Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 10:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 663 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 45  Następna strona
 Strajk nauczycieli 
Autor Wiadomość

Post Re: Strajk nauczycieli
Alus napisał(a):
Walczyli zażarcie o dobro dzieci manifestując niezgodę na katorżniczą dla dzieci "reformę" Zalewskiej, manifestowali, pisali petycje....uważasz, że naturalne jest aby dzieci 12-13 letnie w ciągu 5 dni w tygodniu uczyły się po 12-13 godzin? ...przeżywały traumę myśląc o możliwości dalszej nauki w szkołach średnich?...uczyły się na zmiany do późnych godzin (zimą do zmroku)?

Nie, nie uważam, jak będzie jakaś petycja czy manifestacja przeciwko "reformie" Zalewskiej, to ją czynnie poprę (podobnie jak czynnie popierałem manifestacje przeciwko łamaniu Konstytucji czy "reformie" sądownictwa).

Pt kwi 26, 2019 12:03

Kiedyś było dobrze: 8 klas podstawówki, 4 liceum , potem studia.
Aż wprowadzono gimnazja, oceny jedynki i szóstki itp. Tylko by była zmiana.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pt kwi 26, 2019 12:04
Moderator

SweetChild napisał(a):
Alus napisał(a):
Walczyli zażarcie o dobro dzieci manifestując niezgodę na katorżniczą dla dzieci "reformę" Zalewskiej, manifestowali, pisali petycje....uważasz, że naturalne jest aby dzieci 12-13 letnie w ciągu 5 dni w tygodniu uczyły się po 12-13 godzin? ...przeżywały traumę myśląc o możliwości dalszej nauki w szkołach średnich?...uczyły się na zmiany do późnych godzin (zimą do zmroku)?

Nie, nie uważam, jak będzie jakaś petycja czy manifestacja przeciwko "reformie" Zalewskiej, to ją czynnie poprę (podobnie jak czynnie popierałem manifestacje przeciwko łamaniu Konstytucji czy "reformie" sądownictwa).

Były protesty przeciwko deformie, ale ten postulat nie może być postulatem strajkowym. Czy to trudno zrozumieć? Żeby cokolwiek zmienić w oświacie, trzeba radykalnych kroków, a tym krokiem jest strajk. Nic innego nie działa. Takie jest prawo, że nie można wysuwać postulatów dotyczących zmiany systemowej. Nie wiesz dlaczego? Ano dlatego, że tu można zrobic nagonkę i zmieszać nauczycieli z błotem, że są roszczeniowi, nakłamać w kwestii zarobków itp. itd. W przypadku, gdyby mieli prawo strajkować w związku z systemem oświaty, rząd nie miałby chamskich argumentów typu rozmnażania, bycia Wermachtem itp. itd.
Nie da się podnieść poziomu oświaty bez godnej płacy, bo nikt zdolny do tego zawodu nie przyjdzie. Od lat jest selekcja negatywna właśnie w związku z niskimi zarobkami.

Pt kwi 26, 2019 12:12

Małgosiaa napisał(a):
Były protesty przeciwko deformie, ale ten postulat nie może być postulatem strajkowym. Czy to trudno zrozumieć? Żeby cokolwiek zmienić w oświacie, trzeba radykalnych kroków, a tym krokiem jest strajk. Nic innego nie działa. Takie jest prawo, że nie można wysuwać postulatów dotyczących zmiany systemowej.

A zakładając, że postulaty płacowe zostały spełnione i strajk się zakończył, to jakie zmiany w oświacie by nastąpiły?

Pt kwi 26, 2019 12:19
Andy72 napisał(a):
Kiedyś było dobrze: 8 klas podstawówki, 4 liceum , potem studia.
Aż wprowadzono gimnazja, oceny jedynki i szóstki itp. Tylko by była zmiana.

Dla Ciebie tylko taka.
Dla dzieci z małych wiejskich, marnie, lub zupełnie nie wyposażonych szkół, gimnazjum to duży skok cywilizacyjny z dostępem do netu, do pracowni...często nawet do sanitariatów.

Nagonka na nauczycieli - moja kuzynka wróciła zapłakana ze szkoły.... - powielane w dziesiątkach/setkach wpisów wynajętych trolli, którzy za podobną "pracę" mogą miesięcznie wyciągnąć 3 tys zł netto - bez wymaganej edukacji, bez dojazdów do szkół, bez pracy w domu, bez obowiązkowych dokształceń i kursów, bez harmidru, wrzasków, czasem chamskich uczniów.

Cytuj:
A zakładając, że postulaty płacowe zostały spełnione i strajk się zakończył, to jakie zmiany w oświacie by nastąpiły?

Spełnienie postulatów płacowych mogłyby stanowić pierwszy krok do dostrzeżenia problemów edukacji polskiej szkoły i nachylenie się nad nimi władzy i nauczycieli, dla wypracowania właściwych programów.
Ale gdy nauczyciela przedstawia sie jako głupiego, niedouczonego, pazernego jedynie na kasę belfra, to z takim nastawieniem, nie istnieją z tym rządem żadne możliwości konstruktywnego dialogu i ustaleń.

Pt kwi 26, 2019 12:24

Alus napisał(a):
Spełnienie postulatów płacowych mogłyby stanowić pierwszy krok do dostrzeżenia problemów edukacji polskiej szkoły i nachylenie się nad nimi władzy i nauczycieli, dla wypracowania właściwych programów.

Mogłyby, ale niestety nie jestem w stanie uwierzyć, że tak by się stało. W zasadzie to zakończenie strajku bez spełnienia postulatów płacowych też mogłoby i nie uważam, że szanse na to są znacząco mniejsze.

Pt kwi 26, 2019 12:34
SweetChild napisał(a):
Alus napisał(a):

Mogłyby, ale niestety nie jestem w stanie uwierzyć, że tak by się stało. W zasadzie to zakończenie strajku bez spełnienia postulatów płacowych też mogłoby i nie uważam, że szanse na to są znacząco mniejsze.

Czyli patrzysz przez różowe okulary produkcji dobrej zmiany ;)
Wyleję na Ciebie kubeł pomyj, zlekceważę i będziemy sobie nadal przyjaźnie gaworzyć :badgrin:

Pt kwi 26, 2019 12:41

Alus napisał(a):
Wyleję na Ciebie kubeł pomyj, zlekceważę i będziemy sobie nadal przyjaźnie gaworzyć :badgrin:

Nie, i niewiele zmieni, czy mi dasz cukierka czy też nie.

Pt kwi 26, 2019 12:45
SweetChild napisał(a):
Alus napisał(a):

Cukierka nie, ale gdy będziesz spragniony i głodny, to szklanka wody i kromka chleba zapewne zmieni.
Bo oni nie walczą o cukierki...kuzynka nauczycielka opowiadała, jak długo przymierzała sie do kupna drogiej bluzki, dla niej zdecydowanie za drogiej. W końcu sie przemogła, z myślą o stroju na jakieś uroczystości rodzinne, czy w szkole.
Po kilku dniach w swojej II klasie gimnazjum, ujrzała uczennicę siedzącą przed nią w takiej samej drogiej bluzce - dla młodej normalny strój do szkoły.

Pt kwi 26, 2019 12:47

Alus napisał(a):
SweetChild napisał(a):
Alus napisał(a):

Cukierka nie, ale gdy będziesz spragniony i głodny, to szklanka wody i kromka chleba zapewne zmieni.

Niewiele, wodę wypiję i chleb zjem, ale to nie sprawi, że Cię polubię i będę przyjaźnie gaworzyć.

Pt kwi 26, 2019 13:09
SweetChild napisał(a):

Cytuj:
Niewiele, wodę wypiję i chleb zjem, ale to nie sprawi, że Cię polubię i będę przyjaźnie gaworzyć.

A oczekujesz od nauczycieli przyjaznego gaworzenia.

Pt kwi 26, 2019 13:13
Co do kwestii płacowej, to ja uważam, że nauczyciele w Polsce zarabiają skandalicznie mało. To stwarza selekcję negatywną. Poza tym skandaliczne jest, że muszą pracować w domu, bo w szkole nie ma żadnych warunków (jak czytam), żeby przygotować lekcje, skopiować materiały, wydrukować itp. Jeśli to będzie zapewnione, to można i pensum zwiększyć, wliczając w to dyżury na przerwach, przygotowanie materiałów i kółka zainteresowań oraz czas dla rodziców. O, właśnie: w Niemczech każdy nauczyciel ma "okienko" na spotkania z rodzicami w ciągu roku. Np trzecia lekcja w środę. Jak się bardzo uprzeć, można przyjść kiedy indziej, ale to rodzic ma sprawę, więc niech rodzic się dostosuje.
Wywiadówek z ocenami i rozmowami praktycznie nie ma. Jest jeden dzień w połowie roku, kiedy dziecko może wpisać rodzica na listę u nauczyciela i przez 3 godziny nauczyciel przyjmie wpisanych na określoną minutę rodziców. Góra 10 minut na ucznia.

Jeżeli zapewnimy wysokowykwalifikowane i dobrze opłacane kadry, można będzie przebierać w chętnych i stawiać im inne wymagania. Na razie można się cieszyć, że ktokolwiek jeszcze chce uczyć w szkole.
A program, bądź reforma? To raczej sprawa fachowców i nie do załatwienia "dobrą zmianą" bez przygotowania na plecach nauczycieli i kosztem zdrowia uczniów.
Ale wypuścili naturszczyków na swawolę i jest, co jest: papranina, prowizorka i propaganda sukcesu.
Byle sobie nagrody przyznawać za sztuczny uśmiech.

Dlatego należy poczekać aż system padnie z braku nauczycieli. Dopiero to może otrzeźwić.
A uczniowie? No cóż. 500+ pójdzie na prywatne korepetycje.

Pt kwi 26, 2019 13:19

Alus napisał(a):
A oczekujesz od nauczycieli przyjaznego gaworzenia.

:shock: Przecież to Ty wyskoczyłaś z tym gaworzeniem. A ja znowu dałem się strollować :|

Kael napisał(a):
Co do kwestii płacowej, to ja uważam, że nauczyciele w Polsce zarabiają skandalicznie mało.

Skandalicznie mało w porównaniu do średniej krajowej? Na podstawie zestawienia wklejonego jakiś czas temu przez Marka Piotrowskiego bym tak nie powiedział. W porównaniu do zarobków w Niemczech? Pewnie mało, jak większość Polaków.

Kael napisał(a):
Jeżeli zapewnimy wysokowykwalifikowane i dobrze opłacane kadry, można będzie przebierać w chętnych i stawiać im inne wymagania.

Racja, ale też trzeba uczciwie przyznać, że to my będziemy te kadry opłacać. Bo przecież nie Kaczyński albo Morawiecki z własnej kieszeni.

Pt kwi 26, 2019 13:36

SweetChild napisał(a):
Na podstawie zestawienia wklejonego jakiś czas temu przez Marka Piotrowskiego bym tak nie powiedział.

Odszukałem to zestawienie, ale pod podanym przez Marka Piotrowskiego linkiem pojawia się obecnie taka informacja:
Cytuj:
Szanowni państwo - dzięki determinacji naszego czytelnika doszedłem, gdzie jest błąd. W poniższym artykule zastosowałem dane OECD, która na swojej stronie z danymi nie podała, że zarobki nauczycieli przeliczyła według siły nabywczej. Taka kwota jest wyższa niż nominalna, bo ceny w Polsce są niskie. W ten sposób prezentowałem cały czas dane zawyżone zarobków nauczycieli (około dwukrotnie), traktując je jako nominalne. Bardzo wszystkich nauczycieli przepraszam. Jacek Frączyk

Wobec powyższego nie wiem, czy te zestawienia są miarodajne :(

Pt kwi 26, 2019 13:59

Wydawałoby się, że kto jak kto, ale nauczyciele powinni mieć nieco rozumu i rozumieć to co dzień w dzień po swojej "trudnej" robocie oglądają w telewizorze, a mianowicie, że z Jarosławem Kaczyńskim nie wygra się "po kodziarsku".

A jednak nie zrozumieli i zostali ograni jak duże dzieci, którymi najpewniej są...

Pt kwi 26, 2019 14:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 663 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 45  Następna strona