Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 6:08

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161 ... 215  Następna strona
 Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję? 
Autor Wiadomość
Post Re: Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
Quinque napisał(a):
Quinque uważa że ewolucja to jedyny dobry argument za odrzuceniem wiary chrześcijańskiej. Gdyby ewolucja okazałoby się fałszywa odrzucenie chrześcijaństwa intelektualnie byłoby niemożliwe
Powiedz to buddystom. Albo muzułmanom. Albo shintoistom.

N kwi 14, 2019 6:25
Cytuj:
Nawet w 1996r w Magisterium Kościoła wobec ewolucji jest wypowiedź św. Jana Pawła II - Nowe zdobycze nauki każą nam uznać, że teoria o ewolucji jest czymś więcej niż hipotezą.
https://opoka.org.pl/biblioteka/W/WE/ke ... 12006.html

Cytuj:
Quinque uważa że ewolucja to jedyny dobry argument za odrzuceniem wiary chrześcijańskiej. Gdyby ewolucja okazałoby się fałszywa odrzucenie chrześcijaństwa intelektualnie byłoby niemożliwe

Papież wygłosił przemówienie i co z tego? Nijak nie rozwiązuje problemów teologicznych jakie wynikają z ewolucji. Np. "Rozszerzony problem zła"

Czyli Quinque uważa, Magisterium Kościoła wobec ewolucji" to tylko takie bleblanie nie warte uwagi katolika.

IrciaLilith napisał(a):
O jakim rodzaju szczęścia mowa? O poczuciu, że ktoś się mną opiekuje, kocha, wystarczy grzecznie chwycić za rękę i podążać za wszechmocnym przewodnikiem a wszystko będzie dobrze, nawet gdy droga będzie trudna, bo przewodnik wie lepiej dokąd należy iść? Że nie trzeba samemu kombinować sensu życia, ustalać co jest dobre a co złe, co jest prawdą a co iluzją, odkrywać kim się jest?

Czasem w tym odkrywaniu można się zakiwać i w momencie śmierci nadal nie wiedzieć kim sie jest :(

N kwi 14, 2019 7:33
Alus napisał(a):
Czyli Quinque uważa, Magisterium Kościoła wobec ewolucji" to tylko takie bleblanie nie warte uwagi katolika

Od kiedy prywatna opinia papieża to magisterium? Poza tym, wyjaśniłem dlaczego uważam iż nie można być wierzącym katolikiem i uznawać ewolucję. Jakimś liberalnym protetsantem owszem. Ale oni już tak odjechali w szaleństwo swoje że część z nich neguje istnienie piekła

N kwi 14, 2019 9:38
Quinque napisał(a):
Alus napisał(a):
Czyli Quinque uważa, Magisterium Kościoła wobec ewolucji" to tylko takie bleblanie nie warte uwagi katolika

Od kiedy prywatna opinia papieża to magisterium? Poza tym, wyjaśniłem dlaczego uważam iż nie można być wierzącym katolikiem i uznawać ewolucję. Jakimś liberalnym protetsantem owszem. Ale oni już tak odjechali w szaleństwo swoje że część z nich neguje istnienie piekła

Ujawniasz, że na forum dyskusyjnym rozmawiasz jedynie sam z sobą, bo jak inaczej potraktować fakt, ze nie chce Ci sie przeczytać podanej w linku informacji o wydanym w 1996 "Magisterium Kościoła wobec ewolucji"....miłego zatem dalszego monologu.

N kwi 14, 2019 9:46
Quinque napisał(a):
uważam iż nie można być wierzącym katolikiem i uznawać ewolucję.
Plus catholique que le pape.

N kwi 14, 2019 9:49
Aj tam, plus czy minus - ciekawe, czy by stopy Murzynowi ucałował.

N kwi 14, 2019 10:13

Alus, a Ty wiesz kim jesteś? Czy też wierzysz, że jesteś tym kim ktoś Ci powiedział, że jesteś?
Jesteś swoim ciałem czy masz swoje ciało? Lub tylko doświadczasz posiadania ciała? Lub doświadczasz umysłu obrabiającego informacje z domniemanego ciała?
Jesteś umysłem czy masz umysł? Myślisz czy doświadczasz myślenia? Jesteś duszą czy masz duszę?
Jesteś swoją osobowością czy masz osobowość lub doświadczasz cech osobowości?
Gdzie jest granica między Tobą a nie-Tobą?

Kiedy zaczęłaś istnieć a kiedy przestaniesz?

Czy jesteś bytem ciągle się zmieniającym/ewoluującym czy czymś niezmiennym?

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

N kwi 14, 2019 10:32
IrciaLilith napisał(a):
Alus, a Ty wiesz kim jesteś? Czy też wierzysz, że jesteś tym kim ktoś Ci powiedział, że jesteś?
Jesteś swoim ciałem czy masz swoje ciało? Lub tylko doświadczasz posiadania ciała? Lub doświadczasz umysłu obrabiającego informacje z domniemanego ciała?
Jesteś umysłem czy masz umysł? Myślisz czy doświadczasz myślenia? Jesteś duszą czy masz duszę?
Jesteś swoją osobowością czy masz osobowość lub doświadczasz cech osobowości?
Gdzie jest granica między Tobą a nie-Tobą?

Kiedy zaczęłaś istnieć a kiedy przestaniesz?

Czy jesteś bytem ciągle się zmieniającym/ewoluującym czy czymś niezmiennym?

Jestem zarówno ciałem, umysłem, duszą, a moja dusza nigdy nie przestanie istnieć.
Byty ewolucyjne zmieniają sie na przestrzeni wieków i tysiącleci, na nie króciutkich dziesięcioleci.

N kwi 14, 2019 10:43

IrciaLilith - jesteś umysłem wybitnie filozoficznym.

Na Twoje pytania odpowiedziałbym dwoma słowami, jak mistrz zen Seung Sahn:

Nie wiem.

N kwi 14, 2019 10:51

Alus napisał(a):
Jestem zarówno ciałem, umysłem, duszą, a moja dusza nigdy nie przestanie istnieć.

Nie rozumiem, to jesteś duszą, czy masz duszę?

N kwi 14, 2019 10:53
Django napisał(a):
Alus napisał(a):

Nie rozumiem, to jesteś duszą, czy masz duszę?

Mam duszę i jestem duszą.

N kwi 14, 2019 10:59

To dusza też ma duszę?

N kwi 14, 2019 11:03

Czyli Alus jesteś ciałem, umysłem i duszą, tak?
Gdzie jest granica między Twoim ciałem a otoczeniem? W którym momencie cząsteczka tlenu którą wdychasz jest jeszcze cząsteczką powietrza a kiedy już Twoją? Do kiedy komórka naskórka jest Tobą a kiedy już martwym naskórkiem? Masz świadomość w jakim tempie wymieniasz cząsteczki z otoczeniem? Jak bardzo zmienia się Twój umysł? Dusza też podlega jakimś zmianom?

Nie wiem jak Ty, ale moje ciało i umysł podlegają ciągłym zmianom, nie ma tam praktycznie nic trwałego. Nie dostrzegam też jakiejś konkretnej granicy między moim ciałem a otoczeniem a mój umysł jest wynikiem interakcji z otoczeniem.
Geny i środowisko i tyle, wzajemne interakcje.

Jakie cechy ma Twoja dusza? Skąd wiesz że ją masz i równocześnie nią jesteś?

Też mnie ciekawi jak to dusza ma duszę ;)

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

N kwi 14, 2019 11:08
IrciaLilith napisał(a):
Czyli Alus jesteś ciałem, umysłem i duszą, tak?
Gdzie jest granica między Twoim ciałem a otoczeniem? W którym momencie cząsteczka tlenu którą wdychasz jest jeszcze cząsteczką powietrza a kiedy już Twoją? Do kiedy komórka naskórka jest Tobą a kiedy już martwym naskórkiem? Masz świadomość w jakim tempie wymieniasz cząsteczki z otoczeniem? Jak bardzo zmienia się Twój umysł? Dusza też podlega jakimś zmianom?

Nie wiem jak Ty, ale moje ciało i umysł podlegają ciągłym zmianom, nie ma tam praktycznie nic trwałego. Nie dostrzegam też jakiejś konkretnej granicy między moim ciałem a otoczeniem a mój umysł jest wynikiem interakcji z otoczeniem.
Geny i środowisko i tyle, wzajemne interakcje.

Jakie cechy ma Twoja dusza? Skąd wiesz że ją masz i równocześnie nią jesteś?

Też mnie ciekawi jak to dusza ma duszę ;)

I stał się człowiek duszą żyjącą (Rdz 2,7) - tylko człowiek jest/posiada duszę nieśmiertelną.
Gdybyś nie zakładała nieśmiertelności, nie frapowałoby Cię zagadnienie istnienia piekła lub nieba.

N kwi 14, 2019 11:18
Swołocz napisał(a):
IrciaLilith - jesteś umysłem wybitnie filozoficznym.

Na Twoje pytania odpowiedziałbym dwoma słowami, jak mistrz zen Seung Sahn:

Nie wiem.

Bardzo mi się podoba ta odpowiedź... :)

N kwi 14, 2019 11:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161 ... 215  Następna strona