Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 15:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 334 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 23  Następna strona
 Konfederacja - czy warto poprzeć? 
Autor Wiadomość

Post Re: Konfederacja - czy warto poprzeć?
Tomek44 napisał(a):
Filmy, gry komputerowe, które są nacechowane przemocą, seksem, rozpustą, zdradami małżeńskimi, agresją, wulgarnością, kłamstwami i innymi grzesznymi uczynkami oraz "owocami ciała" jeszcze nigdy nie pomogły nikomu w pogłębianiu prawidłowych relacji człowieka z Bogiem, jak i w budowaniu prawidłowych wzajemnych międzyludzkich relacji.
Wręcz przeciwnie - fascynowanie się takimi rzeczami robi sieczkę z mózgu.
Nie na darmo w Psalmie 119: 37 BT napisano: "Odwróć me oczy, niech na marność nie patrzą (...)"
Tak więc, jeśli masz problemy z "rozładowaniem się" - warto "porzucić starą osobowość" ze swymi cielesnymi żądzami oraz "przyoblec się w nową osobowość" stworzoną na obraz Boga. Efezjan 4: 21-24.
Przesłodzone, fałszywe, "chrzescijańskie" filmy typu "Bóg nie umarł" nikogo nie nawróciły, a za to wielu zaczeło postrzegać chrześcijan jak idiotów. Życie jest brutalne, cały swiat postawiony jest na przemocy, gdzie jedno stworzenie pożera drugie. Nie wycieraj sobie ust pojedynczymi wersetami Biblii, bo w ten sposób kiedys powiesz, ze "Boga nie ma"

Śr cze 26, 2019 18:33

Kozioł napisał(a):
Tomek44 napisał(a):
Filmy, gry komputerowe, które są nacechowane przemocą, seksem, rozpustą, zdradami małżeńskimi, agresją, wulgarnością, kłamstwami i innymi grzesznymi uczynkami oraz "owocami ciała" jeszcze nigdy nie pomogły nikomu w pogłębianiu prawidłowych relacji człowieka z Bogiem, jak i w budowaniu prawidłowych wzajemnych międzyludzkich relacji.
Nie na darmo w Psalmie 119: 37 BT napisano: "Odwróć me oczy, niech na marność nie patrzą (...)"
Tak więc, jeśli masz problemy z "rozładowaniem się" - warto "porzucić starą osobowość" ze swymi cielesnymi żądzami oraz "przyoblec się w nową osobowość" stworzoną na obraz Boga. Efezjan 4: 21-24.
Przesłodzone, fałszywe, "chrzescijańskie" filmy typu "Bóg nie umarł" nikogo nie nawróciły, a za to wielu zaczeło postrzegać chrześcijan jak idiotów. Życie jest brutalne, cały swiat postawiony jest na przemocy, gdzie jedno stworzenie pożera drugie. Nie wycieraj sobie ust pojedynczymi wersetami Biblii, bo w ten sposób kiedys powiesz, ze "Boga nie ma"

Pogarda dla Boga, i Jego rad zawartych w Biblii z całą pewnością nie pomogą nawiązać z Nim więzi. Choć prawdą jest, że świat jest pełen przemocy - to jednak Bóg obiecuje, że złoczyńcy zostaną wytępieni, a potulni, pokorni, sprawiedliwi posiądą ziemię. Psalm 37: 8-11, 28-29. Chcesz znaleźć się po stronie złoczyńców - Twoja sprawa. Ja tylko piszę co Bóg zrobi z takimi osobami.

Śr cze 26, 2019 19:59

Tomek44 napisał(a):
Pogarda dla Boga, i Jego rad zawartych w Biblii z całą pewnością nie pomogą nawiązać z Nim więzi.
Widzę, że stawiasz się w pozycji Boga. Gratulacje!
Wiele osób wmawia ludziom, że mówi w Jego imieniu, też się do nich zaliczasz?

Nie masz zielonego pojęcia o mojej relacji z Bogiem.
Nie masz żadnego prawa imputować mi pogardy do Boga!
Tomek44 napisał(a):
Chcesz znaleźć się po stronie złoczyńców - Twoja sprawa. Ja tylko piszę co Bóg zrobi z takimi osobami.
No proszę. Obraza i groźba tuż obok.
@Tomek44 masz manierę wypowiadania co sie tobie zdaje dobre i wplątywania w to wyciete fragmenty Słowa Bożego. Tylko co to ma wspólnego z Prawdą? Takie posługiwanie się Słowem budzi we mnie w najlepszym razie niechęc, w najgorszym odrazę. Takie postępowanie to jest po prostu bluźnierstwo.

Śr cze 26, 2019 21:36

Kozioł napisał(a):
Przez "dziki zachód" rozumiałem dzika "zachodnią" Europe.
No więc jak to jest? Jesteśmy dojrzałym, wybranym narodem katolickim, czy "azjatyckim" rozpitym motłochem z mordem w oczach?

Wystarczy spojrzeć na statystykę dotyczącą zabitych przy użyciu innej broni, mianowicie samochodu. Niestety pokazuje ona, że jesteśmy w ogonie Europy.

Cz cze 27, 2019 7:11

Tomek44 napisał(a):
]Filmy, gry komputerowe, które są nacechowane przemocą, seksem, rozpustą, zdradami małżeńskimi, agresją, wulgarnością, kłamstwami i innymi grzesznymi uczynkami oraz "owocami ciała" jeszcze nigdy nie pomogły nikomu w pogłębianiu prawidłowych relacji człowieka z Bogiem, jak i w budowaniu prawidłowych wzajemnych międzyludzkich relacji.

Ech Tomku, Tomku, Tomku. To już jest prawie za łatwe. Biblia jest nacechowana przemocą, seksem, rozpustą, zdradami małżeńskimi, agresją, kłamstwami i innymi grzesznymi uczynkami. Oczywiście w kontekście upadku człowieka i trudnej drogi do naprawienia jego zepsutej natury. Jednakże nie próbuj nobilitować Twój braku zrozumienia dla współczesnej kultury do rangi pobożności.

...

(Koh 3:1nn)

Cz cze 27, 2019 8:13
Moderator

Tomek44 napisał(a):
Pogarda dla Boga, i Jego rad zawartych w Biblii z całą pewnością nie pomogą nawiązać z Nim więzi. Choć prawdą jest, że świat jest pełen przemocy - to jednak Bóg obiecuje, że złoczyńcy zostaną wytępieni, a potulni, pokorni, sprawiedliwi posiądą ziemię. Psalm 37: 8-11, 28-29. Chcesz znaleźć się po stronie złoczyńców - Twoja sprawa. Ja tylko piszę co Bóg zrobi z takimi osobami.

Kozioł napisał(a):
Widzę, że stawiasz się w pozycji Boga. Gratulacje!
Wiele osób wmawia ludziom, że mówi w Jego imieniu, też się do nich zaliczasz?

Nie masz zielonego pojęcia o mojej relacji z Bogiem.
Nie masz żadnego prawa imputować mi pogardy do Boga!

@Tomek44
Byłeś na forum od czasu, kiedy @Kozioł wyraził swoje oburzenie na Twój post i nie zareagowałeś. Wnioskuję z tego, że rzeczywiście swoją wypowiedź odniosłeś personalnie do @Kozioł. W związku z tym - ostrzeżenie.

Cz cze 27, 2019 10:55

bert04 napisał(a):
Tomek44 napisał(a):
]Filmy, gry komputerowe, które są nacechowane przemocą, seksem, rozpustą, zdradami małżeńskimi, agresją, wulgarnością, kłamstwami i innymi grzesznymi uczynkami oraz "owocami ciała" jeszcze nigdy nie pomogły nikomu w pogłębianiu prawidłowych relacji człowieka z Bogiem, jak i w budowaniu prawidłowych wzajemnych międzyludzkich relacji.

Ech Tomku, Tomku, Tomku. To już jest prawie za łatwe. Biblia jest nacechowana przemocą, seksem, rozpustą, zdradami małżeńskimi, agresją, kłamstwami i innymi grzesznymi uczynkami. Oczywiście w kontekście upadku człowieka i trudnej drogi do naprawienia jego zepsutej natury. Jednakże nie próbuj nobilitować Twój braku zrozumienia dla współczesnej kultury do rangi pobożności.

Sorry, ale pobożność to chęć przyjęcia Bożego punktu widzenia na otaczające nas zjawiska. Nie mam obowiązku akceptować, czy też usprawiedliwiać żadnych grzesznych postępowań - więc "brak zrozumienia" dla takiej "kultury" jest na miejscu.

Ostatnio edytowano Cz cze 27, 2019 11:43 przez Tomek44, łącznie edytowano 2 razy

Cz cze 27, 2019 11:37

Tomek44 napisał(a):
Sorry, ale pobożność to chęć przyjęcia Bożego punktu widzenia na otaczające nas zjawiska. Nie mam obowiązku akceptować, czy też usprawiedliwiać żadnych grzesznych postępowań - więc "brak zrozumienia" dla takiej "kultury" jest na miejscu.

Mylisz pobożność z dewocją. Albo, jeżeli chodzi o kręgi reformacji, z purytanizmem. Ta przypadłość zresztą jest obecna w wielu kręgach kulturowych, czy to u faryzeuszy czy to u szariatowców. To się potem kończy paleniem książek, ubieraniem kobiety w czadory czy w łagodniejszej formie zwalaniem zepsucia dzisiejszej młodzieży na muzykę rockową i gry komputerowe.

...

(Koh 3:1nn)

Cz cze 27, 2019 13:13
Kozioł napisał(a):
Alus napisał(a):
Kozioł napisał(a):
A tak w zasadzie, to nie widzicie pewnego rozdźwięku w mysleniu, że z jednej strony Polacy to taki wspaniały, wierzący, katolicki naród bedący znacznie wyżej moralnie od dzikiego zachodu, a z drugiej strony to jestesmy takie dzikusy, ze jak tylko kupimy jakas broń, to zaraz sie pochlejemy i zaczniemy mordować wszystkich wokoło?

To na tym "dzikim zachodzie", konkretnie w USA, publicznie ślubują, przysięgają odwołując się do Biblii, w naszym katolickim jedynie część posłów dodaje "Tak mi dopomóż Bóg".

Przez "dziki zachód" rozumiałem dzika "zachodnią" Europe.
No więc jak to jest? Jesteśmy dojrzałym, wybranym narodem katolickim, czy "azjatyckim" rozpitym motłochem z mordem w oczach? Naprawde dałaś sobie wmówić, ze Polacy sa podludźmi?

Gdzie wyczytałaś moją opinię o Polakach podludziach :o :o :o
Nie jesteśmy ani narodem wybranym, ani "rozpitym motłochem z mordem w oczach" - choć spożycie alkoholu w Polsce rośnie, w 2018r statystyczny wskaźnik 9,5 litra na osobę :( - ja jedynie nie widzę sensu zwiększać zagrożenia w postaci wolnego dostępu do broni.

Alus napisał(a):
https://www.swiat-zdrowia.pl/artykuly/brutalne-gry-wywoluja-agresje
https://akademia.nask.pl/publikacje/Dzi ... rowych.pdf

Cytuj:
Pierwszy link wskazuje jednego profesora, który idzie niejako pod prąd.
Drugi link jest martwy.

A pisałeś, że nikt nie przeprowadzał takich badań, a prawda nie jest zależna od ilości osób ją ukazujących.
Treść martwego linku możesz wygooglować pod hasłem dzieci w świecie gier komputerowych.

Cz cze 27, 2019 13:42
Alus napisał(a):
Treść martwego linku możesz wygooglować pod hasłem dzieci w świecie gier komputerowych.
A nie można po prostu wkleić poprawnego linka?
https://akademia.nask.pl/publikacje/Dzi ... rowych.pdf
Powyższa broszurka powołuje się na jakieś tam badania, ale nie wiadomo, jakie, bo nie zawiera żadnej bibliografii. Zatem nadal nie podałaś żadnych konkretnych badań.

Cz cze 27, 2019 13:48
"Jakieś tam badania" w Japonii i USA
https://www.polskieradio.pl/23/266/Arty ... omputerowe

Cz cze 27, 2019 14:14

Alus, link do artykułu o badaniach to nie link do badań, do których w tym artykule nawet nie ma konkretnych namiarów a bez opcji zerknięcia do źródła niczego nie mozna zweryfikować, szczególnie, że już w artykule pada tekst o dużej ilości godzin spędzanych na graniu... Korelacja to jeszcze nie przyczynowość...

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

Cz cze 27, 2019 16:23
IrciaLilith napisał(a):
Alus, link do artykułu o badaniach to nie link do badań, do których w tym artykule nawet nie ma konkretnych namiarów a bez opcji zerknięcia do źródła niczego nie mozna zweryfikować, szczególnie, że już w artykule pada tekst o dużej ilości godzin spędzanych na graniu... Korelacja to jeszcze nie przyczynowość...

Gdyby nie zachodziła przyczynowość nikt nie widziałby potrzeby przeprowadzania badań.

Cz cze 27, 2019 17:43

Badania się prowadzi aby sprawdzić czy istnieje korelacja, czasem też są tak prowadzone, że wynika z nich przyczynowość, ale aby móc o tym mówić potrzebny jest dostęp do badań, metodologii, itd, a nie do artykułu opierającego się na kogoś wnioskach z badań.
Nie raz okazywało się, że jest korelacja, ale już przyczynowość to inna bajka, bo np dzieci agresywniejsze lub mające specyficzne uwarunkowania społeczne częściej sięgają po takie gry. Aby mówić o tym, że to gry wywołują agresję potrzebne są dane z etapu gdy te dzieci w takie gry nie grały oraz uwzględnienie innych czynników.
Na razie nawet nie mam wystarczających danych aby to badanie odszukać.

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

Cz cze 27, 2019 19:53

[url]https://scholar.google.pl/scholar?lookup=0&q=violent+video+games+and+children%27s+aggressive+behaviors&hl=pl&as_sdt=0,5&as_vis=1
[/url]
Tu masz pełno badań. Miłego szukania tych, które wskażą na ewidentny związek przyczynowo skutkowy. Bo korelacja a przyczynowość to dwie różne sprawy.
Polecam szczególnie testy gdy zapewniono agresywnym nastolatkom dostęp do brutalnych gier z lub bez zajęć psychoedukacyjnych.

Korelacja to nie przyczynowość...
Tu jest to ładnie wyjaśnione:
http://wyborcza.pl/piatekekstra/1,129155,16777366,Czy_zakupy_margaryny_przyczyniaja_sie_do_rozpadu_malzenstw_.html

Podobnie łatwy dostęp do broni nie jest przyczyną zwiększenia liczby zabójstw, napadów czy wymuszeń, a zakaz nie poprawia bezpieczeństwa. Tu wystarczy uważna analiza danych z całego świata i widać, że nie o to chodzi. Tak samo ilość osób uzależnionych od narkotyków też w zupełnie zaskakujący sposób koreluje z realnym statusem prawnym.
Analizowanie danych i to uważne, a nie tylko opieranie się na opiniach.

Cz cze 27, 2019 20:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 334 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 23  Następna strona