Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 19:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 715 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 48  Następna strona
 Unia Europejska 
Autor Wiadomość
Post Re: Unia Europejska
Kael napisał(a):
domyslam sie ze nie jestes katolikiem

To źle się domyślasz. zdajesz sobie sprawę z tego iż zdanie papieża na temat polityczne i gospodarcze może katolikom powiewać?

Cytuj:
 pochodzi z rodziny imigrantow

No i co z wiązku z tym? Poza tym jest różnica między cywilizowanym imigrantem z katolickiego kraju, a ż bandytami z bliskiego wschodu wyznającymi prymitywną religię zwaną islamem

Cytuj:
I wiesz, ze w Szwecji i innych krajach Europy mieszkaja dobrowolnie setki tysiecy imigrantow z Polski

Wiem i co z wiązku z tym? Polacy przebywają tam LEGALNIE i na mocy odpowiednich traktatów.

Cytuj:
wcale nie planuja wracac do pieknej i sprawiedliwej ojczyzny?

No i co z wiązku z tym? Nikt im nie każe. Dla mnie to oni mogą i mieszkać na Marsie

Cytuj:
A ten perfekcyjny scenariusz "przez setki lat" to niekonczace sie wojny. Ale dzisiejsza szkola widac prawdziwej historii nie uczy

O czym do mnie mówisz?

Ja rozumiem że wy Niemcy potrzebujecie imigrantów. Bo nie ma kto tyrać na wasze emerytury. Ale jest jeden zgrzyt, oni nie chcą na nie pracować. Tak samo jak podludziom z Polski, Rumuni czy Bułgarii przestało się podobać zbieranie pomidorów za pięć euro na godzinę

So lip 07, 2018 20:14
Moderator

Quinque napisał(a):
Ja rozumiem że wy Niemcy potrzebujecie imigrantów.

Do kogo mówisz "wy Niemcy"? Do Kael? Zapamiętaj raz na zawsze, że Kael jest Polką.

So lip 07, 2018 20:21
Quinque, drogie dziecko, kiedy naprawde dorosniesz i odwazysz sie pojechac np na rok do krajow europejskich na zachod od Polski, to moze, ale tylko moze, zobaczysz roznice miedzy krajami demokracji zachodniej, ktore ogarniaja i imigracje zarobkowa z Polski (ktora to Polska juz dzis zeruje na sile roboczej z Ukrainy zeby podreperowac wlasny padajacy na pysk system emerytalny - dobrze ci zycze, uvezpiecz sie prywatnie, ZUS da ci, jesli w ogole, zasilek glodowy) i imigrantow z Turcji i przerozne nacje azylantow polityczno-ekonomicznych.
Robia to zdecydowanie lepiej i skuteczniej niz polska prasa prawicowa to opisuje.
Tyle, ze tam sa spoleczenstwa obywatelskie a nie konsumentow, ktorzy czekaja, ze im Nadprezes zalatwi raj na ziemi bez ich wysilku.

I moze poczujesz tez roznice jakosci zycia w krajach normalnych, o stabilnym i przewidywalnym systemie prawnym i w kraju PiSu.

Nigdy nie spotkala ciebie zadna katastrofa, jak przypuszczam? Zaden pozar, trzesienie ziemi, wybuch wulkanu czy rozgrywki niezrownowazonych alfa-samcow za pomoca bomb akurat nad twoim domem? To nie zycze ci, zeby sie to tobie przydarzylo. Ale przydarzylo sie to pokoleniu twoich rodzicow i dziadkow i niech ci moze opowiedza o paczkach z tego zgnilego multikulti zachodu w stanie wojennym. I jakie to bylo uczucie, ze nie jestesmy swiatu obojetni.
A komu ty wyslales paczke? Z kim sie podzieliles chocby tym, co ci zbywa? Np czasem?

Co do twojego katolicyzmu, to zalecam lekture Ewangelii. Bez tego ani rusz. Tan sa takie rzeczy, ze mozesz sie zdziwic. I to nie papiez je mowi, ale Ktos, bez Kogo twoja wiara (czy tam wyznanie) nie ma sensu.

So lip 07, 2018 21:12
Kael napisał(a):
Quinque, drogie dziecko, kiedy naprawde dorosniesz i odwazysz 

Żałosne, i Ty chcesz merytorycznie dyskutować? Daruj sobie takie teksty

Cytuj:
 pojechac np na rok do krajow europejskich na zachod od Polski

Że niby do Niemiec? Nie dziękuję. Gdy zachód Europy zatopi sie w islamskim ekstremizmie, będziecie płakać. Ale wtedy będzie za późno. A ja się będę tylko śmiał nad głupotą zachodniego społeczeństwa

Cytuj:
ktora to Polska juz dzis zeruje na sile roboczej z Ukrainy

Jej też jestem przeciwny

Cytuj:
Robia to zdecydowanie lepiej i skuteczniej niz polska prasa prawicowa to opisuje

Ale mnie nie obchodzi jak to robią. Mnie obchodzi że w ogóle robią

Cytuj:
I moze poczujesz tez roznice jakosci zycia w krajach normalnych, o stabilnym i przewidywalnym systemie prawnym i w kraju PiSu.

Wolę życie w państwie PiS. Niż banie się o to czy nie dostanę kosy we Frankfurcie przez sfrustrowanego murzyna

Sorry, Ale ja nie mówię Niemcom jak mają układać swoje prawo. Natomiast sprawa nachodźców dotyczy całej Europy a to już jak najbardziej mnie obchodzi

Cytuj:
Nigdy nie spotkala ciebie zadna katastrofa, jak przypuszczam? Zaden pozar, trzesienie ziemi, wybuch wulkanu czy rozgrywki niezrownowazonych alfa-samcow za pomoca bomb akurat nad twoim domem?

Nie obchodzą mnie jakieś łzawe(sami imigranci przyznają że kłamią o tym co ich spotkało byleby się dostać na socjal do Szwecji czy Niemiec) historyjki nierobów którym nie chce się pracować. Tak samo jak was nie interesuje to że żebyście kupili sobie nowe buty dzieci w Bangladeszu muszą je szyć za trzy dolary tygodniowo. A najlepsze jest to że tolerancji chcą uczyć nas kraje które swoje bogactwo budowały min. Na kolonializmie, gdzie żołnierze obcinali małym murzynom dłonie bo słabo zbierali kauczuk. Albo kraj który w samej Polsce zabił 6mln obywateli

Cytuj:
Ale przydarzylo sie to pokoleniu twoich rodzicow i dziadkow i niech ci moze opowiedza o paczkach z tego zgnilego multikulti zachodu w stanie wojennym. I jakie to bylo uczucie, ze nie jestesmy swiatu obojetni.

Już ci mówiłem że w mojej rodzinie nawet za komuny nie było tragedii

Cytuj:
 komu ty wyslales paczke? Z kim sie podzieliles chocby tym, co ci zbywa? Np czasem?

Co to ma być? Jeden z dziesięciu

Cytuj:
Co do twojego katolicyzmu, to zalecam lekture Ewangelii. Bez tego ani rusz. Tan sa takie rzeczy, ze mozesz sie zdziwic. I to nie papiez je mowi, ale Ktos, bez Kogo twoja wiara (czy tam wyznanie) nie ma sensu

Już Marek wystarczająco wyjaśnił sytuację

So lip 07, 2018 22:15
To boj sie dalej. I, jak pisalam: kupuj tylko polskie produkty, pracuj tylko w polskiej firmie i nie wyjezdzaj za granice! Stres moglby ci zabic.

Na marginesie bajeczek imigrantow: znam roznych Polakow, ktorzy bajeczkami przekonywali Zachod, ze sa opozycjonistami i to przesladowanymi. Dostali szanse, ktora w wiekszosci wykorzystali z obustronna korzyscia.

Rozpacz ogarnia, ze to jest przyszlosc Polski.
Widac wolnosc niektorych przerasta i najchetniej zamkneliby drzwi klatki od srodka.

N lip 08, 2018 6:23
Cytuj:
To źle się domyślasz. zdajesz sobie sprawę z tego iż zdanie papieża na temat polityczne i gospodarcze może katolikom powiewać?

Czyli zdanie papieża - tego gościa, jak go określasz - wywodzące sie z Biblii można olać.......i ponoć tak twierdzi katolik, który winien wiedzieć, że papież to Namiestnik Chrystusa na ziemi.
Zapewne też odrzucasz naukę Kościoła w kwestii miłości bliźniego, a uczynki miłosierne co do ciała, choć nie mają nic wspólnego z polityką i gospodarką, tylko Ci powiewają.
Polski katolicyzm w całej krasie :diabel:

Cytuj:
 No i co z wiązku z tym? Poza tym jest różnica między cywilizowanym imigrantem z katolickiego kraju, a ż bandytami z bliskiego wschodu wyznającymi prymitywną religię zwaną islamem

Cywilizowany papież z katolickiego kraju, Jan Paweł II do bandytów z bliskiego wschodu mianem moi bracia....też zapewne gościu, którego nauka tylko Ci powiewa.....

Cytuj:
Polacy przebywają tam LEGALNIE i na mocy odpowiednich traktatów.

To może wskaż jaką to umowę zawierała Szwecja z komunistycznymi władzami PRL o polskich uchodźcach i emigrantach zarobkowych.

Cytuj:
Ja rozumiem że wy Niemcy potrzebujecie imigrantów. Bo nie ma kto tyrać na wasze emerytury. Ale jest jeden zgrzyt, oni nie chcą na nie pracować. Tak samo jak podludziom z Polski, Rumuni czy Bułgarii przestało się podobać zbieranie pomidorów za pięć euro na godzinę

Zobacz Ty, a Ukraińcom w Polsce winno się opłacać zbieranie za 12 15 zł, bo przecież pracują dla dumnych obywateli narodu wybranego.

N lip 08, 2018 7:57
Alus, widac, ze pokolenie po 1989 nie wierzy, ze moze byc inaczej niz oni doswiadczyli.
Dostatek zabil w nich ciekawosc swiata, otwartosc na nowe, a jad wsaczany z roznych stron zostawil tylko przekonanie, ze glownym celem ich istnienia jest ocalenie "polskosci".
Zadne tam "idzcie na caly swiat", zadne ryzyko, ot siedzenie na zastanym i pomnazanie "majatku".
Ze innosc jest tez Bozym darem? Ze otwarcie na drugiego nas wzbogaca? Ze nikt nie jest wlascicielem ziemi, na ktorej sie urodzil? Ze zycie sie mnozy przez dzielenie? Ze to nie jego zasluga, ze urodzil sie tu i teraz a nie teraz w Syrii albo tu 80 lat temu?

I ze kiedys, moze niedlugo, stanie przed obliczem Tego, ktoremu podobno zawierzyl i bedzie zdawal sprawe z tego, jakie owoce tu przyniosl? A te licza sie tylko wtedy, kiedy sie nimi dzieli. Zachowawczosc bedzie ukarana.
O tym jest w Ewangelii, ale on woli wierzyc ludziom.

Z tym, ze indywidualne wybory to jedno, a losy kraju, gdzie polska goscinnosc zostaje zastapiona haslem "bic obcych" to tragedia. I nawet te miliony rodakow, dobrowolnie zyjacych jako obcy w innych krajach, nie potrafia przekazac rodzinom w kraju pozytywow i wlasnych doswiadczen. Oczywiscie, nie wszystko jest idealne, bo idealow nie ma. Ale jest...normalnie. I tego Polsce zycze: normalnosci. Bez zgorzknialych szalencow jako szarej eminencji u wladzy i jego rozpasanej swity u zlobow.
Kto odpowie za ruiny zostawione przez Szyszko, Macierewicza, hrabiego Radziwilla? Za rozsypujacy sie (doslownie w powietrzu) LOT, za milionowe nagrody i rodziny i znajomych w spolkach panstwowych? Za miliony na badanie eksplozji parowek?

N lip 08, 2018 8:18
Cytuj:
Kto odpowie za ruiny zostawione przez Szyszko, Macierewicza, hrabiego Radziwilla? Za rozsypujacy sie (doslownie w powietrzu) LOT, za milionowe nagrody i rodziny i znajomych w spolkach panstwowych? Za miliony na badanie eksplozji parowek?

Odpowiedzą pokolenia egoistycznych roszczeniowców, urodzonych po połowie lat 80 (którzy nie pamiętają nędzy komuny), których wychowano w przekonaniu że wszystko im sie należy, cały świat u ich stóp stoi, i ludzi napominających o potrzebie miłosierdzia i dzielenia się z bliźnimi postrzegają tylko jako tacy goście - w domyśle durni.

N lip 08, 2018 8:30
Alus napisał(a):
Cywilizowany papież z katolickiego kraju, Jan Paweł II do bandytów z bliskiego wschodu mianem moi bracia....też zapewne gościu, którego nauka tylko Ci powiewa

Ładnie to pomijać dlaczego to zrobił? A zrobił to dlatego co by Allahu Akbary się nie wysadzały w Kościołach

Cytuj:
To może wskaż jaką to umowę zawierała Szwecja z komunistycznymi władzami PRL o polskich uchodźcach i emigrantach zarobkowych

A czy coś mówiłem o PRL?

Cytuj:

Zobacz Ty, a Ukraińcom w Polsce winno się opłacać zbieranie za 12 15 zł, bo przecież pracują dla dumnych obywateli narodu wybranego

Dlatego też mówiłem iż jestem przeciwny Ukraincom

Kael napisał(a):
Dostatek zabil w nich ciekawosc swiata

XD. Jaki dostatek? Dostatek to może jest w Niemczech

Cytuj:
 Ze otwarcie na drugiego nas wzbogaca?

Tak tak. Przypominam wzbogacenie Kobiet w 2015 roku w Sylwerlstra w Koloni. Przypominam wzbogacenie 22 osób zabitych w Manchesterze w 2017 roku. Przypominam setki spalonych i wzbgoaconych kulturowo samochodów. Przypominam 55 wzbogaconych stref no-go w Szwecji

Cytuj:
, ze indywidualne wybory to jedno, a losy kraju, gdzie polska goscinnosc zostaje zastapiona haslem "bic obcych" to tragedia. I nawet te miliony rodakow, dobrowolnie zyjacych jako obcy w innych krajach, nie potrafia przekazac rodzinom w kraju pozytywow i wlasnych doswiadczen. Oczywiscie, nie wszystko jest idealne, bo idealow nie ma. Ale jest...normalnie. I tego Polsce zycze: normalnosci. Bez zgorzknialych szalencow jako szarej eminencji u wladzy i jego rozpasanej swity u zlobow.

A co Cię obchodzi Polska skoro w niej nie żyjesz, nie pracujesz i nie płacisz podatków?

N lip 08, 2018 9:41
Quinque napisał(a):
Alus napisał(a):
Cywilizowany papież z katolickiego kraju, Jan Paweł II do bandytów z bliskiego wschodu mianem moi bracia....też zapewne gościu, którego nauka tylko Ci powiewa

Cytuj:
Ładnie to pomijać dlaczego to zrobił? A zrobił to dlatego co by Allahu Akbary się nie wysadzały w Kościołach

Dobre.....znasz myśli zmarłego papieża - posiadasz zatem Boskie przymioty.....
Poduczę Cię - kiedy Jan Paweł II to powiedział islamiści nie wysadzali Kościołów, rozpoczęli te akty terrorystyczne po inwazji USA na Irak.

Cytuj:
To może wskaż jaką to umowę zawierała Szwecja z komunistycznymi władzami PRL o polskich uchodźcach i emigrantach zarobkowych

Cytuj:
A czy coś mówiłem o PRL?

Nie mówiłeś, bo nie masz wiedzy w jakim czasie najwięcej Polaków wyemigrowało do Szwecji.

Cytuj:
Zobacz Ty, a Ukraińcom w Polsce winno się opłacać zbieranie za 12 15 zł, bo przecież pracują dla dumnych obywateli narodu wybranego

Cytuj:
Dlatego też mówiłem iż jestem przeciwny Ukraincom

Czyli generalnie wszyscy ludzie róznych nacji niegodni są przebywania w Polsce :brawo:

Cytuj:
Dostatek zabil w nich ciekawosc swiata

Cytuj:
XD. Jaki dostatek? Dostatek to może jest w Niemczech

To spytaj rodziców jak oceniają swój stan posiadania w czasach PRL i obecny.

Cytuj:
A co Cię obchodzi Polska skoro w niej nie żyjesz, nie pracujesz i nie płacisz podatków?

Może zacznij działać na rzecz aby Polonia na całym świecie nie wtrącał sie w polskie sprawy, nie miała prawa głosu w wyborach.

N lip 08, 2018 10:11
No widzisz Quinque, ciebie Polska obchodzi o tyle, ze w niej mieszkasz i tylko o to ci chodzi, zeby zadni obcy sie do jej spraw nie mieszali. A jak z pieniedzmi? Korzystasz z tych cudzych pieniedzy z moich podatkow? Tu juz twoje sumienie mowi "Daja to brac"?

Mnie Polska obchodzi chocby dlatego, ze mieszka tam moja rodzina i jest to takze moja ojczyzna. Kraj, dla ktorego chce jak najlepiej i boli mnie marnowanie szans. Tak jak boli mnie marnowanie szans przez moje dzieci.
Ale przezyje i to, ze ludzie wybiora stara niewole, bo widac kazde pokolenie (Polakow) musi te same bledy powtorzyc.

Moja prawdziwa ojczyzna jest w niebie i tam oczekuj samych niespodzianek. Takze ludzi, ktorym tu na ziemi prawdziwi polscy katolicy odbierali szanse na godne zycie.

N lip 08, 2018 11:33
Dodam jeszcze, ze najwiekszy rozwoj Polski byl w czasach Rzeczpospolitej Obojga Narodow, kiedy naplywali masowo cudzoziemcy, przesladowani w swoich krajach i wzbogacali Polske z Litwa swoimi talentami.
Teraz Europa moglaby byc taka ojczyzna Europejczykow, no ale jesli ludzie wierza, ze im tam nikt nie jest potrzebny, bo import i eksport sam sie napedza i nikt jemu nie zagraza, bo niby czym i czemu, to najblizsza przyszlosc moze pokazac, ze tak rozowo nie jest.

N lip 08, 2018 11:52

Kael napisał(a):
Dodam jeszcze, ze najwiekszy rozwoj Polski byl w czasach Rzeczpospolitej Obojga Narodow, kiedy naplywali masowo cudzoziemcy, przesladowani w swoich krajach i wzbogacali Polske z Litwa swoimi talentami.
Rzeczypospolita było dość słabo zaludnionym krajem, co początkowo sprzyjało tolerancji. Kontrreformacja szybko i skutecznie to zniszczyła.

Co do prawa wyborczego, to podobaja mi sie niektóre rozwiazania francuskie: aby głosować musisz mieszkać we Francji, a jezeli głosujesz we Francji w wyborach do PE, to nie możesz głosowac w tych wyborach w innym kraju (i odwrotnie).
To dość logiczne: jeżeli nie mieszkasz w danym kraju, to nie decyduj jak mają żyć w nim inni.

N lip 08, 2018 12:37
Mi podoba sie, ze obywatele EU moga glosowac w wyborach lokalnych tam, gdzie mieszkaja.

N lip 08, 2018 13:18

Kael napisał(a):
Mi podoba sie, ze obywatele EU moga glosowac w wyborach lokalnych tam, gdzie mieszkaja.
Tak, moga. jest jedno ale: musza tam mieszkać.
Tego chciałbym w Polsce: prawo wyborcze uwarunkowane zamieszkaniem. Teraz jest tak, ze głosują osoby, które 50 lat w Polsce nie były i pamiętają ją tylko z dzieciństwa. A diaspora jest spora i te głosy mogą przeważać o losach wyborów krajowych.

N lip 08, 2018 15:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 715 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 48  Następna strona