Autor |
Wiadomość |
kalip
|
 Zabobon ?
Ostatnio w gronie znajomych poruszono temat odwiedzania miejsc świętych (Jasna Góra) przez narzeczonych .Skutkiem takich odwiedzin było nie doprowadzenie do ślubu,przytoczono przykłady.Słyszał ktoś o tym ,co o tym myślicie?.
|
Śr wrz 07, 2011 8:13 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Zabobon ?
Myślenie magiczne. Mamy jakiekolwiek potwierdzenie w Piśmie? Dzieciom też wiesza się medaliki w łózeczkach czy wózeczkach...koniecznie na czerwonych wstążeczkach (tak na wszelki wypadek czerwonych), które zapobiegają 'zauroczeniu'. Im mniej wiary u ludzi, tym więcej magii.
|
Śr wrz 07, 2011 11:52 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Jak świat stary tak ludzie pielgrzymowali do miejsc świętych, miedzy innymi po to by zdobyć odpowiedź na nurtujące ich ważne, życiowe pytania. Katolicy pielgrzymują Drogą świętego Jakuba do Santiago de Compostela, albo na Jasną Górę, muzułmanie do Mekki.
Nie ma, a raczej nie powinno być w tym zabobonów, tylko wiara w Boga i ufność w Jego wskazówki. Jakieś pary narzeczeńskie rozstały się po pielgrzymce, bo takie dostały wskazówki, inne pewnie dostały inne wskazówki, związały się Sakramentem Małżeństwa i szczęśliwie żyją ze sobą.
To są praktyki prywatne, maja charakter podobny do modlitwy. A modlitwa nie jest zabobonem, tylko modlitwą.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Śr wrz 07, 2011 12:15 |
|
|
|
 |
kalip
|
Takie właśnie zająłem zdanie, że to pogaństwo.Poruszano temat guseł i tzw." ustrzałów",które to "leczy" się obszczelaniem święconym prochem, a to akurat prawda .
|
Śr wrz 07, 2011 19:34 |
|
 |
Rafka
|
tez tak myślę, że to pogaństwo. Podobnie jak dziewczyna będzie siedziała na rogu to niby wróży staropanieństwo. i taka niewiasta później tak się przejmuje że naprawdę ściąga na siebie taki stan. a starsza babcia wtedy mówi wszem i wobec innych że to niby prawda. Takie jest czasem zgubne działanie sugestii.
|
Pt maja 04, 2012 11:44 |
|
|
|
 |
noOne
|
Rafka napisał(a): tez tak myślę, że to pogaństwo. Podobnie jak dziewczyna będzie siedziała na rogu to niby wróży staropanieństwo. i taka niewiasta później tak się przejmuje że naprawdę ściąga na siebie taki stan. nic nikt sam na siebie nie ściąga, wszystko dzieje się z Woli (i przyzwolenia) Boga, problem tylko w samym wierzeniu w przesądy, że ma to jakieś znaczenie, przywiązuje się często wagę do takich bzdur typu czarny kot, albo piątek 13-tego, a zapomina się że Panem Wszechrzeczy jest tylko Bóg i tylko On panuje nad wszystkim wszelkie przesądy, wiara w horoskopy itp to pogaństwo - obraza Pana Boga a otwórz pierwszy portal z brzegu, interia, onet czy inne pogaństwo, zaraz Cie horoskopami poganie prześladują..
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
Pt maja 04, 2012 14:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
noOne napisał(a): nic nikt sam na siebie nie ściąga, wszystko dzieje się z Woli (i przyzwolenia) Boga, Czyli jednak noOne to kalwinista,bowiem uznaje predestynacje noOne napisał(a): wszelkie przesądy, wiara w horoskopy itp to pogaństwo - obraza Pana Boga
.. W katolicyzmie też nie brakuje pogaństwa i zabobonów
|
Pt maja 04, 2012 21:00 |
|
 |
noOne
|
nic podobnego kitos
btw masz piękną grzywkę
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
So maja 05, 2012 9:34 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Wiara w horoskopy, to nie tyle pogaństwo co zwykła głupota. Jeśli robić to na poważnie. Bo jeśli dla zabawy ktoś czyta i śmieje się z tego, co tam za głupoty nawypisywali, to nie ma w tym nic złego, moim zdaniem.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
So maja 05, 2012 10:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To przede wszystkim świetny business, wkład własny niewielki a pieniążki płyną. 
|
So maja 05, 2012 10:07 |
|
 |
noOne
|
Jajko napisał(a): Wiara w horoskopy, to nie tyle pogaństwo co zwykła głupota. Jeśli robić to na poważnie. Bo jeśli dla zabawy ktoś czyta i śmieje się z tego, co tam za głupoty nawypisywali, to nie ma w tym nic złego, moim zdaniem. gdzieś się spotkałem z opinią że 2/3 populacji przywiązuje wagę do horoskopów, mniej lub więcej, ale jednak czytają i se do głowy przybierają..
|
So maja 05, 2012 10:13 |
|
 |
mikolaj2009
|
Wielu ludzi także nie wie o tym, że KK jest przeciwny horoskopom. Dużo nastolatek czyta horoskopy.
|
So maja 12, 2012 20:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mikolaj2009 napisał(a): Dużo nastolatek czyta horoskopy. Gorzej jak wierzą w to.
|
So maja 12, 2012 20:59 |
|
 |
Otto_Katz
Dołączył(a): Wt sty 03, 2012 14:37 Posty: 574 Lokalizacja: racjonalista@op.pl
|
A ja Wam powiem, że ten nadmiar horoskopów i przepowiedni ma przyczyny w zgniłym kapitalistycznym ustroju. No bo tak. Weźmy na ten przykład realsocjalizm. Po co mi było ekscytować się horoskopem tygodniowym, skoro bez niego wiedziałem co mnie czeka nawet za rok. Poza tym, bardzo skuteczną metodą przeciwdziałania wierze w przepowiednie byli wówczas Romowie zwani swojsko cyganami.
Szedł sobie chłop (może być tyż kobitka) spokojnie trotuarem rozmyślając czy nawis inflacyjny zamienić na pięć setek w różnych barach, czy zakotwiczyć porządnie w jednym. A tu zza zarośli lub innego winkla, wyskakuje cyganka (najczęściej trzy) i zachęca. " Młody, ty grosza nie żałuj, a cygance nie odmawiaj. Prawdę poznasz, a od szkody się ustrzeżesz. A o rękę swoją się nie bój. Połóż tylko pieniążek drobny na szczęście". Itd. itp. wiadomo, że i włam do centralnego skarbca NBP i tak by nie wystarczył na poznanie prawdy o sobie.
Dlatego też, gdy dochodziło do konieczności położenia banknotu o nominale adekwatnym do tygodniowego zarobku - klient na 30 lat był uleczony z wiary w przepowiednie, horoskopy i inne bzdurne wierzenia.
Krótko mówiąc nieboszczka Polska Ludowa, miała w zakresie przeciwdziałania bzdurom niebagatelne dokonania. (Az żem się rozmarzył za golonką z piwem grodziskim i paczuszką sportów)
_________________ 1. Religijność to postawa, w której BOHATERSKO pokonuje się trudności nieznane osobom bezwyznaniowym - trawestacja ze Stefana Kisielewskiego 2. Gdzie mod nie może - admina pośle? -
|
So maja 12, 2012 21:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Otto, zwracasz się do generacji, która raczej nie skojarzy paczuszki sportów z tym z czym powinna...Założę się, że pomyślą o dropsach albo.. A propos cyganek już dawno mnie żadna nie zaczepiła, przeważnie puszczały teksty w rodzaju: Oj, dziewczyno, widzę coś w twoim prawym oku ( lub lewym ), oj widzę duuużo dobrego, synów trzech widzę (  ) A może ktoś z was usłyszał kiedyś coś zabawnego od cyganki?
|
So maja 12, 2012 21:51 |
|
|
|