Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 15:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Magnificat 
Autor Wiadomość

Post Magnificat
1:48 - Iż wejrzał na uniżenie służebnicy swojej; albowiem oto odtąd błogosławioną mię zwać będą wszystkie narody. (Łk 1, 48 BG)

Bo wejrzał na uniżenie Służebnicy swojej. Oto bowiem błogosławić mnie będą odtąd wszystkie pokolenia (Łk 1, 48 BT)

?? ?? ??

Pn sie 29, 2005 14:58

jeja ludki popracujcie nad swoją ekspresją trochę i umiejętnością wypowiadania pytań ;)

sim_pecie w czym problem, czego nie rozumiesz - ujmij w słowa pisane a nie tylko w "?????" będzie nam łatwiej dyskutować na różnymi tłumaczeniami.

Pozdrawiam :)

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Pn sie 29, 2005 15:08

Czy to nie jest dowód na kult Maryjny który jest uzasadniony w biblii (jego częścią) a w tym słowach jest mowa o różańcu ?

Ps. Natomiast problem tkwi w tłumaczeniu ---> w biblii Gdańskiej, Warszawskiej jak widzimy sens jest zupełnie inny niż w tysiąclecia? Pytanie zasadnicze które tłumaczenie jest właściwe?

Pn sie 29, 2005 15:40
Naprawdę sens jest zupełnie inny? Mnie się wydaje identyczny 8)

Pn sie 29, 2005 19:47

Różnica sensu w tych tłumaczeniach jest, ale dla mnie nie tak wielka, bo i tak jakkolwiek przetłumaczony ten fragment jest dla mnie odniesieniem do:
Przez wszystkie pokolenia upamiętnię twe imię;
dlatego po wiek wieków sławić cię będą narody.
( Ps 45, 18 )
I jeżeli pamiętamy o tym przy interpretacji to w wersji z Brytyjki i tak jest to jak najbardziej podstawa dla kultu maryjnego.

Pn sie 29, 2005 20:49

Naprawdę sens jest zupełnie inny? Mnie się wydaje identyczny 8)

Mi jednak wydaje się że:

1:48 - Iż wejrzał na uniżenie służebnicy swojej; albowiem oto odtąd błogosławioną mię zwać będą wszystkie narody. (Łk 1, 48 BG)

Ten werset mówi nam że wszystkie narody będą o Maryi mówić jako o tej która dostąpiła łaski itp. od Boga.

Bo wejrzał na uniżenie Służebnicy swojej. Oto bowiem błogosławić mnie będą odtąd wszystkie pokolenia (Łk 1, 48 BT)

Natomiast ten sam werset w biblii tysiąclecia mówi nam że wszystkie pokolenia będą jej oddawać cześć a to różnica i to znacząca :biggrin:

Pn sie 29, 2005 20:54
"błogosławioną mię zwać będą", "błogosławić mnie będą" to chyba tylko różnica w stylu. Będzie nazywana błogosławioną w jednym i drugim wypadku, a więc wychodzi na jedno. Jeśli już różnica, to subtelna, skupiłabym się na podobieństwach.

Pn sie 29, 2005 21:02

Dla mnie mniszko jest to różnica znacząca która nadaje wersetowi całkiem nowego sensu ---> krótko mówiąc jeden wyklucza drugi 8)

Pn sie 29, 2005 21:06
Dlatego najlepiej zaufać tłumaczeniu Świętego Kościoła Rzymsko-Katolickiego. I jego wykładni 8)

Pn sie 29, 2005 21:17

Dlatego najlepiej zaufać tłumaczeniu Świętego Kościoła Rzymsko-Katolickiego. I jego wykładni 8)

A mi jednak wydaje się że lepiej samemu sprawdzić :biggrin:

Wt sie 30, 2005 14:05

sim_pet, byłoby to logiczne rozwiązanie, ale żebyś mógł sam to sprawdzić, musiałbyś najpierw opanować języki oryginału Biblii, a to mogłoby stanowić dość poważną przeszkodę... Maria jest "błogosławiona między niewiastami", bo została wybrana na Matkę Boga. Ale - moim zdaniem - absolutnie nie można wypaczać hierarchii ważności: Odkupicielem i Zbawcą jest Jezus Chrystus i to On zajmuje pierwsze miejsce. A gdy patrzę na wiele przejawów tak zwanego "ludowego katolicyzmu", to odnoszę wrażenie, że kult Maryjny rozrósł się niepomiernie.

Wt sie 30, 2005 17:38

Mi jednak wydaje się że:

Ten werset mówi nam że wszystkie narody będą o Maryi mówić jako o tej która dostąpiła łaski itp. od Boga.

Natomiast ten sam werset w biblii tysiąclecia mówi nam że wszystkie pokolenia będą jej oddawać cześć a to różnica i to znacząca :biggrin:

słowo makarizo oznacza dosłownie: "uznawać za szcześliwego" i nie oznacza żadnej formy kultu

Pt wrz 02, 2005 10:37

słowo makarizo oznacza dosłownie: "uznawać za szcześliwego" i nie oznacza żadnej formy kultu

OK masz rację...., a co znaczy słowo błogosławić w naszym języku?

Pt wrz 02, 2005 21:11

1:48 Bo spojrzał na swoją pokorną służebnicę. I odtąd nazywać mnie będą szczęśliwą wszystkie narody. (BP)

Pt wrz 02, 2005 21:23

Ecce enim ex hoc beatam me dicent omnes generationes

(nazywać błowosławioną, składnia Acc. duplex)

NIV:

From now on all generations will call me blessed

NA(merican)SB:
For behold, from this time on all generations will count me blessed.

NLT:
and from now on all generations will call me blessed.

w wersjach niemieckich:
Zu allen Zeiten wird man mich glücklich preisen- chwalić jako szczęśliwą, nazywać szczęśliwą

Pn gru 11, 2006 19:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona