Autor |
Wiadomość |
Kozioł
|
 Re: PRL kontra czasy obecne
Małgosiaa napisał(a): Wielkopolska ... zatrudnienie - 8,3% krajowego Podlasie ... zatrudnienie - 3,1% krajowego Wielkopolska 3,3 mln ludzi Podlaskie 1,2 mln ludzi. Proporcjonalnie zatrudnienie jest podobne.
_________________ Metodyści Polska Rada Ekumeniczna
|
N gru 30, 2018 22:41 |
|
|
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Kozioł napisał(a): ielkopolska 3,3 mln ludzi Podlaskie 1,2 mln ludzi. Proporcjonalnie zatrudnienie jest podobne. Ok, ale agroturystyka bardziej (liczbowo) jest rozwinieta na Podlasiu, a zarzut z Twojej strony... Kozioł napisał(a): Nadal nie rozumiem w jaki sposób od drugiej wojny światowej wchód jest pokrzywdzony. Dzisiejszy wschód do dawny Centralny Okręg Przemysłowy i ogromne inwestycje. Tia, Podlasie centralnym okręgiem Kozioł napisał(a): Uważasz, że np. taki VW to pół miasta zatrudnia? Zaledwie niecałe 11 tys ludzi, a kooperantów ma w całej Polsce i to oni dają znacznie większe zatrudnienie. Wykazałam, że znacznie więcej niż VW, który ostatnio jest także we Wrześni, a ten z Poznania zatrudnia nie tylko z miasta, ale i całego województwa. Z mojego miasta oddalonego od Poznania o 70 km dojeżdża tam kilkanaście osób. Ponadto we Wrześni jest fabryka tektury falistej. No i nie porównuj Wielkopolski i Podlasia, bo tu masz wiele miast przemysłowych, a na Podlasiu jedynie Białystok - niecale 300 tys. mieszkanców, bo już taki Bielsk Podlaski - niecałe 30 tys., Hajnówka - nieco ponad 20 tys., Łomża - nieco ponad 60 tys. czy Siemiatycze - 15 tys. W Wielkopolsce: Poznań - 540 tys., Piła - 75 tys., Kalisz - ponad 100 tys., Konin - ok. 80 tys., Gniezno - ponad 70 tys., Września - 30 tys., a to nie wszystkie miasta (nie liczę takich do 10 tys.). Kozioł napisał(a): A weźmy takie Lubelskie. Przemysłu mnóstwo, czarnoziemy. To Polska B?? Tylko w głowach! Widzisz, podczas ostatniego spisu rolnego zatrudniłam się jako rachmistrz i prowadziłam spis. Na moim terenie są gleby dobrej klasy IIIa i klasy VI. Pytałam rolników czy opłaca się pracować na piachach. Wiesz czego się dowiedziałam? Tych, którzy mają dobre gleby zżera podatek, a za kl VI nie ma wcale podatku dochodowego, więc status rolników jest równy. No i zauważ, że wschód to nie tylko lubelskie, bo to zaledwie 1/3 wschodu. Największe bezrobocie to Podlasie, gdzie gdyby nie Belgia, byłoby pewnie 20%, a tak http://wupbialystok.praca.gov.pl/-/9032 ... statystyki - w lubelskim podobnie http://wuplublin.praca.gov.pl/stopa-bezrobocia W Wielkopolsce jest najniższe w kraju http://poznan.stat.gov.pl/infografiki/b ... ,29,1.html. Bez przemysłu? Bez zakłądów pozarolniczych (Wielkopolska jest rolnicza) przy wielu duzych miastach? W miastach też mają gospodarstwa rolne?
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
N gru 30, 2018 23:51 |
|
 |
Kozioł
|
Małgosiaa napisał(a): W miastach też mają gospodarstwa rolne? Zapytaj się kogokolwiek: Poznań to handel i ewentualnie usługi. Przyjechać, zrobić interes , ewentualnie przespać się i odjechać. Tak Poznań widzą (i po części jest to usprawiedliwione). A co do pracy? Jest praca, czeka. Można z Zamościa przyjechać. Zaraz pracownicy z Ukrainy pojada do Niemiec, to pracy będzie jeszcze więcej. A wielu bezrobotnych pootwierało małe firmy. Wpierw na czarno, a jak poznali co i jak, to rejestrowali aby wieksze interesy robić. Przemysł? Ogromny przemysł wydobywczy wokół Konina i bezrobocie najwieksze w Wielkopolsce, znacznie wieksze od krajowej sredniej. A co do Lubelskiego: Wielkopolska to nawet nie ta 1/3 zachodu. Skoro chcesz patrzeć na zachód poprzez Wielkopolskę, to mogę patrzeć na wschód poprzez Lubelskie. Klasa IIIa to sa dobre orne gleby, klasa IV to średnie ale nadal orne gleby. Jest też sporo kategorii I i II. Mapke juz chyba zamieszczałas. I co? Nie opłaca się?? a na podobnych ziemiach gdzie indziej sie opłaca? Polska B jest tylko w głowie!
|
Pn gru 31, 2018 0:14 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Pn gru 31, 2018 9:22 |
|
 |
Kozioł
|
Wielu? Jeden artykuł idący po wytartych szlakach. Widzę, ze w tej Polsce A jest Wałbrzych, który marzy by stac sie Lublinem.
|
Pn gru 31, 2018 10:05 |
|
|
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Kozioł napisał(a): A co do Lubelskiego: Wielkopolska to nawet nie ta 1/3 zachodu. Skoro chcesz patrzeć na zachód poprzez Wielkopolskę, to mogę patrzeć na wschód poprzez Lubelskie.
Przede wszystkim Wielkopolska (mówimy cały czas o województwie) to nie zachód. No to spójrzmy całościowo: https://www.miir.gov.pl/media/55185/Prz ... 17_cz1.pdfSpójrz na mapę wzrostu pkb - str. 13. To z rolnictwa? Na następnej stronie masz następną mapkę: PKB na mieszkańca w relacji do średniej krajowej w 2015 r. w podregionach NUTS 3 (%) oraz zmiana w latach 2012-2015 (p.p.) następnie str. 17 - pkb na mieszkańca (Wielkopolska na drugim miejscu) str. 39 - Nakłady inwestycyjne (w mld zł) w 2016 r. oraz ich zmiana (w %) w okresie 2014-2016 - i to nas najbardziej interesuje w tej dyskusji. A tu nakłady na drogi - str. 47 - file:///C:/Users/user/Downloads/fulltext564.pdf - niestety, nie działa w ten sposób, wpisz a google i pobierz: [PDF]Budowa dróg krajowych w polskich województwach jako ... - Wielkopolska - 2 201 434 tys. zł - Lubelskie - 946 590 tys. zł - Polaskie - 821 tys. zł
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Pn gru 31, 2018 10:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): Kael napisał(a): Wy, kolego Koziol, do kogo piszecie? Gdzie wy sie rozprawiliscie z mitem sieci drog? Koleżanko @Kael, uważam, że o drogach już w tym watku rozmawialiśmy. Sieć dróg do obejrzenia, a gęstość w przeliczeniu na mieszkańca podobna, jak np w mazowieckim. A tu ciągle o drogach i drogach. Kozioł zaraz napisze, że i tak starczy, bo kilometry dobrych dróg liczy na ... głowę mieszkańca, a nie np na powierzchnię ternów. A rozproszenie mieszkańców to właśnie dodatkowy czynnik utrudniający rozwój i właśnie tam powinna być gęstsza sieć dróg, żeby ułatwić komunikację.
|
Pn gru 31, 2018 10:52 |
|
 |
Kozioł
|
Cytuj: Przede wszystkim Wielkopolska (mówimy cały czas o województwie) to nie zachód. Masz racje. To może ... zachodnio-pomorskie? W zalinkowanym raporcie na mapce z pkb jakoś Polski A i B nie widać. Przegladałas ten raport? Co do reszty rewelacji, to odniosę się później. Czas frak z szafy powoli wyjmowac. Kael napisał(a): Kozioł zaraz napisze, że i tak starczy, bo kilometry dobrych dróg liczy na ... głowę mieszkańca, a nie np na powierzchnię ternów. Jak sa dwa miasta to trudno między nimi trzy drogi budować.
|
Pn gru 31, 2018 11:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): Wielu? Jeden artykuł idący po wytartych szlakach. Widzę, ze w tej Polsce A jest Wałbrzych, który marzy by stac sie Lublinem. Mam załadować 20-50 linków aby nie iść po wytartych szlakach.....bo te wytarte szlaki powstały ot tak sobie z kaprysu....
|
Pn gru 31, 2018 11:35 |
|
 |
SweetChild
|
Małgosiaa napisał(a): Przede wszystkim Wielkopolska (mówimy cały czas o województwie) to nie zachód. Od tego by trzeba zacząć, aby zdefiniować pojęcia. Bo ani wielkopolskie, ani pomorskie, ani mazowieckie, ani górnośląskie to nie zachód. A zachodniopomorskie oraz lubuskie w wielu kwestiach (bezrobocie, średnie wynagrodzenie, infrastruktura, poziom inwestycji zagranicznych) bardzo przypominają ścianę wschodnią. Kael napisał(a): A rozproszenie mieszkańców to właśnie dodatkowy czynnik utrudniający rozwój i właśnie tam powinna być gęstsza sieć dróg, żeby ułatwić komunikację. W którym kraju tak się robi? Bo chyba nie w Niemczech?
|
Pn gru 31, 2018 13:58 |
|
 |
SweetChild
|
Alus znowu zalinkowała ciekawe informacje, m.in.: Cytuj: Polska coraz szybciej różnicuje się, gdy weźmie się pod uwagę rynek pracy, edukację i demografię. Ten ostatni czynnik jest alarmujący. Im biedniejsze gminy, tym wyludnienie szybsze u na większą skalę. -„Zwróćmy uwagę, że migrują przede wszystkim ludzie młodzi, dobrze wykształceni, zaradni i przedsiębiorczy. W rezultacie w rejonach, z których pochodzą migranci, pojawiają się specyficzne zmiany struktur demograficznych: starzenie się ludności, niedostatek osób dobrze wykształconych, w tym zwłaszcza młodych, wykształconych kobiet. Niski poziom kapitału ludzkiego i społecznego w rejonach odpływu migracyjnego powoduje trudności w rozwoju funkcji pozarolniczych i brak zainteresowania innowacjami technologicznymi i społecznymi”– tłumaczy prof. Monika Stanny. Jak już pisałem, moim zdaniem właśnie ten niski poziom kapitału ludzkiego jest najpoważniejszym problemem i niezmiernie trudno będzie opisany powyżej trend odwrócić.
|
Pn gru 31, 2018 14:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): Od tego by trzeba zacząć, aby zdefiniować pojęcia. Bo ani wielkopolskie, ani pomorskie, ani mazowieckie, ani górnośląskie to nie zachód. A zachodniopomorskie oraz lubuskie w wielu kwestiach (bezrobocie, średnie wynagrodzenie, infrastruktura, poziom inwestycji zagranicznych) bardzo przypominają ścianę wschodnią. Chcesz powiedzieć, że marszałkowie nie wiedzą czy zarządzane przez nich województwa to Polska zachodnia, środkowa?? https://www.poland-export.pl/articles/268
|
Pn gru 31, 2018 14:20 |
|
 |
SweetChild
|
Trudno, wielkopolskie mogę oddać do Polski zachodniej, chyba że Małgosiaa je wybroni 
|
Pn gru 31, 2018 14:27 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Kozioł napisał(a): Masz racje. To może ... zachodnio-pomorskie? Nie, mój drogi. Porównywałeś Wielkopolskę ze ścianą wschodnią, to przy tym pozostańmy. Kozioł napisał(a): W zalinkowanym raporcie na mapce z pkb jakoś Polski A i B nie widać. Przegladałas ten raport? Widać, widać. Tak, przeglądałam i są pewne obszary, gdzie wschód prześciga Wielkopolskę, ale to akurat jest mało ważne dla ogólnego rozwoju. No i ocZywiście bije na łeb jeśli chodzi o agroturystykę, chociaż to Wielkopolska (wg Ciebie) rolnictwem stoi, a pięknych terenów w Wielkopolsce nie brakuje.
|
Pn gru 31, 2018 15:56 |
|
 |
Palmer
|
Urodziłem się w 1977 roku, więc jeszcze PRL nieco pamiętam. W skrócie: było to coś obrzydliwego, opisanie "Polski Ludowej" bez słów niecenzuralnych wydaje mi się niemożliwym, więc na tym poprzestanę. 
|
Pn gru 31, 2018 17:22 |
|
|
|