Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt lis 18, 2025 17:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 444 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 30  Następna strona
 Trudno mi uwierzyć w istnienie szatana 
Autor Wiadomość
Post Re: Trudno mi uwierzyć w istnienie szatana
IrciaLilith napisał(a):
Najlepsze są stwierdzenia, że człowiek wykazuje jakiś sensowny poziom doskonałości fizycznej. Jaby nasze ciała były wynikiem planów Boga a nie ewolucji działającej bez nanaturalnego wsparcia to trzeba jasno powiedzieć:
Schrzanił i to ostro. Założenie ,że Bóg miał jakikolwiek wpływ na naszą anatomię i fizjologię jest równoznaczne z przyznaniem, że kiepski z niego projektant, bo osoba choćby pobieżnie znająca swoje ciało jest w stanie zaproponować liczne poprawki.

Tylko dlaczego ewoluowali jedynie ludzie, a zwierzęta zatrzymały sie na etapie tylko instynktów - też to naukowo zinterpretujesz?

Wt kwi 02, 2019 9:52
Alus napisał(a):
Tylko dlaczego ewoluowali jedynie ludzie
O, Sanctus Darwin, ty to słyszysz i w grobie się nie przewracasz? Sto cholernych lat, nauczanie, kurna, o ewolucji w szkołach powszechnych -- wszystko jak krew w piach, i tak głupoty plotą.

Wt kwi 02, 2019 10:07
Czy Darwin wyjaśnił, dlaczego u ludzi pojawiła się świadomość Boga?

Wt kwi 02, 2019 10:19
akruk napisał(a):
Alus napisał(a):
O, Sanctus Darwin, ty to słyszysz i w grobie się nie przewracasz? Sto cholernych lat, nauczanie, kurna, o ewolucji w szkołach powszechnych -- wszystko jak krew w piach, i tak głupoty plotą.

Przywykłam - wyrwiesz 3-4 wyrazy z wypowiedzi i wrzeszczysz "głupota, ciemnota".

Wt kwi 02, 2019 10:19
ZycieMaSens napisał(a):

Darwin to zwykły rasista był. Czy taki pajac mógłby cokolwiek wyjaśnić? Wątpię

Wt kwi 02, 2019 10:21
ZycieMaSens napisał(a):
Dawrin był biologiem, zajmował się ewolucją organizmów,[ciach... obrażanie, ad personam. Tylko czlowiek słaby używa inwektyw w dyskusji. M].

Wt kwi 02, 2019 10:24
Alus napisał(a):
akruk napisał(a):
Alus napisał(a):
Przywykłam - wyrwiesz 3-4 wyrazy z wypowiedzi i wrzeszczysz "głupota, ciemnota".
A bez wyrywania, to co konkretnie miała znaczyć twoja wypowiedź? Że niby zwierzęta mają tylko instynkty, bo zatrzymały się w ewolucji, w przeciwieństwie do człowieka? To taka sama brednia, z palca wyssana.

Wt kwi 02, 2019 10:26
Cytuj:

Cytuj:
A bez wyrywania, to co konkretnie miała znaczyć twoja wypowiedź? Że niby zwierzęta mają tylko instynkty, bo zatrzymały się w ewolucji, w przeciwieństwie do człowieka? To taka sama brednia, z palca wyssana.

Może zatem oświecony wyjaśnisz skąd u ludzi rozum, logiczne myślenie, zdolności abstrakcyjnego myślenia, czego zupełnie brakuje zwierzętom...ewolucja działa wybiórczo?

Wt kwi 02, 2019 10:35
Po pierwsze, ewolucja zwierząt wcale się nie zatrzymała. To brednia, biorąca się z ciemnoty (no chyba że kłamstwo z premedytacją).

Po drugie: ewolucja w pewnym sensie działa "wybiórczo": nie wszystkie gatunki są takie same, więc nie wszystkie mają takie same cechy, nie na każdy środowisko działa tak samo i tak dalej. W przeciwnym przypadku wszystkie byłyby tym samym gatunkiem.

Po trzecie: równie "mądrze" można zapytać o wybiórcze działanie ewolucji z punktu widzenia nietoperzy: H. sapiens sapiens ani nie potrafi latać jak nietoperze ani posługiwać się echolokacją, więc jest w stosunku do nich upośledzony.

Po czwarte: po raz kolejny opowiadasz wyssane z palca brednie. Ignorancja w całej krasie. Nie jest prawdą, że rozumu i logicznego myślenia "zupełnie brakuje zwierzętom". U innych gatunków też występują.

Po piąte: tak, rozum, umiejętność logicznego myślenia, operowania abstraktami to zdolności nabyte przez człowieka w toku ewolucji.

Ostatnio edytowano Wt kwi 02, 2019 11:03 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Wt kwi 02, 2019 10:56
Dlaczego zwierzęta nie posiadają świadomości Boga?

Wt kwi 02, 2019 10:59
Moderator

akruk napisał(a):
ZycieMaSens napisał(a):
Dawrin był biologiem, zajmował się ewolucją organizmów,[ciach... obrażanie, ad personam. Tylko czlowiek słaby używa inwektyw w dyskusji. M].

@akruk
Proszę wyciszyć emocje i nie posuwać się do inwektyw. Pierwsze i ostatnie ostrzeżenie publiczne, ale nieformalne. Drugiego nie będzie.

Wt kwi 02, 2019 11:03
@akruk, Czy ty jesteś pewny, że człowiek od małpy pochodzi?

Wt kwi 02, 2019 11:14
Tradycyjne inwektywy pominę, nadal brak odpowiedzi na zagadnienia:
- u których gatunków, poza człowiekiem, występuje myślenie abstrakcyjne, perspektywiczne, analityczne, zdolność przewidywania?
- kto lub co sprawiło w procesie ewolucji, że akurat u ludzi wykształciło się myślenie, którego pozbawione są zwierzęta.

Wt kwi 02, 2019 11:19
alekmichał napisał(a):
@akruk, Czy ty jesteś pewny, że człowiek od małpy pochodzi?
Nie wiem, ile masz lat, ale sądząc po tym, że potrafisz pisać, to przynajmniej zacząłeś naukę szkolną. Na lekcjach biologii, podczas omawiania ewolucji, ci wyjaśnią: współczesne małpy i człowiek mają wspólnego przodka.

Wt kwi 02, 2019 11:22
Alus napisał(a):
Tradycyjne inwektywy pominę, nadal brak odpowiedzi na zagadnienia:
- u których gatunków, poza człowiekiem, występuje myślenie abstrakcyjne, perspektywiczne, analityczne, zdolność przewidywania?
Żadne "nadal", kiepska manipulatorko. Nie udzieliłem odpowiedzi na to pytanie, ponieważ w ogóle o to nie pytałaś. Brzydko jest kłamać, będziesz się w piekle smażyć.

Alus napisał(a):
- kto lub co sprawiło w procesie ewolucji, że akurat u ludzi wykształciło się myślenie, którego pozbawione są zwierzęta.
Po raz kolejny: nie tylko ludzie potrafią myśleć.

Wt kwi 02, 2019 11:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 444 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 30  Następna strona