Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 23:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 184 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Następna strona
 Wszechwiedza Boga, a wybory człowieka 
Autor Wiadomość
Post Re: Wszechwiedza Boga, a wybory człowieka
Brehehe. Obawiam się, że JedenPost ma odnośnie Bożych spraw szersze rozeznanie od Andy'ego, który przypisuje mu bezwiednie swoją wiedzę w temacie. Komu być pokornym, temu być...

A Piłat to jedyny człowiek w całej Biblii, z którym sympatyzuję. Biedny europoganin, którego wola cesarska rzuciła w sam środek kotła teokratycznych kultur bliskowschodnich. Jak się sprzeciwić woli cesarskiej? Ja bym się pociął po roku.

Ale szpilę Annaszowi z Kajfaszem wbił ładną. Czego napisałem, tego nie zmieniam. Oto słowo pańskie...

So maja 12, 2018 20:51

Ja nie twierdzę że sam mam rozeznanie, ja, JedenPost a nawet Ty, wszyscy mamy zerowe rozeznanie w sprawach Bożych.
A znasz obraz Malczewskiego o Piłacie?
Obrazek

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

So maja 12, 2018 20:55
Znam. Ale to jest trawestacja toposu, czy jak to humaniści zwą. Zresztą to się baaardzo słabo zgrywa z tym, co w Biblii napisali, tak Piłat-dandys, jak i Jezus-jurodiwy.

So maja 12, 2018 21:17

Ale czy nie jest tak, że to my niczym Piłat albo Lenin z Trockim bierzemy Boga na sąd i wydajemy wyrok "winny"?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

So maja 12, 2018 21:24
Znaczy wiesz, my mamy już trochę inną perspektywę. Właśnie wracam z bratniego forum ateista.pl, gdzie wisi sobie wielce wymowne zdjęcie z Wenezueli, takie, o.

I teraz pomyśl sobie, że dokładnie tak wyglądał kosmos kultur biblijnych. Przy czym tamci ludzie innego świata po prostu nie znali i nie umieli pomyśleć, że mogłoby być inaczej. No Bóg stworzył i koniec. A jak mi ktoś będzie prawił, że to wina Adama, to mu się chyba w twarz roześmieję, że trzeba być Bogiem bez wyobraźni (Bóg jako wszechwiedzący wyobraźni nie potrzebuje – wyobraźnia jest skutkiem niedoskonałości), żeby wymierzyć człowiekowi karę tego rodzaju – i jeszcze potem obiecywać wiekuiste męczarnie, jak się Go nie spożyje przynajmniej na Wielkanoc.

So maja 12, 2018 21:35

ErgoProxy napisał(a):
bratniego forum ateista.pl, gdzie wisi sobie wielce wymowne zdjęcie z Wenezueli,

"Narzekałem, że nie mam butów, dopóki nie spotkałem człowieka, który nie miał stóp".

ErgoProxy napisał(a):
jest skutkiem niedoskonałości), żeby wymierzyć człowiekowi karę tego rodzaju – i jeszcze potem obiecywać wiekuiste męczarnie, jak się Go nie spożyje przynajmniej na Wielkanoc.

Spłycasz, to nie tradycja, ale gdyby nie Jezus, to wiekuiste męczarnie należałyby się nam jak psu buda. I miej pretensje nie do Boga ale do szatana. Teraz mamy wybór ale jakoś krucho z wzdzięcznością.

So maja 12, 2018 21:44
Nie, nie należałyby się. I mówiąc szczerze, dopóki się nie wyzbędziesz takiego myślenia, to w świat szeroki nie pojedziesz i nie zobaczysz, jak tam jest fajnie – a gdzie czai się groza prawdziwa – tylko kipniesz sobie cichutko przed komputerem za tych parędziesiąt lat. W strachu.

Otóż jeżeli tak ma wyglądać człowiek zbawiony, któremu darzy najpotężniejsza postać jego religii, to jest to jeszcze jeden powód, żeby zacząć wyznawać co innego. I to szybko.

So maja 12, 2018 21:52

Ale Ty nie wierzysz ani w Niebo ani w piekło

So maja 12, 2018 21:54
A ma to jakiekolwiek znaczenie?

No pójdziesz przed Sąd Ostateczny i Bóg Ci otworzy wrota Nieba, a Ty zrejterujesz na ten widok prościutko do piekieł, a dlaczego? BO SIĘ PRZYZWYCZAIŁEŚ ZA ŻYCIA, że na nic innego nie zasługujesz.

So maja 12, 2018 22:00

A co jest dla ciebie Niebo, skoro nie wierzysz?

So maja 12, 2018 22:03

W pewnym dniu ujrzałam dwie drogi: jedna droga szeroka, wysypana piaskiem i kwiatami, pełna radości i muzyki, i różnych przy­jemności. Ludzie szli tą drogą, tańcząc i bawiąc się — dochodzili do końca, nie spostrzegając, że już koniec. Ale na końcu tej drogi była straszna przepaść, czyli otchłań piekielna. Dusze te na oślep wpada­ły w tę przepaść; jak szły, tak i wpadały. A była ich tak wielka licz­ba, że nie można było ich zliczyć.

I widziałam drugą drogę, a raczej ścieżkę, bo była wąska i zasłana cierniami i kamieniami, a ludzie, którzy nią szli [mieli] łzy w oczach i różne boleści były ich udziałem. Jedni padali na te kamienie, ale zaraz powstawali i szli dalej. A w końcu drogi był wspaniały ogród, przepełniony wszelkim rodzajem szczęścia, i wchodziły tam te wszystkie dusze. Zaraz w pierwszym momencie zapominały o swych cierpieniach.
http://www.nacjonalista.pl/2015/08/08/s ... az-piekla/

So maja 12, 2018 22:07
Poczucie bezpieczeństwa i zaradności.

Tzn. jeżeli Niebo ma być tylko metaforą. Kombinowałem na tym forum z pojęciem Transcendencji nie dla ściemy i na pewno nie dla zabicia czasu. Bo generalnie, gdybym miał w Duchy japońskie uwierzyć, jak chrześcijanin w Jezusa wierzy, to bym się musiał faktycznie mocno nagimnastykować. Aczkolwiek istnieje coś takiego jak teoria fali pilotującej i tam występują fale materii nie stowarzyszone z żadną cząstką; Matematyka jest wyżej mojego poziomu, więc nie wiem, czy dałoby się wierzyć w Duchy zbudowane z takich pustych fal. Może by się dało, ale cicho sza – niech fizycy pracują; zobaczymy, do czego się doczłapią.

So maja 12, 2018 22:16
W jakiś sposób ErgoProxy wierzy w Duchy Japońskie?

So maja 12, 2018 22:32
ErgoProxy wyznaje Duchy japońskie, ale nie wie, czy to przypadkiem tylko mózgownica nie płata mu figli, że on w pewnych dosłownie okolicznościach przyrody popada w nabożeństwo. W takim układzie ErgoProxy wyznając, co wyznaje, po prostu gra w wittgensteinowską grę językową ku poprawie własnego samopoczucia i kropka.

Oczywiście jest możliwe, że Bóg jest i że ErgoProxy dostanie od Niego po głowie. Ale może nie. W ogóle, z Bogiem mam ten kłopot, że póki narodziłem się i egzystowałem, to jakoś w tę relację czcicielską, jaką katolicy zalecają, mogłem wejść, wpasować się i jakoś by to szło. Ale od jakiegoś czasu ja JESTEM. I mimo że nie potrafię stwarzać z nicości, to albo porozmawiam sobie z Bogiem jak z podobne z podobnym, albo może się On swoim Sądem Ostatecznym wypchać. Bo i tak by tarło między nami w Niebie jak cholera.

So maja 12, 2018 22:43

ErgoProxy napisał(a):
ErgoProxy wyznaje Duchy japońskie
Czym Duchy japońskie doskonalej wyrazają człowieka niz Dekalog, ze mogą kogoś do siebie pociągać bardziej niz Bóg?

N maja 13, 2018 0:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 184 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Następna strona