Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 20:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 94 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Skąd wiemy, że Bóg kocha wszystkich- proszę o dowody... 
Autor Wiadomość

Post Re: Skąd wiemy, że Bóg kocha wszystkich- proszę o dowody...
Alus napisał(a):
JedenPost napisał(a):
Alus napisał(a):
Boża miłość obejmuje wszystkich ludzi, bez wyjątku

No, nie bardzo. Nie mówisz chyba "idź precz" komuś, kogo kochasz, gdy ten chce do Ciebie przyjść.

Idź precz odnosi się do szatana.
Zejdź mi z oczu szatanie słowa do św Piotra, który nie pojmował istoty posłannictwa Jezusa i pragnął zawłaszczyć Boga dla siebie i przyziemnych narodowych interesów.
Aktualnie także wielu "wierzących" usiłuje zawłaszczyć sobie Boga, zwłaszcza dla osobistej chwały, lub celów politycznych, a to nie ma nic wspólnego z przyjęciem zbawczej ofiary Chrystusa. Bo nie ten, który mówi mi Panie, Panie...

Twoje mądrości "Alus" nie specjalnie tutaj się zgadzają, bo przecież

Ewangelia wg św. Mateusza 25
Cytuj:
Wtedy odezwie się i do tych po lewej stronie: "Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom!

Idźcie precz? tak się Bóg odnosi do ludzi których kocha?

Alus napisał(a):
Robek - Ty już długo piszesz na forum, aby nadal wypisywać podobne bzdety - Boża miłość obejmuje wszystkich ludzi, bez wyjątku, jedynie nie wszyscy ją przyjmują i wielu odrzuca zbawienie.

To tych co nie chcą zbawienia, to Bóg z miłości wrzuci do piekła?

Kapral135 napisał(a):
A ja ani nie przyjmuję ani nie odrzucam zbawienia, czy to znaczy, że pójdę do piekła? Zaznaczam od razu, że nie lubię cierpieć także chciałbym najlepiej od razu znaleźć się po śmierci w niebie.

Jak nie przyjmiesz zbawienia pójdziesz do piekła, tutaj nie ma trzeciej opcji, bo jak by miała wyglądać? jest jedynie piekło i Niebo, więc jeśli chcesz trafić gdzie indziej, to niby gdzie?

Kapral135 napisał(a):
W dalszym ciągu nie rozumiem sensu ofiary Jezusa, gdy istnieje dusza nieśmiertelna, czyli każdy człowiek ma zagwarantowane życie wieczne z tym ,że nie każdy od razu trafia do nieba.

Ofiara Jezusa ma pomóc w zbawieniu, czy może je nawet zagwarantować? natomiast to nie ma żadnego związku z tym że dusza jest nieśmiertelna.

robaczek2 napisał(a):
Moze to niezbyt poprawna wizja Boga? Siedzi sobie na chmurce i decyduje - ty Malinowski jestes odrzucony, ty Kowalski jestes zaakceptowany, ty Lisicki idz precz …

Wizja jest poprawna, tylko że ludzie nie chcą, nie lubią w ten sposób na Boga patrzeć, po jakby patrzyli to by mogła się w głowie pojawiać myśl, że na końcu Bóg powie do niego "idź precz"

robaczek2 napisał(a):
Ja wierze w takiego Boga ktory MNIE dal prawo decydowania o wszystkim. Nazywam to wolna wola.

To będąc w Niebie, chciałbyś robić absolutnie wszystko co tylko byś chciał?

Kapral135 napisał(a):
Wolna wola nie ma nic do rzeczy, bo nie wiemy jacy jesteśmy w oczach Boga, komuś może się wydawać, że jest dobrym człowiekiem i sobie taka osoba myśli, że trafi do nieba a w oczach Boga może taka osoba być zła i trafi na przykład do piekła.

A jak ktoś jest dobrym człowiekiem, to Bóg ma obowiązek wpuścić go do Nieba? dobrocią wymusił? zasłużył? na zbawienie?

ErgoProxy napisał(a):
Nie, serio. Wysnuwacie kategoryczne, ultramocne wytyczne, od przestrzegania których zależy ludzka wieczność, z metafor?

Co zrobić jak nie ma nic innego?
A powiem że właśnie o to mam pretensje, bo po co w Biblii, jest tyle metafor alegorii przenośni porównań, przypowieści, itd...

Jakby to nie można czegoś w bezpośredni sposób powiedzieć, tylko trzeba sie uciekać do wszelakich form literackich.

Śr lut 20, 2019 18:33

Cytuj:
Ofiara Jezusa ma pomóc w zbawieniu, czy może je nawet zagwarantować? natomiast to nie ma żadnego związku z tym że dusza jest nieśmiertelna.

Owszem ma związek, dlatego, że dusza jest nieśmiertelna co znaczy, że nigdy nie umrze, że będzie istnieć całą wieczność, to niezależnie od tego czy ja przyjmuję zbawienie czy nie to Bóg Ojciec na sądzie nad moją duszą który odbędzie się po mojej śmierci odeśle mnie albo do piekła albo do czyścca albo do nieba. Gdyby nie było duszy nieśmiertelnej to musiałbym liczyć np na wskrzeszenie.

Śr lut 20, 2019 19:36

Robek napisał(a):
A powiem że właśnie o to mam pretensje, bo po co w Biblii, jest tyle metafor alegorii przenośni porównań, przypowieści, itd...
Jakby to nie można czegoś w bezpośredni sposób powiedzieć, tylko trzeba sie uciekać do wszelakich form literackich.

Ja akurat nie mam z tym problemu. Nie da sie opisac slowami tango bolero i nie da sie opisac slowami rzeczywistosci duchowej. Stad jedyna forma sa wlasnie metafory, porownania, przypowiesci itd. Poza tym ublizalo by mi jako wolnemu czlowiekowi kierowanie do mnie instrukcji obslugi wlasnie w tym wyrazaja sie miedzy innymi slowa z tytulu watku "Bog kocha wszystkich".
Widze zwiazek pomiedzy jednym z cytatow powyzej "Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom!" , innym cytatem z podobnej sytuacji "Oddajcie takiego szatanowi na zatracenie ciała, aby duch był zbawiony" oraz historia syna marnotrawnego, ktory wlasnie dostapil piekla (oddajcie szatanowi) aby dostapic zbawienia. Stad idzcie przekleci i zobaczcie jak tam dobrze i bazujac na tym fragmencie odechce wam sie wprowadzac dysharmonie.

Śr lut 20, 2019 19:49

robaczek2 napisał(a):
Stad idzcie przekleci i zobaczcie jak tam dobrze i bazujac na tym fragmencie odechce wam sie wprowadzac dysharmonie.

Poprzekręcałeś i pododawałeś fragmenty Biblii w ten sposób, żeby pasowały do twoich teorii.

Śr lut 20, 2019 22:39
Cytuj:
] Boża miłość obejmuje wszystkich ludzi, bez wyjątku

Cytuj:
No, nie bardzo. Nie mówisz chyba "idź precz" komuś, kogo kochasz, gdy ten chce do Ciebie przyjść.

Cytuj:
Idź precz odnosi się do szatana.
Zejdź mi z oczu szatanie słowa do św Piotra, który nie pojmował istoty posłannictwa Jezusa i pragnął zawłaszczyć Boga dla siebie i przyziemnych narodowych interesów.
Aktualnie także wielu "wierzących" usiłuje zawłaszczyć sobie Boga, zwłaszcza dla osobistej chwały, lub celów politycznych, a to nie ma nic wspólnego z przyjęciem zbawczej ofiary Chrystusa. Bo nie ten, który mówi mi Panie, Panie...

Twoje mądrości "Alus" nie specjalnie tutaj się zgadzają, bo przecież

Ewangelia wg św. Mateusza 25
Cytuj:
Wtedy odezwie się i do tych po lewej stronie: "Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom!

Cytuj:
Idźcie precz? tak się Bóg odnosi do ludzi których kocha?

Właśnie na tym zasadza się istota miłości - kto rzeczywiście kocha, szanuje wybór ukochanej osoby, nie zmusza aby ta osoba postępowała wedle optyki kochającego.
Wybiera ktoś świadomie i dobrowolnie odrzucenie Boga w czasie życia doczesnego, tym samym wybiera nieobecność Boga w wieczności.

Cz lut 21, 2019 8:31

Alus napisał(a):
Wybiera ktoś świadomie i dobrowolnie odrzucenie Boga w czasie życia doczesnego, tym samym wybiera nieobecność Boga w wieczności.

Bzdura. Z tekstu jasno wynika, że owi odrzuceni ludzie nie mieli świadomości, że odrzucają Boga i są mocno zdziwieni zaistniałą sytuacją.

Wbrew modnym ostatnio wśród katolików teoriom, o tym, jak to człowiek jakoby "świadomie i dobrowolnie wybiera Piekło", Biblia wyraźnie poucza, że niezależnie od swojej woli do Piekła są kierowani

1) ci, co nie uwierzyli
2) zachowujący się za życia nieodpowiednio

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz lut 21, 2019 9:08
Syn Boży Zbawiciel jest Światłością, która w ciemności świeci. W ciemności tego świata.
Jego Światło rozprasza się i dotyka każdego kto otwiera swe serce na Niego i w Niego uwierzy.
On usprawiedliwia, uświęca i doprowadza ludzi do prawdziwego życia w Trójcy Świętej.

Cz lut 21, 2019 9:14
JedenPost napisał(a):
Alus napisał(a):

Bzdura. Z tekstu jasno wynika, że owi odrzuceni ludzie nie mieli świadomości, że odrzucają Boga i są mocno zdziwieni zaistniałą sytuacją.

Wbrew modnym ostatnio wśród katolików teoriom, o tym, jak to człowiek jakoby "świadomie i dobrowolnie wybiera Piekło", Biblia wyraźnie poucza, że niezależnie od swojej woli do Piekła są kierowani

1) ci, co nie uwierzyli
2) zachowujący się za życia nieodpowiednio

Właśnie - zachowywali się nieodpowiednio - łudzili siebie samych i innych, swoja wiarą, tyle tylko, że wiarą w siebie samych, a wobec innych ludzi po wyjściu z pierwszych miejsc przed ołtarzem, wykazywali pogardę, czym obrażali Boga.
Chrystus jest Zbawcą wszystkich, a zwłaszcza wierzących (1 Tym 4,10), a ojciec pustyni Pambo określa "Jeżeli masz serce możesz być zbawiony"...wiara w Boga to wiara w Miłość i życie w miłości, jak dobry Samarytanin.

Cz lut 21, 2019 10:20

Czyli wycofujesz się z twierdzenia, że "świadomie i dobrowolnie odrzucili Boga"?

Cz lut 21, 2019 11:21
JedenPost napisał(a):
Czyli wycofujesz się z twierdzenia, że "świadomie i dobrowolnie odrzucili Boga"?

Jeśli ktoś dla osobistych korzyści tworzy pozory wiary, to właśnie obłudnik, który świadomie i dobrowolnie odrzuca Boga.
Osoby, które mają różnego rodzaju problemy z wiarą, a w życiu kierują się miłością i prawdą, to za zabawienie takich modlą sie miliony ludzi codziennie w modlitwie O mój Jezu przebacz nam nasze grzechy, zachowaj od ognia piekielnego, zaprowadź wszystkie dusze do nieba, dopomóż szczególnie tym, którzy najbardziej potrzebują Twojego miłosierdzia.

Cz lut 21, 2019 11:44

Alus napisał(a):
Jeśli ktoś dla osobistych korzyści tworzy pozory wiary, to właśnie obłudnik, który świadomie i dobrowolnie odrzuca Boga.

Ale dyskutowany fragment nie mówi o tym, prawda?

Cz lut 21, 2019 11:55
JedenPost napisał(a):
Alus napisał(a):

Cytuj:
Ale dyskutowany fragment nie mówi o tym, prawda?

Dyskutowany fragment stanowi skonkretyzowanie wypowiedzi Jezusa Nie każdy, który mi mówi Panie, Panie! wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, kto spełnia wolę Ojca mego (Mt 7,21).

Cz lut 21, 2019 12:30

Alus napisał(a):
Osoby, które mają różnego rodzaju problemy z wiarą, a w życiu kierują się miłością i prawdą, to za zabawienie takich modlą sie miliony ludzi codziennie w modlitwie

To sama Boska miłość już nie wystarczy do zbawienia? ludzie dodatkowo muszą sie jeszcze za nich modlić?
No i jak wygląda kwestia grzechu ciężkiego? bo jeśli ktoś się kieruje miłością i prawdą, żyje w związku, ale niestety nie ma ślubu kościelnego, bo jest wyznawcą innej religii, więc tutaj ślub kościelny jest niemożliwy, i w takiej sytuacji oni żyją w stanie grzechu ciężkiego.
I tutaj mamy związek dwóch ludzi, którzy kierują się miłością i prawdą, ale i tak trafią do piekła, ponieważ żyją w stanie grzechu ciężkiego.

Cz lut 21, 2019 12:36
Robek napisał(a):
Alus napisał(a):
Osoby, które mają różnego rodzaju problemy z wiarą, a w życiu kierują się miłością i prawdą, to za zabawienie takich modlą sie miliony ludzi codziennie w modlitwie

To sama Boska miłość już nie wystarczy do zbawienia? ludzie dodatkowo muszą sie jeszcze za nich modlić?
No i jak wygląda kwestia grzechu ciężkiego? bo jeśli ktoś się kieruje miłością i prawdą, żyje w związku, ale niestety nie ma ślubu kościelnego, bo jest wyznawcą innej religii, więc tutaj ślub kościelny jest niemożliwy, i w takiej sytuacji oni żyją w stanie grzechu ciężkiego.
I tutaj mamy związek dwóch ludzi, którzy kierują się miłością i prawdą, ale i tak trafią do piekła, ponieważ żyją w stanie grzechu ciężkiego.

Oj Robek, Robek....nie cudzołóż nie z automatu obliguje posiadanie ślubu katolickiego dla wyznawców innych religii.

Cz lut 21, 2019 12:45

Alus napisał(a):
Dyskutowany fragment stanowi skonkretyzowanie wypowiedzi Jezusa Nie każdy, który mi mówi Panie, Panie! wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, kto spełnia wolę Ojca mego (Mt 7,21).

Zgoda. Niemniej jednak jest to przykład ludzi, którzy nie odrzucili świadomie Boga, chcą iść do Nieba, ale z uwagi na swoją działalność i brak miłosierdzia za życia po prostu się nie kwalifikują.

Cz lut 21, 2019 13:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 94 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona