Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 12:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 363 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 25  Następna strona
 Dlaczego odrzucam/wybieram akurat KK? 
Autor Wiadomość
Post Re: Dlaczego odrzucam/wybieram akurat KK?
Cytuj:
Tak więc to raczej Ci, którzy pragną usprawiedliwić swoje odstępstwo od nauk Chrystusa i apostołów przyklejają do niego łatkę "katolicki".

Zapominasz, że ten Kościół od chwili powstania, wedle planów Boga miał być "Powszechny" - z greckiego "KATHOLIKOS".
Czyli Kościół chrześcijański skupiający wyznawców Chrystusa, przy czym jedynie Katolicki zachował rdzeń nazwy sprzed wieków, prawosławny i protestancki to kwestia późniejszych wieków.

IrciaLilith napisał(a):
Alus, dla mnie to wszystko totalne mity. Nie widzę podstaw aby w to wierzyć. Jedynie fascynują mnie powody dla których inni są religijni, dla których pozostają przy religii swoich przodków lub zmieniają wiarę.

Z zasady wszystko opiera się na indoktrynacji we wczesnym dzieciństwie, potem niektórzy widząc problemy z wiarą w której byli wychowani albo zmieniają wyznanie, albo odchodzą, albo kombinują aby uniknąć dysonansu poznawczego.

Te kombinacje są najciekawsze jak mam być szczera, bo każdy radzi sobie z tym nieco inaczej.
.
Jeśli to są jedynie mity, to i piekło jest jedynie mitem, zatem czemu Cię tak intryguje istnienie piekła?

Tobias napisał(a):
Gdybyś nie zauważył, słowo katolicki, oznacza powszechny.

Cytuj:
Korea Północna jest demokratyczna, bo nazywa się Koreańska Republika Ludowo-Demokratyczna.

Ergo - lubię czytać Twoje posty, ale niestety Ty sam odpychasz od zainteresowania nimi, pisząc takie głupawe sarkazmy jak powyżej :(

So kwi 13, 2019 7:59
Ja napisałem o Konfucjuszu, nie o Korei. Cytuj, Aluś, uważnie. :P

So kwi 13, 2019 8:27
ErgoProxy napisał(a):
Ja napisałem o Konfucjuszu, nie o Korei. Cytuj, Aluś, uważnie. :P

Przepraszam, skoncentrowałam się na ostatnim zdaniu - Twoim - cofam moją wypowiedź, która nie dotyczy Twojego wpisu.
A Konfucjusz uczył, ze z nazwy wynika co tworzy istotę rzeczy do której ta nazwa sie odnosi - czyli nie nazwa decyduje, bowiem wiele rzeczy posiada wiele różnych nazw, często różnie pojmowanych.

So kwi 13, 2019 9:12
Teresse napisał(a):
I tego u nich w religii jak piszesz nie ma...bo zaprzeczyłaś, że Bóg prawdziwie jest tam blisko oraz że się łudzą, że jest blisko a to były pytania albo albo...

Popadasz czasem w skrajności czytając moje posty, stwierdziłam że ktoś, kto nie doświadczy takiego Boga, jakiego mu przedstawiano, a wobec którego miało się pewne oczekiwania, po prostu będzie rozczarowany. Nie oznacza to, że skoro podmiot doświadczający uzyskał wynik negatywny, dowodzi to fałszu obrazu Boga, którego mu przedstawiano, chyba że jest solipsystą, ale to inny temat do rozmowy. Może po prostu nie zna siebie, ma źle uformowane sumienie, szuka Boga zgodnego ze swoimi wyobrażeniami, a nie próbuje go poznać, i tak dalej, możliwości jest wiele, dlatego upraszczanie, że jak komuś nie wyszło, to znaczy że inni błądzą jest odwróceniem uwagi z własnego Ja i przeniesieniem winy na zewnątrz. Jeżeli zapiszę się na dowolny kurs np. chińskiego, gdzie nie będzie mi szło, zatem wciąż będę zmieniać ośrodki szkoleniowe, gdzie efekty nauki również będą słabe, będzie to dowodzić, że nauczyciele nie potrafią uczyć?

So kwi 13, 2019 9:16
Alus napisał(a):
Konfucjusz uczył, ze z nazwy wynika co tworzy istotę rzeczy do której ta nazwa sie odnosi
Dlatego istotą miednicy jest to, że wykonano ją z miedzi. A nie na przykład z ocynkowanej blachy stalowej albo z plastiku. Zaś istotą samochodu jest to, że sam chodzi. A nie jeździ.

So kwi 13, 2019 9:31
akruk napisał(a):
Korea północna jest demokratyczna, bo nazywa się Koreańska Republika Ludowo-Demokratyczna.

Przeczytaj jeszcze raz to, co napisałeś w poprzednim poście, a dopiero później wypisuj podobne bzdury.

akruk napisał(a):
Nie było czegoś takiego jako "synod Toletański". Był synod toledański, w Toledo, w dzisiejszej Hiszpanii. Był, jak nazwa "synod" wskazuje, lokalnym zgromadzeniem biskupów, a nie powszechnym...

I to dalej nie zmienia w niczym faktu, że Kościół zachodni nie włączył do credo wyraz "filioque" bo tak mu się umyśliło.

So kwi 13, 2019 9:35

Alus, piekło? Po prostu interesuję się technikami psychomanipulacji.

Religie są fascynujące od strony psychogii, polityki, teorii memów i ewolucji.

Akruk, zgadzam się, że nazwa nazwą a prawda prawdą.

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

So kwi 13, 2019 9:45
IrciaLilith napisał(a):
Alus, piekło? Po prostu interesuję się technikami psychomanipulacji.

Religie są fascynujące od strony psychogii, polityki, teorii memów i ewolucji.

Czyli poza manipulacją nie dostrzegasz nic ponadto w religiach.
A nie zakładasz, że jesteś sama manipulowana przez kręgi i środowiska, wrogie Bogu i religiom?

So kwi 13, 2019 9:47
Tobias napisał(a):
Niestety, ale piszesz nieprawdę.Kościół zachodni nie włączył do symbolu wiary wyrazu "filioque" bo tak tak mu się umyśliło, ale zrobił to dlatego, że ok. połowy V wieku sabellianie i pryscylianiści głosili m.in. że Pan Jezus nie jest tej samej natury co Ojciec.Na poparcie swojego twierdzenia powoływali się właśnie na Nicejsko-Konstantynopolitańskie wyznanie wiary, w którym nie powiedziano, że Duch Święty pochodzi od Syna, tylko że pochodzi od Ojca.Dlatego, żeby przerwać wszelkie dyskusje synod Toletański do symbolu wiary włączył wy­raz "filioque".

Ło matko! Co za bałagan! Gdzieś coś Ci dzwoni, ale nie wiesz, w którym kościele. Sabelianie oczywiście wierzyli, że Ojciec i Syn są tej samej natury. Bo szli jeszcze dalej twierdząc, że Ojciec i Syn są tą samą osobą. Natomiast pryscylianizm to religia gnostycka, dualistyczna. Pomysł, że Duch Święty pochodzi od demiurga obala koncepcje gnostyckie bez konieczności odwoływania się do Filioque.

Filioque zostało wprowadzone przeciwko arianizmowi. Nurtowi teologicznemu, który utrzymał się znacznie dłużej na Zachodzie, niż na Wschodzie.

So kwi 13, 2019 10:01
Mrs_Hadley napisał(a):
(...) stwierdziłam że ktoś, kto nie doświadczy takiego Boga, jakiego mu przedstawiano, a wobec którego miało się pewne oczekiwania, po prostu będzie rozczarowany. Nie oznacza to, że skoro podmiot doświadczający uzyskał wynik negatywny, dowodzi to fałszu obrazu Boga, którego mu przedstawiano,(...)

Czyli jednak protestanci przedstawiają prawdziwy obraz Boga, który codziennie pomaga? To czemu podmiot doświadczający uzyskuje wynik negatywny? Bo Bóg bierze pod uwagę wyznanie podmiotu i jak podmiot jest katolikiem a ma obraz Boga protestanckiego to wyjdzie wynik negatywny? A jak jest protestantem danej denominacji to wynik będzie pozytywny?

So kwi 13, 2019 10:08
Mrs_Hadley napisał(a):
Jeżeli zapiszę się na dowolny kurs np. chińskiego, gdzie nie będzie mi szło, zatem wciąż będę zmieniać ośrodki szkoleniowe, gdzie efekty nauki również będą słabe, będzie to dowodzić, że nauczyciele nie potrafią uczyć?

Jeżeli zapiszą mnie na kurs chińskiego, gdzie nauczyciele zamiast na ideogramach skupiają się na wpajaniu, że wszystkie inne kursy to badziew, bo oni nie mają licencji od chińskiej Partii Komunistycznej, a my mamy, to po dwudziestu latach bez żadnych postępów w kaligrafii mogę mieć uzasadnione pretensje do takiej szkoły, czy nie mogę? A jeśli rzeczonej licencji na oczy nie widziałem, to mogę mówić o oszustwie z ich strony, czy nie?

So kwi 13, 2019 10:13

Ergo- świetne porównanie.

Wyniki w nauce chińskiego zależą od samego zainteresowanego i dopasowania metody nauczania do jego potrzeb, zdolności i systemu przyswajania wiedzy.
Nie ma uniwersalnej metody nauki dla każdego, a wciskanie, że tylko jedna szkoła dobrze uczy to po prostu megalomania. Jak komuś zależy to nauczy się i bez szkoły, po swojemu. Żadna szkoła chińskiego nie ma monopolu na ten język i to niezależnie od domniemanych akredytacji.

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

So kwi 13, 2019 10:25
IrciaLilith napisał(a):
Ergo- świetne porównanie.

Wyniki w nauce chińskiego zależą od samego zainteresowanego i dopasowania metody nauczania do jego potrzeb, zdolności i systemu przyswajania wiedzy.
Nie ma uniwersalnej metody nauki dla każdego, a wciskanie, że tylko jedna szkoła dobrze uczy to po prostu megalomania. Jak komuś zależy to nauczy się i bez szkoły, po swojemu. Żadna szkoła chińskiego nie ma monopolu na ten język i to niezależnie od domniemanych akredytacji.

Nie ma monopolu, bo też język chiński nie stanowi monolitu jak inne, np Polski, hiszpański.
Język chiński podzielony jest na grupy dialektów: mandaryńskie, wu, min, yue. Dzielone na podgrupy.
Kuzyn studiuje japonistykę, z licencjatem j. chińskiego, mieszka w akademiku w pokoju z chińczykiem, i dopiero ten kolega najbardziej przybliża mu j. chiński.

So kwi 13, 2019 10:49
Teresse napisał(a):
Czyli jednak protestanci przedstawiają prawdziwy obraz Boga, który codziennie pomaga?

Myślisz zero-jedynkowo, stąd brak zrozumienia o czym piszę. Co znaczy prawdziwy obraz Boga?
Jeżeli katolik i protestant posiadają głęboką relację z Bogiem, idąc przez życie z spokojem wewnętrznym, pokładając w Nim ufność, to kto ma ten prawdziwy obraz Boga?

Teresse napisał(a):
To czemu podmiot doświadczający uzyskuje wynik negatywny?

Można mieć pretensje do całego świata, że nie wyszło, a można wziąć się na odwagę i przyjrzeć się sobie. Jeżeli oskarżam świat, że jest zły, to czy logiczny jest wniosek, że taki jest, bo ja tak widzę, a wszyscy którzy uważają inaczej, wierzą w bajki i mity?

ErgoProxy napisał(a):
Jeżeli zapiszą mnie na kurs chińskiego, gdzie nauczyciele zamiast na ideogramach skupiają się na wpajaniu, że wszystkie inne kursy to badziew, bo oni nie mają licencji od chińskiej Partii Komunistycznej, a my mamy, to po dwudziestu latach bez żadnych postępów w kaligrafii mogę mieć uzasadnione pretensje do takiej szkoły, czy nie mogę? A jeśli rzeczonej licencji na oczy nie widziałem, to mogę mówić o oszustwie z ich strony, czy nie?

Czytaj ze zrozumieniem, napisałam wyraźnie, że:
Jeżeli zapiszę się na dowolny kurs np. chińskiego, gdzie nie będzie mi szło, zatem wciąż będę zmieniać ośrodki szkoleniowe, gdzie efekty nauki również będą słabe, będzie to dowodzić, że nauczyciele nie potrafią uczyć?
Nie jest mowa o jednej szkole, ale o tym, że wciąż zmieniam szkoły, bo mi nie wychodzi nauka tego języka. A kolega od razu daje się ponieść wyobraźni i odpowiada nie na temat, doszukując się oszustwa ze strony nauczycieli języka. Można w każdej sytuacji doszukiwać się złej woli, podstępu, zła, działania na szkodę itp., ale nie widzę podstaw do takiego nastawienia, gdyż drugi człowiek nie jest nam wrogiem i wypadałoby dać mu pewien kredyt zaufania, zamiast snuć dramatyczne wizje, że pewnie jest zły, coś przede mną zataił, a ja o tym nie wiem.

So kwi 13, 2019 11:07
zefciu napisał(a):
Filioque zostało wprowadzone przeciwko arianizmowi. Nurtowi teologicznemu, który utrzymał się znacznie dłużej na Zachodzie, niż na Wschodzie.
Zgoda, przeciwko arianizmowi. Myślę, że jednak warto dodać, ze względu na Tobiasa, który gotów znowu z tego wysnuć jakieś androny, w jakim sensie je "wprowadzono przeciwko arianizmowi".

W Toledo dodano je do credo w celu zwiększenia różnic pomiędzy wyznaniem ariańskim a tzw. ortodoksyjnym (dosł.: prawowiernym, nazywanym tak obecnie, ponieważ ono wygrało :)). Nie zaś w celu zdefiniowania dogmatycznych różnic, bez którego arianizm byłby równie uprawniony. Ponieważ takie dogmatyczne rozróżnienie powstało o wiele, wiele wcześniej i było doskonale znane. Credo nicejsko-konstantynopolitańskie, Szanowny Tobiasie, stanowi rozbudowaną, zmodyfikowaną wersję creda nicejskiego. Około 250 lat przed trzecim synodem w Toledo, na którym dopisano "filioque", cesarz Konstantyn wobec narastającego sporu między zwolennikami poglądów Ariusza a jego przeciwnikami zwołał do Nicei zjazd biskupów cesarstwa, który jako "komisja specjalistów" miał dokonać uzgodnienia stanowisk lub rozstrzygnięcia na rzecz jednej ze stron. Efektem było powstanie m.in. creda nicejskiego, które samo w sobie formułuje prawowierną wiarę w sposób odróżniający ją od arianizmu, wręcz zawiera końcową formułę potępiającą zacytowane tezy ariańskie. Podstawowy podział w tej kwestii był podziałem pomiędzy arian a nicejczyków, zaś późniejsze różnice stanowisk pomiędzy nicejczykami, dalsze spory chrystologiczne, które zaskutkowały kolejnym credem, nicejsko-konstantynopolitańskim, tego podziału nie zmieniły.

Prawdą jest zatem, że "filioque" dostało wprowadzone przeciwko arianom, taktycznie, ale prawdą jest także, że w ogóle nie było potrzeby wprowadzania go w tym celu.

Ostatnio edytowano So kwi 13, 2019 11:21 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

So kwi 13, 2019 11:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 363 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 25  Następna strona