Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 24, 2025 9:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 129 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
 Dylemat. 
Autor Wiadomość

Korzystam z artykułów publikowanych na stronach internetowych gazet. Jeśli sami je tak udostępniają do czytania, zakładam że wyrażają na to korzystanie zgodę ;)

Czy jeżeli bardzo pragnę mieć jakąś płytę, bo jestem niebotycznym fanem, a nie ma tego w necie, to mam "wziąć sobie" w Empiku? Mogę zostawić w zamian nośnik - czyste CD, nawet w pudełeczku... Będzie OK?

Śr wrz 14, 2005 14:02
jo_tka ma racje. Po pierwsze: jesli gazeta daje artykuly na portalu, czy na stronie - to wyraznie znaczy, ze sa tam przeznaczone do czytania, za darmo, za zgoda wydacy i gazety. Wiec gdzie tu problem?

A z tego wynika, ze jesli jestem NIOBOTYCZNYM fanem piwa, to moge podejsc do rozladowanywanego samochu i wziasc sobie troche, bo w koncu jestem NIEBOTYCZNYM faenm i mnie nie stac normalnie sobie go kupic. Proste.

Crosis

Śr wrz 14, 2005 14:16

dochodzimy do oblednych pojec, Crosis "nie ma ludzi niewinnych s atylko zle przesluchani"[D], nie zrozumielismy sie,

Śr wrz 14, 2005 14:45

Zauważcie jednak, że przegranie płytki w celu niekomercyjnym
to jest prawie to samo, co przegranie piosenki, bądź całej
audycji z Radia.. myślę, że przesadą jest tu wmawianie kradzieży..

To jest kradzież. NIe potrafisz przyswoić sobie, że za Radio płacisz, a Radio płaci artyście? Tak ciężko to pojąć, potrzeba 7 razy powtarzać? Kopiujesz płyte kumplowi- odbierasz artyście tyle kasy ile należy się za oryginał. Dodam Ci tylko, że w radiu tez nie puszczają całych płyt i to jeszcze bez komentarzy prowadzących między utworami.

[...] Crosis i znów się z Tobą zgodzę, te tłumy wspaniałych chrześcijan, miłujących Boga i bliźniego. Pierwsze ukazują przez przestrzeganie 10(właściewie to 9) przykazań, które On ustanowił i nie mają żadnych wątpliwości, nawet gdy muszą zrezygnować z własnej przyjemności. Drugiemu dają świadectwo przez to, że nie zabierają jego własności, nie roszczą sobie do niej prawa, a za uczciwą rzecz/talent płacą uczciwą cenę. To się nazywa podwójna moralność:
Cytuj:
Zauważcie jednak, że przegranie płytki w celu niekomercyjnym
to jest prawie to samo, co przegranie piosenki, bądź całej
audycji z Radia.. myślę, że przesadą jest tu wmawianie kradzieży..

Kardne ale nie nazwe tego w życiu kradzieża! A co niby wtedy się dzieje? Naprawde niektórym ciężko zrozumieć, że artyści to nie psy, czy liście? Jeść muszą, ubrać się muszą, dzieci wychować chcą. Tworzą coś dla nas, ich fanów, starają się, żeby się to nam jak najbardziej podobało, wychodzą nam na przeciw, starają sie zniżać ceny płyt, grać koncerty, a my co? Ściągniemy z neta, skopiujemy od kumpla, wszystko byle by zapłacić mniej, byle by zamiast jednej legalnej kupić sobie 5 płyt, wszystko byleby mieć to, "bo to w końcu nie komercyjnie, dla kolegi, matki, ojca, brata, a bo to ja tylko jedną". Tja, to jeszcze kilkaset tysięcy tak pomyśli i sobie policzcie. A może to przejaw myślenia tylko o sobie? "Ja moge skopiować".

Dziwie się, bo jestem wychowany tak, a nie inaczej. Kradzież to kradzież i nie patrze na to, czy ukradłem jednego mercedesa(jedną płyte) czy 20. I potrafię sie przyznać- tak sam mam pirackie płyty, jestem złodziejem. Choć od dłuższego już czasu staram się inwestować w oryginały(ulubionych zespołów np.).

Dla mnie to jest :x (cenzura i tak wytnie).

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Śr wrz 14, 2005 15:16

Dochodzicie do obledu.Crosis bronisz zaciekle a jestem ciekaw czy sam nie kserowales NIGDY niczego,to tez jest kradziez/piractwo,mozesz przeciez kupic ksiazke, Biblioteki tez powinni pozamykac bo przeciez POZYCZAJA ksiazki, ktore ty mozesz SKOPIOWAC. Dla mnie jest to osobiscie glupota to do czego udowodnienia dazycie tutaj.
Crosis upiera sie,ze łamane jest prawo. Ok nie przechodzi na pasach tez lamie prawo,nie widzi tego. Czcze gadanie.
Ja nie kopiuje plyt,nie sciagam wiec teoretycznie jestem osoba niewinna.. i co mam z tego sie cieszyc, chwalic sie tym? mam sobie zrobic koszulke?? bez przesady.
Crosis podobno szanujesz innych zdanie nie bardzo to widac tutaj.
Pozdrawiam,jesli post okazal sie nie na temat przepraszam.

Śr wrz 14, 2005 18:53

Jurgi - a może poczytaj prawo autorskie? Przynajmniej polskie?
Bo biblioteki (i pożyczanie w gronie towarzyskim) z niego wypada.

I osobiście nie próbuję tu nic udowodnić, poza tym że nie podoba mi sie argumentacja typu: "ma strasznie cierpieć, to niech sobie nagra".

Śr wrz 14, 2005 19:24

wygląda na to, że sytuacja jest podobna do tej gdy pierwsi chrześcijanie jedli pokarm poświęcony bożkom

nas to nie razi
i nie obchodzi co tam jaki szaman poskacze i wykrzykuje
jedzenie to jedzenie
ale ze względu na problemy wynikłe z takiego postępowania
ogólnie się przyjęło żeby nie jeść
bo zgorszenie...

sytuacja podobna z płytami
kolega prosi by mu kopiować to się kopiuje
a nie mówi "ty złodzieju ja nie chce być taki jak ty"

przychodzisz na złomowisko oddajesz złom i tam ci pisze mniejwięcej tak : "gwarantuję że nie pochodzi z kradziezy..."
mozna zadać pytanie czy firmy skupujące złom sie nie zasłaniają tym przepisem prawnym
bo dobrze wiedzą o tym kiedy kradzione biorą

ogólnie więc jest tak , że samemu sie unika co ma tylko pobłysk grzechu
to obowiązek chrześcijanina

ale obowiązkiem jest także nie dziubać drzazgi w oku bliźniego

Miłość jest tu jeszcze raz powtórze najlepszą miarką
domysły i tyle
a nie raz mi zarzucono, że domyślam sie a nie mam dowodów
gdy sie z ateistami rozmawia i "dowodzi" racji bez bibliografii i innych takich tam...

więc jak to będzie?

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Śr wrz 14, 2005 19:45

Raczej bym powiedziała, że przepraszam, ale nie kopiuję płyt. Wolno mi. Natomiast swoją płytę zawsze mogę pożyczyć. Niektóre nawet na długo.

Śr wrz 14, 2005 22:43

więc jak to będzie?

Będzie tak, że każdy kto kopiuje coś co jest obięte prawami autorskimi i robi to bez zgody autora jest złodziejem. Koniec i kropka. Płyty to nie żarcie, do życia niezbędne nie są, więc przestańcie to porównywać do oddychania, jedzenia czy picia, bo "takie porównania są nieporównywalne".

Cytuj:
Miłość jest tu jeszcze raz powtórze najlepszą miarką

Nie jest tu żadną miarą. Po prostu niektórzy nie mają tyle odwagi, żeby nazwać rzecz po imieniu, albo po prostu wolą nazwać to inaczej dla własnej wygody szukając na to przyzwolenia. Sprawa jest prosta:
Kradniesz chleb z głodu- ok, robisz to dla siebie, dla swojej rodziny, starasz się przeżyć.
Kopiujesz płyte- kradniesz coś zupełnie niepotrzebnego do życia i łamiesz conajmniej 2 z 10 przykazań. W sumie to też przykazanie miłości bliźniego masz gdzieś w takim układzie.
Cytuj:
ale obowiązkiem jest także nie dziubać drzazgi w oku bliźniego

Obowiązkiem jest upomnieć go, gdy widzimy, że robi źle, a kradzież to nic dobrego akurat.

Cytuj:

Masz złe public relations. Mówi się, "sorry stary, ale ne da rady, jestem fanem tego zespołu i nie uśmiecha mi się działanie na jego szkodę" np.

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Cz wrz 15, 2005 8:00

Cytuj:
Wolno mi. Natomiast swoją płytę zawsze mogę pożyczyć. Niektóre nawet na długo.

Mozesz tak uczynic je zeli na tej płyce beda tylko Twoje utwory przez ciebie skomponowane , lub tez przez ciebie zrobiony program
Polskie prawo stanowi ... udostepnianie w calosci li czeßci utworøw programow bez wiedzy i zgody utora.. narusza ustawe antypiracka w Polsce.
Czy skopiowanie niby cudzej pracy jest tak do konca gzrechem i zlodziejstwem mam tu powazne watpliwosci..!!

Cz wrz 15, 2005 8:59

Czy skopiowanie niby cudzej pracy jest tak do konca gzrechem i zlodziejstwem mam tu powazne watpliwosci..!!

A co to takiego ta "niby cudza praca"?

Cz wrz 15, 2005 9:45

a okladke pokazac moge albo jak wyglada plyta czy to tez jest piractwo. Jak dziewczyna przyjdzie i ja akurat slucham takiej plytki ktorej ona nie ma, to musze ja wylaczyc bo rozpowszechniam przeciez:| Tak czy nie? :x

Cz wrz 15, 2005 10:26

1. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego. Przepis ten nie upoważnia do budowania według cudzego utworu architektonicznego i architektoniczno-urbanistycznego.

2. Zakres własnego użytku osobistego obejmuje krąg osób pozostałych w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego
http://www.muzarp.poznan.pl/archweb/arc ... tawa94.htm

Z ustawy...

Cz wrz 15, 2005 11:25

Cytuj:
. Wolno mi. Natomiast swoją płytę zawsze mogę pożyczy

Teraz cytujesz ustawę Tam piszą o rodzinie
Cytat
Cytuj:
A co to takiego ta "niby cudza praca"?
rzecz dotyczy softu ,, Skoro producenci zachecaja do piractwa.. to.. Jak do tego sie ustosunkować..??
.

Cz wrz 15, 2005 11:49
urgi - a może poczytaj prawo autorskie? Przynajmniej polskie?
Bo biblioteki (i pożyczanie w gronie towarzyskim) z niego wypada.

No dobra jotko......a co z kserowaniem?
Szczególnie dotyczy to studentów, którzy sa ZMUSZENI do kserowania ksiażek, bo albo jest ich za mało, albo maja taką cene, ze ich po prostu nie stać na kupno.
Czy chcąc zatem być w zgodzie z własnym sumieniem, powinni zrezygnowac ze studiów?

(Nota bene...to sie nazywa "darmowa edukacja"...smiech na sali :D )

pozdrówka

Cz wrz 15, 2005 12:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 129 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona