Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 8:53

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 
 czy popełnilam grzech ciezki? 
Autor Wiadomość

Post czy popełnilam grzech ciezki?
mam 14 lat. niedawno zdalam sobie sprawe z tego ze gdy mialam jakies 10-11 lat masturbowalam sie. wtedy nie wiedzialam: ze jest to zle, ze to sie tak nazywa- ze to ma w ogole jakąś nazwe i ze cos takiego jak onanizm istnieje; do glowy mi nie przyszlo ze to moze byc grzechem. jak wyzej napisalam nie wiedzialam ze jest to zle ale robilam to gdy rodzicow nie bylo w domu i "balam" sie aby oni tego nie zobaczyli wiec w pewnym sensie wiedzialam ze nie powinnam tego robic. teraz nurtuje mnie to czy to byl grzech ciezki czy to byl w ogole grzech skoro nie wiedzialam ze cos takiego jak onanizm istnieje i czy powinnam to wyznac na spowiedzi? prosze pomozcie mi bo ja na prawde nie wiem co mam zrobic...

Cz sie 25, 2005 16:36

Widzisz, na takie pytania jest trudno odpowiadać na forum dyskusyjnym (czy szerzej: w internecie). Jeśli masz wątpliwości, powinnaś je przedstawić spowiednikowi - dokładnie w taki sposób, jak uczyniłaś to tutaj :)
I niczego się nie bać, ksiądz w konfesjonale jest również od tego, żeby pomagać i takie dylematy rozwiązywać :)

A jeśli chodzi o Twoje pytanie - z tego, co napisałaś, wynika, że nie popełniłaś grzechu ciężkiego. Jednym z kryteriów na jego zaistnienie jest świadomość. Świadomość przekroczenia Bożego prawa w ważnej materii. Wydaje się, że tej świadomości nie miałaś - ale te wnioski są oparte tylko na tym, co tutaj napisałaś. Więc naprawdę - tak w przypadku tej wątpliwości, jak i kolejnych, które się pojawią - doradzam po prostu rozmowę ze spowiadającym Cię księdzem. A przy okazji może zobaczysz, że spowiedź nie musi być Twoim monologiem, ale może być szczerą rozmową wyjaśniającą nurtujące Cię problemy.

Pozdrawiam serdecznie :)

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Cz sie 25, 2005 16:52

Być może nie mogłaś znaleźć... Niemniej proszę, żeby nie powielać pytań z działu Zapytaj na forum...

Cytuj:
Pytanie z dnia: 11.08.2005

Cytuj:
prosilabym o odpowiedz ksiedza. mam 14 lat. niedawno zdalam sobie sprawe z tego ze gdy mialam jakies 11 lat masturbowalam sie. wtedy nie wiedzialam: ze jest to zle, ze to sie tak nazywa- ze to ma w ogole jakąś nazwe i ze cos takiego jak onanizm istnieje; do glowy mi nie przyszlo ze to moze byc grzechem. jak wyzej napisalam nie wiedzialam ze jest to zle ale robilam to gdy rodzicow nie bylo w domu i "balam" sie aby oni tego nie zobaczyli wiec w pewnym sensie wiedzialam ze nie powinnam tego robic. teraz nurtuje mnie to czy to byl grzech ciezki czy to byl w ogole grzech skoro nie wiedzialam ze cos takiego jak onanizm istnieje i czy powinnam to wyznac na spowiedzi?

autor: mam problem

Odpowiedź: Odpowiadający uważa, że powinnaś to wszystko powiedzieć podczas najbliższej spowiedzi. Łącznie z tym, że nie zdawałaś sobie sprawy z tego, że robisz coś złego. Najprawdopodobniej, z powodu braku świadomości, nie był to grzech ciężki. Ale tego rodzaju wątpliwości powinno się wyjasniać w konfesjonale... Inaczej mogą one ciągle wracać i nie dawać Ci spokoju...

J.

http://arc.wiara.pl/zapytaniatresc.php?iden1=1123777088

Pozdrawiam

Cz sie 25, 2005 17:20
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 3 ]