Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
Zbigniew3991 napisał(a): A przeczytałeś mój post? Należy to przemyśleć. Idea pierwszego Adama nie zaprzecza całej idei ewolucjonizmu. Odrzucanie w całości ewolucjonizmu jest nierozsądne. Może trzeba o tym poczytać i postarać się zrozumieć? Etymologia imienia Adam w różnych starożytnych kulturach sprowadza się do znaczenia człowiek....czyli człowiek sprzeciwił sie woli Boga i popełnił grzech. A jak pisze św Paweł w Liście do Rzymian natura ludzka jest skażona skłonnością do zła, i ta skłonność nosi miano grzechu pierworodnego.
|
Cz kwi 11, 2019 6:36 |
|
|
|
 |
IrciaLilith
|
Tylko skłonności zarówno do czynienia zła jak i dobra są uwarunkowane ewolucyjnie, potem może być to modulowane przez czynniki środowiskowe oraz kulturowe definiowanie tego co jest cnotą a co grzechem.
_________________ 'Ja' to tylko zaimek wygodny w konwersacji ;)
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
Cz kwi 11, 2019 9:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
IrciaLilith napisał(a): Tylko skłonności zarówno do czynienia zła jak i dobra są uwarunkowane ewolucyjnie, potem może być to modulowane przez czynniki środowiskowe oraz kulturowe definiowanie tego co jest cnotą a co grzechem. Ty masz jakąś zagwozdkę na punkcie ewolucji 
|
Cz kwi 11, 2019 9:50 |
|
|
|
 |
IrciaLilith
|
Nie zagwozdke a tylko coraz bardziej doceniam psychologie ewolucyjną, bo w łatwy i logiczny sposób objaśnia wiele spraw, także związanych z szerokopojętą duchowością.
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
Cz kwi 11, 2019 10:02 |
|
 |
robaczek2
|
IrciaLilith napisał(a): Nie zagwozdke a tylko coraz bardziej doceniam psychologie ewolucyjną, bo w łatwy i logiczny sposób objaśnia wiele spraw, także związanych z szerokopojętą duchowością. Tzn z szerokopojeta duchowoscia w Twoim rozumieniu.
|
Cz kwi 11, 2019 21:56 |
|
|
|
 |
robaczek2
|
Quinque napisał(a): Natomiast ewolucji nie można pogodzić w żaden sposób z księgą rodzaju. Co wykazałem powyżej. Nieladnie tak glosic swoje poglady jako prawde objawiona. Nic nie wykazales. Ewolucje mozna pogodzic z ksiega rodzaju poniewaz przedstawiaja rozne aspekty spojrzenia na Poczatek. Slepy patrzac na tulipany bedzie zachwycal sie zapachem a czlowiek pozbawiony zmyslu powonienia zwroci uwage na piekno kolorow. I nie porozumieja sie mimo ze mysla o tych samych tulipanach. Dobrze, ze rezyser filmu Noe zastosowal odpowiednie soczewki i zobaczyl Adama i Ewe. My, zwykli smiertelnicy, bysmy ich nie zauwazyli. https://www.youtube.com/watch?v=OwSWRdbSQK0
|
Cz kwi 11, 2019 22:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja też mam problem z pogodzeniem Księgi Rodzaju i ewolucji...Widziałam film "Noe", jakoś w tym mi nie pomógł... Bóg nie wiedział, że kiedyś ludzie odkryją proces ewolucji i prawdziwy wiek Ziemi i będzie to spora trudność, nawet dla bardzo wierzących osób (nie mówię tu o sobie naturalnie)? Przeczytałam gruntownie któryś z wątków o ewolucji (nie jestem pewna czy ten) i odpowiedzi na swoje pytania nie znalazłam...najciekawszy był post medieval_mana, który mówił o tym, że może Biblia nie jest linearna i grzech pierworodny dopiero nastąpi w przyszłości...
|
Pt kwi 12, 2019 6:48 |
|
 |
Biniu
|
Teresse napisał(a): Ja też mam problem z pogodzeniem Księgi Rodzaju i ewolucji...Widziałam film "Noe", jakoś w tym mi nie pomógł... Bóg nie wiedział, że kiedyś ludzie odkryją proces ewolucji i prawdziwy wiek Ziemi i będzie to spora trudność, nawet dla bardzo wierzących osób (nie mówię tu o sobie naturalnie)? Jak to ? Bóg nie wiedział? Przecież podobno Bóg jest wszechwiedzący.
|
Pt kwi 12, 2019 6:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Robaczek, to teraz tak. Czy ksiądz mówiący o grzechu Adama mówi o prawdziwym wydarzeniu czy bajce? Czy ksiądz mówiący o pierwotnej szczęśliwości w raju mówi o prawdziwym miejscu czy o bajeczce?
|
Pt kwi 12, 2019 10:26 |
|
 |
IrciaLilith
|
robaczek2 napisał(a): IrciaLilith napisał(a): Nie zagwozdke a tylko coraz bardziej doceniam psychologie ewolucyjną, bo w łatwy i logiczny sposób objaśnia wiele spraw, także związanych z szerokopojętą duchowością. Tzn z szerokopojeta duchowoscia w Twoim rozumieniu. Oczywiście, że w moim rozumieniu. Mam tylko swoje własne rozumienie, nawet jak korzystam z dokonań innych to nie inaczej jak tylko korzystając z pracy mojego mózgu. Mi po prostu do objaśnienia rzeczywistości jakiej doświadczam nie potrzeba konceptu osobowego Boga. Wystarczą mechanizmy ewolucji. Ewolucji gwiazd, gatunków, kultury i religii. Z przejściem z tego co określamy jako materią nie ożywioną do tego co określamy jako ożywioną też nie widzę większego problemu, bo nie ma ścisłych granic między jednym a drugim. Tak samo jak granice gatunku też nie są wcale tak konkretne jak się niektórym wydaje. Mi nie przeszkadza, że moim pra pra... przodkiem była istota zbliżona do bakterii, a homo sapiens to jeden z licznych gatunków z tej planety, który wyróżnia się bardzo rozbudowanym mózgowiem, będącym efektem ewolucji. Wszystkie nasze cechy i umiejętności to efekt prostych biologicznych mechanizmów, gdzie tu miejsce na ponadnaturalną interwencję? Nigdy nasz gatunek nie zaznał stanu absolutnej szczęśliwości, to jacy jesteśmy nie jest wynikiem grzechu a ewolucji, która dała nam zarówno rządzę władzy i agresję jak i empatię , zarówno zachowania egoistyczne jak i ukietunkowane na dobro innych.
|
Pt kwi 12, 2019 10:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
IrciaLilith napisał(a): Mi nie przeszkadza, że moim pra pra... przodkiem była istota zbliżona do bakterii A mi przeszkadza i co teraz?
|
Pt kwi 12, 2019 10:31 |
|
 |
IrciaLilith
|
Nikt nikomu nie zabroni nie zgadzać się z faktami. Można je ignorować lub się na nie obrażać, fakty uczuć nie mają i im to po prostu wisi. Jedni wolą prawdę inni pasujące do ich oczekiwań mity. Prawda ma to do siebie, że nie musi spełniać niczyich oczekiwań. Na dodatek, prawda nie potrzebuje aby ktoś w nią wierzył, ona po prostu jest jaka jest, a całej Prawdy to żaden człowiek nie zna i raczej nigdy nie pozna.
|
Pt kwi 12, 2019 10:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
IrciaLilith napisał(a): Nikt nikomu nie zabroni nie zgadzać się z faktami. Można je ignorować lub się na nie obrażać, fakty uczuć nie mają i im to po prostu wisi. Jedni wolą prawdę inni pasujące do ich oczekiwań mity. Prawda ma to do siebie, że nie musi spełniać niczyich oczekiwań. Na dodatek, prawda nie potrzebuje aby ktoś w nią wierzył, ona po prostu jest jaka jest, a całej Prawdy to żaden człowiek nie zna i raczej nigdy nie pozna. Tyle tylko, że ewolucja nadal nosi miano teorii, a nie prawdy niepodważalnej. Niepodważalnie może być jedynie ewolucja w obrębie gatunku.
|
Pt kwi 12, 2019 10:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
IrciaLilith napisał(a): Nikt nikomu nie zabroni nie zgadzać się z faktami Sfalsyfikuj teorię ewolucji
|
Pt kwi 12, 2019 10:56 |
|
 |
pilaster
|
Alus napisał(a): ewolucja nadal nosi miano teorii, a nie prawdy niepodważalnej. Bo w nauce w ogóle istnieją tylko teorie a nie prawdy niepodważalne. Teoria kwantowa, ogólna teoria względności, teoria termodynamiki i teoria ewolucji. Coś co w nauce nie jest pewne i co wymaga jakiegoś potwierdzenia, to się nazywa hipotezą. Cytuj: Niepodważalnie może być jedynie ewolucja w obrębie gatunku. Czym się różni ewolucja w obrębie gatunku od ewolucji poza obrębem gatunku? Quinque Cytuj: A mi przeszkadza i co teraz? Ma Quinque pecha. 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Pt kwi 12, 2019 10:59 |
|
|
|