Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt wrz 19, 2025 19:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Czy można w necie obejrzeć Mszę Trydencką? 
Autor Wiadomość
Post Czy można w necie obejrzeć Mszę Trydencką?
Jak w temacie.
Jakiś filmik?

Pt wrz 02, 2005 20:29

http://janghang.hs.kr/sanctamissa.wmv

So wrz 03, 2005 0:26

Zawsze można zamknąć oczy ;) tak naprawdę to ścieżka dzwiękowa jest dobra i tylko dla niej warto sciągać ten film.

Użytkownik rzadko obecny na forum.

So wrz 03, 2005 12:51

Pierwszy raz miałem okazję zobaczyć jak wygląda msza trydencka i muszę powiedzieć, jako postronny obserwator (prawosławny), że podobała mi się o wiele bardziej niż obecny ryt, który moim zdaniem, zatraca powoli poczucie świętości. Jakiś czas temu miałem okazję być w Kościele na ślubie. Ku mojemu zaskoczeniu słowa "Święty, Święty, Święty Pan Bóg zastępów" zostały zaśpiewane w radosnym rytmie z akompaniamentem gitary ! Gdzieś, w obecnej mszy, ulatuje to poczucie sacrum.

W mszy trydenckiej jest zupełnie inaczej. Nie słychać żadnej muzyki, a jedynie surowy, jednogłosowy, ascetyczny śpiew. O wiele bardziej pomaga się to skupić na samych słowach, w o wiele większym stopniu pozwala wejść w modlitewny nastrój, pozostawić wszystko co ziemskie i skoncentrować się na samej modliwtie.

Druga kwestia to sam sposób sprawowania mszy - tyłem do wiernych, a przodem do ołtarza. Daje to zupełnie inną perspektywę. Wszyscy wierni, na czele z księdzem, który przwodniczy całemu zgromadzeniu zanoszą Bogu ofiarę. Sprawowanie mszy przodem do wiernych odwraca tą perspektywę i utrudnia wiernym podobne odczucia.

Nie wiem jakie były dokładne powody reformy liturgicznej dokonanej przez II Sobór Watykański, ale moim zdaniem wystarczyłoby gdyby ową reformę ograniczono jedynie do kwestii języków narodowych.

So wrz 03, 2005 13:37

W obecnym rycie kapłan także stoi PRZODEM do ołtarza.
Ołtarz to to miejsce na którym dokonuje sie przemienienie chleba i wina w Ciało i Krew.
Jedyna różnica w tym, ze ołtarz znajduje sie pomiędzy kapłanem, a wiernymi i można doskonale zobaczyc co sie na nim dzieje.

Co do spiewów.....sa one wspaniałe, ale ja naprawdę wolę pospiewać sam (wraz z innymi wiernymi), a nie słuchać chóru.
Bo kto spiewa, dwa razy sie modli....

So wrz 03, 2005 13:51
Faktycznie, ścieżka dźwiękowa jest piękna, ale sam obraz daje też pewne wyobrażenie. To były piękne czasy, gdy była Msza Trydencka. :)

So wrz 03, 2005 15:40

W obecnym rycie kapłan także stoi PRZODEM do ołtarza.

No tak, ale wiernych ma nie za sobą lecz przed sobą. Nie wiem czy rozumiesz o co mi chodzi ? W trakcie liturgii składana jest Bogu bezkrwawa ofiara. Składają ja ludzie, a kapłan im przewodniczy. Gdy wszyscy (kapłan i wierni) są zwróceni przodem do ołtarza (tak jak w rycie trydenckim), to wyraża to właśnie ten sens teologiczny nabożeństwa. Kapłan w tym przypadku jest jak gdyby "przedłużeniem" zgromadzenia wiernych, stoi na ich czele. Wspólnie z nim zanosi ofiarę. W obecnym układzie - kapłan z jednej strony ołtarza, wierni z drugiej (zwróceni do siebie) ta symbolika zanika.

So wrz 03, 2005 23:47
Chrystus nie stał tyłem do uczniów, ani podczas Ostatniej Wieczerzy, ani tez podczas śmierci na krzyzu.
Kapłan podczas Mszy św. występuje In persona Christii, dlaczego więc ma stać tyłem do wiernych?

To tez symbolika tylko troche inna, ale wcale nie umniejszajaca istoty Najswietszej Ofiary.

pozdrówka

N wrz 04, 2005 8:06

kard. Ratzinger, Duch liturgii

"Wspólne zwrócenie się na Wschód nie oznaczało ani tego, że "celebruje się do ściany", ani tego, że kapłan "odwraca się plecami do ludu". Albowiem tak jak w synagodze wspólnie patrzono w stronę Jerozolimy, tak i tutaj wspólnie patrzy się "na Pana".

Belizariusz: o czym wogóle piszesz? Tu nie chodzi o kierunek do ołtarza, ani do tabernakulum, ale modlitwa skierowana na Wschód, symbolizująca krzyż.

Cytuj:
kard.Ratzinger:

"Kierunek wschodni był łączony ze znakiem Syna Bożego, z krzyżem, z powtórnym przyjściem Chrystusa. Tym samym Wschód był od początków związany ze znakiem krzyża. Tam, gdzie wspólne zwrócenie się na Wschód nie jest możliwe, tak jako Wschód duchowy może służyć krzyż. Powinien on stać na środku ołtarza oraz być punktem skupiającym wzrok kapłana i modlącego się zgromadzenia. [...] Czy krzyż przeszkadza Eucharystii? Czy kapłan jest ważniejszy od Chrystusa? Ten błąd należy naprawić możliwie jak najszybciej.

Mam kilka ciekawych cytatów kard.Ratzingera (Duch Liturgii: "Ołtarz i kierunek modlitwy liturgicznej").

Cytuj:
Niezależnie jednak od wszelkich zmian, aż do początku drugiego tysiąclecia czymś oczywistym dla całego chrześcijaństwa jest modlitwa skierowana na Wschód, która od zarania stanowi tradycję i podstawowy wyraz chrześcijańskiej syntezy kosmosu i historii, syntezy zakorzenienia w jednorazowościo historii zbawienia oraz zbliżania się di Przychodzącego Pana

Poza tym, jesteś w błędzie twierdząc że Chrsytsus nie stał tyłem (w tę samą stronę) do uczniów podczas Ostatniej Wieczerzy. Znów cytuję książkę kard.Ratzingera:

Cytuj:
Pomysł, iż celebracja Mszy św. versus populum jest formą pierwotną, a w sposób szczególny formą Ostatniej Wieczerzy, polega po prostu na błędnym wyobrażeniu starożytnej chrześcijańskiej bądź niechrześcijańskiej uczty. W czasach wczesnego chrześcijaństwa przewodzący uczcie nigdy nie zajmował miejsca naprzeciw innych uczestników. Wszyscy siedzieli lub leżeli po wypukłej stronie stołu w kształcie sigmy lub też podkowy.

[...]

Nigdzie w chrześcijańskiej starożytności nie mogła się pojawić myśl, że przewodzący uczcie powinien zajmować miejsce versus populum. Wspólnotowy charakter posiłku był podkreślony właśnie przez porządek przeciwny, czyli fakt, że wszyscy uczestnicy znajdowali się po tej samej stronie stołu.

Pn wrz 05, 2005 6:30
Belizariusz: o czym wogóle piszesz? Tu nie chodzi o kierunek do ołtarza, ani do tabernakulum, ale modlitwa skierowana na Wschód, symbolizująca krzyż.

Pisze o tym co jest faktem!
Mój kościół nie ma ołtarza usytuowanego na wschodzie, a wręcz przeciwnie...na zachodzie. Tak wiec poza kapłanem wszyscy wierni modla sie w strone zachodu....i tak jest w wielu kościołach.

Krzyż znajduje sie tuż obok ołtarza.

Cytuj:
Poza tym, jesteś w błędzie twierdząc że Chrsytsus nie stał tyłem (w tę samą stronę) do uczniów podczas Ostatniej Wieczerzy. Znów cytuję książkę kard.Ratzingera:

No nie jestem w błędzie ( a ty nie baw sie słówkami), bo w ten sam sposób moge na podstawie tych cytatów udowodnic że Z CAŁA PEWNOŚCIA nie stał tyłem.......skoro wszyscy byli po jednej stronie to nikt do nikogo nie był tyłem.

No i na koniec.......wychodzi na to, ze kard. Ratzinger i Benedykt XVI to dwie rózne osoby. Bo nie zauważyłem by ten drugi odprawiał mszę tyłem do wiernych :o

Pn wrz 05, 2005 8:32

CAŁA PEWNOŚCIA nie stał tyłem.......skoro wszyscy byli po jednej stronie to nikt do nikogo nie był tyłem.

Tu nie chodzi o stanie tyłem, lecz o zwrócenie się wszystkich w jedną stronę. Mogą wszyscy stać w jednym rzędzie, lub w kilku rzędach, jeden za drugim, a w obu tych przypadkach będą zwróceni w jedną stronę.

Fatal error, dzięki za cytaty. W pełni się z nimi zgadzam :)

Pn wrz 05, 2005 10:08
Popieram, że zwrócenie się wszystkich w jedną stronę ma głęboki wymiar i pełną symbolikę.
Jednak chciałabym wrócić do tematu, czy taki film można obejrzeć w sieci?

Pn wrz 05, 2005 14:25

Mój kościół nie ma ołtarza usytuowanego na wschodzie, a wręcz przeciwnie...na zachodzie. Tak wiec poza kapłanem wszyscy wierni modla sie w strone zachodu....i tak jest w wielu kościołach.

Dlatego kard.Ratzinger proponuje ustawić na nowych ołtarzach krucyfiks, który miałby zastąpić Wschód. Zresztą dawniej w Bazylice Św.Piotra odprawiano Mszę Wszechczasów w stronę wiernych aby celebrować w stronę Wschodu, podczas gdy lud był zwrócony w zachód, ale lud z celebrantem kierował swoje myśli ku Wschodowi...

Cytuj:
udowodnic że Z CAŁA PEWNOŚCIA nie stał tyłem.......skoro wszyscy byli po jednej stronie to nikt do nikogo nie był tyłem.

Ale wcale nie chodzi o stanie "tyłem" lecz stanie w ten sam kierunek... nie manipuluj.

Cytuj:
Bo nie zauważyłem by ten drugi odprawiał mszę tyłem do wiernych

Ehh, gadanie do wiatru...

Pn wrz 05, 2005 14:26
Dlatego kard.Ratzinger proponuje ustawić na nowych ołtarzach krucyfiks, który miałby zastąpić Wschód

Toz napisałem przecie, ze krzyz stoi tuż obok ołtarza. Nie zmieściłby sie na nim ze względu na rozmiar.
Wychodzi z tego, ze wszyscy wierni wraz z celebransem sa zwrócenie na Wschód, który symbolizuje w tym przypadku krzyż.

Czytaj uwazniej...

Wt wrz 06, 2005 8:30

Ściągnęłam sobie tą mszę. I musze powiedzieć ,że w trakcie oglądania a przede wszystkim słuchania ciarki przechodziły mnie po całym ciele. Myślę że uczestnictwo w takiej mszy musi być niesamowitym przeżyciem. Ciekawe czy każdy ksiądz jest przygotowany do odprawiania takiego rodzaju mszy, czy mają taką umiejętność po latach nauki w seminarium?

jesli ktos zna odpowiedź to byłabym wdzięczna.

pozdrawiam

So lis 26, 2005 19:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona