ginekologa lub farmaceuty.

Cytuj:
posluzylem sie tu pewna przenosnia piszac o "Lykaniu".

hmm no nie wiem, czy az taki z Ciebie poeta, zeby nazwac to przenosnia
Cytuj:
Jak "wiesz co łyksz" - to wypadałoby podac takie środki, które łykasz ...
A Ty - najwidoczniej - tak jesteś zapatrzony w tą swoją "antykoncepcje" że prawda do ciebie najwidoczniej nie dociera ...

Niezla wsypa brachu:D

Śr paź 05, 2005 21:21
DDv, ja chce Ci tylko przypomniec, ze najpopularniejsze srodki, czyli prezerwatywa, pigulka hormonalna (nie ta po, tylko ta zwykla) oraz plasterek nie maja dzialania wczesnoporonnego

Nie uogolniaj wiec, ze cala antykoncepcja to dzialania wczesnoporonne. I nie pisz tez, ze wiekszosc spoleczenstwa to idioci, a tylko Ty jestes jasnie oswiecony, bo Ci, ktorzy sie na okreslone srodki decyduja najpierw konsultuja to z przynajmniej jednym lekarzem. W tym wypadku Twoj argument, ze ludzie nie wiedza co lykaja jest conajmniej smieszny.

Crosis

Cz paź 06, 2005 9:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 601 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 41  Następna strona