Autor |
Wiadomość |
Kozioł
|
 Re: Ekumenizm ogólnie
Małgosiaa napisał(a): Tradycja wynika z Pisma i nie jest dla katolików okok Pisma, ale razem z Pismem (Biblia i Tradycja i spójnik ma odpowiednie znaczenie). To taki szczegół, o którym dobrze wiesz, ale tylko ze znanych dla siebie powodów twierdzisz to co twierdzisz. To nie jest prawda. U katolików Tradycja nie wynika z Pisma, nie ma zasady sola scriptura. Nie wiem dlaczego takie rzeczy głosisz. Być może ktoś wprowadził ciebie w błąd (podobnie jak co do transsubstancjacji).
_________________ Metodyści Polska Rada Ekumeniczna
|
Śr gru 26, 2018 9:45 |
|
|
|
 |
Zbigniew3991
|
Małgosiaa napisał(a): Zbigniew3991 napisał(a): Jezus wie o tym, co się stanie, zgadza się na to. Judasz w czasie Wieczerzy już postanowił zdradę. Wszystko dla Jezusa było jawne, więc mógł wyrazić zgodę na to, żeby się ofiarować. Stąd Ostatnia Wieczerza ma ścisły związek z Golgotą. Gdyby Jezus nie wyraził zgody na śmierć podczas Wieczerzy oraz potem w Ogrójcu, nie mogłoby dojść do Jego okrutnej męki. Litości!!! Kombinujesz jak koń pod górę. Jezus po to przyszedł na świat, aby go zbawić. Syn Boży już przed Wcieleniem wiedział na co się decyduje: "Ja się po to narodziłem i po to przyszedłem na świat, aby dać świadectwo Prawdzie". Kilkakrotnie zapowiadał swoją mękę, więc nie pleć bzdur o zgodzie podczas Ostatniej Wieczerzy. Wybawiony napisał(a): Tylko czy Żydzi brali pod uwagę to, że może On być obiecanym Mesjaszem? No i czy ich wyobrażenie o Mesjaszu było właściwe? O co Ty w ogóle pytasz? Przecież wszem i wobec wiadomo, że Żydzi nie brali pod uwagę, że Jezus to Mesjasz, bo wg nich Mesjasz miał wyzwolić Izrael spod rzymskiej okupacji. Wybawiony napisał(a): Nie miałem na myśli Ostatniej Wieczerzy, tylko Eucharystię w rozumieniu katolickim. Żeby nie wiem w jaki sposób Ci tlumaczyć, to i tak nie przyjmiesz nawet do wiadomości, nie mówiąc już o przyjęciu jako faktu Eucharystii w rozumieniu katolickim, więc nie widzę sensu dalszych wyjaśnień, zwłaszcza, że tego (wyjaśnień) jest multum na tym forum. Jasne, że miał misję, ale zawsze mógł się wycofać. Wskazuje na to Jego zachowanie podczas Ogrójca, kiedy stwierdzał: "Ojcze, zabierze ode mnie ten kielich, ale Twoja wola, nie moja niech się dzieje". Jezus w każdej chwili mógł się wycofać, cofnąć swoją zgodę. Jeśli człowiek ma wolną wolę, to Bóg tym bardziej. Ja też mówię o Eucharystii - jest ona powtórzeniem Ostatniej Wieczerzy i Ofiary na krzyżu.
_________________ MODERATOR
|
Śr gru 26, 2018 12:44 |
|
 |
Wybawiony
|
Czyli Eucharystia jest krwawą ofiarą?
_________________ Wiem, komu zaufałem.
|
Śr gru 26, 2018 13:28 |
|
|
|
 |
Zbigniew3991
|
Jest ofiarą, ale bezkrwawą. Po konsekracji chleba i wina kapłan odmawia modlitwę "na ofiarowanie". Jest to ofiarowanie Ciała i Krwi Jezusa Bogu Ojcu.
|
Śr gru 26, 2018 14:03 |
|
 |
Wybawiony
|
Bezkrwawą ofiarą jest pod warunkiem, że transsubstancjacja nie ma miejsca. Wówczas można by powiedzieć, że kapłan składa Bogu Ojcu ofiarę swoich warg, czyli innymi słowy wyznanie wiary w to, czego dokonał dla nas Chrystus na Krzyżu.
|
Śr gru 26, 2018 14:42 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Najgorzej gdy ktoś się nie zna a się wypowiada
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Śr gru 26, 2018 15:24 |
|
 |
Zbigniew3991
|
Andy72 napisał(a): Najgorzej gdy ktoś się nie zna a się wypowiada Jaki piękny komentarz... a coś więcej? ...bo nawet nie wiem, czy Twoje słowa odnoszę się do mnie, czy do naszego rozmówcy.
|
Śr gru 26, 2018 16:34 |
|
 |
Andy72
|
Do Wybawionego
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Śr gru 26, 2018 16:38 |
|
 |
Wybawiony
|
Czy możesz powiedzieć w jaki sposób chlubisz się z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa?
|
Śr gru 26, 2018 16:42 |
|
 |
robaczek2
|
Kozioł napisał(a): Być może ktoś wprowadził ciebie w błąd (podobnie jak co do transsubstancjacji). Koziol, co sadzisz o: https://info.wiara.pl/doc/5214608.Nikt- ... dania-FILMZamiescilem to w innym miejscu i byc moze nie widziales. A jestem ciekaw Twojej opinii.
|
Cz gru 27, 2018 15:49 |
|
 |
Kozioł
|
Zdaje się, że już rozmawialiśmy o takich wydarzeniach.
A to ma byc "dowód" dla mnie, czy dowód dla @Małgosiaa ? Potwierdzasz wiarę katolików w to, że w czasie transsubstancjacji chleb zamienia sie w kawałek ludzkiego ciała?
|
Cz gru 27, 2018 17:03 |
|
 |
robaczek2
|
Kozioł napisał(a): Zdaje się, że już rozmawialiśmy o takich wydarzeniach.
A to ma byc "dowód" dla mnie, czy dowód dla @Małgosiaa ? Potwierdzasz wiarę katolików w to, że w czasie transsubstancjacji chleb zamienia sie w kawałek ludzkiego ciała? To konczy dyskusje. Brak odpowiedzi i nastepne klamstwo. Nikt z katolikow nie wierzy "że w czasie transsubstancjacji chleb zamienia sie w kawałek ludzkiego ciała". Dziekuje. Poganstwo wiecznie zywe: "Dodatkowym czynnikiem wzmacniającym nieufność i będącym źródłem najwymyślniejszych plotek był ukryty – w przeciwieństwie do jawnego kultu Bogów – charakter obrzędów chrześcijańskich. Witanie się pocałunkami i docierające do ogółu informacje o spożywaniu ciała i krwi rodziły najmroczniejsze skojarzenia i oskarżenia o kanibalizm i orgie seksualne."
|
Cz gru 27, 2018 17:26 |
|
 |
Kozioł
|
robaczek2 napisał(a): Kozioł napisał(a): Zdaje się, że już rozmawialiśmy o takich wydarzeniach.
A to ma byc "dowód" dla mnie, czy dowód dla @Małgosiaa ? Potwierdzasz wiarę katolików w to, że w czasie transsubstancjacji chleb zamienia sie w kawałek ludzkiego ciała? To konczy dyskusje. Brak odpowiedzi i nastepne klamstwo. Nikt z katolikow nie wierzy "że w czasie transsubstancjacji chleb zamienia sie w kawałek ludzkiego ciała". Dziekuje. Był cały wątek poświęcony na temat domniemanych cudów eucharystycznych i toczyliśmy tam żywą dyskusje. Mam rozmawiać na temat przeświadczenia pani kardiolog?? Transsubstancjacja polega na przeistoczeniu substancji chleba w substancję ciała, czego "dowodem" maja byc domniemane cuda eucharystyczne (podobno chleb zamienił sie w kawałek serca ludzkiego). O tym czym cos jest decyduje jego substancja, nie przywary (cechy). Jeżeli to nie jest zamiana kawałka chleba w kawałek miesa (od czego tak się już dwie osoby zażegnywały) , to może któryś z katolików wyjaśni mi to zamiast się obrażać. @robaczek2 Ja swoja opinie umotywowałem. Jeżeli zarzucasz mi kłamstwo, to proszę albo je wykazać, udowodnić, że się mylę albo jesteś zwykłym oszczercą.
|
Cz gru 27, 2018 17:43 |
|
 |
robaczek2
|
Kozioł napisał(a): domniemanych .............Jeżeli zarzucasz mi kłamstwo, to proszę albo je wykazać, udowodnić, że się mylę albo jesteś zwykłym oszczercą. Prosilem o ustosunkowanie sie do tego konkretrnego wydarzenia i dziekuje za odpowiedz. Troche sie dziwie, ze istnieja ludzie ktorzy w obliczu faktow potrafia powiedziec "domniemanych" ale nie takie rzeczy sie zdarzaja. Nie spotkalem nikogo twierdzacego ze jedzac Hostie Sw pozywia sie cialem czlowieka wiec po prostu szerzysz na tym forum klamstwa. W czasach rzymskich robili tak poganie i nie rozumiem dlaczego powolujesz sie na ich poglady. Przepraszam, troche sie nie dziwie Twoim pogladom bo oczywiscie nie masz mozliwosci wcielac w zycie tego co w tym okresie spiewamy "a skoro przyjdziesz na glos kaplana". Ani na Twoj glos, ani robaczka, ani prezydenta Chrystus nie przyjdzie.
|
Cz gru 27, 2018 18:27 |
|
 |
Kozioł
|
robaczek2 napisał(a): Prosilem o ustosunkowanie sie do tego konkretrnego wydarzenia i dziekuje za odpowiedz. Troche sie dziwie, ze istnieja ludzie ktorzy w obliczu faktow potrafia powiedziec "domniemanych" ale nie takie rzeczy sie zdarzaja. To nie sa "fakty" tylko relacja jednego człowieka. W dodatku relacja w której pani dr mówi o komórkach ludzkiego serca, "dowód" na zamiane chleba w mięso ludzkie, a dokładniej w mięso serca ludzkiego. robaczek2 napisał(a): Nie spotkalem nikogo twierdzacego ze jedzac Hostie Sw pozywia sie cialem czlowieka wiec po prostu szerzysz na tym forum klamstwa. Taka jest definicja transsubstancjacji i taka nauka Soboru Laterańskiego IV robaczek2 napisał(a): W czasach rzymskich robili tak poganie i nie rozumiem dlaczego powolujesz sie na ich poglady. A to jest bezczelne oszczerstwo, bo nigdy sie na tą opinię nie powoływałem. Powołuję sie na nauki KRK.
|
Cz gru 27, 2018 18:35 |
|
|
|