Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 12:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 196 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
 Czy zmartwychwstanie Chrystusa jest faktem? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy zmartwychwstanie Chrystusa jest faktem?
ErgoProxy napisał(a):
Da się z tego jakoś wypisać? Mam na myśli zbawienie; liczba trolli, jakie się pod nie podczepiają (a każdy uczony) w Dopiskach), sugeruje, że w piekle jest całkiem znośnie. Może wręcz przyjemnie.

Ergo, pisywałeś w usenecie jako Juda?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

So maja 05, 2018 21:26
Andy72 napisał(a):
To jak to się ma Twoje "lecz ich nie oceniam, nie przycinam im skrzydeł" do komentarza na blogu?

Myślę, że to tak jakbym przypomniał, że wszyscy jesteśmy sokołami, ale po przycięciu nam przez najbliższych skrzydeł, pazurów i dzioba staliśmy się udomowionymi kurami. Nawet nie kogutami.

So maja 05, 2018 21:54

A nie był to zwykły resentyment?
Polecam przeczytać: http://www.pch24.pl/artysci-ksiecia-ciemnosci,32131,i.html

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

N maja 06, 2018 6:53
Andy72 napisał(a):
A nie był to zwykły resentyment?

Ujął bym to raczej tak:

Pewnego dnia jakiś podróżny wędrował wzdłuż drogi, gdy tuż obok przejechał jeździec na koniu krzycząc: „Komentarze noldy to typowe diabelstwo…”, „Powinieneś chcieć iść do piekła…”, „Rozczarowałeś mnie nolda, myślałem że jesteś poszukującym i wątpiącym a jesteś lucyferystą…”, „jesteś autorem chorych komentarzy…”. …
Parę minut później, tłum jeźdźców zatrzymał się pytając podróżnego, czy nie widział kogoś, oceniającego człowieka wbrew zaleceniom Boga, krzyczącego, grożącego i zastraszającego? „Kim on jest?” zapytał podróżny. „To złoczyńca”, odparł przewodnik tłumu. „I ścigacie go, aby oddać go w ręce sprawiedliwości?”. „Nie”, rzekł przywódca. „Ścigamy go, aby pokazać mu drogę”.

N maja 06, 2018 8:13
nolda napisał(a):
Raczej, chyba, jaki to dowód? Jest to płótno na którym odwzorowana jest z tyłu i przodu postać ludzka. Nawet Kościół katolicki nie określa czy to ciało Chrystusa czy nie. Pozostawia wiernym – chcecie to wierzcie, chcecie nie wierzcie. A idąc tokiem mojego rozumowania, jeśli Jezus chciałby zostawić ślad materialny swego zmartwychwstania, to by zostawił, przecież ma taką moc. Widoczne jednak nie miał takiej potrzeby.

Powiadasz "płótno", które przechowywane i traktowane jest jako największe sacrum.
Po co zatem taki kult, skoro Kościół ponoć nie określa czy to było ciało Chrystusa?

N maja 06, 2018 8:26

nolda napisał(a):
Parę minut później, tłum jeźdźców zatrzymał się pytając podróżnego, czy nie widział kogoś, oceniającego człowieka wbrew zaleceniom Boga, krzyczącego, grożącego i zastraszającego?

Co ci się pomyliło. Chrześcijanie mają być solą świata a nie miodem.
Nie chodzi o to by głaskać po główce i mówić "dobzie, dobzie" ale tam gdzie trzeba, piętnować. Skoro twoje komentarze pełne resentymentu przedstawiają Prawdę w krzywym zwierciadle, to zgodnie z prawdą piszę że są diabelskie,

N maja 06, 2018 9:45
Alus napisał(a):
Powiadasz "płótno", które przechowywane i traktowane jest jako największe sacrum.
Po co zatem taki kult, skoro Kościół ponoć nie określa czy to było ciało Chrystusa?

Nie mi oceniać, mogę tylko po gdybać. Każda religia przedstawia swe prawdy, a właściwie dogmaty zamiast jej. Czyż nie prościej jest przekonać do swej wiary przedstawiając „dowody”, że tylko i wyłącznie ona jest prawdziwa? Całun przez wieki był uważany za niepodważalny dowód. Jednak w dobie obecnych jak i przyszłych badań naukowych ten dogmat, jak i wiele innych, może zostać obalony. Tym samym jednoznaczne opowiedzenie się za, może stać się kiedyś twardym argumentem „innowierców” lub "nie wierców”.

N maja 06, 2018 10:05
nolda napisał(a):
Alus napisał(a):

Nie mi oceniać, mogę tylko po gdybać. Każda religia przedstawia swe prawdy, a właściwie dogmaty zamiast jej. Czyż nie prościej jest przekonać do swej wiary przedstawiając „dowody”, że tylko i wyłącznie ona jest prawdziwa? Całun przez wieki był uważany za niepodważalny dowód. Jednak w dobie obecnych jak i przyszłych badań naukowych ten dogmat, jak i wiele innych, może zostać obalony. Tym samym jednoznaczne opowiedzenie się za, może stać się kiedyś twardym argumentem „innowierców” lub "nie wierców”.

Całun nie stanowi dogmatu, a wiara z definicji nie bazuje na udowodnionych materialnie faktach czy przedmiotach.

N maja 06, 2018 10:12
Andy72 napisał(a):
Nie chodzi o to by głaskać po główce i mówić "dobzie, dobzie" ale tam gdzie trzeba, piętnować. Skoro twoje komentarze pełne resentymentu przedstawiają Prawdę w krzywym zwierciadle, to zgodnie z prawdą piszę że są diabelskie,

Ty tak uważasz, natomiast ewangeliści pisali coś innego:
"Nie sądźcie, a nie będziecie sądzeni; nie potępiajcie, a nie będziecie potępieni; odpuszczajcie, a będzie wam odpuszczone.” (Ewangelia wg św. Łukasza 6, 37)

„A ty kimże jesteś, byś osądzał bliźniego?” (Jk 4, 12).

„Kim jesteś ty, co się odważasz sądzić cudzego sługę?” (List do Rzymian 14, 4).

Należy przyjąć że te słowa mogły być źle zrozumiane przez nich, jak również mogły zostać zmienione umyślnie lub nieumyślnie w trakcie kopiowania. Nie mamy oryginałów, jedynie kopie kopii. Jedynym oryginałem - tak przynajmniej twierdzą badacze jest podpis Św. Pawła na liście, osoba pisząca list nie została ustalona.

N maja 06, 2018 10:25

Diabeł ubrał się w ornat i na mszę dzwoni ;-) Bez obrazy.
Teraz posługujesz się wyrywkami z Ewangelii i listów a w komentarzu do bloga, słowa Jezusa nazywałeś "chciwością"

N maja 06, 2018 10:28
Alus napisał(a):
Całun nie stanowi dogmatu, a wiara z definicji nie bazuje na udowodnionych materialnie faktach czy przedmiotach.

Dogmat rozumiem jako stanowisko bezkrytycznego przyjmowania danych twierdzeń jako prawdy, na zasadzie bezkrytycznej wiary. Bym mógł ustosunkować się do tego na czym bazuje lub nie bazuje wiara według „definicji”, prosiłbym o podanie treści tej definicji.

N maja 06, 2018 10:53
Andy72 napisał(a):
Diabeł ubrał się w ornat i na mszę dzwoni ;-) Bez obrazy.
Teraz posługujesz się wyrywkami z Ewangelii i listów a w komentarzu do bloga, słowa Jezusa nazywałeś "chciwością"

Byłoby bezsensem przytaczać całej/ych Ewangelii, jeśli możesz ustosunkuj się do tych fragmentów w odniesieniu do Twych wypowiedzi. Myślę że nie zrozumiałeś mej wypowiedzi w komentarzu.

PS
Z tym „diabłowaniem” to trzeba uważać troszeczkę, przecież ktoś go stworzył.

N maja 06, 2018 11:02
nolda napisał(a):
Alus napisał(a):

Dogmat rozumiem jako stanowisko bezkrytycznego przyjmowania danych twierdzeń jako prawdy, na zasadzie bezkrytycznej wiary. Bym mógł ustosunkować się do tego na czym bazuje lub nie bazuje wiara według „definicji”, prosiłbym o podanie treści tej definicji.

Dogmat tyczą kanonów wyznawanej wiary, nie przedmiotów czy relikwii.
wiara:
https://sjp.pwn.pl/sjp/wiara;2535574

N maja 06, 2018 11:09
Alus napisał(a):
Dogmat tyczą kanonów wyznawanej wiary, nie przedmiotów czy relikwii.
wiara:
https://sjp.pwn.pl/sjp/wiara;2535574

Napisałem w jaki sposób zdefiniowałem dogmat, ale zgadzam się również z twoją definicją, choć w religioznawstwie dogmat jest uznawany za urzędową wersję mitu obowiązującą w danej religii, ustanowiony przez jej wyznawców. Tak na marginesie - (1870 rok - Pius IX ogłosił dogmat o nieomylności papieskiej).

Przyjmijmy zatem Całun jako relikwię. Relikwią też jest napletek Jezusa. W pewnym momencie było ich ponad 20, przez wiele lat 1 stycznia był nazywany Świętem Napletka, chociaż jego właściwa nazwa brzmiała święto Obrzezania Pańskiego. Kościół zmienił to w kalendarzu w 1969 r. Kopytko osiołka, Mleko Matki Boskiej, Prawica, która ochrzciła Jezusa (św. Jan Chrzciciel), ponoć jest ich dwie. To dowody na Zmartwychwstanie, jak twierdzi Andy72. Mnie jakoś nie przekonują.

Natomiast określenie wiary w definicji podanej przez ciebie opiera się na przekonaniu i przeświadczeniu. Czy nie oznacza: nie myślcie, nie rozważajcie poglądów. Nie próbujcie niczego odkrywać na własną rękę. Jezus już to odkrył, Budda już to powiedział, Mahomet przekazał - po co macie się tym niepotrzebnie zajmować?

N maja 06, 2018 13:30
nolda napisał(a):
Przyjmijmy zatem Całun jako relikwię. Relikwią też jest napletek Jezusa. W pewnym momencie było ich ponad 20, przez wiele lat 1 stycznia był nazywany Świętem Napletka, chociaż jego właściwa nazwa brzmiała święto Obrzezania Pańskiego. Kościół zmienił to w kalendarzu w 1969 r. Kopytko osiołka, Mleko Matki Boskiej, Prawica, która ochrzciła Jezusa (św. Jan Chrzciciel), ponoć jest ich dwie. To dowody na Zmartwychwstanie, jak twierdzi Andy72. Mnie jakoś nie przekonują.

Szurasz po dnie
http://ok.apologetyka.info/ateizm/o-swi ... sa,756.htm

Cytuj:
Natomiast określenie wiary w definicji podanej przez ciebie opiera się na przekonaniu i przeświadczeniu. Czy nie oznacza: nie myślcie, nie rozważajcie poglądów. Nie próbujcie niczego odkrywać na własną rękę. Jezus już to odkrył, Budda już to powiedział, Mahomet przekazał - po co macie się tym niepotrzebnie zajmować?

tia....jesteście jedynie marionetkami.....

N maja 06, 2018 14:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 196 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona