Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 13:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Nie ma takiej krzywdy, której nie można by wybaczyć 
Autor Wiadomość
Post Nie ma takiej krzywdy, której nie można by wybaczyć
Czy zgadzacie się z aforyzmem, stanowiącym temat? Czy istotnie uważacie, że nie można wam zrobić niczego, czego nie bylibyście zdolni wybaczyć?

Śr wrz 14, 2005 15:06

To są dwie różne rzeczy: co można wybaczyć, a co ja jestem w stanie wybaczyć. Bo można chyba rzeczywiście wszystko. Ale ja jestem tylko upadającym człowiekiem, i wiem na pewno, że niektórych rzeczy nie potrafiłabym wybaczyć

Śr wrz 14, 2005 15:22
To są dwie różne rzeczy: co można wybaczyć, a co ja jestem w stanie wybaczyć. Bo można chyba rzeczywiście wszystko. Ale ja jestem tylko upadającym człowiekiem, i wiem na pewno, że niektórych rzeczy nie potrafiłabym wybaczyć

Proszę o realne podejście do problemu, nie - o spekulacje.

Śr wrz 14, 2005 15:24

hmm... od ręki napewno jest wiele spraw z którymi miałabym kłopot aby wybaczyć. Ale też nie widzę w tej chwili rzeczy, której nie umiałabym wybaczyć w dłuższym okresie czasu. Niektóre rzeczy muszą się uleżeć. Natomiast nie wyobrażam sobie aby całe życie żywić do kogoś nienawiść w powodu wyrządzonej krzywdy... bo to sytuacja w której sama siebie od środka wyniszczam.

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Śr wrz 14, 2005 15:28

Chcę wybaczyć wszystko. A czy będę potrafiła, nie wiem.
Na razie nie potrafię - do końca...

Śr wrz 14, 2005 15:43

Cytuj:

Proszę o realne podejście do problemu, nie - o spekulacje.

To doprecyzuj najpierw, o jaki realny problem Ci chodzi. Na razie co innego piszesz w tytule wątku, a co innego w treści posta, czym zmuszasz czytelników do spekulowania na temat "co autor miał na myśli".

Śr wrz 14, 2005 15:55
To doprecyzuj najpierw, o jaki realny problem Ci chodzi. Na razie co innego piszesz w tytule wątku, a co innego w treści posta, czym zmuszasz czytelników do spekulowania na temat "co autor miał na myśli".

Nie chodzi mi o spekulacje na temat, co miałem na myśli, ale o opinie. Nie chodzi mi również o spekulacje nt. tego, czy jacyś "doskonalsi" ludzie potrafiliby wybaczyć wszystko.

Śr wrz 14, 2005 17:16
Do czasu, az w okreslonej sytuacji nie bedziesz, nie jestes w stanie powiedziec, co bys wybaczyl a czego nie. Samo pytanie:
Czy istotnie uważacie, że nie można wam zrobić niczego, czego nie bylibyście zdolni wybaczyć?
wymaga odpowiedzi, bedacej spekulacja. Bo na przyklad nie mam dzieci i nie wiem, czy moglbym komus wybaczyc krzywde zerobiona mojemu dziecku. Tak samo nikt jeszcze nigdy mi nic nie ukradl i nie wiem, czy wybaczylbym, gdyby ukradl mi samochod.

tak jak jo_tka - chcialbym mogl powiedziec, ze bylbym w stanie wybaczyc wszystko. Ale wiele rzeczy mnie nie spotkalo, wiec zawsze bedzie to spekulacja.

Jak udowodnil eksperyment w Standford, na ktory powoluje sie juz enty raz na tym forum: do czasu az nie staniemy w konkretnej sytuacji, nasze stwierdzenia na temat naszego w niej zachowania sa tylko spekulacja (chyba, ze chodzi o standardowe lub znane i powtarzajace sie sytuacje).

Crosis

Śr wrz 14, 2005 17:40
Natomaist tak, zgadzam sie z aforyzmem. Nie ma takiej krzywdy na swiecie, ktorej nie mozna nie moznaby wybaczyc. Bo zawsze znajdzie sie czlowiek, ktory taka krzywde jest w stanie wybaczyc.

Ale jesli spytacie sie mnie: czy istnieje czlowiek, ktory potrafilby wybaczyc wszystkie mozliwe krzywdy - odpowiem nie.

Bo po pierwsze, nie ma czlowieka, ktory wszystkich mozliwych krzywd doswiadczyl. Po drugie, nawet jesli wybaczyl wszystkie, jakich doswiadczyl, to i tak ma przed soba miliony innych. I po trzecie.... utopie nie istnieja.

Crosis

Śr wrz 14, 2005 17:44

Wszystko można wybaczyć - to tylko kwestia czasu.

Śr wrz 14, 2005 22:21

Byl taki jeden czlowiek ktory wybaczyl wszytkie zniewagi i wszytkie krzywdy. Dlatego wlasnie zawisl na krzyzu, ze biorac je na siebie je wszytkie unicestwil.

I tylko doswiadczajac Jego przebaczenia w naszym zyciu, mozemy tak naprawde zaczac wybaczac innym. Wybaczanie komus czegos czesto sie wiaza tez z tym ze nam trzeba bedzie wybaczyc nienawisc, zal, poczucie krzywdy.

Doskonaly jest tu list biskupow polskich do niemieckich. "Przebaczamy i prosimy o wybaczenie".
Jesli sie tylko nastawiamy na nasze przebaczanie, moze to wyrobic w nas pyche, uwazanie sie za lepszych, skoro potrafimy wybaczac. Co z kolej prowadzi do tego ze zaczynamy myslec ze nam sie nalezy pochwala za to ze wybaczylismy, co pozniej prowadzi do nieszczrosci i zachowywania urazow. Jesli wiec nie oczyszczamy naszego serca z brudu zalu, goryczy, nienawisci, poczucia krzywdy, poczucia niesprawiedliwosci itp, i mowimy o przebaczaniu zatrzymujemy to dobro ktore by wynikalo z przebaczenia.

Śr wrz 14, 2005 23:13

Post Re: Nie ma takiej krzywdy, której nie można by wybaczyć
alp. napisał(a):
Czy zgadzacie się z aforyzmem, stanowiącym temat? Czy istotnie uważacie, że nie można wam zrobić niczego, czego nie bylibyście zdolni wybaczyć?

Aby osiagnac zbawienie trzeba wybaczyc wszystkie winy.

Pozdrawiam :-D

Pozdrawiam :)

Cz wrz 15, 2005 1:04

Byl taki jeden czlowiek ktory wybaczyl wszytkie zniewagi i wszytkie krzywdy. Dlatego wlasnie zawisl na krzyzu, ze biorac je na siebie je wszytkie unicestwil.

Ale nawet On pewnych rzeczy nie wybacza.

Cz wrz 15, 2005 10:46

Nie ma takich rzeczy, które nie mogły by być odpuszczone, jeśli człowiek żałuje, Incognito. Odpuszczone - bo myślę, że to nie w wybaczeniu Boga jest rzecz, w sensie Jego woli wybaczenia, tylko w tym, czy człowiek chce je przyjąć...

Cz wrz 15, 2005 11:31

Nie ma takich rzeczy, które nie mogły by być odpuszczone, jeśli człowiek żałuje, Incognito.

Pozwoliłam sobie wyboldować. Grzechy przeciwko Duchowi Św. charakteryzuja sie brakiem żalu...

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Cz wrz 15, 2005 19:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona