Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 22:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 715 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 48  Następna strona
 Unia Europejska 
Autor Wiadomość

Post Re: Unia Europejska
Kael napisał(a):
Typowy Marek: mam "wieksza wiedze" i tym samym samozwancze prawo do prywatnej interpretacji Konstyt.. znaczy, Ewangelii.
Na razie nie ma co interpretować, bo nie doczytaliście i paplacie.

Cz lip 05, 2018 22:12
Zobacz profil WWW
Moglabym tu zacytowac ten tekst z Ewangelii w calosci, ale swiadomie tego nie zrobie, bo to ty masz jakies wlasne domysly i to ty twierdzisz, ze jest tam cos wiecej, co sens prostych slow Pana Jezusa zmienia. Czyli ty powinienes to udowodnic.
A ty tu sobie trollujesz. Ja trolli nie lubie karmic i dlatego ode mnie koniec.

Pt lip 06, 2018 5:14
Quinque napisał(a):
Narazie nie chce mi sie odpowiadać na wszystko

Kael napisał(a):
Typowy Marek: mam "wieksza wiedze" i tym samym samozwancze prawo do prywatnej interpretacji Konstyt.. znaczy, Ewangelii.
Ale nie zdradze co "wiem" tylko zmieszam was z ziemia.

Zachowaj swoja interpretacje dla soebie. Mozesz twoje wydumane argumenty Panu Jezusowi przedstawic.
Moze Go przekonasz, ze myslal cos innego niz powiedzial.

Kael, jak rozumiem że mieszkasz w kraju w którym na inne poglądy niż skrajnie lewicowe i poprawne-politycznie, patrzy się krzywo. A każdy kto jest przeciw NIELEGALNEJ, imigracji ze
Startu nazywany jest ksenofobem i faszystą. Ale naprawdę wyciąganie cytatów bez kontekstu jest trochę słabe. Nawet sam Bóg kazał Abrahamowi uciekać z kraju w którym dochodziło do konfliktów na tle kulturowym

Jezus też zapewne wychował sie w skrajnie lewicowym kraju, bo nikogo potrzebującego nigdy nie odtrącił i swoim wyznawcom nakazał czynić podobnie.
Ot i literalne czytanie ST - sam Bóg nakazał - iluż to w historii i współcześnie głosiło i głosi konieczność dokonywania rozłamu w chrześcijaństwie, dokonywania czynów niegodnych, bo im Bóg nakazał.....ba nawet to wypisywali Bóg z nami.
Wątpienie i lęk nie są grzechem. Grzechem jest godzenie sie aby te leki określały nasze reakcje, uwarunkowywały nasze decyzje, szkodziły szacunkowi i wielkoduszności, podsycały nienawiść i odrzucenie......Wyznawca Chrystusa winien kochać cudzoziemca jak siebie samego .....ale co papież Franciszek poprawnie polityczny wie, jedynie słabo wyciąga cytaty bez kontekstu......

Pt lip 06, 2018 7:34

Pisałem o tym, że choć był obowiązek przyjecia podróżnego czy nawet uchodźcy, musiał on (z rozkazu Boga) spełnić w Izraelu pewne warunki. Wolicie jak widzę jednak dalej pleść zamiast poszukać fragmentu biblijnego...

Pt lip 06, 2018 8:19
Zobacz profil WWW
Z rozkazu Boga należało kobietę zamężną schwytaną na współżyciu z innym mężczyzną wyprowadzić za mury miasta i ukamienować.....Jezus zatem chyba nie znał zapisów ST i plótł o grzechach oskarzycieli.....
Jeżeli w waszym kraju osiedli sie przybysz nie będziecie go uciskać(Kpł 19,33 - ale tego to już chyba Bóg nie podyktował :D

Ostatnio edytowano Pt lip 06, 2018 8:43 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pt lip 06, 2018 8:39

Aluś, nakazy odnośnie zachowania imigrantów są w tym samym miejscu, gdzie są nakazy ich przyjęcia. Więc nie odrzucaj ich tak bezmyslnie.

Pt lip 06, 2018 8:41
Zobacz profil WWW
Przybysza, który osiedli sie wśród was, będziecie uważać za obywatela. Będziesz go miłował jak siebie samego, bo i wy byliście przybyszami w ziemi egipskiej (Kpł 19,34).

Pt lip 06, 2018 8:54
No prosze: czyli Pan Jezus na Sadzie Ostatecznym doda furtke dla tych, co mieliby niby pojsc w ogien wieczny za nieprzyjecie przybysza, w postaci ulgi za niespelnienie przez tegoz przybysza starotestamentalnych warunkow..
Ewangelia wedlug Marka_Piotrowskiego.
I podobno przyszedl On nie zeby Prawo zniesc, ale je wypelnic...miloscia do kazdego czlowieka.
Niestety, ta trudna mowa juz najwierniejszym Prswu stareotestamentalnemu stawala koscia w gardle.
I staje chrzescijanom do dzis. Kiedy im wygodnie zmieniaja sie w najwierniejszych faryzeuszy.

Pt lip 06, 2018 9:00

Aluś coś znalazła (szukaj dalej, to nie wszystko). A Kael sobie wymyśla co niby mowię (i zapewne uważa to za dialog ;) )

Pt lip 06, 2018 10:32
Zobacz profil WWW
Drogi trollu pod nickiem Marek_Piotrowski: to ty dopisujesz sobie do jasnych i prostych slow Pana Jezusa jakies dodatkowe warunki, ktorych nawet nie potrafisz zacytowac. Dlatego powtorze: proboj sie nimi zaslaniac na Sadzie Ostatecznym. Moze ci sie uda.
Dla zwyklych chrzescijan sprawa jest oczywista: kazdy czlowiek jest moim bliznim i moge miec tylko nadzieje, ze i mnie w potrzebie ktos potraktuje przynajmniej tak, jak ja traktuje innych. Jesli nie, to jest to ryzyko wpisane w wiernosc Jezusowi i to On sie o mnie zatroszczy lepiej niz cale ludzkie prawo i sprawiedliwosc.

Pt lip 06, 2018 10:39

Podrzucę Wam parę wersetów, bo widzę że kiepsko u Was ze znajomością Pisma i wypadacie z roli (zwłaszcza Kael, która jest po prostu niegrzeczna).

Najpierw pozytywne nawoływania do gościnności:
"(34) Wtedy odezwie się Król do tych po prawej stronie: Pójdźcie, błogosławieni u Ojca mojego, weźcie w posiadanie królestwo, przygotowane dla was od założenia świata! (35) Bo byłem głodny, a daliście Mi jeść; byłem spragniony, a daliście Mi pić; byłem przybyszem, a przyjęliście Mnie; (36) byłem nagi, a przyodzialiście Mnie; byłem chory, a odwiedziliście Mnie; byłem w więzieniu, a przyszliście do Mnie. (37) Wówczas zapytają sprawiedliwi: Panie, kiedy widzieliśmy Cię głodnym i nakarmiliśmy Ciebie? Albo spragnionym i daliśmy Ci pić? (38) Kiedy widzieliśmy Cię przybyszem i przyjęliśmy Cię, lub nagim i przyodzialiśmy Cię? (39) Kiedy widzieliśmy Cię chorym lub w więzieniu i przyszliśmy do Ciebie? (40) A Król im odpowie: Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, co uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnieście uczynili.
41) Wtedy odezwie się i do tych po lewej stronie: Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom! (42) Bo byłem głodny, a nie daliście Mi jeść; byłem spragniony, a nie daliście Mi pić; (43) byłem przybyszem, a nie przyjęliście Mnie; byłem nagi, a nie przyodzialiście Mnie; byłem chory i w więzieniu, a nie odwiedziliście Mnie. (44) Wówczas zapytają i ci: Panie, kiedy widzieliśmy Cię głodnym albo spragnionym, albo przybyszem, albo nagim, kiedy chorym albo w więzieniu, a nie usłużyliśmy Tobie? (45) Wtedy odpowie im: Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, czego nie uczyniliście jednemu z tych najmniejszych, tegoście i Mnie nie uczynili. (46) I pójdą ci na wieczną karę, sprawiedliwi zaś do życia wiecznego."
/Mt 25,34-46/

"Nie będziesz się brzydził Edomitą, bo jest twoim bratem, ani Egipcjaninem, bo przybyszem byłeś w jego kraju."/Pwt 23:7/

Kpł 19:33 bt5 "Jeżeli w waszym kraju osiedli się przybysz, nie będziecie go uciskać."

Pwt 14:29 bt5 "Wtedy przyjdzie lewita, bo nie ma działu ani dziedzictwa z tobą, przybysz, sierota i wdowa, którzy są w twoich bramach, będą jedli i nasycą się, aby ci błogosławił Pan, Bóg twój, w każdej pracy twych rąk, której się podejmiesz."

W ogóle gościnność była w cenie; Hiob się chwali: "Przybysz nigdy nie sypiał na dworze, podróżnym otwierałem podwoje."/Hi 31:32/

Niesamowite, ale nawet Ziemię Świętą dzielono także wśród przybyszów:
"Kraj ten podzielicie sobie według dwunastu szczepów Izraela. (22) Podzielicie go przez losowanie jako dziedzictwo dla was i dla przybyszów osiadłych wśród was, którzy zrodzili synów pomiędzy wami; uważać ich macie za tubylców Izraelitów, razem z wami jako pokolenia Izraela będą losować dziedzictwo, (23) a mianowicie w pokoleniu, w którym mieszka osiadły przybysz, przydzielicie mu jego dziedzictwo - wyrocznia Pana Boga."/Ez 47,21-23/

Jak widać, pozytywne podejście do przybyszów było cenione.
A jednak na tym polecenia Pisma się nie kończą.

Przybysz musiał dostosować się do wiary i praktyki gospodarzy:

"Każdy tubylec lub przybysz, który by jadł mięso zwierzęcia padłego lub rozszarpanego, wypierze ubranie, wykąpie się w wodzie i będzie nieczysty aż do wieczora. Potem odzyska czystość."/Kpł 17,15/

Wj 12:19 bt5 "Przez siedem dni nie znajdzie się w domach waszych żaden kwas, bo kto by spożył coś kwaszonego, winien być wyłączony ze zgromadzenia Izraela, tak przybysz, jak i urodzony w kraju."

Wj 20:10 bt5 "Dzień zaś siódmy jest szabatem Pana, Boga twego. Nie będziesz przeto w dniu tym wykonywał żadnej pracy ani ty sam, ani syn twój, ani twoja córka, ani twój niewolnik, ani twoja niewolnica, ani twoje bydło, ani przybysz, który przebywa w twoich bramach."

Kpł 24:16 bt5 "Ktokolwiek bluźni imieniu Pana, będzie ukarany śmiercią. Cała społeczność ukamienuje go. Zarówno tubylec, jak i przybysz będzie ukarany śmiercią za bluźnierstwo przeciwko Imieniu."

"i będziesz się cieszył razem z lewitą i z przybyszem, który jest u ciebie, ze wszystkich dóbr, które Pan, Bóg twój, dał tobie i twemu domowi."/Pwt 26:11/

Te zarządzenia szły bardzo daleko:
Deu 16:10-11 bt5 "(10) I będziesz obchodził Święto Tygodni ku czci Pana, Boga twego, z ofiarą według wspaniałomyślności twej ręki, złożoną stosownie do tego, jak ci pobłogosławił Pan, Bóg twój. (11) Będziesz się cieszył przed Panem, Bogiem twoim, w miejscu, które sobie obierze Pan, Bóg twój, na mieszkanie dla imienia swojego, ty, syn twój i córka, sługa twój i niewolnica, a także lewita, który jest w twoich bramach, przybysz, sierota i wdowa, którzy żyją u ciebie."

Deu 16:13-14 bt5 "(13) Będziesz obchodził Święto Namiotów przez siedem dni po zebraniu plonów z twego klepiska i tłoczni. (14) W to święto będziesz się radował ty, syn twój i córka, sługa twój i niewolnica, a także lewita, przybysz, sierota i wdowa, którzy są w twoich bramach."

Kpł 16:29-30 bt5 "(29) Oto dla was ustawa wieczysta: Dziesiątego dnia siódmego miesiąca będziecie pościć. Nie będziecie wykonywać żadnej pracy, ani tubylec, ani przybysz osiadły wśród was. (30) Bo tego dnia będzie za was dokonywane przebłaganie, aby oczyścić was od wszystkich grzechów. Wobec Pana będziecie oczyszczeni."

Lev 20:2 bt5 "(2) Przemów do Izraelitów: Ktokolwiek spośród synów Izraela albo spośród przybyszów osiadłych w Izraelu da jedno ze swoich dzieci Molochowi, będzie ukarany śmiercią. Miejscowa ludność ukamienuje go."

Eze 14:7 bt5 "(7) Albowiem Ja sam, Pan, dam odpowiedź każdemu spośród Izraelitów i z przybyszów osiadłych w Izraelu, ktokolwiek odwróci się ode Mnie i wprowadzi do serca swe bożki, i postawi przed sobą to, co dla niego stanowi sposobność do grzechu, a potem przyjdzie do proroka, aby przez niego pytać Mnie o radę."

Mamy być więc otwarci, ale przybysze zobowiązani są do dostosowania się (a nie dostosowania nas do siebie). Jeśli tak nie jest, tracą swoje przywileje.
Szczególnie ważne jest przestrzeganie praw, które stoją na straży naszej tożsamości.

Pt lip 06, 2018 10:47
Zobacz profil WWW
Szczególnie ważne dla wyznawców Chrystusa są Jego nauki, nie zapominając co On przekazał powiedziano wam, a Ja wam powiadam.

Pt lip 06, 2018 10:55

Jasne. Tak się usuwa niewygodne fragmenty Pisma ;)

Pt lip 06, 2018 11:03
Zobacz profil WWW
Niewygodne fragmenty Pisma skorygował Jezus, wybierając sie do domu setnika w celu uzdrowienia jego sługi.....a prawy Żyd unikał aby nawet cień cudzoziemca nie padł na niego.....
Skoro tak literalnie mamy traktować ST w kwestii uchodźców i cudzoziemców, to należy rację przyznać wszystkim chrześcijanom, którzy zarzucają katolikom kombinację Dekalogiem, konkretnie odrzucenie zakazu robienia figur, obrazów i oddawania im czci.

Pt lip 06, 2018 11:32

Kto (prócz Ciebie) twierdzi że "literalnie"? St pokazuje jednak pewien schemat: każde działanie generuje obustronne obowiązki.
Jeśli przybysz usiłuje niszczyc naszą tożsamość, mamy prawo go nie gościć.
Natomiast jeśli uważasz ST za coś, co odrzucasz, to po co Ci te księgi?

Pt lip 06, 2018 11:58
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 715 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 48  Następna strona