Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 05, 2025 14:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 82  Następna strona
 Kościół i LGBT 
Autor Wiadomość

Post Re: Kościół i LGBT
[quote="Alus"]
Czytałam - p. Tomasz wyjaśnia, że jako katolik miał prawo napisać, co napisał.
Inaczej byłby odbierany wpis, gdyby odniósł się w pierwszym wpisie do przyczyn i okoliczności jego powstania, wskazując politykę IKEI. Gdyby napisał publiczny apel do pracodawcy wyrażając tym niezgodę na politykę firmy.
Teraz to brzmi jak klasyczne kreowanie się na ofiarę podłej i zdeprawowanej IKEI.[quote]

Zgadza się. Wcale nie twierdzę, że p. Tomasz postąpił mądrze. Jednak przy dobrej woli obu stron i chęci porozumienia (byle nie na pokaz) można sprawę "odkręcić".

N lip 07, 2019 14:16
ZycieMaSens napisał(a):
Uważam jednak, że człowiek czasem potrzebuje jakiegoś wstrząsu, by się opamiętać.
Miejsce pracy nie jest od ewangelizacji religijnej i robienia "wstrząsów" osobom, które sobie tego nie życzą. Swoje nienawistne, odrażające poglądy niech sobie wygłasza w gronie sobie podobnych.

N lip 07, 2019 14:20

A czytaliście odpowiedzi Ikei oraz te wytyczne które tak bardzo oburzyły pana Tomasza?

Jak się przeczyta to w całości i po kolei to widać, że p.Tomasz delikatnie rzecz biorąc przegiął.

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

N lip 07, 2019 14:25
Nie uważam, że jego zachowanie jest godne pochwały. Bóg jednak potrafi z każdego zła, wyprowadzić większe dobro. Zarówno on jak i druga strona potrzebują Bożego miłosierdzia i przebaczenia.

N lip 07, 2019 14:32
Wybawiony napisał(a):
Wcale nie twierdzę, że p. Tomasz postąpił mądrze. Jednak przy dobrej woli obu stron i chęci porozumienia (byle nie na pokaz) można sprawę "odkręcić".
Nie sądzę. W rozwiązaniu umowy o pracę wymieniono cztery przyczyny. Trzy z nich to naruszenia Kodeksu pracy oraz przepisów wewnętrznych obowiązujących pracowników Ikei. Ostatnią jest utrata zaufania przez pracodawcę. Ponieważ oprócz tego, że napisał to, co napisał, naruszając przepisy, to w rozmowie z przełożonym upierał się, że nie usunie wpisu. Bo mu rzekomo wiara nie pozwala. Dobrej woli zabrakło po jednej stronie i pracodawca słusznie uznał, że nie ma możliwości dalszej współpracy z pracownikiem, który narusza przepisy i upiera się, że się im nie podporządkuje.

N lip 07, 2019 14:36

akruk napisał(a):
Miejsce pracy nie jest od ewangelizacji religijnej i robienia "wstrząsów" osobom, które sobie tego nie życzą. Swoje nienawistne, odrażające poglądy niech sobie wygłasza w gronie sobie podobnych.

Wstrząs działa raczej z zaskoczenia a nie na życzenie.
W jakim miejscu chciałbyś być ewangelizowany?
Gdybyś wyrażał swoje poglądy w gronie osób Tobie podobnych, to nie byłoby dyskusji.

N lip 07, 2019 14:45

Dokładnie, po tym feralnym wpisie pracownik odbył indywidualną rozmowę i gdyby tylko usunął wpis, który wyraźnie nawołuje do nienawiści i obraża osoby nieheteroseksualne, co jest sprzeczne z polityką firmy, nie doszłoby do zwolnienia. Okazywanie szacunku osobom nieheteroseksualnym nie stoi w sprzeczności z wiarą, a raczej jest z nią kompatybilne a tylko do tego zachęcały wytyczne z czym ten pan miał poważny problem.

Wybawiony :
Cytuj:
Akceptacja i promowanie homoseksualizmu i innych dewiacji to sianie zgorszenia. Pismo Święte mówi: "Biada temu, przez którego przychodzą zgorszenia, lepiej by mu było uwiązać kamień młyński u szyi i pogrążyć go w głębokościach morskich". A także: "Ktokolwiek obcuje cieleśnie z mężczyzną, tak jak się obcuje z kobietą, popełnia obrzydliwość. Obaj będą ukarani śmiercią, a ich krew spadnie na nich".

To nazywasz ewangelizacją? Serio?

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

N lip 07, 2019 14:51
Nie watpie, ze Wybawiony, jako "bez winy" ( no bo przeca wybawiony) pierwszy rzucilby kamieniem w cudzoloznice...
I dlatego Kosciol jest w kryzysie. Przez chrzescijan, ktorzy z Ewangelii znaja tylko nazwe.

N lip 07, 2019 15:25

Ircia,
Nie przypisuj mi czegoś, czego nie napisałem.Nie wykluczone, że p. Tomasz źle zrozumiał intencje pracodawców a może właściwie je ocenił. Tego nie wiem.
W każdym razie biblijne przesłanie jest jasne : "Nawróćcie się i uwierzcie w Ewangelię". Nie ma zatem mowy ani o nawracania na siłę, ani o pobłaźaniu ludzkiej grzeczności.

Kael,
Rozumiem, iż według Ciebie oszczerstwo to nie grzech :( (twoje oszczerstwo)

N lip 07, 2019 15:25

Wybawiony- przytoczyłam słowa p.Tomasza o które jest ta cała afera i pytam gdzie w tym widzisz działania ewangelizacyjne, bo to sugerujesz we wcześniejszych wpisach.
Ja widzę tylko posługiwanie się cytatami z Biblii aby potwierdzić swoje domniemane prawo do nazywania nawoływania do tolerancji i szacunku sianiem zgorszenia... oraz przejaw zachowań na które istnieją paragrafy.

Jeśli by nie rozumiał intencji to moim zdaniem dochodzi kolejny powód do zwolnienia... Czytałeś tekst który tak zbulwersował p. Tomasza?

N lip 07, 2019 15:41
Wybawiony napisał(a):
akruk napisał(a):

Wstrząs działa raczej z zaskoczenia a nie na życzenie.
W jakim miejscu chciałbyś być ewangelizowany?
Bez mojej zgody nigdzie. A szczególnie, jeśli "ewangelizacja" polega na "wstrząsie" przez obrażanie mnie i mówienie, że tacy jak ja powinni być zabijani. Dotarło? Szczególnie w zakładzie pracy, który nie jest jakąś pieprzoną placówką misyjną fanatyków religijnych.

Wybawiony napisał(a):
Gdybyś wyrażał swoje poglądy w gronie osób Tobie podobnych, to nie byłoby dyskusji.
A potrafisz pojąć, że nie życzę sobie, żeby być obrażanym i wbrew mojej woli "nawracanym" i "ewangelizowanym" przez fanatyków? Że mam prawo, żeby mnie nie nawracano, żeby mnie nie obrażano i nie grożono? Że głęboko w sempiternie mam, czy jego wiara mu tego nakazuje. Jeśli nie, to niczym się od tamtego faceta nie różnisz.

N lip 07, 2019 16:13
W normalnych firmach jest wrecz zakaz rozmow, nawet prywatnych, na przerwach, na tematy religii czy polityki. Pracodawca chce miec ludzi skupionych wspolnie na pracy, za ktora dostaja pieniadze, a nie wszczynajacych konfilkty, czyje poglady sa najsluszniejsze.

N lip 07, 2019 16:26

Przedstawię analogiczną sytuację.

Pan T pracuje w fabryce mebli , która wydaje dyrektywę o szanowaniu katolików, reagowaniu na obraźliwe żarty o katolikach itd. Na wewnętrznym forum tej firmy pan T pisze, że tolerowanie i promowanie katolicyzmu jest bluźnierstwem oraz rzuca cytatami z Koranu, że za takie bluźnierstwa powinno się zabijać oraz że katolicyzm jest obrzydliwością, która powinna być karana śmiercią.
Pan T trafa na dywanik i zostaje poinformowany, że powinien wpis usunąć, bo obraża katolików. Twardo obstaje, że ma prawo wyrażać swoją opinię, cytować swoją świętą księgę i wpisu nie usunie. Zostaje zwolniony.
W obronie pana T stają osoby powiązane ze światem islamu...

Nadal bronimy prawa pana T do nawracania niewiernych? Przypominam w tej analogii większość obywateli to wyznawcy islamu, ale nie jest to państwo wyznaniowe i bycie katolikiem nie jest traktowane jak przestępstwo czy grzech, ale spotykają się z nietolerancją ze strony wielu wyznawców Allaha, wobec czego fabryka mebli organizuje specjalny dzień tolerancji dla katolików i stara się o dobrą atmosferę między pracujacymi tam wyznawcami obu religii...

N lip 07, 2019 17:36
akruk napisał(a):
A potrafisz pojąć, że nie życzę sobie, żeby być obrażanym i wbrew mojej woli "nawracanym" i "ewangelizowanym" przez fanatyków? Że mam prawo, żeby mnie nie nawracano, żeby mnie nie obrażano i nie grożono?

Masz prawo wymagać, by Cię nie obrażano i sobie tego życzysz, ale jednocześnie nie wymagasz tego od siebie, czego dowodem są Twoje forumowe dyskusje. I to jest coś, co -delikatnie ujmując-trudno pojąć.

Kael napisał(a):
W normalnych firmach jest wrecz zakaz rozmow, nawet prywatnych, na przerwach, na tematy religii czy polityki. Pracodawca chce miec ludzi skupionych wspolnie na pracy, za ktora dostaja pieniadze, a nie wszczynajacych konfilkty, czyje poglady sa najsluszniejsze.
.
Nie sądzisz, że obok "zakazanych" tematów dotyczących religii oraz polityki, powinien być również LGBT?

N lip 07, 2019 17:39
Nikt, ale to nikt o homo, ani o heteroseksualizmie nie rozmawia. Ale jak oczywiste jest, ze nikomu nie wolno zle czy z pogarda traktowac czarnoskorych kolegow (a mamy ich wielu), tak ktos homoseksualny chcialby byc traktowany jak kazdy inny: moc opowiedziec o spedzeniu weekendu z partnerem, ewentualnie o dzieciach i nie spotykac sie z wlasnie takimi reakcjami i to (byc moze) wprost, jak zareagowal ow pan Tomasz.
Jak sa, w mojej firmie, grupy wsparcia dla kobiet (gdzie mezczyzni tez sa mile widziani, ale chodzi o wzajemne wspieranie sie kobiet w zyciu zawodowym) tak jest i grupa wsparcia dla osob LGBT, zeby wiedzialy, ze nie sa sami i ze nie musza sie ukrywac przed nawiedzonymi kolegami. Ktorzy to koledzy (raczej) swoich rozwiedzionyvh, czy niezameznych krewnych i znajomych w wolnych zwiazkach nie pouczaja nachalnie, jakiez to kary powinnych ich spotkac.

N lip 07, 2019 18:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 82  Następna strona