Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 0:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 715 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 48  Następna strona
 Unia Europejska 
Autor Wiadomość

Post Re: Unia Europejska
Alus napisał(a):
skąd niby bierze się inflacja jak nie ze zwyżek cenowych

A sprawdź sobie dla porównania jaki był cel inflacyjny NBP, a jaka rzeczywiście była inflacja w okresie ostatnich 5 lat.

Małgosiaa, przypomina mi się dyskusja w której uczestniczyłem jakieś 10 lat temu na temat tego jak to ciężko jest mieć swój własny dom, ile to przy nim jest pracy i wogóle. Konkluzja była taka, że o wiele lepiej jest posiadać mieszkanie w bloku. Dzisiejsza rozmowa przypomina mi tamtą dyskusję. Pracodawców rozumiem, ale żeby to pracownicy się skarżyli jak to jest ciężko ich szefom, tego pojąć nie mogę.

Cz wrz 20, 2018 19:11
Małgosiaa napisał(a):
On pisał referat, a ja zdawałam egzaminy z encyklik papieskich i twierdzę, że opowiada bzdury.

A przekażę, jak się pojawi. Ale po tej chryi z teodyceą bardziej wierzę jemu, sorry.

Dla ścisłości, on wygłaszał ten referat na forum "S" czy innej półkonspiry. Owszem, mało kto mu w to wtedy uwierzył, że nauczanie papieskie to jest socjalizm.

Cz wrz 20, 2018 19:15

ErgoProxy napisał(a):
ProxyOne prosił przekazać, że PiS to jest społeczna nauka Kościoła.

A ja się dziwię czemu to Solidarność schowała mordę w kubeł i nawet nie bulgocze. Co jest, rząd przymierza się do sprowadzenia tanich pracowników, a oni nic? To taka solidarna Polska, solidarna dla reszty świata, a nie swoich? Tak związek dba o pracowników?

Cz wrz 20, 2018 19:23
A nie wiem. "Taternicy" by może bulgotali, ale "taterników" zdaje się wymiksowali z tej zabawy jeszcze przed Okrągłym Stołem?

Cz wrz 20, 2018 19:28

feelek napisał(a):
Małgosiaa, przekaż swojemu dekarzowi, żeby się nie załamywał. Jak mu jest już tak naprawdę ciężko być tym pracodawcą, to niech to rzuci w cholerę. Zatrudni się sobie chłopina u kogoś i będzie mógł wybrzydzać ile wlezie.

Chętnie Ci tę radę przypomnę, jak będziesz szukał dekarza, hydraulika, mechanika..... et cetera...
Na poważnie brakuje ludzi do pracy we wszystkich branżach, i to nie tylko fachowców, których zawsze było mało, ale i takich co by choć młotek czy łopatę umieli trzymać. A i idąc ulicą widać że prawie w każdym sklepie szukają ludzi. Oficjalna statystyka bezrobocia pokazuje już tylko tych którzy nie chcą pracować, lub pracują na czarno i uznają że nie opłaca im się legalnie, bo biorą np. świadczenia socjalne, jako bezrobotni i nisko sytuowani.
Gdyby nie ukraińscy pracownicy, leżelibyśmy ( mówię o swojej firmie) np. z realizacją inwestycji.

Pt wrz 21, 2018 6:42

zepp napisał(a):
A i idąc ulicą widać że prawie w każdym sklepie szukają ludzi..

Widocznie nie chcą nikogo zatrudnić. Gdyby oferowali dobre pieniądze to by nie mieli takich problemów.

Pt wrz 21, 2018 7:09

feelek napisał(a):
zepp napisał(a):

Widocznie nie chcą nikogo zatrudnić. Gdyby oferowali dobre pieniądze to by nie mieli takich problemów.

Odwieczne tłumaczenie tych, którym generalnie nie opłaca się pracować : bo to panie, rano wstawać trzeba a i zmęczy się człowiek...

Pt wrz 21, 2018 7:19

ErgoProxy napisał(a):
Wiesz, mnie tak ogólnie chodziło o to, kto jest z totalitaryzmem bardziej oswojony: ten, kto mówi prosto, czego chce, ale nie sięga myślą wszystkich konsekwencji swoich poglądów, czy ten, kto temat studiuje i potem namiętnie prostaczkom wytyka, do czego to jego zdaniem prowadzi. Postawiony wobec przykładowego Pol Pota prostaczek się wzdrygnie, zzielenieje i będzie się starał szybko zmienić miejsce pobytu. A student tematu? Jak mu Pol Pot wszystko dobrotliwie wytłumaczy, to może student nawet sobie pomyśli, że ma do czynienia z dobrym Pol Potem.

Z nas dwóch ta ja się wzdrygam i zielenieję, a Ty sympatyzujesz z dobrym Pol Potem :evil:

Rację możesz mieć w tym, że to ja jestem z totalitaryzmem bardziej oswojony. Na takiej zasadzie, że jak ktoś Ci obije gębę na ulicy, to oswoisz się z przemocą. I pewnie następnego dnia będziesz bardziej uważny idąc ulicą.

ErgoProxy napisał(a):
A może ja osobiście mam dość dyktatury tzw. ludzi sukcesu i chcę spokojnie czerpać przyjemność z życia, bo mam je tylko jedno, a proces umierania, wiadomo, do miłych rzeczy nie należy?

Ja też się piszę. Może Ty założysz firmę, zatrudnisz mnie i zapłacisz mi zachodnie stawki, a ja Ci się odwdzięczę tym samym. Nasze usługi bez problemu sprzedamy feelkowi, bo on nie ma problemu z wyższymi cenami, o ile kasa trafi do pracownika :-D
A specjalizować się będziemy w dobrych radach, np. jak założyć firmę, płacić pracownikom wysokie pensje i świetnie prosperować :mrgreen:

Pt wrz 21, 2018 7:20
feelek napisał(a):
ErgoProxy napisał(a):
ProxyOne prosił przekazać, że PiS to jest społeczna nauka Kościoła.

A ja się dziwię czemu to Solidarność schowała mordę w kubeł i nawet nie bulgocze. Co jest, rząd przymierza się do sprowadzenia tanich pracowników, a oni nic? To taka solidarna Polska, solidarna dla reszty świata, a nie swoich? Tak związek dba o pracowników?

Jak to nic nie robi, a tańsze paliwo dla działaczy Solidarności to nic.
Gdy trzeba było wygrać wybory obcy przynosili pasożyty i bakterie, przestali gdy władza, a Solidarność to ścisły człon władzy, ich potrzebuje.

feelek napisał(a):
zepp napisał(a):

To może byś sie tak waści przeszedł po osiedlach i zobaczył jak wszelakie zielsko zarasta chodniki - przed 2-3 laty każda sprzątaczka miała przydzielone 2 bloki i tereny wokół nich, aktualnie przy 500+ panie wybierają bezrobocie, a te, które zostały mają do obsługi po 4 bloki, nie dają rady oczyszczać chodników.

Pt wrz 21, 2018 7:23
ErgoProxy napisał(a):
A po trzecie, zefciu, sypie ci się od tego Pythona umiejętność czytania ze zrozumieniem - do tego stopnia, że można cię już posądzać o defekty myślenia. Chyba że owszem, naprawdę uważasz się za człowieka sukcesu i sam z siebie czujesz teraz na sobie psi smród. Bo ja żadnej tożsamości zefciu == człowiek sukcesu nie wykazywałem.
Szczujesz na mnie, pisząc, że ja się bawię w pracy, więc nic o prawdziwym życiu nie wiem. Dołącza się do tego feelek, który szczuje na przedsiębiorców. Piszę, że mnie Wasze szczucie obrzydza. Na co Ty odpowiadasz, że masz dosyć dyktatury „tzw. ludzi sukcesu”. Mam po takiej wymianie prawo uważać, że mnie do tego grona zaliczasz, czy nie mam?

Z drugiej strony, to szczujstwo, choć obrzydliwe może się okazać z korzyścią dla Polski. Więc będę się musiał przyzwyczaić.

Pt wrz 21, 2018 7:30

A propos poziomu płac w sektorze prywatnym , ostatnio słyszałem tekst pewnego drobnego przedsiębiorcy budowlano-remontowego : panie, za 2500 na rękę to nawet Ukraińca nie znajdę...

Pt wrz 21, 2018 7:33

Cytuj:
przed 2-3 laty każda sprzątaczka miała przydzielone 2 bloki i tereny wokół nich, aktualnie przy 500+ panie wybierają bezrobocie, a te, które zostały mają do obsługi po 4 bloki, nie dają rady oczyszczać chodników.

z twego postu wynika tylko tyle, że pracodawca wymaga obecnie od swych pracownic by pracowały dwa razy więcej.....

zrobiłaś ankietę w tym zakładzie pracy wśród kobiet które odeszły z pracy w ciągu ost 2 lat i to z niej się dowiedziałaś że główną przyczyną odejścia było otrzymanie dodatku 500 zł na drugie i kolejne dziecko?

.... jeżeli jednak nie zrobiłaś takiej ankiety to śmiało każdy może napisać że to tylko twoje projekcje

Ostatnio edytowano Pt wrz 21, 2018 7:39 przez R27, łącznie edytowano 1 raz

Pt wrz 21, 2018 7:37
zefciu napisał(a):
Szczujesz na mnie, pisząc, że ja się bawię w pracy, więc nic o prawdziwym życiu nie wiem[...]
"Szczujesz"? Melisy znowu nie dowieźli?

Pt wrz 21, 2018 7:38
R27 napisał(a):
Cytuj:
przed 2-3 laty każda sprzątaczka miała przydzielone 2 bloki i tereny wokół nich, aktualnie przy 500+ panie wybierają bezrobocie, a te, które zostały mają do obsługi po 4 bloki, nie dają rady oczyszczać chodników.

z twego postu wynika tylko tyle, że pracodawca wymaga obecnie od swych pracownic by pracowały dwa razy więcej.....

zrobiłaś ankietę w tym zakładzie pracy wśród kobiet które odeszły z pracy w ciągu ost 2 lat i to z niej się dowiedziałaś że główną przyczyną odejścia było otrzymanie dodatku 500 zł na drugie i kolejne dziecko?

.... jeżeli jednak nie zrobiłaś takiej ankiety to śmiało każdy może napisać że to tylko twoje projekcje

Pracodawca "wymaga", bo ma dwa razy mniej pracowników.
Bez ankiety wszyscy znają przyczynę nagłej zapaści w zatrudnianiu kobiet - przejście starszych pań na emeryturę w wieku 60 lat i odejścia z pracy matek posiadających 3 czy 4 dzieci.

Pt wrz 21, 2018 7:46

Alus napisał(a):
Bez ankiety wszyscy znają przyczynę nagłej zapaści w zatrudnianiu kobiet - przejście starszych pań na emeryturę w wieku 60 lat i odejścia z pracy matek posiadających 3 czy 4 dzieci.

Wszystkimi to bym się nie zasłaniał ;) Wbrew temu, co tu niektórzy sugerują, sytuacja na rynku pracy jest dobra i część kobiet zamiast sprzątać wybiera np. pracę w sklepie.

Ostatnio edytowano Pt wrz 21, 2018 8:02 przez SweetChild, łącznie edytowano 1 raz

Pt wrz 21, 2018 7:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 715 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 48  Następna strona