Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 13:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 715 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 48  Następna strona
 Unia Europejska 
Autor Wiadomość
Post Re: Unia Europejska
Padre77 napisał(a):
Miałem na myśli ograniczenie wpływu Niemiec na prasę w Polsce.
Czyli próbę przejęcia całej prasy w Polsce przez PiS. Niemcy tutaj nie mają przecież nic do rzeczy. Rzekoma „niemieckość” mediów wrogich PiS-owi jest tu tylko pretekstem.

Pt wrz 21, 2018 9:20
SweetChild napisał(a):
Zgadza się dla każdej branży, ale co z tego wynika?
Wynika to, że jak ktoś nie chce albo go nie stać na zapłacenie tyle, ile wykonawca pracy uważa za odpowiednią, godziwą zapłatę, to jego problem. Niech zrobi sam albo zarobi więcej, żeby go było stać. Tak działa kapitalizm, czy ci się podoba, czy nie. Za półdarmo ludzie robić nie będą, jeśli nie muszą.

SweetChild napisał(a):
Jak nie będzie miał, to ani się klientowi poziom życia nie poprawi, ani pracownik czy pracodawca nie zarobi.
Spoczko, ale jeśli A) to ma być program dopiero wykonany na zamówienie tego klienta, to oczywiście program nie powstanie, ale wykonawca wówczas zarobi na innym, za który ktoś inny zapłaci po odpowiedniej stawce. Natomiast jeżeli B) program już powstał i ma nabywców, to co jego wykonawcę obchodzi, że kogoś nie stać? Jak sobie umyślę kupić nówkę Nissana, to jakoś sprzedawca nie zechce ustąpić, chociażbym mu wyjaśniał, że na jego cenę mnie nie stać i mogę dać co najwyżej trzy tysiące. I jakoś nie miauczy, że "nie zarobi" moich trzech tysiów. Rynek, panie, popyt-podaż.

Jeśli ktoś oczekuje, że efektywnie zapłaci powiedzmy dziesięć piździesiąt za godzinę pracy programisty --- to nie, za tyle nikt w branży mu swojej pracy nie sprzeda. Proste? Tak samo: jeżeli poniżej pewnej kwoty, choćby to było 3000 netto, za pracę sprzątacza nikt się nie zgodzi jej wykonywać, to albo płacisz mu tyle, żeby się zgodził, albo sam sprzątaj. Kapitalizm, for the fsck!

Pt wrz 21, 2018 9:35

zefciu napisał(a):
Czyli próbę przejęcia całej prasy w Polsce przez PiS. Niemcy tutaj nie mają przecież nic do rzeczy. Rzekoma „niemieckość” mediów wrogich PiS-owi jest tu tylko pretekstem.

Abstrahuję od tego co chce zrobić PiS. Nie podoba mi się to, że od '89-go polskie rządy doprowadziły do przejęcia ponad 90% rynku medialnego przez obcy kapitał. Nie mów o pretekstach bo jak wyobrażasz sobie przekaz do społeczeństwa w przypadku gdy rząd polski realizuje interesy sprzeczne z kapitałem, do którego należą media? Nie mając mediów nie przekonasz ludzi, że to jest w ich interesie.
W sumie to wyszedł mi off-top. Trudno, ale zostawię już ten temat.

Pt wrz 21, 2018 9:40

akruk napisał(a):
Kapitalizm, for the fsck!

Albo się wcześniej nie zrozumieliśmy, albo tym razem ja nie łapię sarkazmu :? W każdym razie w pełni zgadzam się z tym, co napisałeś.

Pt wrz 21, 2018 9:47
Padre77 napisał(a):
Nie podoba mi się to, że od '89-go polskie rządy doprowadziły do przejęcia ponad 90% rynku medialnego przez obcy kapitał.
Media PRL-owskie natomiast były wspaniałe, Polskie i reprezentowały polski interes.
Cytuj:
Nie mając mediów nie przekonasz ludzi, że to jest w ich interesie.
No właśnie. Zdaniem Padre77 zadaniem mediów jest przekonywanie ludzi, co jest w ich interesie. Rzeczywiście – do tego potrzebna jest pełna kontrola mediów, jak za PRL.

Pt wrz 21, 2018 9:56

SweetChild napisał(a):
Ale ilu jest takich feelków, którzy będą w stanie za to zapłacić?

Nie będą w stanie, czy raczej nie będą chcieli? Zastanów się, dlaczego w sieciówkach o zasięgu europejskim są tak duże różnice w zarobkach. Porównaj sobie jakie są zarobki sprzedawców np. w sklepach Lidla, ile zarabiają pracownicy na tym samym stanowisku w sklepach na Podlasiu, a ile np. w Hamburgu. Skąd te różnice? Zapewne i tu i tam pracodawca twierdzi, że wyższej pensji to już nie jest w stanie zaproponować.

Pt wrz 21, 2018 10:07
akruk napisał(a):
Wynika to, że jak ktoś nie chce albo go nie stać na zapłacenie tyle, ile wykonawca pracy uważa za odpowiednią, godziwą zapłatę, to jego problem. Niech zrobi sam albo zarobi więcej, żeby go było stać. Tak działa kapitalizm, czy ci się podoba, czy nie. Za półdarmo ludzie robić nie będą, jeśli nie muszą.
Ale tutaj przecież nikt nie postuluje, żeby ludzi zmuszać do pracy „za półdarmo”, tylko żeby nie utrudniać pracy tym, którzy jednak pracować chcą i nie wyganiać ich z Polski dlatego że durka durr.

Pt wrz 21, 2018 10:21

zefciu napisał(a):
No właśnie. Zdaniem Padre77 zadaniem mediów jest przekonywanie ludzi, co jest w ich interesie. Rzeczywiście – do tego potrzebna jest pełna kontrola mediów, jak za PRL.

Jak pewnie wiesz media nazywane są czwartą władzą. Czy uważasz, że jest to sformułowanie wzięte z powietrza i nie mające nic wspólnego z rzeczywistością? W takim razie oddajmy również 90 miejsc w sejmie i senacie Niemcom. Skoro u siebie mają taki dobrobyt to wpuśćmy ich do nas to i u nas będzie dobrze.

Pt wrz 21, 2018 10:25

feelek napisał(a):
SweetChild napisał(a):
Ale ilu jest takich feelków, którzy będą w stanie za to zapłacić?

Nie będą w stanie, czy raczej nie będą chcieli? Zastanów się, dlaczego w sieciówkach o zasięgu europejskim są tak duże różnice w zarobkach.

Nie będą w stanie, bo nie tylko w sieciówkach są tak duże różnice w zarobkach.

zefciu napisał(a):

I zagłuszanie wrogich mediów imperialistycznych.

Pt wrz 21, 2018 10:29
Padre77 napisał(a):
Jak pewnie wiesz media nazywane są czwartą władzą.
A po polsku?
Cytuj:
W takim razie oddajmy również 90 miejsc w sejmie i senacie Niemcom.
Ale przecież w tych „niemieckich” mediach nie działają wcale Niemcy, tylko Polacy. A ludzie z tych mediów korzystają dobrowolnie. Media mogą działać rynkowo, albo iść na sznurku władzy. Ja uważam, że ludzie mają prawo wybierać, skąd biorą informację. Ty uważasz, że władza ma prawo obywatela „przekonywać co jest w jego interesie”. Nasze paradygmaty są tutaj nie do pogodzenia.

Pt wrz 21, 2018 10:35

SweetChild napisał(a):
Nie będą w stanie

Nawet jeżeli sklep na Podlasiu przynosi większy zysk niż ten w Hamburgu?

Pt wrz 21, 2018 10:38

zefciu napisał(a):
Ale przecież w tych „niemieckich” mediach nie działają wcale Niemcy, tylko Polacy.

W fabrykach koncernów niemieckich też pracują Polacy i wyobraź sobie produkują niemieckie samochody pod niemieckie dyktando. W niemieckich mediach w Polsce pracują polscy dziennikarze i publikują informację pod niemieckie dyktando.
Pokaż mi jakiś kraj zachodni, w którym choćby 30% mediów jest w rękach zagranicznych.
Jeżeli jest tak jak ty uważasz to dlaczego w 2005 przy próbie przejęcia Berliner zeitunga był taki szum w Niemczech? Przecież skoro to dobrze dla wolności słowa to dlaczego Niemcy tak bronili Berlinera?

Pt wrz 21, 2018 10:55
Padre77 napisał(a):
pod niemieckie dyktando

Obrazek
Zrozum Padre77, że nie jesteśmy w stanie się tutaj dogadać, bo wychodzimy z zupełnie innych założeń dotyczących roli państwa i roli mediów. Twoje ugruntowane są w PRL-owskiej propagandzie, dlatego powtarzasz dokładnie to samo, co tamta propaganda powtarzała. Ja Ciebie merytorycznymi argumentami od komunizmu nie odwiodę, a Ty mnie do niego nie przywiedziesz, bo we mnie takie obrazki jak wyżej budzą organiczne obrzydzenie.

Pt wrz 21, 2018 11:06
R27 napisał(a):
Cytuj:
Pracodawca "wymaga", bo ma dwa razy mniej pracowników.

a strach pomyśleć co będzie wymagał jak mu jeszcze parę kobiet odejdzie....

Cytuj:
Bez ankiety wszyscy znają przyczynę nagłej zapaści w zatrudnianiu kobiet - przejście starszych pań na emeryturę w wieku 60 lat i odejścia z pracy matek posiadających 3 czy 4 dzieci.

to niech zatrudni mężczyzn....wystarczy zaproponować np 3 tys netto na początek i chętnych do sprzątania nie zabraknie

Jednym słowem, niech podniesie czynsz wszystkim mieszkańcom.....bo z próżnego to i Salomon nie naleje

Cytuj:
Miałem na myśli ograniczenie wpływu Niemiec na prasę w Polsce.

Czyli niech Polacy czytają/słuchają jedynie media toruńskie i pisowskie......znamy jedynie słuszne przez 45 lat były te kierowane z Moskwy.
A kto woli "niemieckie" niech wyemigruje do Niemiec :D

Pt wrz 21, 2018 11:16

zefciu napisał(a):
Zrozum Padre77, że nie jesteśmy w stanie się tutaj dogadać, bo wychodzimy z zupełnie innych założeń dotyczących roli państwa i roli mediów. Twoje ugruntowane są w PRL-owskiej propagandzie, dlatego powtarzasz dokładnie to samo, co tamta propaganda powtarzała. Ja Ciebie merytorycznymi argumentami od komunizmu nie odwiodę, a Ty mnie do niego nie przywiedziesz, bo we mnie takie obrazki jak wyżej budzą organiczne obrzydzenie.

W takim razie odpowiedz na moje wyżej postawione pytanie. Żeby nie było wątpliwości to je tutaj przytoczę:
Padre77 napisał(a):
dlaczego w 2005 przy próbie przejęcia Berliner zeitunga był taki szum w Niemczech?

Pt wrz 21, 2018 11:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 715 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 48  Następna strona