| 

|   | Strona 1 z 1 
 | [ Posty: 9 ] |  |   Przedmioty z ciał osób po egzorcyzmach ks Gabriele Amortha. 

| Autor | Wiadomość |  
			| dethroned 
   |   Przedmioty z ciał osób po egzorcyzmach ks Gabriele Amortha.Egzorcyzmy ks. Gabriela Amortha i przedmioty wydobywane z ciał osób poddanych egzorcyzmom.
 Nieżyjący już ks. Gabriel Amorth był egzorcystą papieskim. Na filmie pochodzacym z programu dokumentalnego pokazuje on  przedmioty wydobywane z ust osób jakie poddawał egzorcyzmom.
 Ks. Gabriel Amorth tłumaczył to w jeden sposób, tak że przedmioty w wyniku przeprowadzanych egzorcyzmów wydobywają się z ust nie pochodza z wnętrza osób, lecz materializują się w momencie
 wychodzenia z ust. Przedmiotami tymi są gwoździe, kosmyki włosów, łańcuchy, ksiądz pokazał nawet zegarek.

Co o tym myślicie?

Według mnie to są czary nie do pojęcia, trudne do zaakceptowania przez mój mózg.
 Z podobnymi czarami miałem do czynienia czytając o przypadku Anneliese Michel.
 Zastanawiam się czy to nie jest zbyt trudny temat, jak i temat egzorcyzmów,
 do zrozumienia przez samych katolików?

O ile niewierzący zjawiska opętań łatwo spychają do choroby psychicznej, to w przypadku
 tych przedmiotów musieliby oskarżyć o to tylko jedną osobę. Nie sądze aby i w tym przypdaku
 było to takie proste do wyjaśnienia?

Co wy o tym myślicie?

|  
			| Cz gru 27, 2018 19:56 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| JedenPost 
   |   Re: Przedmioty z ciał osób po egzorcyzmach ks Gabriele Amort"Co o tym myślicie?"
 Myślę, a raczej wiem, że jest to jedna z najpopularniejszych i najstarszych szamańskich sztuczek.
 Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

|  
			| Pt gru 28, 2018 1:18 | 

|  
		|  |  
			| dethroned 
   |   Re: Przedmioty z ciał osób po egzorcyzmach ks Gabriele AmortJedenPost napisał(a): Myślę, a raczej wiem, że jest to jedna z najpopularniejszych i najstarszych szamańskich sztuczek.No, a po polsku?_________________
 ... z emigracji.

|  
			| Wt sty 08, 2019 22:40 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| JedenPost 
   |   Re: Przedmioty z ciał osób po egzorcyzmach ks Gabriele AmortNapisałem po polsku. Ks. Gabriel Amorth popisywał się sztuczkami, które nie byłoby obce czarownikowi z plemienia Odżibwejów. _________________
 Lubię Starego czasem, to też sprawia
 że się wystrzegam otwartej z nim wojny
 Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny

|  
			| Śr sty 09, 2019 9:14 | 

|  
		|  |  
			| ga1robe 
   |   Re: Przedmioty z ciał osób po egzorcyzmach ks Gabriele Amortdethroned napisał(a): Na filmie pochodzącym z programu dokumentalnego pokazuje on  przedmioty wydobywane z ust osób jakie poddawał egzorcyzmom.Ks. Gabriel Amorth tłumaczył to w jeden sposób, tak że przedmioty w wyniku przeprowadzanych egzorcyzmów wydobywają się z ust nie pochodzą z wnętrza osób, lecz materializują się w momencie
 wychodzenia z ust. Przedmiotami tymi są gwoździe, kosmyki włosów, łańcuchy, ksiądz pokazał nawet zegarek.
Najpierw te przedmioty egzorcysta musiał wsadzić do ust, by następnie z nich wydobyć. Łańcuch, gwoździe…   

|  
			| Śr sty 09, 2019 10:18 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Stworek 
   |   Re: Przedmioty z ciał osób po egzorcyzmach ks Gabriele AmortJedenPost napisał(a): Ks. Gabriel Amorth popisywał się sztuczkami, które nie byłoby obce czarownikowi z plemienia Odżibwejów.Jest jakieś rzetelne źródło na poparcie tych ośmieszających i oczerniających twierdzeń, czy tylko tak piszesz dla zabicia czasu? Źródła katolickie, nie lewackie. Tu choćby fragment:https://opoka.org.pl/biblioteka/Z/ZD/sw ... ty_06.html Cytat: "Niekiedy w trakcie odprawiania egzorcyzmów materializują się przedmioty, które osoby wypluwają. Czy mógłby mi ksiądz opowiedzieć o przedmiocie najbardziej niespotykanym, który się zmaterializował w czasie egzorcyzmu? - Nie miałem rzeczy nadzwyczajnej. Gwoździe, klucze, łańcuszki, lalki z plastiku, te tak. Mam ich ze dwa kilogramy.
 Lalki z plastiku?
 - Tak, z ust."
 Ksiądz wspomina o tych przedmiotach, a ponieważ żaden z nas nie ma zapewne zielonego pojęcia jak w praktyce wygląda egzorcyzm, co widzi i czuje egzorcysta, co tak naprawdę wtedy jest a co nie jest możliwe (realne), to nie można wykluczyć, a właściwie powinno się na wiarę przyjąć, że twierdzenia księdza są prawdziwe i faktycznie zachodzi coś niewytłumaczalnego. Tak samo jak trudno sobie wytłumaczyć, że człowiek, który nigdy nie uczył się języków, nagle rozumie ich kilka/naście.  To co dla tego księdza było codziennością pracy z opętanymi, dla nas często staje się przedmiotem niezdrowej ciekawości i wniosków ośmieszających człowieka, który wiele zrobił dla Kościoła i nas samych. Osobiście jestem pełen szczególnego szacunku dla wszystkich egzorcystów, ich ogromna i wyczerpująca psychicznie praca jest jedną z najcięższych jaką człowiek może sobie wyobrazić.

|  
			| Cz sty 10, 2019 14:57 | 

|  
		|  |  
			| JedenPost 
   |   Re: Przedmioty z ciał osób po egzorcyzmach ks Gabriele AmortStworek napisał(a): Jest jakieś rzetelne źródło na poparcie tych ośmieszających i oczerniających twierdzeń, czy tylko tak piszesz dla zabicia czasu? Źródła katolickie, nie lewackie.
Znajdziesz je w chyba każdym opracowaniu antropologicznym poruszającym temat szamanizmu, bo na całym świecie szamani/czarownicy popisywali się tego typu sztuczkami.  Masz jakiekolwiek rzetelne źródło, które mogłoby potwierdzić, że w czasie egzorcyzmów przeprowadzanych przez tego człowieka zaszło jakiekolwiek niewytłumaczalne zjawisko, co mogłby stanowić podstawę do zaliczenia jego działań do innej kategorii?_________________
 Lubię Starego czasem, to też sprawia
 że się wystrzegam otwartej z nim wojny
 Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny

|  
			| Cz sty 10, 2019 15:51 | 

|  
		|  |  
			| Anonim (konto usunięte) 

|   Re: Przedmioty z ciał osób po egzorcyzmach ks Gabriele AmortStworek napisał(a): JedenPost napisał(a): Ks. Gabriel Amorth popisywał się sztuczkami, które nie byłoby obce czarownikowi z plemienia Odżibwejów.Jest jakieś rzetelne źródło na poparcie tych ośmieszających i oczerniających twierdzeń, czy tylko tak piszesz dla zabicia czasu? Źródła katolickie, nie lewackie. Tu choćby fragment:https://opoka.org.pl/biblioteka/Z/ZD/sw ... ty_06.html Cytat: "Niekiedy w trakcie odprawiania egzorcyzmów materializują się przedmioty, które osoby wypluwają. Czy mógłby mi ksiądz opowiedzieć o przedmiocie najbardziej niespotykanym, który się zmaterializował w czasie egzorcyzmu? - Nie miałem rzeczy nadzwyczajnej. Gwoździe, klucze, łańcuszki, lalki z plastiku, te tak. Mam ich ze dwa kilogramy.
 Lalki z plastiku?
 - Tak, z ust."
 Ksiądz wspomina o tych przedmiotach, a ponieważ żaden z nas nie ma zapewne zielonego pojęcia jak w praktyce wygląda egzorcyzm, co widzi i czuje egzorcysta, co tak naprawdę wtedy jest a co nie jest możliwe (realne), to nie można wykluczyć, a właściwie powinno się na wiarę przyjąć, że twierdzenia księdza są prawdziwe i faktycznie zachodzi coś niewytłumaczalnego. Tak samo jak trudno sobie wytłumaczyć, że człowiek, który nigdy nie uczył się języków, nagle rozumie ich kilka/naście.  To co dla tego księdza było codziennością pracy z opętanymi, dla nas często staje się przedmiotem niezdrowej ciekawości i wniosków ośmieszających człowieka, który wiele zrobił dla Kościoła i nas samych. Osobiście jestem pełen szczególnego szacunku dla wszystkich egzorcystów, ich ogromna i wyczerpująca psychicznie praca jest jedną z najcięższych jaką człowiek może sobie wyobrazić.Trudno aby czasem egzorcyzmy nie stały się obiektem ciekawości, lub kpin, zwłaszcza w obliczu opisania przez polskiego egzorcystę jak na demona wegetarianizmu nie pomogły modlitwy, a szatan uciekł, gdy egzorcysta podsunął pod nos opętanego salceson.

|  
			| Cz sty 10, 2019 16:33 | 

|  
		|  |  
			| Kozioł 
   |   Re: Przedmioty z ciał osób po egzorcyzmach ks Gabriele AmortAlus napisał(a): Trudno aby czasem egzorcyzmy nie stały się obiektem ciekawości, lub kpin, zwłaszcza w obliczu opisania przez polskiego egzorcystę jak na demona wegetarianizmu nie pomogły modlitwy, a szatan uciekł, gdy egzorcysta podsunął pod nos opętanego salceson.Pomyliłaś temat. To powinno być w temacie "Czy powinniśmy przejść na wegetarianizm?"   _________________
 Metodyści
 Polska Rada Ekumeniczna

|  
			| Cz sty 10, 2019 16:52 | 

|  
		|  |  

|   | Strona 1 z 1 
 | [ Posty: 9 ] |  |  

|  | Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach