| 

| Autor | Wiadomość |  
			| Padre77 
   |   Re: Dobroć Boga a ewolucjaZapytaj Boga on ci odpowie na pewno, ja co najwyżej mogę domniemywać. _________________
 "Jeśli Mojżesza i Proroków nie słuchają, to choćby kto z umarłych powstał, nie uwierzą" (Lk 16,31)

|  
			| Cz wrz 13, 2018 13:02 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| JedenPost 
   |   Re: Dobroć Boga a ewolucjaPadre77 napisał(a): Zapytaj Boga on ci odpowie na pewnoObawiam się, że w tej materii bardziej jednak można liczyć na forumowiczów..._________________
 Lubię Starego czasem, to też sprawia
 że się wystrzegam otwartej z nim wojny
 Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny
 Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

|  
			| Cz wrz 13, 2018 13:24 | 

|  
		|  |  
			| Anonim (konto usunięte) 

|   Re: Dobroć Boga a ewolucjaJedenPost napisał(a): Czyli jak komuś bezpośrednio po popełnieniu grzechu śmiertelnego spadnie na głowę cegła, to już po nim, na wieki wieków?Bóg ocenia całe życie ludzkie, a nie grzech, nawet ciężki, dokonany w chwili poprzedzającej śmierć.

|  
			| Cz wrz 13, 2018 13:51 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| szumi Moderator 
   |   Re: Dobroć Boga a ewolucjaQuinque napisał(a):  Do czyśćca idą osoby które nie wyspowiadaly i nieodpokutowały grzechów śmiertelnych.Jak już wskazano wcześniej, czyściec jest etapem odpokutowania za grzechy odpuszczone.  JedenPost napisał(a): Czyli jak komuś bezpośrednio po popełnieniu grzechu śmiertelnego spadnie na głowę cegła, to już po nim, na wieki wieków?Jest szansa na żal doskonały w obliczu śmierci. Alus napisał(a): Bóg ocenia całe życie ludzkie, a nie grzech, nawet ciężki, dokonany w chwili poprzedzającej śmierć.Nie mniej łaska uświęcająca do zbawienia jest konieczna, a śmierć w stanie grzechu śmiertelnego skutkuje piekłem (zob. KKK 1035)._________________
 Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
 Veritas liberabit vos...
 Prawda was wyzwoli...
 (J 8, 32b)

|  
			| Cz wrz 13, 2018 15:29 | 

|  
		|  |  

|   Re: Dobroć Boga a ewolucjaAlus napisał(a): Bóg ocenia całe życie ludzkie, a nie grzech, nawet ciężki, dokonany w chwili poprzedzającej śmierć.Cytuj: Nie mniej łaska uświęcająca do zbawienia jest konieczna, a śmierć w stanie grzechu śmiertelnego skutkuje piekłem (zob. KKK 1035).Owszem, niemniej KKK 1037 precyzuje Bóg nie przeznacza nikogo do piekła, dokonuje się to poprzez dobrowolne odwrócenie sie od Boga (grzech śmiertelny) i trwanie w nim aż do końca życia. ....a trudno domniemywać, czy hipotetyczny denat postanowił trwać w grzechu, czy w momencie śmieci wzbudził w sobie doskonały żal.

|  
			| Cz wrz 13, 2018 15:43 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| feelek 
   |   Re: Dobroć Boga a ewolucjaA jak odróżnić żal doskonały od żalu niedoskonałego? 

|  
			| Cz wrz 13, 2018 16:26 | 

|  
		|  |  
			| szumi Moderator 
   |   Re: Dobroć Boga a ewolucjaAlus napisał(a): Owszem, niemniej KKK 1037 precyzuje Bóg nie przeznacza nikogo do piekła, dokonuje się to poprzez dobrowolne odwrócenie sie od Boga (grzech śmiertelny) i trwanie w nim aż do końca życia. ....a trudno domniemywać, czy hipotetyczny denat postanowił trwać w grzechu, czy w momencie śmieci wzbudził w sobie doskonały żal.Dokładnie. feelek napisał(a): A jak odróżnić żal doskonały od żalu niedoskonałego?Google Ci się odinstalowały z kompa?_________________
 Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
 Veritas liberabit vos...
 Prawda was wyzwoli...
 (J 8, 32b)

|  
			| Cz wrz 13, 2018 16:27 | 

|  
		|  |  
			| feelek 
   |   Re: Dobroć Boga a ewolucjaszumi napisał(a): Google Ci się odinstalowały z kompa?Nie grzech lenistwa z powodu którego niestety nie czuję żalu. Co robić?

|  
			| Cz wrz 13, 2018 16:37 | 

|  
		|  |  
			| Andy72 
   |   Re: Dobroć Boga a ewolucjaGoogle to nie większy wysiłek niż zapytanie na forum.Z mojej strony wytłumaczenie byłoby nie większym wysiłkiem niż odsyłanie do Googla,ale odsyłam;-)
 Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

|  
			| Cz wrz 13, 2018 17:00 | 

|  
		|  |  
			| feelek 
   |   Re: Dobroć Boga a ewolucjaAndy72 napisał(a): Google to nie większy wysiłek niż zapytanie na forum.Masz rację Andy, a zatem to był grzech głupoty. Żal, choć niedoskonały, tym razem jest.

|  
			| Cz wrz 13, 2018 18:37 | 

|  
		|  |  
			| IrciaLilith 
   |   Re: Dobroć Boga a ewolucjaFeelek - wiesz w jakim systemie głupota to grzech główny nr 1 ? _________________
 'Ja' to tylko zaimek wygodny w konwersacji ;)

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

|  
			| Cz wrz 13, 2018 19:37 | 

|  
		|  |  
			| feelek 
   |   Re: Dobroć Boga a ewolucjaNie wiem. 

|  
			| Cz wrz 13, 2018 19:48 | 

|  
		|  |  
			| JedenPost 
   |   Re: Dobroć Boga a ewolucjaPodpowiedź: _________________
 Lubię Starego czasem, to też sprawia
 że się wystrzegam otwartej z nim wojny
 Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny
 Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

|  
			| Cz wrz 13, 2018 19:55 | 

|  
		|  |  

|   Re: Dobroć Boga a ewolucjaZ gwiazdą betlejemską? Chyba przegiąłeś i to mocno. 

|  
			| Cz wrz 13, 2018 20:07 | 

|  
		|  |  
			| IrciaLilith 
   |   Re: Dobroć Boga a ewolucjaJedenPost dobrze podpowiada w jakim systemie głupota to pierwszy z grzechów głównych...Oczywiście chodzi o system filozoficznyDziewięć grzechów tego systemu:
 1. Głupota
 2. Pretensjonalność
 3. Solipsyzm
 4. Konformistyczna stadność
 5. Ograniczenie
 6. Niepamięć historii Ducha
 7. Bezkompromisowa duma
 8. Brak wrażliwości estetycznej
 9. Megalomania

Żeby nie było , nie propaguję go- po prostu tak mi się skojarzyło z głupotą jako grzechem i tyle.
 Chrześcijaństwo z tego co wiem głupoty za grzech nie uważa.

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

|  
			| Cz wrz 13, 2018 20:48 | 

|  
		|  |  

|  | Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach