Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 0:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 663 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 45  Następna strona
 Strajk nauczycieli 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Strajk nauczycieli
Kael napisał(a):
Małgosiaa, dziwię się, że ty się dziwisz.

Kael, ja się nie dziwię. Wyrażam w ten sposób dezaprobatę na działania premiera i rządu. Dziwiłam się za poprzedniej kadencji PiS wielu sprawom, a jedną z nich była co miesięczna wymiana ministrów. Teraz mnie nic nie dziwi i nie zdziwi nawet, jeśli wszystkich nauczycieli zwolnią, bo im nie zalezy na edukacji, a na wygranej, nie zdziwi nawet, jeśli wyślą wojsko na nauczycieli. Nic mnie nie zdziwi. Są zdolni do wszystkiego, aby tylko utrzymać się u władzy i doskonale wiedzą jak manipulować społeczeństwem, aby osiągnąć cel.

Pt kwi 19, 2019 18:49
nolda napisał(a):
Alus napisał(a):
Niezależnie od zmienianych poglądów, ekonomia się nie zmienia - każdy strajk to wymierne koszty, niezależnie czy za kadencji ulubionej partii, czy nie lubionej.

Ciężko osiągnąć wymierny zysk, nie ponosząc wymiernych kosztów.

W sporze z nauczycielami, nawet gdy strajkujący nie uzyskają stawianych postulatów, przegrają obie strony ....nikt z logicznie myślących nie uwierzy już w żadne zapewnienia rządu, a zwłaszcza tak kuriozalne jak bez edukacji możliwość stworzenia z Polski doliny krzemowej Europy.

Małgosiaa napisał(a):
Kael napisał(a):

Kael, ja się nie dziwię. Wyrażam w ten sposób dezaprobatę na działania premiera i rządu. Dziwiłam się za poprzedniej kadencji PiS wielu sprawom, a jedną z nich była co miesięczna wymiana ministrów. Teraz mnie nic nie dziwi i nie zdziwi nawet, jeśli wszystkich nauczycieli zwolnią, bo im nie zalezy na edukacji, a na wygranej, nie zdziwi nawet, jeśli wyślą wojsko na nauczycieli. Nic mnie nie zdziwi. Są zdolni do wszystkiego, aby tylko utrzymać się u władzy i doskonale wiedzą jak manipulować społeczeństwem, aby osiągnąć cel.

Dokładnie tak powiedziała moja sąsiadka, ekonomistka bankowiec, którą bardzo oburzyło w 2013r likwidacja części OFE na kwotę 152,9 mld zł, na wieść likwidacji drugiej części OFE w kwocie 162 mld zł, przy grabieży z nich 15%.

Pt kwi 19, 2019 20:19

Małgosiaa napisał(a):
Owszem, masz rację, ale chyba do rządu dotarło, że nauczyciele nie walczą tylko o podwyżki, bo premier chce zwołać okrągły stol, aby rozmawiać o kształcie oświaty. No i tu sobie strzelił w kolano, bo jeszcze niedawno chciał dać medal Zalewskiej za deformę zachwalając, jaka jest wspaniała. Chce tę wspaniałą deformę demolować?
Uprzedzę Twoją piłeczkę - wiem, że im chodzi o coś zupełnie innego, ale podany przez niego powód jest co najmniej dziwny w kontekście wcześniejszych wypowiedzi.

Ech Małgosiaa... chyba zapomniałaś już maraton zmian ustaw do Trybunału Konstytucyjnego. Za każdym razem, ulepszanie ulepszania, które już było ulepszeniem poprzedniego ulepszenia, a do tego preludium do kolejnego ulepszenia. I tym razem to będzie poprawa poprawy, coby jeszcze poprawniej było.

A lud, wiadomo, kupował wtedy, kupi i teraz. I tylko ja wspominam smętnie "drugi etap reformy" pewnego generała.

...

(Koh 3:1nn)

Pt kwi 19, 2019 20:27

nolda napisał(a):
Alus napisał(a):
Jakoś nie pamiętam Twoich ubolewań o budżet, gdy w latach 2008-2015 trwało wiele strajków, palenie opon w Warszawie, niszczenie, demolka ulic....i to czasie gdy cały świat przeżywał kryzys finansowy,

Może to świadczyć o tym, że pamięć cię zawodzi, w co raczej wątpię. Najprawdopodobniej adwersarz jako osoba rozumna zmienia swe poglądy, ze względu na doświadczenie jakie nabył przez te kilka lat, wiedzę, którą zdobył – przyswoił.

Niestety zawodzi pamięć Alus. :(

Pt kwi 19, 2019 21:24
Moderator

bert04 napisał(a):
Ech Małgosiaa... chyba zapomniałaś już maraton zmian ustaw do Trybunału Konstytucyjnego.

Nic nie zapomniałam, bert04, nic nie zapomniałam. To suweren zapomniał, zaślepiony wszelkiego rodzaju plusami, stąd rosnące słupki poparcia. Jeśli mówiłam o strzale w kolano, to chodziło mi o tę część społeczeństwa, która jeszcze myśli, a nie ślepo wierzy we wszystko, co naczelnik powie. I nie mam złudzeń, że ten strajk szybko się skończy, bo rząd w końcu ulegnie. Ani rząd szybko nie ulegnie, ani strajk szybko się nie skończy, bo chociaż zrezygnują szkoły w małych miejscowościach, to te w dużych będą trwały, a to własnie tam już dzisiaj brakuje najwięcej nauczycieli. Będą trwać, bo rząd kłamie, że za strajk nie dostaną wynagrodzenia. Fakt, że dopiero po zakończeniu, ale jest furtka: porozumienie związków z dyrektorem. Tam, gdzie jest poparcie samorządów, nie będzie problemu, a wielu stoi murem za nauczycielami.

Pt kwi 19, 2019 21:39
SweetChild napisał(a):
nolda napisał(a):
Alus napisał(a):
Jakoś nie pamiętam Twoich ubolewań o budżet, gdy w latach 2008-2015 trwało wiele strajków, palenie opon w Warszawie, niszczenie, demolka ulic....i to czasie gdy cały świat przeżywał kryzys finansowy,

Może to świadczyć o tym, że pamięć cię zawodzi, w co raczej wątpię. Najprawdopodobniej adwersarz jako osoba rozumna zmienia swe poglądy, ze względu na doświadczenie jakie nabył przez te kilka lat, wiedzę, którą zdobył – przyswoił.

Niestety zawodzi pamięć Alus. :(

W moim wieku ma prawo zawodzić, ale nie zawodzi wyszukiwarka ;)

So kwi 20, 2019 7:20
To co się dzieje w oświacie to krzyż dzieci i nauczycieli, Kard Nycz, Droga Krzyżowa, Warszawa.

So kwi 20, 2019 7:48
Moderator

Co tam kard. Nycz. Gdyby o. Rydzyk, może by przemyśleli.

So kwi 20, 2019 7:49
Małgosiaa napisał(a):
Co tam kard. Nycz. Gdyby o. Rydzyk, może by przemyśleli.

Raczej bez przemyślenia, nauczyciele otrzymaliby po 1000 zeta z wyrównaniem. ;)

So kwi 20, 2019 8:28

Małgosiaa napisał(a):
Kael napisał(a):

Teraz mnie nic nie dziwi i nie zdziwi nawet, jeśli wszystkich nauczycieli zwolnią, bo im nie zalezy na edukacji, a na wygranej, nie zdziwi nawet, jeśli wyślą wojsko na nauczycieli. Nic mnie nie zdziwi. Są zdolni do wszystkiego, aby tylko utrzymać się u władzy i doskonale wiedzą jak manipulować społeczeństwem, aby osiągnąć cel.

Primo, a nauczycielom niby zależy na edukacji? :-o
Secundo, widzę tu objawy naprawdę ostrej "pischozy"...

Uważaj na siebie i Wesołych Świąt! :)

So kwi 20, 2019 11:39

Alus napisał(a):
To co się dzieje w oświacie to krzyż dzieci i nauczycieli, Kard Nycz, Droga Krzyżowa, Warszawa.

Dlaczego nauczycieli skoro sami to powodują? Zaraz usłyszę że za mało zarabiają. Ale ci, którzy naprawdę ciężko żyją, nie mają jak protestować. Na przykład kobiety na kasie w Biedronce.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

So kwi 20, 2019 11:43
Andy72 napisał(a):
Alus napisał(a):

Dlaczego nauczycieli skoro sami to powodują? Zaraz usłyszę że za mało zarabiają. Ale ci, którzy naprawdę ciężko żyją, nie mają jak protestować. Na przykład kobiety na kasie w Biedronce.

Oj durny, Ty durny, nawet nie można się na Ciebie oburzać, bo choć Jezus mówi, aby żyć dniem dzisiejszym, to jednak zalecał aby zadbać o przyszłość swej duszy w wieczności, i tylko durnota nie myśli o przyszłości, np braku nauczycieli - średni wiek nauczycieli w Polsce w 2018r to 44 lata.
O ile w 2008r 7,8% uczniów szkół średnich deklarowało wybór zawodu nauczyciela, to w 2018r jedynie 2,3% deklarowało taki wybór.
Kardynał posiada świadomość grożącej zapaści polskich szkół, ale akolici PiS zupełnie sie tym nie interesują...

So kwi 20, 2019 11:55

Jak będzie mało nauczycieli, to ich zawód będzie w cenie.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

So kwi 20, 2019 12:31
Andy72 napisał(a):
Jak będzie mało nauczycieli, to ich zawód będzie w cenie.

Konkretnie za ile lat?...podobną receptę stosowano wobec lekarzy i pielęgniarek, dlatego aktualnie występuje dramatyczny brak pielęgniarek i lekarzy, ludzie umierają na SOR nie mogąc sie doczekać pomocy 1-2 lekarzy zmuszonych do zdiagnozowania kilkadziesiąt osób w jednym czasie.
Na moim osiedlu, w przychodni obsługującej 2 osiedla, dzieciaki przyjmują na 1/2 etatu dwie 65-70 letnie emerytki ze specjalizacją pediatra i 1 rezydent....bywają dni, że dzieci nie przyjmuje żaden :(

Ostatnio edytowano So kwi 20, 2019 12:45 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

So kwi 20, 2019 12:41

Nie sądzę aby to nauczyciele byli szczególnie poszkodowani. Mają długie wakacje, ferie, mało godzin tygodniowo a zarobki nie takie złe na tle reszty Europy (był wykres słupkowy). Najłatwiej to każdemu wmawiać że powinien zarabiać 150% średniej krajowej, co jest matematycznie niemożliwe.
Jeśli ktoś domaga się podwyżek , to powinien wskazać komu zabrać.

So kwi 20, 2019 12:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 663 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 45  Następna strona