Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: 3 pytania do ateistów
Cytuj: A gdzie zaczęto się nim parać i kto zaczął to robic? Ano, zaczęli to robić na gigantyczna skalę chrześcijanie, w szczególności katolicy, gdy tylko zorientowali się, że z pracy niewolników w Nowym Świecie płynie ogromny zysk. Cytuj: Zdecydowanie na mniejszą skalę wykorzystywali niewolników autochtonów katolicy w Ameryce Południowej, niż protestanci handlujący chwytanymi na kontynencie afrykańskim murzynami. Cytuj: Aha, to protestanci to nie chrześcijanie i kierują się inną obiektywną moralnością? Przeczytaj dokładnie post Quinque, szczególni pogrubione wyrazy, a zrozumiesz czego tyczyła moja odpowiedź i nie strzelaj ślepakami 
|
Cz maja 31, 2018 13:09 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Ty zaś zwróć proszę uwage na to, co Tobie odpisałem - w odniesieniu konkretnie do katolików - w kwestii "mniejszej skali"...
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz maja 31, 2018 13:12 |
|
 |
Stubr
|
Cytuj: Jak widać ateiści nie tylko nie mają pojęcia o nauce. Nieładnie łgać + jedynka za stosowanie kwantyfikatora ogólnego Cytuj: Na dodatek muszą łgać na każdym kroku. Nieładnie łgać + jedynka za stosowanie kwantyfikatora ogólnego. Cytuj: Po pierwsze przedstaw fragment postu Quinque który mówi "nikt nie został spalony przez Kościół Katolicki". Absolutnie żaden problem. Cytat masz poniżej: Cytuj: w ogóle nie palił Kościół Cytuj: Po drugie, praktycznie wszystkie wyroki kończyły się uniewinnieniem. Kolejna jedynka za kwantyfikator ogólny i za łganie. Cytuj: Po trzecie przez 400lat działania katolickiej inkwizycji liczba jej "ofiar" to jakieś 30 tysięcy. Zdecyduj się. Praktycznie wszystkie wyroki kończyły się uniewinnieniem, czy są ofiary? Przeczysz sobie. I kto jest łgarzem? Cytuj: A teraz możesz grzecznie przeprosić za swoje kłamstwa Zgadzam się. Możesz grzecznie przeprosić za swoje kłamstwa. U mnie żadnych nie stwierdziłem.
|
Cz maja 31, 2018 13:17 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Alus napisał(a): Zdecydowanie na mniejszą skalę wykorzystywali niewolników autochtonów katolicy w Ameryce Południowej Autochtonów wykorzystywali ekstremalnie, ale fakt: wkrótce zaczęli sprowadzać sobie niewolników z Afryki. W takim biznesie nie ma podaży bez popytu, a to popyt katolików na niewolników spowodował odrodzenie tego procederu w najokrutniejszej formie. Nie kto inny, tylko wielki moralista biskup Las Casas zalecał zastąpienie niewolniczej pracy Indian niewolniczą pracą Murzynów. Fakt, że się wkrótce opamiętał, ale już niestety po niewczasie. Pomału...pomału.....katolicy zasiedlający Amerykę Południową wykorzystywali Indian jako niewolników, ale nie dokonywali ich eksterminacji podobnej jaką protestanci przeprowadzili wobec Indian Ameryki Północnej. W efekcie w Ameryce Południowej aktualnie istnieją państwa, gdzie ludność indiańska stanowi 60% populacji, do tego w pozostałych ogromną masę stanowią metysi. W Ameryce Północnej np USA obecnie Indianie stanowią 1-5 %
|
Cz maja 31, 2018 13:22 |
|
 |
JedenPost
|
Alus napisał(a): Pomału...pomału.....katolicy zasiedlający Amerykę Południową wykorzystywali Indian jako niewolników, ale nie dokonywali ich eksterminacji podobnej jaką protestanci przeprowadzili wobec Indian Ameryki Północnej.
Katolicy dokonywali mordów na skalę o wiele większą, żadne bitwy i maskakry Indian w Ameryce Północnej nie równają się z rzeziami, jakich dokonywali konkwistadorzy. Alus napisał(a): W efekcie w Ameryce Południowej aktualnie istnieją państwa, gdzie ludność indiańska stanowi 60% populacji, do tego w pozostałych ogromną masę stanowią metysi. W Ameryce Północnej np USA obecnie Indianie stanowią 1-5 %
I pewnie nie ma z tym nic wspólnego fakt, że zaludnienie prekolumbijskiej Ameryki Południowej i Środkowej było najzwyczajniej na swiecie wielokrotnie większe, że istniały tam miasta należące wówczas do najludniejszych na świecie?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz maja 31, 2018 13:28 |
|
|
|
 |
Stubr
|
Zastanawiam się czy w przypadku analizowania historii, celem jest wykazanie kto postępuje słusznie, czy kto okazał się mniej gorszy od kogoś innego? "Może zniewoliliśmy i zabiliśmy wielu, ale inni zniewolili i zabili więcej, wiec to my jesteśmy tymi dobrymi"!... Podobno Bóg oferuje system obiektywny, więc czemu zamiast stosować się do systemu obiektywnego, wierzący stosują system subiektywny (porównując się do innych)? Jaki sens ma wymienianie ofiar? Ofiar po prostu nie powinno być.
Bawi mnie również wsadzanie wszystkich ateistów do jednego worka, gdy jednocześnie wierzących się rozdziela - jedni wierzący są katolikami, inni protestantami, inni muzułmanami czy żydami. Pomiędzy różnymi ateistami jest więcej różnic niż między dowolnymi dwoma wyznawcami dowolnej z wyżej wymienionych religii. Jeśli katolicy nie chcą brać na siebie win protestantów, niech nie wsadzają komunistów i nazistów w jeden worek z innymi ateistami. Minimum uczciwości w dyskusji i wymianie argumentów, proszę.
|
Cz maja 31, 2018 13:31 |
|
 |
JedenPost
|
Stubr napisał(a): Pomiędzy różnymi ateistami jest więcej różnic niż między dowolnymi dwoma wyznawcami dowolnej z wyżej wymienionych religii. Jeśli katolicy nie chcą brać na siebie win protestantów, niech nie wsadzają komunistów i nazistów w jeden worek z innymi ateistami. Ale przecież to takie wygodne, nazywać ofiary komunizmu ofiarami ateizmu!
|
Cz maja 31, 2018 13:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Alus napisał(a): Pomału...pomału.....katolicy zasiedlający Amerykę Południową wykorzystywali Indian jako niewolników, ale nie dokonywali ich eksterminacji podobnej jaką protestanci przeprowadzili wobec Indian Ameryki Północnej.
Katolicy dokonywali mordów na skalę o wiele większą, żadne bitwy i maskakry Indian w Ameryce Północnej nie równają się z rzeziami, jakich dokonywali konkwistadorzy. Alus napisał(a): W efekcie w Ameryce Południowej aktualnie istnieją państwa, gdzie ludność indiańska stanowi 60% populacji, do tego w pozostałych ogromną masę stanowią metysi. W Ameryce Północnej np USA obecnie Indianie stanowią 1-5 %
I pewnie nie ma z tym nic wspólnego fakt, że zaludnienie prekolumbijskiej Ameryki Południowej i Środkowej było najzwyczajniej na swiecie wielokrotnie większe, że istniały tam miasta należące wówczas do najludniejszych na świecie? Co nieco na argumenty o licznej populacji Indian w Ameryce Południowej i masakry Indian Ameryki Płd http://www.doziemiobiecanej.pl/notka/33 ... -indianie/PS. Indianom w USA prawa obywatelskie zostały przyznane w 1924r.
|
Cz maja 31, 2018 13:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Stubr znowu obrzydliwe łże ponadto manipuluje moją wypowiedzią. Gdyż Quinque wyraźnie napisał "praktycznie wszystkie" no ale Stubr jak to ateista musi napisać nieprawdę  JedenPost to nie tylko wygodne ale i zgodne z prawdą Stubr napisał(a): Bawi mnie również wsadzanie wszystkich ateistów do jednego worka, gdy jednocześnie wierzących się rozdziela - jedni wierzący są katolikami, inni protestantami, inni muzułmanami czy żydami. Pomiędzy różnymi ateistami jest więcej różnic niż między dowolnymi dwoma wyznawcami dowolnej z wyżej wymienionych religii. Jeśli katolicy nie chcą brać na siebie win protestantów, niech nie wsadzają komunistów i nazistów w jeden worek z innymi ateistami. Minimum uczciwości w dyskusji i wymianie argumentów, proszę
Ależ bardzo proszę. Możesz sobie wsadzić wszystkich teistów do jednego worka. Ofiary wszystkich religi to nic w porównaniu z tym co wymordowali ateiści
Ostatnio edytowano Cz maja 31, 2018 14:04 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Cz maja 31, 2018 13:57 |
|
 |
Stubr
|
Czy istnieje na tym forum moderacja? Zaczynam w to wątpić. Quinque, czy rozumiesz znaczenia słowa "praktycznie wszystkie"? Mam wrażenie że nie i jedyna manipulacja jaka ma miejsce, to ta wynikająca z tego że nie rozumiesz znaczenia słów, jakich używasz.
|
Cz maja 31, 2018 13:59 |
|
 |
JedenPost
|
@AlusPrzykro mi, ale ten tekst jest tendencyjny do bólu. Teza, pod którą jest skrojony: Cytuj: Różnice te są konsekwencją odmiennych założeń religijnych protestantów i katolików jest kompletnie bzdurna. Głównym powodem odmiennego traktowania krajowców były odmienne cele kolonizatorów. Hiszpanie i Portugalczycy chcieli podbite kraje przede wszystkim eksploatować. W Ameryce Południowej i Środkowej stotne było dla kolonizatorów złoto i srebro, potem cukier, potem kauczuk a nawet guano. W Ameryce Pólnocnej dobrem była sama ziemia, na której protestanci chcieli się osiedlać, to zaś wymagało wygnania lub wybicia Indian.
|
Cz maja 31, 2018 14:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Głównym powodem odmiennego traktowania krajowców były odmienne cele kolonizatorów. Hiszpanie I Portugalczycy chcieli podbite kraje przede wszystkim eksploatować. W Ameryce Południowej i Środkowej stotne było dla kolonizatorów złoto i srebro, potem cukier, potem kauczuk a nawet guano. W Ameryce Pólnocnej dobrem była sama ziemia, na której protestanci chcieli się osiedlać, to zaś wymagało wygnania lub wybicia Indian. I tu pełna zgoda.
|
Cz maja 31, 2018 14:05 |
|
 |
JedenPost
|
No dobrze, ale to wyjaśnia różnice w podejściu do krajowców na poziomie interesów, a nie teologii.
|
Cz maja 31, 2018 14:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Stubr napisał(a): Czy istnieje na tym forum moderacja? Zaczynam w to wątpić. Quinque, czy rozumiesz znaczenia słowa "praktycznie wszystkie"? Mam wrażenie że nie i jedyna manipulacja jaka ma miejsce, to ta wynikająca z tego że nie rozumiesz znaczenia słów, jakich używasz. Mógłbyś przestać kłamać? Wyraźnie napisałem iż Kościół ma na swoim koncie ofiary. A twoje urojenia co do tego co napisałem jakoś mnie nie interesują. Zwyczajnie zełgałeś więc teraz przeproś
|
Cz maja 31, 2018 14:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chwat – ty serio stanowisz przykład potwierdzający twierdzenia, że chrześcijanie Szatanowi wprawdzie nie hołdują, ale wyznają go dalece bardziej szczerze, niż Boga, bo zachowują się tak, jak sobie wyobrażają, że Szatan by postępował w ich sytuacji, na ich miejscu.  ErgoProxy stanowczo nie jest modelowym przykładem praktyka szinto, bo w szinto przykłada się dużą wagę do czystości – ducha, serca, ciała, obyczaju. Niemniej ErgoProxy przypomina, że oberwał przez łeb schizofrenią i z tego musi przede wszystkim oczyścić ducha, a potem dopiero pomyśli konkretnie o całej reszcie. W temacie etyki szinto znalazłem przedwczoraj takie anglojęzyczne coś – podaję przed zweryfikowaniem: Cytuj: Nie waż się przekroczyć woli Duchów. Nie waż się zapomnieć o zobowiązaniach wobec Przodków. Nie waż się złamać prawa w Państwie. Nie waż się zapomnieć o dobroci Duchów, która odwraca nieszczęście i uzdrawia z choroby. Nie waż się zapomnieć o ograniczeniach własnej osoby. Nie waż się wpaść w gniew, ani podjudzić do gniewu. Nie waż się ociągać w pracy. Nie waż się zhańbić (tego?) nauczania. Nie waż się dawać zwodzić cudzoziemskim nauczaniom. Przy czym wydaje się, że jest to po prostu ekstrakt savoir-vivre'u, jaki Japończyk z domu wynosi – że szinto praktykuje się w charakterze codziennego nawyku, albo wcale; a więc odwrotnie niż katolicyzm, że się człowiek wyspowiada od święta, a potem idzie pohulać sobie na forum.
Ostatnio edytowano Cz maja 31, 2018 14:16 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Cz maja 31, 2018 14:13 |
|
|
|