Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 20:37

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 276 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 19  Następna strona
 Stop PiSlamizacji Polski 
Autor Wiadomość
Post Re: Stop PiSlamizacji Polski
Kael napisał(a):
No, ale przeciez PiS ich nie sciaga, tylko rozne firmy, a przed "przysylanymi przez unie" Polakow obronil!

Bardzo mi sie tylko podoba, ze juz nawet WC PiS atakuje za cos, czego ten oficjalnie nie robi.
Swiadczy to dobitnie nie tylko o poziomie (katolicyzmu na pokaz) WC, ale i o paranoi, ktora rozpetal PiS bazujac na wyborcach ze skrajnej prawicy, ktorzy teraz skrupulatnie punktuja odchylenia PiSu od prywatnych oczekiwan.

Różne firmy, to przekaz dla ludu pisowskiego.
Prawda jest taka, że rząd zamierza wydać na pracowników z Azji 3 miliardy zł, z czego większość - 1 miliard 600 milionów zł - ma pokryć UE.
https://gratka.pl/regiopraca/portal/ryn ... -zagranicy

So paź 27, 2018 14:10
Kael napisał(a):
Poza tym nasi ministrowie

No ile zarabia księżniczka Europy Angela Merkel?

Believing napisał(a):
Tata z dzieckiem karmi kaczki. Dziecko przewróciło się, podniosło, a ojciec ze spokojem mówi maładiec

A może Polacy sobie nie życzą sobie żeby w swoim kraju trzeba było się uczyć obcych języków by się dogadać z sąsiadami?

So paź 27, 2018 14:22

Kael napisał(a):
Ty nie zauwazylas, ale wierzysz, ze niejaki Cejrowski z Ekwadoru widzi i wie lepiej!

Wierzę statystykom :)
http://www.superstacja.tv/wiadomosc/201 ... 1Rp3F1e1SI

Tylko w tym roku blisko 60.000 zezwoleń na pobyt w Polsce dla obywateli spoza Europy.
Od początku roku 1200 Pakistańczyków otrzymało zezwolenie na pobyt w Polsce.

Cytuj:
Napisze tylko: dla mnie jest to obrzydliwe, jak wiekszosc akcji imigranta WC i rozpowszechnianie takich akcji to mniej wiecej tak, jak informowanie sasiadow w krajach skandynawskich, gdzie sa Polacy, zeby pilnowac sie przed zlodziejami. Popieralabys taka akcje?

Jeśli Polacy byliby złodziejami, to jak najbardziej.

Cytuj:
Wnioski wyciagasz...abstrakcyjne. Czy uwazasz, ze kazdy pracownik za granica musi znac jezyk lokalny?

Nie. Gdybym ja pisała ogłoszenie o pracę w sprawie kopania rowów w Polsce, to bym nie wymagała biegłej znajomości języka angielskiego, bo nie widzę potrzeby, żeby osoba kopiąca rowy znała biegle angielski. Gdyby istniały obawy, że może nie być wystarczająco dużo chętnych wśród rodaków, to bym napisała ogłoszenie w dwóch językach.
Cytuj:
Ale, oczywiscie, wiele zagranicznych firm budowlanych wykonujacych prace (np autostrady czy inne budowy drogowe) na terenie Polski, jest z zagranicy.
Tylu polskich i to z odpowiednim zapleczem technicznym i doswiadczenie po prostu nie ma. I tylu pracownikow w Polsce, jak widac, tez nie.

I na pewno żeby się dogadać z zagranicznym szefem muszę biegle mówić po angielsku, nie wystarczy angielski komunikatywny :D
Cytuj:
A wymadrzanie sie, ze w Polsce nalezy zarabiac jak w Niemczech czy Francji (gdzie zarobki tez nie sa identyczne), swiadczy o kompletnym braku wiedzy ekonomicznej.
Naprawde nie wiecie skad sa pieniadze na wyplaty?

Skąd?
Cytuj:
Poza tym nasi ministrowie na pewno zarabiaja juz moze i wiecej niz ministrowie innych krajow unii, jesli policzymy ich wszystkie dochody.

Nie interesuje mnie,ile zarabia minister, tylko zwykły szary Polak.

So paź 27, 2018 14:26

towarzyski_pelikan napisał(a):
Ale co na pewno? Czy na pewno sami się z siebie nie zintegrują czy że stoją cywilizacyjnie niżej od nas?
A w mojej opinii Cejrowski często ma bardzo trafne spostrzeżenia :-)

Czy na pewno sie nie zintegruja i czy na pewno stoja cywilizacyjnie nizej od nas ?
Pogarda dla ludzi innych kultur, inaczej myslacych i zyjacych od polsko katolickiego schematu obezwladnia. Tak jakby 35 mln Polska byla pepkiem swiata ktorej cala reszta ma dorownac, bo jak nie to won.
Niestety jest inaczej, caly swiat jest inny, miliardy ludzi mysla i dzialaja inaczej w dodatku wielokrotnie i na wielu polach lepiej niz Polacy w Polsce. Mimo to ci ludzie bedacy obywatelami innych panstw przyjmowali od jakichs 200 lat kolejne fale emigrantow z Polski, nawet tych brudnych, niepismiennych i ciemnych chlopow z Galicji czy Kongresowki ladujacych w Stanach czy Brazylii nie zastanawiajac sie czy da sie ich zintegrowac z miejscowa ludnoscia i jakie zarazki i pierwotniaki ze soba przyciagna.
Polscy imigranci mieszkajacy w innych krajach wiedza to co napisal Believing:
"uczciwym ludziom, chodzi jedynie o to, by móc w spokoju żyć i cieszyć się życiem."
I to jest najprawdziwsza prawda.
W kazdej grupie narodowosciowej sa elementy kryminalne, ludzie chorzy psychicznie czy psychopaci powodujacy problemy, warto zebys przy jakiejs okazji porozmawiala z Anglikami na temat Polakow tam mieszkajacych, ktorych imigracja do tego kraju byla zreszta jednym z powodow Brexitu.
Powyzsza teza o ludziach uczciwych dotyczy rowniez imigrantow muzulmanskich o ktorych mam wiecej wiedzy niz 99% Polakow jako ze mieszkam w miescie w ktorym mieszka ich rowniez kilkaset tysiecy, nie mowiac o Zydach, mieszkancach Afryki czy Karaibow, oraz wszystkie mozliwe nacje europejskie. I mieszkam wsrod nich od dobrych 30 lat, dlatego spostrzezenia swiezego emigranta Cejrowskiego ( i to juz emigranta w nastepnym kraju ) uwazam za nieprawdziwe a jego samego za zadufanego w sobie dupka.

So paź 27, 2018 14:46
Według oficjalnych danych Min. RPiPS na koniec lipca 2018r w Polsce pracowało 1,5 miliona cudzoziemców, 3 miliardy przeznaczone na kolejnych pracowników, znacznie poszerzy ich szeregi
https://www.skarbiec.biz/gospodarka/ryn ... lowca.html
Przywołany Szydłowiec do pracy w Polsce się nie kwapi, bo od lat mieszkańcy pracują oficjalnie/na szaro w krajach Europy zach.

So paź 27, 2018 15:08
Subadam, tego osobom znającym języki skandynawskie oraz kulturę tych krajów, a ponadto pochodzącym z tej samej cywilizacji. tal łatwo nie wytłumaczysz.
Jak widać, mając odrazę do nauki innych języków (Quinque) ma się wyśrubowane (min pisowskim rozdawnictwem) oczekiwania dlaczego wszyscy mieszkańcy UE nie zarabiają jednakowo za tę samą wykonywaną pracę? I komu się to opłaca?
W końcu skoro jestem pełnoprawnym członkiem UE to powinniśmy zacząć od tego, a nie od "żarówek" i KRS-u
(Believing).

I tyle zostało ze wspólnych europejskich wartości: kasa

Na pocieszenie rozczarowanym powiem, ze nawet w byłym DDR zarobki są ciągle niższe niż w zachodnich Niemczech. Czynsze jednak też a różnice są nawet między północą a południem Niemiec. W czynszach, zarobkach a teraz nawet w cenach benzyny.
Jakie to n i e s p r a w i e d l i w e!

Ma to coś wspólnego z kapitalizmem, podażą i popytem i ogólnie ekonomią. Ale widać nie każdy lubi się uczyć - woli wyrzekać.

Co do zarobków Merkel: kto zna choć jeden język obcy, znajdzie je bez problemu. A jeśli nie zna, to go widać nic poza własnym podwórkiem i papką przeżutą przez media piszące po polsku, nie interesuje.

So paź 27, 2018 15:08

subadam napisał(a):
Czy na pewno sie nie zintegruja.

Nie napisałam, że się nie zintegrują, tylko że sami się nie zintegrują. Czytaj ze zrozumieniem.
Cytuj:
i czy na pewno stoja cywilizacyjnie nizej od nas ?
Pogarda dla ludzi innych kultur, inaczej myslacych i zyjacych od polsko katolickiego schematu obezwladnia. Tak jakby 35 mln Polska byla pepkiem swiata ktorej cala reszta ma dorownac, bo jak nie to won.

A kto powiedział, że ja nimi gardzę? Czy jeśli cenię np. Lidla bardziej niż Biedronkę, to znaczy, że gardzę Biedronką? Uważam, że nasza cywilizacja jest lepsza niż ich, że jesteśmy bardziej cywilizacyjnie rozwinięci niż oni. To moja subiektywna opinia i mam do niej przenajświętsze prawo, chyba że Ty tak bardzo mną gardzisz, że chcesz mi odebrać prawo do własnego zdania?
Cytuj:
Niestety jest inaczej, caly swiat jest inny, miliardy ludzi mysla i dzialaja inaczej w dodatku wielokrotnie i na wielu polach lepiej niz Polacy w Polsce. Mimo to ci ludzie bedacy obywatelami innych panstw przyjmowali od jakichs 200 lat kolejne fale emigrantow z Polski, nawet tych brudnych, niepismiennych i ciemnych chlopow z Galicji czy Kongresowki ladujacych w Stanach czy Brazylii nie zastanawiajac sie czy da sie ich zintegrowac z miejscowa ludnoscia i jakie zarazki i pierwotniaki ze soba przyciagna.

Jasne. Są kraje, kultury, społeczności które pod wieloma względami podziwiam i się nimi inspiruję.
Kraje muzułmańskie z pewnością do takich nie należą.
Cytuj:
W kazdej grupie narodowosciowej sa elementy kryminalne, ludzie chorzy psychicznie czy psychopaci powodujacy problemy, warto zebys przy jakiejs okazji porozmawiala z Anglikami na temat Polakow tam mieszkajacych, ktorych imigracja do tego kraju byla zreszta jednym z powodow Brexitu.

Nie w każdej grupie narodowościowej jednak obowiązuje islam, skutkujący kolektywną chorobą psychiczną...
Cytuj:
Powyzsza teza o ludziach uczciwych dotyczy rowniez imigrantow muzulmanskich o ktorych mam wiecej wiedzy niz 99% Polakow jako ze mieszkam w miescie w ktorym mieszka ich rowniez kilkaset tysiecy, nie mowiac o Zydach, mieszkancach Afryki czy Karaibow, oraz wszystkie mozliwe nacje europejskie. I mieszkam wsrod nich od dobrych 30 lat, dlatego spostrzezenia swiezego emigranta Cejrowskiego ( i to juz emigranta w nastepnym kraju ) uwazam za nieprawdziwe a jego samego za zadufanego w sobie dupka.

To napisz, czy sami się zintegrowali. Jak to przebiegało? Czy dochodziło/dochodzi do gwałtów na kobietach? Czy nie próbowali/nie próbują narzucać swoich zasad? Opisz swoje doświadczenie.

So paź 27, 2018 15:09

Kazde z panstw wstepujacych do EU startowalo z innego poziomu gospodarczego oraz mialo inny profil gospodarczy, panstwa bylych demoludow z najnizszego mozliwego - stad doplaty Unii dla tych panstw w celu wyrownania poziomow i to sie dzieje.
Widze to chociazby wizytujac Polske w 08 i 17 / 18 r, kraj jako calosc zmienil sie nie do poznania a wzrost zarobkow i ogolnie zamoznosci ludzi w tych latach mozna sobie przesledzic samodzielnie.
Ale oczywistym jest ze nie ma mozliwosci zrownac te poziomy w kilkadziesiat lat, nawet "stare" kraje Unii maja pewne roznice w poziomie plac, profilu gospodarki i stabilnosci finansowej.
Pisze o tym Kael, ja jadac przez dawny "wiejski" DDR nie moglem sie jednak nadziwic jak zmienila sie ta czesc Niemiec od mojej ostatniej wizyty robionej za czasow PRL. Tyle ze Niemcy pompuja tam miliardy Euro kazdego roku.
Idea Unii byla taka zeby poziomy we wszystkich krajach wyrownac, stad wolny przeplyw ludzi, kapitalu i towarow na jej terenie.

So paź 27, 2018 15:25
Kael napisał(a):

I nowiuśki Nord Stream 2 jako przykład "wspólnych europejskich wartości".

Większość na pewno pracuje w zawodach i za wynagrodzenie na niższym poziomie niż oryginalni mieszkańcy tych państw, ale o ile w Polsce Polak jest wykorzystywany za miskę ryżu, tak w innych państwach jest w stanie sobie całkiem dostatnio żyć albo chociaż odłożyć na mieszkanie. Gdyby nie było różnicy, to nikt by nie wyjeżdżał za chlebem za granicę.

pogrubienie: B
Przykro, że nie odrobiłaś lekcji.
Podpowiem Ci, zastanów się, jak wyglądałby świat, gdybyś mogła zarobić takie same pieniądze za taką samą pracę.
Przykład: rolnictwo.
Ale cóż, nie każdy jest Bohatyrowiczem.

So paź 27, 2018 15:40
Nie. Gdybym ja pisała ogłoszenie o pracę w sprawie kopania rowów w Polsce, to bym nie wymagała biegłej znajomości języka angielskiego, bo nie widzę potrzeby, żeby osoba kopiąca rowy znała biegle angielski. Gdyby istniały obawy, że może nie być wystarczająco dużo chętnych wśród rodaków, to bym napisała ogłoszenie w dwóch językach.
Cytuj:
Ale, oczywiscie, wiele zagranicznych firm budowlanych wykonujacych prace (np autostrady czy inne budowy drogowe) na terenie Polski, jest z zagranicy.
Tylu polskich i to z odpowiednim zapleczem technicznym i doswiadczenie po prostu nie ma. I tylu pracownikow w Polsce, jak widac, tez nie.

I na pewno żeby się dogadać z zagranicznym szefem muszę biegle mówić po angielsku, nie wystarczy angielski komunikatywny :D
[.

Tyle, że z zagranicznymi, już zatrudnionymi kolegami, też trzeba by się jakoś w tej pracy "przy łopacie" ( do której pelikan też jakoś sie nie kwapi) dogadać.
I zapewniam ciebie, że z zagraniczny szef jest zadowolony z dogadania się na poziomie podstawowym. To twoja strata, jeśli nie umiesz więcej.

Believing tęskni za czasami komuny, kiedy to robotnik i lekarz mieli (i mają) takie same żołądki?
Dlaczego dziś też nie zarabiają tak samo i to nawet w Polsce PiSu?

So paź 27, 2018 15:53
Kael napisał(a):
Believing tęskni za czasami komuny, kiedy to robotnik i lekarz mieli (i mają) takie same żołądki?

Powyższa odpowiedź Kael w kwestii "wspólnych europejskich wartości"
Believing napisał(a):
Kael napisał(a):

I nowiuśki Nord Stream 2 jako przykład "wspólnych europejskich wartości"
.

Aż tchu Ci brakło, tak Cię zatkał Nord Strem 2.
Stąd teoria o rzekomych tęsknotach.

Rada: trzymaj poziom Kael.

So paź 27, 2018 16:12
Believing napisał(a):
Kael napisał(a):

I nowiuśki Nord Stream 2 jako przykład "wspólnych europejskich wartości".

Poczekamy, zobaczymy, bo już w PiS wielu powiada, że Nord Stream 2 nie może w dostawach pomijać Polskę.

Cytuj:
pogrubienie: B
Przykro, że nie odrobiłaś lekcji.
Podpowiem Ci, zastanów się, jak wyglądałby świat, gdybyś mogła zarobić takie same pieniądze za taką samą pracę.
Przykład: rolnictwo.
Ale cóż, nie każdy jest Bohatyrowiczem.

Rolnictwo powiadasz - gdy w Polsce skupujący płacą sadownikowi 6 gr za kg jabłek......

So paź 27, 2018 16:33
Believing, co to ma niby być? Mam obowiązek odnosić się do każdego zdania każdego użytkownika?
Ty marzysz o europejskim raju z równą kasą dla każdego i o to glównie, jak widać, ci w unii chodzi, a ja mam to załatwić, czy jak?
Podobnie marzy były DDR. I też źli pobratymcy z zachodu im nie chcą dać. I to jest największa szkoda w charakterach byłego bloku wschodniego. Trucizna: mi się należy i państwo/ pracodawca ma mi dać.
Wolności do wyboru życia, pracy, możliwości, roszczeniowy wychowanek komunizmu nie doceni.
Nawt nie będzie próbował zrozumieć, że państwo ma tyle ile zabierze w podatkach obywatelom, albo ... zadłuży obywateli, którzy, znowu z podatków, będą musieli spłacać 500+ i odsetki.

A pracodawca musi mieć zbyt na produkt, żeby wypłacić pensję pracownikom.

So paź 27, 2018 16:52
Kael napisał(a):
Believing, co to ma niby być? Mam obowiązek odnosić się do każdego zdania każdego użytkownika?

Jednak czy nie uważasz, że grzeczność nakazuje odpowiedź, zwłaszcza, że sama wywołałaś temat "wspólnych wartości europejskich".
Jeszcze nie doszłaś do siebie? - Nord Stream2.

Cytuj:
kazdy Polak musi jesc przynajmniej raz na tydzien schabowego z wodka zeby wykazac swoja polskosc rodzimym "patryotom - idiotom"?

Czy może tak się na emigracji zintegrowałaś, że raz w tygodniu jesz wursty i pijesz piwo i to uważasz za wspólne wartości europejskie"?

Twoja wypowiedź o Polakach jest stereotypowa, obraźliwa i mam nadzieję, że zastanowisz się, zanim coś tak obrzydliwego napiszesz o Polsce i Polakach.

N paź 28, 2018 12:41
Moderator

@Believing
Zanim naskoczysz na @Kael, zapoznaj się z tematem, a konkretnie z postem @IrciLilith na str. 1, do którego @Kael odniosła się emocjonalnie.

N paź 28, 2018 12:57
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 276 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 19  Następna strona