Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 11:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 293 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 20  Następna strona
 Bertrand Russell, "Dlaczego nie jestem chrześcijaninem" 
Autor Wiadomość
Post Re: Bertrand Russell, "Dlaczego nie jestem chrześcijaninem"
A tu wypowiedź Świadków Jehowy:

"Przede wszystkim chcemy przysparzać czci Jehowie — Bogu, o którym mówi Biblia, Stwórcy wszechrzeczy. Poza tym ze wszystkich sił staramy się naśladować Jezusa Chrystusa i z dumą nosimy miano chrześcijan. "

https://www.jw.org/pl/

Wt cze 12, 2018 7:25
feelek napisał(a):
A tu wypowiedź Świadków Jehowy:

"Przede wszystkim chcemy przysparzać czci Jehowie — Bogu, o którym mówi Biblia, Stwórcy wszechrzeczy. Poza tym ze wszystkich sił staramy się naśladować Jezusa Chrystusa i z dumą nosimy miano chrześcijan. "

https://www.jw.org/pl/

Zapodaj jeszcze stronę SJ gdzie potwierdzają, że Jezus jest Bogiem.

Wt cze 12, 2018 7:53

Mówić o sobie można różne rzeczy. Chcesz poznać prawdę o sobie? Jeśli tak, to nie słuchaj tego co masz o sobie do powiedzenia, tylko słuchaj co o tobie mówią inni.

Wt cze 12, 2018 8:05

Padre77 napisał(a):
george45 napisał(a):
Powiedzmy odpowiedź na poniższe pytanie:
Boisz się, że Bóg cię ukarze?

Najpierw z moich słów odnosisz wrażenie, że się boję, a jak pytam które to słowa to oczekujesz odpowiedzi na jakieś swoje pytanie. Rozumiem, że ta odpowiedź ma dać ci argument, że się boję. Trochę to nielogiczne.
Zasadniczo odpowiem ci na to pytanie, ale dopiero jak uzyskam odpowiedź na moje, które nadal nie doczekało się odpowiedzi. Powtórzę wiec: które to konkretnie moje słowa świadczą o tym, że czuję strach?

To że człowiek czuje strach, zobaczysz w jego ciele, zachowaniu, słowach, czy wypowiedziach.
Boi się bo ucierpi jego ego, ktoś źle cię oceni (nie po twojej myśli), wyśmieje, wskaże błąd ortograficzny... . Powoduje to, że świadomie, bądź nieświadomie zaczynasz z tym walczyć, udowadniać, że to ty i tylko ty masz rację.
Prosiłeś o cytat.
Padre77 napisał(a):
Co tylko potwierdza moje słowa o gwałtownym wzroście aborcji po upowszechnieniu antykoncepcji. Ten spadek można tłumaczyć zwiększeniem skuteczności antykoncepcji, ale i tak mimo lepszej skuteczności ilość aborcji jest większa niż przed wprowadzeniem pigułki, co po raz kolejny potwierdza moje słowa.

Największym strachem człowieka jest to, co będzie jutro. Nie jest to strach wrodzony, lecz zaszczepiony przez rodziców, nauczycieli księży. Zobaczysz!, Przekonasz się!, Będziesz żałował! Będzie Płacz i zgrzytanie zębów! … . Zastraszeni, przekazują go dalej i dalej… .pod różnymi postaciami.
Cytat:
Padre77 napisał(a):
Bez obaw, zejdziesz z tego świata to i oczy ci się otworzą. Spróbuj sobie wyobrazić co wtedy zobaczysz. Pewnie powiesz, że nic, ale to wcale nie musi być prawdą.

Wt cze 12, 2018 8:42

Padre77 napisał(a):
Mówić o sobie można różne rzeczy. Chcesz poznać prawdę o sobie? Jeśli tak, to nie słuchaj tego co masz o sobie do powiedzenia, tylko słuchaj co o tobie mówią inni.

Mam inne zdanie i chyba potrafię wpłynąć na to, byś zmienił, lub zmodyfikował swą radę.

Padre77 jesteś głupcem jakiego świat nie widział. Twe wypociny na tum forum są dobitnym tego przykładem. Myślisz że te bzdety które wypisujesz to prorocze słowa? To majaki człowieka chorego psychicznie, degenerata, psychopaty i zwyrodnialca.

Dowiedziałeś się czegoś o sobie? Czy to jest prawdą, czy stekiem kłamstw, może posłuchać innych i zrobić głosowanie, może wtedy poznasz prawdę o sobie?

Wt cze 12, 2018 8:55

Na pewno jest to bardziej obiektywne stwierdzenie, niż to co ja mogę myśleć o sobie.
Jeżeli ktoś tak mnie postrzega i mówi to co faktycznie myśli to pewnie coś w tym jest.

Wt cze 12, 2018 9:21

george45 napisał(a):
To że człowiek czuje strach, zobaczysz w jego ciele, zachowaniu, słowach, czy wypowiedziach.
Boi się bo ucierpi jego ego, ktoś źle cię oceni (nie po twojej myśli), wyśmieje, wskaże błąd ortograficzny... . Powoduje to, że świadomie, bądź nieświadomie zaczynasz z tym walczyć, udowadniać, że to ty i tylko ty masz rację.
Prosiłeś o cytat.
Padre77 napisał(a):
Co tylko potwierdza moje słowa o gwałtownym wzroście aborcji po upowszechnieniu antykoncepcji. Ten spadek można tłumaczyć zwiększeniem skuteczności antykoncepcji, ale i tak mimo lepszej skuteczności ilość aborcji jest większa niż przed wprowadzeniem pigułki, co po raz kolejny potwierdza moje słowa.

Największym strachem człowieka jest to, co będzie jutro. Nie jest to strach wrodzony, lecz zaszczepiony przez rodziców, nauczycieli księży. Zobaczysz!, Przekonasz się!, Będziesz żałował! Będzie Płacz i zgrzytanie zębów! … . Zastraszeni, przekazują go dalej i dalej… .pod różnymi postaciami.
Cytat:
Padre77 napisał(a):
Bez obaw, zejdziesz z tego świata to i oczy ci się otworzą. Spróbuj sobie wyobrazić co wtedy zobaczysz. Pewnie powiesz, że nic, ale to wcale nie musi być prawdą.

W ogóle mnie nie przekonałeś swoją argumentacją. To, że kogoś "ostrzegam" przed czymś, nie znaczy, że się czegoś boje, a już w ogóle nie znaczy, że ja się tego boję.
Nie będę małostkowy i postaram się odpowiedzieć ci na twoje pytanie.
Moje ostrzeżenie było skierowane do osoby, która jak mniemam nie wierzy w Boga i w życie wieczne. Osoba taka wg wiary, którą wyznaje ma duże szanse na potępienie. Ja wierzę w Boga i staram się żyć wg jego przykazań, a przede wszystkim wg przykazania miłości. Nie odbieram Go jako skrupulatnego sędziego ale jako miłosiernego Ojca. Żyje, cieszę się każdym danym mi dnie, i za każdy dziękuję, ale też nie mogę się doczekać chwili kiedy nadejdzie ten ostatni dzień mojego pielgrzymowania a po nim wieczne szczęście.

Wt cze 12, 2018 9:41

Padre77 napisał(a):
Na pewno jest to bardziej obiektywne stwierdzenie, niż to co ja mogę myśleć o sobie.
Jeżeli ktoś tak mnie postrzega i mówi to co faktycznie myśli to pewnie coś w tym jest.

Jest to jego subiektywne odczycie w najlepszym przypadku, ale nie jest to prawdą którą chciałeś poznać.

Wt cze 12, 2018 9:55

Owszem jeśli albo to co robisz jest pozą lub jeśli osoba która wyraża zdanie o tobie nie jest szczera.
Jeżeli to nie zachodzi to opinia jaką otrzymasz jest prawdą o tobie.

Wt cze 12, 2018 10:12
Cytuj:
Tu masz wypowiedź biblisty:
Cytuj:
[...] Słowo „christianoi” ma bardzo konkretny sens. Dosłownie oznacza „wyznawcy Chrystusa”, a więc „ci, którzy uznają Chrystusa za Boga”. Jak już wspomniałem, dla świadków Jehowy Jezus Chrystus jest tylko aniołem i właśnie ten fakt sytuuje ich poza chrześcijaństwem. [...]

https://opoka.org.pl/biblioteka/P/PR/ec ... kowie.html
Czyli wypowiedź katolickiego magistra po KUL-u, "biblisty i demonologa", trynitarza, który nie jest religioznawcą i plecie kocopoły, tak samo ignoranckie i/lub fanatyczne jak Małgosia. Co widać gołym okiem, ponieważ po pierwsze słowo "christianoi" wcale nie oznacza dosłownie "wyznawcy Chrystusa", lecz "Chrystusowcy". A po drugie, co ważniejsze, w etymologicznym znaczeniu tego słowa nie ma dosłownie NIC o Bogu. Wierutnym kłamstwem, brednią patentowaną jest, że dosłownie oznacza ono tych, którzy uznają Chrystusa za Boga.

PS
Przepraszam, nie sprawdziłem, pisałem z pamięci. Roman Zając nie jest magistrem. Zrobił tylko licencjat.

Wt cze 12, 2018 10:27

Małgosiaa napisał(a):
IrciaLilith napisał(a):
Małgosiu - liczę że podasz jakieś źródło które tak jak Ty definiuje chrześcijaństwo i powiesz mi jaką religię wyznawali wobec takiej definicji np arianie, bo z każdego źródła na jakie trafiłam wychodzi że to odłam chrześcijaństwa.

Cytuj:
W Polsce świadkowie Jehowy faktycznie są zarejestrowani pod taką nazwą, ale także mormoni noszą nazwę Kościół Jezusa Chrystusa Świętych Dnia Ostatniego, choć wcale nie są chrześcijanami. Słowo „chrześcijanin” pochodzi od greckiego słowa „christianoi”, którym zaczęto nazywać uczniów Jezusa z Nazaretu już kilka lat po Jego śmierci i zmartwychwstaniu. Po raz pierwszy stało się to w Antiochii Syryjskiej, o czym wspominają Dzieje Apostolskie. Słowo „christianoi” ma bardzo konkretny sens. Dosłownie oznacza „wyznawcy Chrystusa”, a więc „ci, którzy uznają Chrystusa za Boga”. Jak już wspomniałem, dla świadków Jehowy Jezus Chrystus jest tylko aniołem i właśnie ten fakt sytuuje ich poza chrześcijaństwem. Katolicy, prawosławni, luteranie, adwentyści, baptyści i członkowie wielu innych Kościołów, wspólnot oraz zborów - wszyscy oni - mimo wielu różnic doktrynalnych - są chrześcijanami. O świadkach Jehowy tego powiedzieć nie możemy.

Co do arian i innych antytrynitarzy: jak wynika z powyższego, to że ktoś nazywa siebie chrześcijaninem, wcale nie oznacza, że nim jest.
IrciaLilith napisał(a):
Jeśli nie chrześcijańskich to jakich? Bardzo mnie ciekawi jaki masz pomysł na klasyfikację tych grup - może jakoś religioznawcy zmienią aktualne podejście i przyjmą Twój podział...

Cytuj:
pewne elementy organizacji ich życia i sprawowanych praktyk mają charakter sekciarski.
O tym, dlaczego mają charakter sekciarski, poczytaj dalej tu: https://opoka.org.pl/biblioteka/P/PR/ec ... kowie.html

Co do ŚJ - może i sekta ale nadal sekta o podłożu chrześcijańskim, bo niby jakim?
Dalej mnie nurtuje pytanie przy tak zdefiniowanym chrześcijaństwie co z tymi arianami?
Jest to dla mnie o tyle ciekawe że w wiosce z której pochodzę kościół przez lata należał do arian, a że nasza historyczka miała hopla na punkcie historii lokalnej to sporo się rozmawiało na ich temat, poruszaliśmy to także na lekcjach religii i jakoś nikt nie twierdził że nie był to odłam chrześcijaństwa, pierwszy raz się spotykam z taką opinią i szczerze mnie to interesuje.

'wyznawcy Chrystusa' ? Można być np być wyznawcą Buddy - ale buddyści Buddy za Boga nie mają, konfucjaniści nie traktują Konfucjusza jako Boga...
Można być wyznawcą takiego czy innego guru i wcale nie twierdzić że jest Bogiem...
O muzułmanach mówi się wyznawcy Mahometa, ale przecież był on tylko prorokiem...
Mogę wyznawać takie czy inne idee lub osoby i one też nijak Bogami się nie staną...

Dopisek , wyznawcy Chrystusa , a więc osoby uznające Jezusa za Boga, uważam za bezpodstawny.

Dalej nie podałaś który to religioznawca definiuje chrześcijaństwo tak jak Ty, bo jak dotąd nie spotkałam się aby któryś zawarł w definicji takie zasady.

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

Wt cze 12, 2018 10:40

Padre77 napisał(a):
Owszem jeśli albo to co robisz jest pozą lub jeśli osoba która wyraża zdanie o tobie nie jest szczera.

Jesteś bezbożnikiem, Allach skazuje takich na wieczne cierpienie, nie zasługujesz by żyć.

Szczery aż do bólu
Abdul Alim

Taka jest prawda, zostały spełnione twoje warunki, czy może to jest prawda Abdula Alima

Wt cze 12, 2018 10:58
IrciaLilith napisał(a):
Małgosiaa napisał(a):
IrciaLilith napisał(a):
Małgosiu - liczę że podasz jakieś źródło które tak jak Ty definiuje chrześcijaństwo i powiesz mi jaką religię wyznawali wobec takiej definicji np arianie, bo z każdego źródła na jakie trafiłam wychodzi że to odłam chrześcijaństwa.

Cytuj:
W Polsce świadkowie Jehowy faktycznie są zarejestrowani pod taką nazwą, ale także mormoni noszą nazwę Kościół Jezusa Chrystusa Świętych Dnia Ostatniego, choć wcale nie są chrześcijanami. Słowo „chrześcijanin” pochodzi od greckiego słowa „christianoi”, którym zaczęto nazywać uczniów Jezusa z Nazaretu już kilka lat po Jego śmierci i zmartwychwstaniu. Po raz pierwszy stało się to w Antiochii Syryjskiej, o czym wspominają Dzieje Apostolskie. Słowo „christianoi” ma bardzo konkretny sens. Dosłownie oznacza „wyznawcy Chrystusa”, a więc „ci, którzy uznają Chrystusa za Boga”. Jak już wspomniałem, dla świadków Jehowy Jezus Chrystus jest tylko aniołem i właśnie ten fakt sytuuje ich poza chrześcijaństwem. Katolicy, prawosławni, luteranie, adwentyści, baptyści i członkowie wielu innych Kościołów, wspólnot oraz zborów - wszyscy oni - mimo wielu różnic doktrynalnych - są chrześcijanami. O świadkach Jehowy tego powiedzieć nie możemy.

Co do arian i innych antytrynitarzy: jak wynika z powyższego, to że ktoś nazywa siebie chrześcijaninem, wcale nie oznacza, że nim jest.
IrciaLilith napisał(a):
Jeśli nie chrześcijańskich to jakich? Bardzo mnie ciekawi jaki masz pomysł na klasyfikację tych grup - może jakoś religioznawcy zmienią aktualne podejście i przyjmą Twój podział...

Cytuj:
pewne elementy organizacji ich życia i sprawowanych praktyk mają charakter sekciarski.
O tym, dlaczego mają charakter sekciarski, poczytaj dalej tu: https://opoka.org.pl/biblioteka/P/PR/ec ... kowie.html

Co do ŚJ - może i sekta ale nadal sekta o podłożu chrześcijańskim, bo niby jakim?
Dalej mnie nurtuje pytanie przy tak zdefiniowanym chrześcijaństwie co z tymi arianami?
Jest to dla mnie o tyle ciekawe że w wiosce z której pochodzę kościół przez lata należał do arian, a że nasza historyczka miała hopla na punkcie historii lokalnej to sporo się rozmawiało na ich temat, poruszaliśmy to także na lekcjach religii i jakoś nikt nie twierdził że nie był to odłam chrześcijaństwa, pierwszy raz się spotykam z taką opinią i szczerze mnie to interesuje.

'wyznawcy Chrystusa' ? Można być np być wyznawcą Buddy - ale buddyści Buddy za Boga nie mają, konfucjaniści nie traktują Konfucjusza jako Boga...
Można być wyznawcą takiego czy innego guru i wcale nie twierdzić że jest Bogiem...
O muzułmanach mówi się wyznawcy Mahometa, ale przecież był on tylko prorokiem...
Mogę wyznawać takie czy inne idee lub osoby i one też nijak Bogami się nie staną...

Dopisek , wyznawcy Chrystusa , a więc osoby uznające Jezusa za Boga, uważam za bezpodstawny.

Dalej nie podałaś który to religioznawca definiuje chrześcijaństwo tak jak Ty, bo jak dotąd nie spotkałam się aby któryś zawarł w definicji takie zasady.

Chrześcijaństwo bazuje na wyznaniu św Tomasza zmartwychwstałemu Jezusowi Pan mój i Bóg mój.

Wt cze 12, 2018 11:06

george45 napisał(a):
Jesteś bezbożnikiem, Allach skazuje takich na wieczne cierpienie, nie zasługujesz by żyć.

Szczery aż do bólu
Abdul Alim

Taka jest prawda, zostały spełnione twoje warunki, czy może to jest prawda Abdula Alima

Jeśli jesteś muzułmaninem to z twojej perspektywy jest to prawda.
Jesteś muzułmaninem?
IrciaLilith napisał(a):
akruk napisał(a):
Czyli wypowiedź katolickiego magistra po KUL-u, "biblisty i demonologa", trynitarza, który nie jest religioznawcą i plecie kocopoły,

Co rusz widzę wasze żądania publikacji udowadniających tezę głoszoną przez kogoś.
Małgosia widzę załączyła takową publikację. Publikacja licencjata biblisty pewnie mniej będzie szanowana jak jakiegoś autorytetu profesorskiego, ale jednak jest.
Może by któryś z was wykazał się poszanowaniem dyskutanta i przytoczył jakąś kontrpropozycję?
Jak na razie widzę to tak, że na wszystko żądacie dowodów, a jak tylko ktoś coś przytacza to nie ma kontrargumentu tylko stwierdzenie, że to jest niewiarygodne i chcecie kolejnych dowodów.

Wt cze 12, 2018 11:08

Padre77 napisał(a):

Szczery aż do bólu
Abdul Alim

Padre77 napisał(a):
Jeśli jesteś muzułmaninem to z twojej perspektywy jest to prawda.

Z perspektywy Abdula Alima jest, nie jest to jednak prawda o tobie, mimo spełnienia twoich warunków. Może pomyliłeś się i błędnie postawiłeś takie warunki?

Ostatnio edytowano Wt cze 12, 2018 11:29 przez george45, łącznie edytowano 2 razy

Wt cze 12, 2018 11:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 293 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 20  Następna strona