Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 16:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 584 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 39  Następna strona
 Jestem homoseksualistą. 
Autor Wiadomość

Post Re: Jestem homoseksualistą.
Equuleuss - wchodząc w dyskusję ma sens poczytać to co było pisane wcześniej, bo temat naturalności był poruszany i może udałoby się zauważyć że :
1. Zachowania homoseksualne występują w przyrodzie oraz wśród niekontaktujących się kultur ludzkich, czyli jako występujące w naturze spełniają definicję naturalności
2. To że są naturalne wcale nie znaczy że są dobre, bo stawianie równości między naturalne a dobre to błąd poznawczy, bo kanibalizm, gwałty, zjadanie własnych dzieci to zachowania naturalne ale raczej dobrymi ich nie nazwiemy. A to że współczesna medycyna czy technika nie są naturalne nie sprawia że są złe.

Też jestem ciekawa kto i kiedy sformułował to 'naturalne prawo przyrodzone' które mówi że współżycie homoseksualne u ludzi jest nienaturalne, zwierzęta pomińmy, bo wiadomo że takiego prawa nie znają i wchodzą w związki homoseksualne.

Jeżeli twierdzisz że Biblia to może warto uwzględnić specyficzny kontekst historyczny - wówczas kamieniowanie, czy niewolnictwo było ok - ale wraz z rozwojem wiedzy naukowej oraz moralności to się zmieniło i poza skrajnymi fundamentalistami nikt nie chce aby się dosłownie kierować prawem Biblijnym, nawet tym tylko z NT, uznając że Jezus unieważnił prawa ST.

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

So sie 04, 2018 13:35
IrciaLilith napisał(a):
Jeżeli twierdzisz że Biblia to może warto uwzględnić specyficzny kontekst historyczny - wówczas kamieniowanie, czy niewolnictwo było ok - ale wraz z rozwojem wiedzy naukowej oraz moralności to się zmieniło i poza skrajnymi fundamentalistami nikt nie chce aby się dosłownie kierować prawem Biblijnym, nawet tym tylko z NT, uznając że Jezus unieważnił prawa ST.

Jezus Prawa ST nie unieważnił, wskazał, że nadbudowa Prawa danego przez Boga dokonywana przez przez kapłanów, uczonych w Piśmie i faryzeuszy omija Boże prawo miłości, a koncentruje się na ograniczaniu człowieka nakładacie na ludzi ciężary nie do uniesienia.
Stąd na pytanie, które prawo jest najważniejsze, odpowiada będziesz miłował.
Jeśli chodzi o homoseksualizm, to prawo ST przedstawia jako aktualne św Paweł w 1 Liście do Koryntian (6,1-11).

So sie 04, 2018 14:06
Alus napisał(a):
Jezus Prawa ST nie unieważnił
Pewnie i nie, temu akurat przeczył nie będę. Ale jeśli co niektórzy chrześcijanie tak uważają, to strach ich mieć za sąsiadów, bo za byle co ukamienują. Na przykład za zbieranie drewna w sobotę na ognisko. *rozgląda się czujnie dookoła*

So sie 04, 2018 14:32
akruk napisał(a):
Jezus Prawa ST nie unieważnił

Cytuj:
Pewnie i nie, temu akurat przeczył nie będę. Ale jeśli co niektórzy chrześcijanie tak uważają, to strach ich mieć za sąsiadów, bo za byle co ukamienują. Na przykład za zbieranie drewna w sobotę na ognisko. *rozgląda się czujnie dookoła*

Wyrywasz 5 wyrazów z kontekstu, z premedytacją omijając
Cytuj:
Stąd na pytanie, które prawo jest najważniejsze, odpowiada będziesz miłował.

A jakbyś nie zauważył - papież Franciszek zmienił treść Katechizmu KK w kwestii kary śmierci.

So sie 04, 2018 14:46

Alus -św Paweł to nie jest ten sam człowiek, który twierdził że kobieta nie ma prawa zabierać głosu i ma być we wszystkim posłuszna mężowi?

"Lecz jak Kościół poddany jest Chrystusowi, tak i żony mężom — we wszystkim." (5, 24).
"Kobieta niechaj się uczy w cichości z całym poddaniem się. Nauczać zaś kobiecie nie pozwalam ani też przewodzić nad mężem lecz [chcę, by] trwała w cichości. Albowiem Adam został pierwszy ukształtowany, potem — Ewa. I nie Adam został zwiedziony, lecz zwiedziona kobieta popadła w przestępstwo. Zbawiona zaś zostanie przez rodzenie dzieci" (1Tm 2, 12).
"Kobiety mają na tych zgromadzeniach milczeć; nie dozwala się im bowiem mówić, lecz mają być poddane, jak to Prawo nakazuje. A jeśli pragną się czego nauczyć, niech zapytają w domu swoich mężów! Nie wypada bowiem kobiecie przemawiać na zgromadzeniu. Czyż od was wyszło słowo Boże? Albo czy tylko do was przyszło? Pierwszy Liście do Koryntian (14, 34).
"To nie mężczyzna powstał z kobiety, lecz kobieta z mężczyzny. Podobnie też mężczyzna nie został stworzony dla kobiety, lecz kobieta dla mężczyzny. Oto dlaczego kobieta winna mieć na głowie znak poddania…" (1 Kor 11:8-10).

Więc jeśli to dotyczące homoseksualistów jest obowiązujące to przykro mi... milcz kobieto, toż to zgromadzenie :P

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

So sie 04, 2018 14:48
IrciaLilith napisał(a):
Alus -św Paweł to nie jest ten sam człowiek, który twierdził że kobieta nie ma prawa zabierać głosu i ma być we wszystkim posłuszna mężowi?

"Lecz jak Kościół poddany jest Chrystusowi, tak i żony mężom — we wszystkim." (5, 24).
"Kobieta niechaj się uczy w cichości z całym poddaniem się. Nauczać zaś kobiecie nie pozwalam ani też przewodzić nad mężem lecz [chcę, by] trwała w cichości. Albowiem Adam został pierwszy ukształtowany, potem — Ewa. I nie Adam został zwiedziony, lecz zwiedziona kobieta popadła w przestępstwo. Zbawiona zaś zostanie przez rodzenie dzieci" (1Tm 2, 12).
"Kobiety mają na tych zgromadzeniach milczeć; nie dozwala się im bowiem mówić, lecz mają być poddane, jak to Prawo nakazuje. A jeśli pragną się czego nauczyć, niech zapytają w domu swoich mężów! Nie wypada bowiem kobiecie przemawiać na zgromadzeniu. Czyż od was wyszło słowo Boże? Albo czy tylko do was przyszło? Pierwszy Liście do Koryntian (14, 34).
"To nie mężczyzna powstał z kobiety, lecz kobieta z mężczyzny. Podobnie też mężczyzna nie został stworzony dla kobiety, lecz kobieta dla mężczyzny. Oto dlaczego kobieta winna mieć na głowie znak poddania…" (1 Kor 11:8-10).

Więc jeśli to dotyczące homoseksualistów jest obowiązujące to przykro mi... milcz kobieto, toż to zgromadzenie :P

No cóż - każda religia, organizacja, państwo ma swoje prawa, zasady, zakazy......wybór religii, organizacji, czy państwa, należy indywidualnie do każdego. Bowiem nic nie działa wedle zasady róbta co chceta.

So sie 04, 2018 15:30
Alus, sorry, ale akurat podnoszenie do rangi dogmatu kazdego zdania sw Pawla jest bledem. To nie byl Pan Jezus.

Homoseksualizm jest jakims bledem w naturze ludzkiej i
zawsze mnie zastanawia dlaczego Pan Bog go niektorym ludziom wbudowal. Ale jak wiemy, nie sa zle sklonnosci, bo na te raczej wplywu nie ma, ale czyny. Tak samo jak zle sa czyny heteroseksualne poza malzenstwem.

So sie 04, 2018 16:01

akruk napisał(a):
chwat napisał(a):
Oczywiste nieporozumienie. Żadne zwierzęta się nie masturbują, to tylko antropomorfizm..
Nie używaj słów, których nie rozumiesz, bo wychodzisz na głupka. Nie jest to żaden antropomorfizm
Oczywiście jest to antropomorfizm. Nie rób z siebie idioty negując terminy, których nie znasz.

chwat napisał(a):
Zwierzęta postępują instynktownie, a nie postępują w sposób świadomy podlegający ocenie.
To nie ma w ogóle nic do rzeczy w omawianej kwestii[/quote]Ma to decydujące znaczenie w omawianej kwestii.

Cytuj:
Zwierzęta postępują naturalnie.
Kto twierdził, że nie postępują naturalnie?

Cytuj:
Postępują naturalnie i niektóre z nich masturbują się.
Postępują naturalnie i żadne się nie masturbują.

Cytuj:
Dlatego masturbacja jest zachowaniem naturalnym.
Dlatego masturbacja jest właściwa dla człowieka.

Cytuj:
A pisanie za pośrednictwem komputera na forum internetowym albo paradowanie w złoconych szatach i tiarze nie jest naturalne -- żadne zwierzę tak nie robi. Jedno i drugie to wytwory cywilizacji.
Ktoś mówił, że pisanie za pośrednictwem komputera na forum internetowym albo paradowanie w złoconych szatach i tiarze nie jest naturalne?

chwat napisał(a):
Instynktowne zachowania zwierząt przypominają nam nasze zachowania i stąd ich ocena dokonywana wtórnie przez nas.
Jaka ocena?[/quote]Ocena ich zachowań. Nazwanie czegoś masturbacją, to dokonanie oceny zachowania.

Cytuj:
W ogóle nie oceniam, czy to dobrze, czy źle, że jakiś nietoperz się masturbuje.
Ktoś mówił, że oceniasz czy to dobrze, czy źle, że jakiś nietoperz się masturbuje? Tym bardziej, że się nie masturbuje.

Cytuj:
Ma ochotę, to się masturbuje, co mi do tego. W ogóle tego nie oceniam etycznie.
Ktoś mówił, że oceniasz to etycznie? Nie potrafisz czytać?

Cytuj:
Cytuj:
Zwierzęta nie mordują, nie prostytuują się, nie kradną, nie kłamią, nie zdradzają, i nie onanizują się
Bredzisz. Zwierzęta mordują, prostytuują, kradną, onanizują się...
Bezmyślny bełkot. Zwierzęta nie mordują, nie prostytuują się, nie kradną, nie kłamią, nie zdradzają, nie onanizują się, nie kochają.

Cytuj:
Cytuj:
bo jeśliby tak robiły, to pociągalibyśmy je do odpowiedzialności i ciągalibyśmy je po sądach i wsadzali do więzień.
A niby po co i dlaczego?
Po to, po co wsadza się ludzi do więzień i dlatego, dlaczego ludzi pociąga się do odpowiedzialności i wsadza do więzień.

Cytuj:
Jeśli zwierzęta mordują się między sobą, to zwykle ludzi to w ogóle nie obchodzi. Zagryzły się dwa wilki, to się zagryzły
Zagryzły, ale nie zamordowały. Wypadałoby umieć rozróżnić te dwa działania.

Cytuj:
Tak samo jeśli prostytuują się w ramach własnego gatunku
Nie prostytuują się, to jedynie antropomorfizm.

Cytuj:
Swoją drogą prostytucja nie jest w Polsce zakazana, nie zamyka się za nią do więzienia.
Ktoś mówił, że prostytucja jest w Polsce zakazana?

Cytuj:
Póki co. Za onanizm też nie.
Ktoś mówił, że onanizm jest w Polsce zakazany?

Cytuj:
Wyprodukowałeś stertę bredni, ot co.
Wyprodukowałeś stertę idiotyzmów, ot co.

Cytuj:
Cytuj:
Tymczasem robimy z nich kotlety, więc nie są one istotami w sensie ludzkim.
A kto powiedział, że są istotami ludzkimi? :o Są naturalne, to wystarczy. Mówimy o naturalności.
Nie mówimy o naturalności, mówimy o masturbacji. Nie potrafisz czytać?

So sie 04, 2018 16:26
akruk napisał(a):
Nie masz takiego źródła?

Rozśmieszaj mnie jeszcze bardziej. To zaczyna być zabawne. W/g akruka penetrowanie przez mężczyznę odbytu innego mężczyzny jest naturalnym i przyrodzonym dla istoty ludzkiej współżyciem seksualnym. Bedą z tego dzieci jako przedłużenie gatunku. Podobnie penetrowanie kobiety przez inną kobietę ze strap-onem. Co akruk zbył milczeniem, nie odnosząc się do tego o czym pisałam wcześniej, ale żąda dowodów, jak podejrzewam sam kierując się jednak w stronę kobiecych wdzięków.

Współżycie seksualne samca z samcem jest naturalną rzeczą. No tak... Tylko że samiec nie posiada waginy która jest przystosowana do przyjęcia penisa, penetracji i złożenia nasienia, aby zapoczątkować nowe zycie, nowego osobnika rodzaju ludzkiego. Rozpatrujemy to w kontekście czysto biologicznym, do czego służy penis i wagina. A nie w takim kontekście czy zabawy z pejczem są naturalne czy nie. Czuje różnicę?

Cytuj:
Mogę cytować podreczniki także innych naukowców z tych dziedzin.

Zbigniew, możesz cytować co uważasz i powoływać sie na kogo tylko chcesz aby usprawiedliwić swoje skłonności, ale dla mnie najwyższym autorytetm jest Bóg. I Kościół, jako mistyczna rzeczywistość. A w/g Boga i Kościoła współżycie homoseksualne jest grzechem cięzkim.

Cytuj:
Ty masz problem z rozmową i dyskusją. Ja nie mam problemu, o czym świadczy Twój ton zdenerwowania i zwracania się do mnie ad personam, zamiast do moich argumentów.

Gdzie Ty widzisz zdenerwowanie w moich wypowiedziach? Odnoszę się do Ciebie bezpośrednio, bowiem na tym polega dyskusja. Dyskutuję z Tobą. To chyba naturalne. Twoje argumenty przestają mieć jakiekolwiek znaczenie w obliczu tego co mówi na ten temat Kościół.

IrciaLilith napisał(a):
Zachowania homoseksualne występują w przyrodzie oraz wśród niekontaktujących się kultur ludzkich, czyli jako występujące w naturze spełniają definicję naturalności

Absolutnie nie. Wśród zwierząt jak i ludów niecywilizowanych występuje kanibalizm, to także mamy uznać za naturalne? To że gdziekolwiek jest obecna jakaś anomalia, to nie znaczy że to coś ma być włączone w poczet rzeczy i sytuacji naturalnych. Co za absurdalne tezy. Poza tym wśród zwierząt homoseksualizm nie występuje w zakresie orientacji psychoseksualnej, to są okreslone zachowania mające na celu ukazanie dominacji lub są spowodowane zaburzeniami w gospodarce hormonalnej.

I jeśli homoseksualizm jest tak naturalny, to dlaczego Wy heteroseksualni nie wchodzicie w związki homoseksualne? To przecież powinno leżeć w waszej naturze.

Cytuj:
Więc jeśli to dotyczące homoseksualistów jest obowiązujące to przykro mi... milcz kobieto, toż to zgromadzenie

Kościół każde współżycie seksualne poza sakramentalnym małżenstwem postrzega jako grzech ciężki. Kościół nigdy nie będzie błogosławił związkom homoseksualnym, nigdy osoby homoseksualne nie bedą mogły zawrzeć ważnego sakramentalnego małżeństwa w Kościele Katolickim. Tym samym współżycie taich osób zawsze będzie postrzegane w kontekście grzechu ciężkiego, a dodatkowo jest przeciwne naturze, co jest jeszcze bardziej obciążające.

Kael napisał(a):
zawsze mnie zastanawia dlaczego Pan Bog go niektorym ludziom wbudowal.

Kael, nie mogę zgodzić się z tym że to Bóg wbudowal ludziom homoseksualizm. No to ja ci tutaj dam homoseksualną orientację i nie będziesz w życiu szczęśliwy. Nie będziesz w stanie wypełnić powołania jakie ci zamierzyłem. Przecież to kolejny absurd.

Ostatnio edytowano So sie 04, 2018 17:05 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

So sie 04, 2018 17:02

Masturbacja, Chwacie, to masturbacja, a nie żadna ocena moralna. Masturbacja to pobudzanie swoich narządów w celu doznania przyjemności. Jeśli zwierzę pobudza swoje narządy w celu doznania przyjemności, to wpisuje się to w definicję masturbacji.

Przyjemność seksualna to przyjemno,ść seksualna - zwierzęta odczuwają ją tak samo, jak ludzie. Pobudzanie narządów w celu przyjemności działa u zwierząt działa na podobnej zasadzie, co u ludzi.

Chwacie - możesz dowodzić tego, że człowiek ma się nie onanizować, a zwierzęciu wolno to robić, bo zwierzę nie rozeznaje za pomocą rozumu. Nie wmawiaj jednak nikomu, że zwierzę się nie onanizuje. A co robi?

Nikt tutaj nie dowodzi tego, że skoro zwierzęta się onanizują, to człowiek też może. Dyskusja dotyczy naturalności. W tym ujęciu naturalności, człowiek się onanizuje i zwierzęta się onanizują. A być może człowiek nie powinien się onanizować, ale to już z innego wzgledu, niż zwierzęta. Zwierząt do tego nie mieszajmy, tak samo jak nie mieszajmy do tego naturalności, bo nic z tego nie wychodzi.

So sie 04, 2018 17:05

Equuleuss - homoseksualiści nie wejdą w zwiazek małżeński z osobą płci przeciwnej, bo to wbrew ich naturze, a osoby heteroseksualne nie wejdą w zwiazek małżeński z osobą tej samej płci, bo to wbrew ich naturze. Kategoria naturalności nie obejmuje tego, że homoseksualiści pożądają osoby tej samej płci, a osoby heteroseksualne pożądają ludzi płci przeciwnje. Tak już jest i to jest widocznie naturalne.

Co do wkłądania penisa do odbytu - każdy współżyje po swojemu. Piszę Ci jeszcze raz: są męzczyźni homoseksualni, którzy żyją w związkach i nigdy nikomu nie wkładali penisa do odbytu. Są różne fantazje i różne preferencje. Jeśli kogoś obrzydza seks analny, ale woli oralny - to jego sprawa. Jeśli ktoś lubi seks analny, ale brzydzi go oralny - też tak bywa. Co z tego?

Kościół ma prawo do takiego stanowiska, ale widocznie ma takie z innego wględu niż "naturalność". Jak dotąd nie wytłumaczyłaś na czym to konkretnie polega, więc ten agument upada. Podaj inny.

Co do Kościoła: kiedyś Kościół popierał karę śmierci, a teraz Kościół potępia karę śmierci. Bog nie zmienia swojego zdania, a Kościół tak. Widocznie zdanie Boga i zdanie Kościoła czasem się mijają. Jeśli więc Bóg uwaza homoseksualizm za chorobę, to podaj takie wypowiedzi Boga. I podaj wypowiedzi Kościoła, które dotyczą homoseksualizmu i nienaturalności homoseksualizmu.

Jestem Chrześcijaninem. Wierzę - bardzo wierzę. I pogłębiam swoją wiarę. W ramach pogłebiania wiary zadaję pytania i dociekam: dlaczego czyny homoseksualne są zakazane?

Może trochę własnej inicjatywny? Może pomyślmy trochę? Może trochę poczytajmy, porozmawiajmy, a nie tylko bezmyślnie, bezrefleksyjnie i naiwnie trzymamy się swojego i mówimy: "Bo Kościół tak uważa i nie potrzebuję argumentów i cytatów".

A medycyna mówi coś innego. Ja się trzymam medycyny i nie potrzebuję argumentów i cytatów. To jak mnie przekonasz, Equuleuss? Wiesz, że to argumentam ad verecundiam?

So sie 04, 2018 17:12
Zbigniew3991 napisał(a):
Equuleuss - homoseksualiści nie wejdą w zwiazek małżeński z osobą płci przeciwnej, bo to wbrew ich naturze, a osoby heteroseksualne nie wejdą w zwiazek małżeński z osobą tej samej płci, bo to wbrew ich naturze.

To w końcu jak jest z tą naturą? Skoro wszystko jest naturalne to nie powinno być z tym problemu.

Cytuj:
Są różne fantazje i różne preferencje. Jeśli kogoś obrzydza seks analny, ale woli oralny - to jego sprawa.

Tutaj nie chodzi o fantazje czy preferencje. Po prostu, naturalnym prawem biologicznym, prawem przyrodzonym, prawem przyrody, prawem ewolucji, prawem naturalnym, czy jak tam to jeszcze nazwać, jest odczuwanie popędu do osobnika płci przeciwnej. Naturalnym prawem jest używanie narządów rozrodczych zgodnie z ich funkcją i przeznaczeniem.

Cytuj:
Kościół ma prawo do takiego stanowiska, ale widocznie ma takie z innego wględu niż "naturalność".

Ze względu na prawo naturalne. Kobietą i mężczyzną ich stworzył. I ustanowił jako parę, małżeństwo - idzcie i napełniajcie ziemię i czyńcie ją sobie poddaną. I opuści mężczyzna ojca i matkę i złączy się ze swoją żoną aż staną się jednym ciałem. Na tym Kościoł bazuje, na prawie naturalnym ustanowionym przez Boga. Dodatkowo takie współżycie będzie zawsze współżyciem poza sakramentem małżeństwa i przez to będzie grzechem ciężkim.

Cytuj:
I podaj wypowiedzi Kościoła, które dotyczą homoseksualizmu i nienaturalności homoseksualizmu.

Proponuję wyszukać artykuły o stanowisku Kościoła wobec homoseksualizmu a w szczególności wobec współżycia homoseksualnego.

Cytuj:
Może trochę własnej inicjatywny? Może pomyślmy trochę? Może trochę poczytajmy, porozmawiajmy, a nie tylko bezmyślnie, bezrefleksyjnie i naiwnie trzymamy się swojego i mówimy: "Bo Kościół tak uważa i nie potrzebuję argumentów i cytatów".

Ja już przemyślałam i zgadzam się ze stanowiskiem Boga i Kościoła.

Cytuj:
Przyjemność seksualna to przyjemno,ść seksualna - zwierzęta odczuwają ją tak samo, jak ludzie.

Nie, nie odczuwają tak samo jak ludzie. Większość gatunków nie odczuwa satysfakcji seksualnej, jest to czysty instynkt.

So sie 04, 2018 17:42

Widzę tylko jeden powód dla którego homoseksualizm może być uznawany za coś złego i jest nim - Bo tak mówi Kościół, ale pytanie brzmi dlaczego stanowisko jest takie a nie inne?

Przez lata w różnych sprawach się zmieniało, Biblia traktuje niewolnictwo jako coś całkowicie w porządku, nakazuje kamieniowanie za rzeczy których obecnie raczej nikt nie traktuje jako grzech ( słynne zbieranie patyków w szabat) ,nakłania do bicia dzieci, sugeruje że kobiety mają być posłuszne mężczyzną i nie zabierać głosu na zgromadzeniach i mimo że Biblia nadal jest autorytetem w tych sprawach stanowisko Kościoła się zmieniło.Co sprawa że w świetle obecnej wiedzy na temat homoseksualizmu , którego uwcześni ludzie nie posiadali akurat w tej kwestii stanowisko Kościoła brzmi - grzech ciężki, skąd ogólnie tylko opcji grzechu w zachowaniach seksualnych, czy może jednak uznać że gdy nikt nie czuje się skrzywdzony to nie ma grzechu? Może krzywdzi to Boga? Gdzie i kiedy Bóg powiedział że homoseksualizm go rani? Ma ktoś jakiś konkretny cytat, nie jak ktoś inny tak twierdzi tylko że tak Bóg powiedział.

Czekajcie, to jak ja jako kobieta będę uprawiać z facetem seks analny to też grzech ciężki,tak?
Jeśli będę uprawiać seks z inną kobietą to jako że to zachowania homoseksualne to też, tak?
Masturbacja to też grzech?
Generalnie w sprawach seksu ok jest tylko seks klasyczny oczywiście tylko po ślubie i to jeszcze bez zabezpieczenia? Ew gra wstępna oczywiście mająca na celu doprowadzić do opcji spłodzenia potomstwa, a cała reszta jest zła? Dobrze rozumiem tą 'logikę' ? ? ?

Czy istnieją na to jakiekolwiek argumenty poza tym że takie jest stanowisko Kościoła? Albo chociaż jakieś sensowne objaśnienie dlaczego Kościół ma takie a nie inne stanowisko?

Udowodnij że zwierzęta nie odczuwają satysfakcji seksualnej, bo z analizy reakcji neurobiochemicznych u ludzi oraz u zwierząt wynika że różnic praktycznie nie ma, chętnie się zapoznam z danymi które wskazują że jest odwrotnie.
A może po prostu inaczej definiujemy satysfakcję seksualną i instynkt? Podaj koleżanko swoje, ja korzystam z tych obowiązujących w biologii i seksuologii.

So sie 04, 2018 17:57
Equuleuss, umówmy się może, że zakarbujesz sobie wreszcie i weźmiesz to mocno do serca, że na biologii (i nauce w ogóle, i na filozofii też) to Ty się znasz jak Papuas na odrzutowcach. Replikę odrzutowca Papuas ze słomy zbuduje i będzie ją czcił po swojemu w nadziei, ze zlecą się inne odrzutowce i zostawią trochę tych fajnych rzeczy, których przeznaczenie każdy Papuas wszak doskonale zna i rozumie, i są mu one potrzebne. A odrzutowcom widocznie nie.

Na dyskutowaniu tez się znasz jak Papuas, bo jakbyś się znała jak Japończyk (który też czci odrzutowce - na swój sposób), tobyś rozwijała jakoś te swoje tezy, popierała je argumentami, nawiązywała dialog z adwersarzem. A potrafisz tylko tłuc do oporu, że jesteś do czegoś przekonana na mur. A wiesz, ile warte są gołosłowne przekonania?

Nigdy dość przypominania, że equuleuss wierzy w UFO. I w wahadełko...

So sie 04, 2018 18:10
Kael napisał(a):
Alus, sorry, ale akurat podnoszenie do rangi dogmatu kazdego zdania sw Pawla jest bledem. To nie byl Pan Jezus.

zawsze mnie zastanawia dlaczego Pan Bog go niektorym ludziom wbudowal. Ale jak wiemy, nie sa zle sklonnosci, bo na te raczej wplywu nie ma, ale czyny. Tak samo jak zle sa czyny heteroseksualne poza malzenstwem.

Potępienie homoseksualistów nie stanowi dogmatu, co wyraźnie powiedział papież Franciszek Jesli ktoś jest gejem i szuka Boga i ma dobrą wolę, kim ja jestem aby ich osądzać.
Odpowiedziałam jedynie Irci, że nie tylko ST potępiał homoseksualizm....ot i tyle.

So sie 04, 2018 19:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 584 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 39  Następna strona