Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 18:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 663 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 45  Następna strona
 Strajk nauczycieli 
Autor Wiadomość

Post Re: Strajk nauczycieli
Alus napisał(a):
Tyle tylko, ze z tymi prywatnymi, społecznymi, zakonnymi różnie bywa.

Z publicznymi też różnie bywa.

Dzięki, link tradycyjnie bardzo ciekawy.

Alus napisał(a):
Jeszcze lepiej niż wczoraj zrozumiałam - wszystkie pieniądze zostaną przeniesione na IKE. Później można ewentualnie zadecydować o woli przeniesienia do ZUS i oczekiwać na zwrot 15% zabranej kasy.

Może i lepiej, ale jeszcze nie dobrze. Do trzech razy sztuka ;)

Alus napisał(a):
Gdzie niby dostrzegasz mój wrzask?....ja jedynie nie stosuję zasady "gdzie chleb, tam i serce twoje".

Jak wiele osób, Ty stosujesz zasadę "gdy X ukraść krowę to dobrze, gdy Y ukraść krowę to źle". Za X i Y należy podstawić PiS/PO albo PO/PiS ;)

Cz kwi 18, 2019 14:09
Zawsze mówiłam i pisałam, że nie lubię Kaczyńskiego - bo choć Wałęsa po 1989r nie był już dla mnie żadnym idolem, to widok małego, nieznanego, człowieczka prowadzącego grupę ludzi wrzeszczących "Bolek do Tworek" i palących kukłę prezydenta przed Belwederem, było dla mnie jak naplucie mi w twarz.
Bo choć w I turze nie głosowałam na Wałęsę, musiałam to zrobić ł w II turze, aby uchronić Polskę od ośmieszenia wyborem spadochroniarza nie wiadomo w zasadzie skąd: Tymińskiego, to był Wałęsa dla mnie pierwszym po czasach komuny prezydentem wolnego mojego kraju.
A później Kaczyński wstawił mnie w szeregi ZOMO.
Tyle razy o tym pisałam, a Ty nadal uwidaczniasz jedynie swoją optykę postrzegania mnie, bo nie jestem fanką PO, ale wrogiem PiS.

Cz kwi 18, 2019 14:13

Alus napisał(a):
Tyle razy o tym pisałam, a Ty nadal uwidaczniasz jedynie swoją optykę postrzegania mnie, bo nie jestem fanką PO, ale wrogiem PiS.

Niestety ta wrogość zaślepia i aby zrobić PiSowi na złość sporo ludzi jest gotowych odmrozić sobie uszy. I nie tylko sobie, bo przy okazji również Polsce :(

Cz kwi 18, 2019 14:20
SweetChild napisał(a):
Alus napisał(a):

Niestety ta wrogość zaślepia i aby zrobić PiSowi na złość sporo ludzi jest gotowych odmrozić sobie uszy. I nie tylko sobie, bo przy okazji również Polsce :(

Czyli dopominanie się lepszych wynagrodzeń, poszanowania godności, nie zgoda na zaliczanie do szeregów ZOMO, "Komunistów i złodziei", "kanalii i mord zakazanych", szkodzi Polsce....jak to sie ma do nauczania św Jana Pawła II godność osoby ludzkiej źródłem praw człowieka.
Człowiek, który żyje w biedzie i patrzy na biedę swojej rodziny wolny nie jest - powiada ten co to szkodzi Polsce, czy ten, który dba o dobro Polski?

Cz kwi 18, 2019 14:29
Moderator

Rząd nie jest zainteresowany rozmowami. ZNP cztery razy zmieniło żądania: z 1 tys. zł na 30%, które następnie proponowało rozłożyć na 2 raty, następnie na 3, a oni mowią, że to ZNP nie ma innych propozycji i trwa w uporze. Oto kolejna (ta sama) propozycja rządu (podwyżki przez obniżki):
Cytuj:
Jeśli trwa strajk potężnej grupy grup społecznej, 16 tys. szkół i przedszkoli, a rząd nie jest zainteresowany doprowadzeniem do porozumienia, to oznacza, że wyszedł z założenia, że wystarczy przeczekać. Jako obywatel takie podejście władz mojego kraju uważam za skandaliczne" - mówił po zakończonych fiaskiem kolejnych negocjacjach Sławomir Wittkowicz z FZZ[...]
Siódme spotkanie negocjacyjne rządu i nauczycielskich związków zawodowych w Radzie Dialogu Społecznego zakończyło się fiaskiem. 18 kwietnia 2019 rząd przyszedł do Centrum Partnerstwa Społecznego „Dialog” w niezmienionym składzie, by zaproponować nowe-stare rozwiązanie ignorując propozycje ZNP i FZZ.[...]

https://oko.press/rzad-zaoferowal-naucz ... TCV36uS_uA
O tym, że ta propozycja rządu, to propozycja podwyżki pensum, która generuje podwyżkę przez obniżkę, proszę przeczytać w artykule.

I komentarz nauczyciela do tego artykułu (nie pod artykułem, ale na forum) W SAMO SEDNO;
Cytuj:
Wyszło szydło z worka. Czuję się osobiście znieważony. Ten Rząd nie chce rozmów, ten Rząd nie chce porozumienia. Potrafi tylko kłamać, szczuć i upadlać. To jest konflikt cywilizacyjny, konflikt pomiędz światem Huna a etosem inteligenta. Wiatr historii przywiał barbarzyńców, zawładnęli wspólną przestrzenią i postanowili pokazać swoją butę i arogancję. Z gębą pełną frazesów o Bogu, honorze i ojczyźnie najpierw uderzyli w prawo. Potem bardzo szybko obudzili demony przeszłości i zatruli młode umysły fałszywymi mitami. Sponiewierali też suwerena, którego tak kochają, dając mu zachętę do próżniaczego życia i czyniąc chama dumnym z tego, że jest chamem... Przyszedł wreszcie czas na inteligencję. Spuszczono psy gończe, które mają nas zagonić do mysiej dziury. Mają nas zastraszyć, sponiewierać, uczynić słabymi... Chcąc podporządkować sobie inteligencję należy przetrącić jej kręgosłup, nauczycieli. W ten sposób inteligencja pozbawiona dopływu świeżej krwi stanie się słaba i zmarginalizowana. Walczmy! Nie dajmy się barbarzyńcom! Świat Hunów przeminie.

APELUJEMY DO LUDZI DOBREJ WOLI.
POMÓŻCIE NAUCZYCIELOM
STRAJK NAUCZYCIELI MUSI TRWAĆ.

Jeżeli nas złamią wpadniemy w cywilizacyjną otchłań.

Cz kwi 18, 2019 17:54
Moderator

No popatrzcie: nieroby konkurują poziomem nauczania z Finlandią: https://www.facebook.com/malgorzata.kli ... 6261357551
Chyba mnie trafi.... Pewnie ta ostatnia deforma spowodowała ten poziom :(

Cz kwi 18, 2019 21:16
Małgosiaa napisał(a):
No popatrzcie: nieroby konkurują poziomem nauczania z Finlandią: https://www.facebook.com/malgorzata.kli ... 6261357551
Chyba mnie trafi.... Pewnie ta ostatnia deforma spowodował ten poziom :(

Sokoro Polska ma być doliną krzemową Europy, to i poziom nauczania musi być adekwatny :lol:
No cóż ofiary marnych lekarzy leżą na cmentarzu, ofiary marnych nauczycieli brylują w parlamencie w we władzy - jeden "geniusz" mówi, że Polska weszła w struktury UE w 1993r, a drugi świętuje rocznicę 20 lat pobytu Polski w strukturach UE....zapewne imprezkę rocznicową zorganizują na San Escobar :D

Ostatnio edytowano Pt kwi 19, 2019 7:18 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pt kwi 19, 2019 7:14

Cytuj:
Chcąc podporządkować sobie inteligencję należy przetrącić jej kręgosłup, nauczycieli.

Obawiam się, że ten kręgosłup przypomina kręgosłupy dzisiejszych uczniów - jest słaby i zdeformowany. I nie twierdzę, że to tylko wina nauczycieli, tak jak krzywe kręgosłupy nie są winą wyłącznie uczniów. A może nawet nie przede wszystkim.

Pt kwi 19, 2019 7:18
SweetChild napisał(a):
Cytuj:
Chcąc podporządkować sobie inteligencję należy przetrącić jej kręgosłup, nauczycieli.

Obawiam się, że ten kręgosłup przypomina kręgosłupy dzisiejszych uczniów - jest słaby i zdeformowany. I nie twierdzę, że to tylko wina nauczycieli, tak jak krzywe kręgosłupy nie są winą wyłącznie uczniów. A może nawet nie przede wszystkim.

Nie dziwne, gdy słyszysz, że 73 osoby, często ze znacznie niższym wykształceniem, mierni, bierni, ale nad wyraz wierni, w ciągu 3 lat uzyskały wynagrodzenie w spółkach skarbu państwa ponad 92 miliony zł.

Pt kwi 19, 2019 7:25
Moderator

Oto jak PiS manipuluje społeczeństwem w sprawie nauczycieli, a suweren wierzy we wszystko i łyka jak pelikany:
Cytuj:
Rząd wie, że głodem i pozornymi negocjacjami może zmusić nauczycieli do zakończenia strajku. Część związkowców uważa, że nie wszyscy się wykruszą. W 1993 r. w obronie Karty nauczyciela niektóre szkoły protestowały trzy tygodnie.
Dziś premier ma przedstawić szczegóły i porządek prac powołanego przez siebie oświatowego okrągłego stołu. Jego pierwsze posiedzenie ma się odbyć tuż po świętach.Celem tej inicjatywy też jest zniechęcenie nauczycieli do strajku. – Musimy przeczekać tak jak niepełnosprawnych protestujących w Sejmie. Do przekazu medialnego musi się przedostać, że dajemy dyplomowanym 8100 zł za niewiele więcej godzin pracy, a związkowcy odrzucają propozycję – mówi polityk PiS. – Na opinii publicznej robi wrażenie, że można otrzymać tyle pieniędzy za przepracowanie 24 zamiast 18 godzin tygodniowo – dodaje.

https://serwisy.gazetaprawna.pl/edukacj ... Nho5a_pNxM
Rząd wie, że głodem..., oj przeliczy się, przeliczy.

Pt kwi 19, 2019 7:58
Małgosiaa napisał(a):
Oto jak PiS manipuluje społeczeństwem w sprawie nauczycieli, a suweren wierzy we wszystko i łyka jak pelikany:
Cytuj:
Rząd wie, że głodem i pozornymi negocjacjami może zmusić nauczycieli do zakończenia strajku. Część związkowców uważa, że nie wszyscy się wykruszą. W 1993 r. w obronie Karty nauczyciela niektóre szkoły protestowały trzy tygodnie.
Dziś premier ma przedstawić szczegóły i porządek prac powołanego przez siebie oświatowego okrągłego stołu. Jego pierwsze posiedzenie ma się odbyć tuż po świętach.Celem tej inicjatywy też jest zniechęcenie nauczycieli do strajku. – Musimy przeczekać tak jak niepełnosprawnych protestujących w Sejmie. Do przekazu medialnego musi się przedostać, że dajemy dyplomowanym 8100 zł za niewiele więcej godzin pracy, a związkowcy odrzucają propozycję – mówi polityk PiS. – Na opinii publicznej robi wrażenie, że można otrzymać tyle pieniędzy za przepracowanie 24 zamiast 18 godzin tygodniowo – dodaje.

https://serwisy.gazetaprawna.pl/edukacj ... Nho5a_pNxM
Rząd wie, że głodem..., oj przeliczy się, przeliczy.

I dzięki tego rodzaju manipulacjom i narodowym mediom, organizacja Reporterzy bez Granic w raporcie o wolności prasy w 2018r umieściła Polskę na 59 miejscu - za Jamajką Kostaryką, Namibią, Maurytius....i za San Escobar :badgrin:
W 2015r Polska zajmowała 18 miejsce.
Najwidoczniej jacyś inni diabli tam działali.

Pt kwi 19, 2019 8:07
Moderator

Alus napisał(a):
I dzięki tego rodzaju manipulacjom i narodowym mediom, organizacja Reporterzy bez Granic w raporcie o wolności prasy w 2018r umieściła Polskę na 59 miejscu - za Jamajką Kostaryką, Namibią, Maurytius....i za San Escobar
W 2015r Polska zajmowała 18 miejsce.
Najwidoczniej jacyś inni diabli tam działali.

Oj, Alus, nasz kolega?, który nie będzie głosował na PiS, ale broni rękami i nogami, powie, że to kłamstwa i znajdzie, np. w wPotylicę, odwrotność.

Pt kwi 19, 2019 8:19

Trzymajcie się, bo jeśli złamią ten strajk, oświata nigdy niczego nie wywalczy, taką mobilizację trudno powtórzyć!

Pt kwi 19, 2019 9:20

Można też wesprzeć strajkujących nie tylko słowem, ale i datkiem:
Wspieram Nauczycieli – fundusz strajkowy

Swoją drogą, gdyby taki fundusz był regularnie i wystarczająco zasilany, to można by w oparciu o zbierane środki wypłacać pensje nauczycielom i uczynić krok w stronę niepublicznej oświaty ;)

Pt kwi 19, 2019 9:39
Moderator

A tu można poprzeć: https://naszademokracja.pl/petitions/ap ... ZXvi3fkVgU
Tu przeciwko ucieczce Zalewskiej:
https://secure.avaaz.org/pl/community_p ... iev5Wr8_mI
tu petycja do premiera:
https://secure.avaaz.org/pl/community_p ... y/?aehOCkb

Pt kwi 19, 2019 9:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 663 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 45  Następna strona